Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.11.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Međunarodni sajam INOVA – Budi uzor 2019. otvorena je na Zagrebačkom velesajmu do subote, 16. studenog. Hrvatski salon inovacija, 44. Po redu i 15. izložba inovacija, prototipova i studentskih poslovnih planova ove su godine okupili 550 izlagača iz 31 države. Ovogodišnja INOVA prilika je za susret hrvatskih inovatora i poduzetnika s inozemnim kolegama te plasman inovacija na domaće, ali i inozemno tržište.

ČAKOVEC – Završnica izbora najbolje turističke wellness destinacije u Hrvatskoj održana je u Iloku. U konkurenciji za ovogodišnji EDEN bile su Daruvarske Toplice, Stubičke Toplice, Krapinske Toplice, Tuheljske Toplice i Terme Sveti Martin. Naime, u Hrvatskoj turističkoj zajednici i Ministarstvu turizma su u programu izbora nacionalnog pobjednika Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) za 2019. zadali temu wellness i zdravstveni turizam. Pobjednik su Terme Sveti Martin koje, uz brojne prirodne resurse, etnografske sadržaje, etnografske centre, niz manifestacija, gastro i eno ponudu, biciklističke staze, imaju bogatu wellness ponudu po kojoj je Sveti Martin na Muri postao prepoznatljiva hrvatska i europska destinacija. Međimurju je ovo treća po redu EDEN titula zahvaljujući velikom partnerstvu i suradnji Termi Sveti Martin, Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri, Turističke zajednice Međimurske županije i desetak županijskih subjekata iz povijesno – kulturnih područja života kraja uz Muru i Toplice Sveti Martin. Povodom velikog priznanja u Međimurskoj palači turizma održana je u četvrtak, 14. studenog 2019. godine konferencija za novinare na kojoj su govorili predsjednik Turističke zajednice Međimurske županije i župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, načelnik općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec i generalni direktor LifeClass Termi Sveti Martin na Muri Igor Nekić.

ZAGREB – Zagrebački velesajam, međunarodno mjesto susreta, pokretač i promicatelj gospodarstva i poduzetništva, zamašnjak gospodarstva te zaštićeni spomenik kulture koji je više od stoljeća dio identiteta grada Zagreba slavi u četvrtak, 14. studenog 2019. godine 110 godina postojanja i uspješnog rada. Prije nego što je dobio to prepoznatljivo ime zvao se Zagrebački Zbor i održavao se u Savskoj na mjestu današnjeg Studentskog centra od 1909. godine. Tek 1955. premješten je preko Save, u Novi Zagreb i to zahvaljujući tadašnjem gradonačelniku Većeslavu Holjevcu. Vrhunac je Zagrebački velesajam doživio šezdesetih, kada je ubrajan među najveće svjetske sajmove po veličini, broju izlagača i posjetitelja.

ČAKOVEC – 30 milijuna kuna „težak“ je posjet ministra regionalnog razvoja i fondova EU Marka Pavića upriličen u četvrtak, 14. studenog 2019. godine, Međimurskoj županiji. Riječ je o sredstvima namijenjenih za 34 projekata s područja Međimurske i Koprivničko- križevačke županije, dodijeljenih iz Fonda za sufinanciranje europskih projekata, a za realizaciju investicija energetskih obnova škola, dječjih vrtića i centara što će zasigurno biti daljnji poticaj načelnicima, gradonačelnicima i županima u provođenju europskih projekata rekao je ministar Pavić. Zadovoljan je i župan Međimurske županije Matija Posavec, budući da je ovo županija koja je u samom vrhu po implementaciji europskih sredstava čemu u prilog govori podatak od oko 2 milijarde kuna privučenih sredstava od stupanja Hrvatske u Europsku uniju.

KRAPINA – Potpredsjednik HDZ-a i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, te državni tajnik Mario Antonić i pomoćnica Ana Mandac održali su večeras, 14. studenog 2019. godine, u Krapini, zajednički sastanak s članovima Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Krapinsko – zagorske županije. – Ovo je jedan od interaktivnih sastanaka, unutar kojeg osluškujemo puls realnog poduzetničkog sektora. Intencije i želje oko olakšavanja poslovanja na prostoru Republike Hrvatske polako transformiramo u zakonodavni okvir, a poduzetnici su tome dali velik doprinos, jer je Hrvatska ove godine rasla na ljestvici globalne konkurentnosti i napredovala je na indeksu digitalne konkurentnosti, naglasio je ministar Horvat. Saborski zastupnik i predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek napomenuo je da je u aktualnom mandatu ove Vlade prema zagorskim poduzetnicima i obrtnicima usmjereno 250 milijuna kuna direktnih investicija. – Ovdje je velik broj poduzetnika koji u državi traže partnera, a ne rješenje i to je najvažnije, jer su sami sposobni biti konkurentni, kako na domaćem tako i inozemnom tržištu, zaključio je Tušek.

SVETI IVAN ZELINA – Zimska služba Zagrebačke županije spremna je za održavanje 1.258 km županijskih i lokalnih cesta u zimskim uvjetima od 15. studenog 2019. do 15. travnja 2020. godine, rečeno je ovog četvrtka, 14. studenog na predstavljanju Operativnog programa radova održavanja državnih, županijskih i lokalnih cesta u prostoru Županijskih cesta Zagrebačke županije u Svetom Ivanu Zelini. Za realizaciju zimske službe osigurano je 29 vozila s ralicama i posipačima, 1 freza te 5.000 tona soli i 5.000 kubnih metara sipine u 7 mjesta pripravnosti, Okuje, Goričica, Rugvica, Zaprešić, Samobor, Jastrebarsko i Ivanić Grad- rekao je Jurica Krleža, direktor Županijskih cesta Zagrebačke županije. – Za izvedbu 100% standarda zimske službe osigurali smo 15 milijuna 250 tisuća kuna- rekao je župan Stjepan Kožić naglasivši kako se u modernizaciju opreme i vozila ŽC Zagrebačke županije u zadnje dvije godine uložio 21 milijun kuna.

ZAGREB – Po treći put, u organizaciji udruge Vukovarske majke, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, udruge Hrvatski Feniks, Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata te Kluba veterana 148. brigade HV-a, u auli Gradske uprave postavljena je izložba uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Riječ je o izložbi fotografija „Vukovar i Škabrnja u Zagrebu – 28 godina poslije“ koja prikazuje ratne strahote i vukovarsku tragediju u Domovinskom ratu. „To su dvije najupečatljivije nezacijeljene rane u novijoj hrvatskoj povijesti i jedna od najvećih tragedija hrvatskog naroda, a možda i u Europi u 21. stoljeću“, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić. Izložbu je moguće razgledati do 23. studenoga.

ZAGREB – Zahtjeve nezaposlenih hrvatskih branitelja i nezaposlenih građana grada Zagreba za sudjelovanje u javnim radnim aktivnostima zaprima Gradski ured za branitelje. Nakon odrade ekoloških aktivnosti u Parku Maksimir u trajanju od 40 radnih sati što je 5 dana, svaki sudionik stječe pravo upisa u jedan od odabranih programa osposobljavanja, odnosno prekvalifikacije ili na medicinsku rehabilitaciju u trajanju od 10 dana. Zahtjevi se zaprimaju u Gradskom uredu za branitelje, Vodnikova 14, od 8,00 do 15 sati.

VARAŽDIN – Krajem listopada prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na području Varaždinske županije bile su 2.423 nezaposlene osobe, što je za 0,6 posto više u usporedbi s prošlim mjesecom. Da radne snage i dalje nedostaju pokazuje i ponuda radnih mjesta. Većina se odnosi na prerađivačku industriju koja trenutno traži 283 radnika, zatim obrazovanje koje traži 197 radnika, dok se u medicini traže čak 166 radnika. Najtraženiji su prodavači, liječnici, šivači i učitelji.

KRIŽEVCI – U listopada se bilježi blagi porast broja nezaposlenih u Koprivničko-križevačkoj županiji, te je u evidenciji Područne službe Križevci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 1.758 nezaposlenih osoba. U odnosu na rujan evidentirane su 103 nezaposlene osobe više, a rast broja nezaposlenih zabilježen je u svim ispostavama: u koprivničkoj je 48 osoba nezaposlenih više, u Đurđevcu 40, te u križevačkoj ispostavi 15 nezaposlenih više. U listopadu su poslodavci iskazali 537 potreba za radnicima, a najviše su se tražili nastavnici, diplomirani ekonomisti te suradnici u praktičnoj nastavi.

BJELOVAR – Zimska služba Bjelovarsko-bilogorske županije spremna je za nadolazeće razdoblje. Smotri vozila za predstojeću zimsku sezonu pridružio se i župan Damir Bajs sa suradnicima, a tom su prilikom izložena vozila za potrebe održavanja prometnica na području Bjelovara i Čazme, a u Daruvaru je održana smotra za Daruvar, Garešnicu i Grubišno Polje. Zimska služba brine o održavanju 265 kilometara državnih i 800 kilometara županijskih i lokalnih cesta, a na raspolaganju im je 26 vozila koji su smješteni u stacionarima u svih pet županijskih gradova. Za Bjelovarsko-bilogorsku županiju predviđeno je 4.375 tona soli za lokalne, županijske i državne prometnice te 3.825 metara prostornog kamenog agregata.

KRAPINA – Gradsko društvo Crvenog križa Krapina organizira provedbu verificiranih programa obrazovanja odraslih u sklopu projekta „Jednake mogućnosti svima – za bolju budućnost Hrvatskog zagorja.“ Radi se o programima stručnih osposobljavanja i prekvalifikacija za nezaposlene osobe i pripadnike marginaliziranih skupina diljem Krapinsko-zagorske županije. Edukacije će se održavati u Pučkom otvorenom učilištu Krapina, Pučkom otvorenom učilištu Zabok te Učilištu Piramida znanja. Programi osposobljavanja su: samostalni knjigovođa, rukovatelj trimerom, cvjećar- aranžer, računalni operater, i njegovatelj te program – usavršavanje za računalnog operatera. Osobe koje su zainteresirane ili ih zanimaju neke informacije mogu se javiti u Gradsko društvo Crvenog križa Krapina.

loading