Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.12.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Grad Zagreb sa svojim Adventom i ove godine je najbolja božićna destinacija u Europi. Odlučili su tako online glasači na europskom portalu European Best Destinations koji su glasovali od 2. do 12. prosinca 2016.  Ukupno je glasalo 188.000 ljudi iz 124 države, od čega je Zagreb dobio  točno 29.901 glasova i time iza sebe ostavio već dobro znane europske božićne destinacije Strasbourg, Colmar, Aachen, Beč, Dresden, Tallinn, Prag, Budimpeštu i ostale, priopćili su iz Turističke zajednice grada Zagreba.

VARAŽDIN – Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović svoj je ured premjestila u Varaždinsku županiju. Drugi dan svog boravka u Varaždinskoj županiji rezervirala je kako bi posjetila gradove ove županije. U pratnji župana Predraga Štromara i gradonačelnika Gorana Habuša, posjetila je varaždinsku Slobodnu zonu i jednu od istaknutih izvozno orjentiranih tvrtki. Obilazak je nastavljen u Lepoglavi  posjetom Crkvi Bezgrešnog začeća blažene Djevice Marije te Galeriji lepoglavske čipke, pa joj je gradonačelnik Marijan Škvarić i ovom prilikom zahvalio na pokroviteljstvu Međunarodnog festivala lepoglavske čipke. Potom je posjetila Ivanec, gdje je u pratnji gradonačelnika Milorada Batinića obišla i jednu od istaknutih tvrtki na području drvoprerađivačke industrije. Nakon toga održala je sastanak s gradonačelnicima i načelnicima Varaždinske županije u ludbreškom Dvorcu Bathyani. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović potom se u Varaždinskim Toplicama susrela s gradskim dužnosnicima, a u nastavku dana posjetit će i varaždinsku Prvu gimnaziju. Nakon Varaždinske, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović  u četvrtak i petak, 15. i 16. prosinca 2016. godine, svoj ured će preseliti  u Međimursku županiju.

ZAGREB – Sjednica Skupštine Hrvatske zajednice županija održana je danas  u Zagrebu. Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk izvijestio je o najvažnijim ovogodišnjim aktivnostima Zajednice, među kojima su  V. Forum hrvatskih i poljskih regija kojim se hrvatske i poljske poduzetnike potiče na suradnju.  Nastavljena je suradnja sa Savezom društava „Naša djeca“ i Zakladom Ana Rukavina.  Predstavnici Hrvatske zajednice županija aktivno su sudjelovali u Vijeću europskih općina i regija kao i Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe. Planirane aktivnosti Hrvatske zajednice županija u 2017. godini uključuju dovršavanje projekta „Otvoreni proračun“ koji će omogućiti svim građanima, ali i ostalim dionicima da na jednostavan, lak i efikasan način dolaze do informacija o proračunu županija. U ožujku je najavljena  konferencija o investicijskim mogućnostima županija.

ZAGREB – Svečana dodjela Plaketa Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama  u 2015. godini s područja Grada Zagreba i Zagrebačke održana je danas u prostoru Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb. Ovogodišnji gospodarski laureati kod velikih tvrtki su  Kraš iz Zagreba i Feroimpex automobilska tehnika iz Bregane, zatim Span i MM Mesna industrija Gornje Prekrižje kod srednjih te kod malih tvrtki to su Tiskara Reprint i Ivanićplast iz Ivanić Grada.  Ovogodišnji dobitnici pokazali su se odgovornim i uspješnim poduzetnicima, te sam uvjeren da će im ova nagrada biti motivacija za još bolje buduće poslovanje, istaknuo je predsjednik HGK – Komore Zagreb Zlatan Frohlich..

ZAGREB – Nezavisna kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Sandra Švaljek u srijedu je obećala da će joj izgradnja sljemenske žičare biti jedan od prvih poteza bude li izabrana za gradonačelnicu, a uvjerena je da bi taj projekt mogao biti gotov do kraja 2018. krene li se s njim ozbiljno, dok bi 2017. bila godina za njegovu pripremu.  Švaljek je na tramvajskom okretištu Dolje novinarima rekla kako bi upravo na tom okretištu tramvaja broj 15 trebala biti donja stanica nove sljemenske žičare. Napomenula je kako će se u 2017. navršiti deset godina od kada je gradonačelnik Milan Bandić “oduzeo” žičaru Zagrepčanima, a dugo najavljivani projekt gradnje nove žičare nikad nije realizirao.

ZAGREB – Zagrepčanima će ulaskom u 2017. godinu biti deset godina od kako je Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem ukinula sljemensku žičaru, a koja da ima volje, može biti izgrađena do kraja 2018. godine, rekla je kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Sandra Švaljek na konferenciji za medije koju je danas održala na tramvajskom okretištu Dolje. Ovo stajalište ujedno bi trebalo biti ishodišna točka buduće žičare, koja ni sada nije ozbiljno planirana, obzirom da je za nju u proračunu za 2017. osigurano svega milijun kuna. Sljemenska žičara, kako procjenjuju stručnjaci koštala bi nekih 150 milijuna kuna, što za zagrebački proračun od 7 milijardi nije neizvedivo.  Njena realizacija nužna je iz više aspekata, od ekoloških, socijalnih, sportsko zdravstvenih do turističkih, ističe Švaljek. Ujedno, njena prva akcija,  bit će već ove nedjelje, 18. prosinca  kada poziva sve građane na pješačenje na Medvednicu, pod nazivom „Sa Sandrom na Sljeme“.

KRAPINA – Sa proračunskim korisnicima, zdravstvom i školstvom, proračun Krapinsko-zagorske županije za 2017. godinu iznosi 624,2 milijuna kuna što je za 50 milijuna više nego ove godine. Viši su za 19 posto i izvorni prihodi županije od 193 milijuna kuna. Takav je proračun sinoć većinom glasova, uz suzdržane vijećnike oporbenog HDZ-a s partnerima, prihvaćen na sjednici Skupštini Krapinsko-zagorske županije. Proračun je realan i održiv i nije napuhan ni za lipu, drži župan Željko Kolar koji posebno ističe investiciju poduzetničkog inkubatora u Krapini, a značajne investicije najavljuje u zdravstvu i školstvu, gdje su mjesto našle i sportska dvorana u Đurmancu te nova škola u Martinišću.

ČAKOVEC- Na današnjoj sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji, najviše riječi bilo je o problematici napuštenih životinja u Međimurju. Istek ugovora o zbrinjavanju s većinom gradova i općina, prekapacitiranost skloništa i oko dvije tisuće nezbrinutih životinja i to pretežito u romskim naseljima, samo su neki od problema s kojima se suočava međimursko sklonište za životinje „Prijatelji“. Prije godinu dana, sklonište je zbrinulo oko 350 pasa iz naselja u kojima su neki bili i zlostavljani, no da bi se za njih brinuli, neophodna im je financijska podrška. Da će im Međimurska županija pružiti podršku, obećao je župan Matija Posavec.

KOPRIVNICA – Promocija prvostupnica i prvostupnika održana je danas u Sveučilišnom centru Koprivnica Sveučilišta Sjever. Svoje diplome dobilo je 86 studenata novinarstva, medijskog dizajna i poslovanja i menadžmenta u medijima. Ovo je druga promocija prvostupnika Sveučilišta Sjever kao javnog sveučilišta koji je status javne visokoškolske ustanove stekao 2. lipnja 2015. Mnogi su već pronašli svoje zaposlenje, neki će nastaviti studirati dalje, a svima njima sreću u budućim poslovnim i životnim koracima poželjela je pročelnica odjela za novinarstvo Gordana Tkalec, a ponosan na promovente je i rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković. Od iduće akademske godine na Sveučilišnom centru Koprivnica napokon kreću diplomski studiji, najavljeno je tijekom svečane promocije. Tako će krenuti studij novinarstva i medijskog dizajna te dva potpuno nova u Hrvatskoj: studij ambalaže i održive mobilnosti i logistike.

ZAGREB – Okrugli stol “Rodna ravnopravnost u medijima” danas je u prostorijama HND-a organizirala Agencija za elektroničke medije. Okrugli stol organiziran je u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obilježava 10. prosinca. Predstavljeni su rezultati istraživanja na temu zastupljenosti žena u sportu u informativnim programima na nacionalnim televizijama, koju je provela Agencija za elektroničke medije, te otvoriti diskusiju o mogućim instrumentima medijske samoregulacije za uspostavljanje rodne ravnopravnosti u medijskim sadržajima.

KOPRIVNICA – Rezultati najznačajnijeg braniteljskog projekta u
Podravini i Prigorju „Promicanje vrijednosti Domovinskog rata u školama Koprivničko-križevačke županije“, koji vodi Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske Podružnica Koprivnica, predstavljeni su danas. Projekt je to koji se u podravsko-prigorskim školama provodi već četvrtu godinu, kaže voditelj projekta Đuro Škvorc koji ističe kako je u projekt uključeno 36 škola, s 97 razrednih odjeljenja, 2390 učenika i 17 predavača koji su odradili 107 sati predavanja. Projekt je i drugu godinu za redom u kurikulumu osnovnih i srednjih škola u
Koprivničko-križevačkoj županiji, a kao primjer dobre prakse predstavljen učiteljima i profesorima osnovnih i srednjih škola u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja.

loading