Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.12.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Proračun Krapinsko-zagorske županije za 2018. godinu od 235,6 milijuna kuna usvojen je na sjednici Županijske skupštine 13. prosinca 2017. godine, posljednjoj ove godine, većinom od 26 glasova vladajućih vijećnika kojima se pridružio i oporbeni HSS, dok je 11 vijećnika HDZ-a, HSP-AS i ZDS-a bilo suzdržano. Ovakav, kako ga je nazvao župan Željko Kolar, izniman proračun, čak 42,5 posto veći od ovogodišnjeg, rezultat je dobrog rada na projektiranju kojim su se privukla sredstva EU fondova. Iako u oporbenom HDZ-u i HSP-AS priznaju da je ovakav proračun uspjeh za Krapinsko-zagorsku županiju, HDZ-ov Danijel Vnuk je istaknuo, kako je to zasigurno i zasluga Vlade koja je za projekte omogućila sredstva. Oporba je imala četiri amandmana „teška“ ukupno 4 milijuna kuna, 100.000 kuna za omladinski pogon NK Zagorec, 400.000 kuna za sanaciju klizišta i 2 milijuna kuna za uređenje škole u Loboru te 1,5 milijun kuna za gradnju pristupne ceste za poslovnu zonu u Mokricama, a njihovo odbijanje župan Kolar je obrazložio mogućnošću realizacije prijavljivanjem projekata za sredstva EU fondova.

KOPRIVNICA – Susretom s poduzetnicima i obrtnicima Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije u Koprivnici, započeo je drugi dan boravka predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović u Koprivničko-križevačkoj županiji. U dvorani koprivničkog kina razgovarali su o problemima na koje nailaze, ali i o rješenjima kako olakšati rad i poslovanje. Ovakvi susreti su izvrsna prigoda da se skrene pozornost na gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo, obrtništvo i poljoprivredu, naglasila je predsjednica RH Kolinda Grbar-Kitarović. Poduzetnici su istaknuli razne administrativne i birokratske prepreke, nemogućnost naplate, monopol na tržištu, plasman proizvoda u inozemstvo. Sastankom je zadovoljan i koprivničko-križevački župan Darko Koren, koji naglašava kako vjeruje da će institucija predsjednice doprinijeti rješavanja problema. U nastavku boravka u Koprivničko-križevačkoj županiji predsjednica Grabar-Kitarović posjetila je Hlebine, Kalinovac, Đurđevac i Križevce, a navečer će otvoriti drugu „Koprivničku bajku“ u gradskom parku.

ZAGREB – Završili su radovi na izgradnji i adaptaciji proizvodnog pogona tvrtke koju je osnovala Udruga slijepih Zagreb, a u kojoj se proizvode Sapuni s točkicama. Od ideje do suvenira trebalo je, kako ističe inicijator Nikola Arbanas, gotovo dvije godine no na koncu je, kako je nastavio cilj ostvaren – pronađena su zanimanja adekvatna za slijepe i slabovidne osobe. U novouređenom prostoru u nekadašnjoj tvornici u  Heinzelovoj 66 zaposleno je troje slijepih i/ili visoko slabovidnih osoba. Njihov rad prepoznat je među brojnim turistima jer su ovi sapuni postali suvenir grada Zagreba. Uz to sredstva od kupnje sapuna namijenjena su za rad same Udruge slijepih. Inače u planu je kroz sljedećih godinu dana unaprijediti posao te razviti tekuće sapune s porukom. Koliko je ovaj projekt dobar svjedoči i činjenica da je sufinanciran od turske razvojne agencije.

ZAGREB – Grad Zagreb postao je prvi grad u Hrvatskoj sa titulom „Demenciji prijateljska zajednica“. Riječ je o programu koji je pokrenulo britansko društvo za Alzheimerovu bolest s ciljem ranog prepoznavanja i dijagnosticiranja demencije kroz edukaciju stručnog osoblja i obitelji, zatim unaprjeđenje institucionalne skrbi o osobama s demencijom, a sve kako bi se unaprijedila kvalitete života osoba s demencijom, rekao je voditelj projekta za Hrvatsku, Tomislav Hujić. Danas, 14. prosinca 2017. godine potpisan je Sporazum i Povelja grada Zagreba i Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest. Predsjednik udruge za Alzheimerovu bolest, Ninostav Mimica tom prigodom naglasio je kako se time samo želi povezati socijalnu zaštitu i socijalnu skrb kako bi se bilo uz oboljele i njihove obitelji. Kako u Zagrebu živi oko 17 000 osoba u raznim fazama Alzheimerove bolesti o kojima se brine najmanje 43 000 članova njihovih obitelji ne ćudi – kako je rekla zamjenica gradonačelnika Olivera Majić da je Zagreb prvi grad  – demenciji prijateljska zajednica. Nakon Zagreba ovu titulu dobit će i drugi gradovi diljem Hrvatske.

ZAGREB – Hrvatski svjetski kongres, koji je u javnosti najpoznatiji po organizaciji Hrvatskih svjetskih igara uskoro će dobiti prostor za svoj rad. Prostor smješten u ulici fra Grge Martića koji se prostire na 70-ak metara četvornih ustupio im je grad Zagreb. Uz to, na održanom sastanku u Gradskoj upravi dogovoreno je kako će Grad podržati igre koje će biti održane 2020. godine. Iz gradskog ureda za sport Milan Čolić naglasio je da će na raspolaganju biti svi sportski i drugi objekti kako bi se natjecanje održalo na najviše mogućem nivou.

KRAPINA – Kuglanje sam jako zavoljela i baš je fora pobjeđivati – rekla je mlada prvakinja u kuglanju Magdalena Škreblin danas, 14. prosinca 2017. godine prilikom prijema kojeg je za nju i Karla Krznara upriličio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar u Krapini. Magdalena i Karlo, državni kadetski prvaci u kuglanju, članovi su Kuglačkog kluba Zabok, a zlatne medalje osvojili su na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske „U -14“. Oboje su kuglanje zavoljeli u igri sa prijateljima te su tako otkrili koliko taj sport može biti zabavan, a školu i treninge lako usklađuju, jer su treninzi nakon nastave. Njihov kuglački Klub Zabok postoji 10 godina, ima 45 članova, od toga 40 djece mlađe od 18 godina te u zadnje vrijeme postiže sve bolje i zapaženije rezultate. A kako kaže predsjednik Kluba Filip Sedlar, jedan od planova za Klub je i osnivanje seniorske ženske ekipe. Uz župana Kolara, čestitke im je uputila i zamjenica župana Jasna Petek. – U njihovim godinama zdravo se baviti sportom, a najvažnije od svega je to da oni u tome uživaju – zaključio je župan Kolar.

ZAGREB –  Sjednica zagrebačke gradske skupštine – na kojoj bi trebao biti izglasan proračun za sljedeću godinu bit će održana sljedeći četvrtak. Osim o proračunu koji je u prvom čitanju dobio podršku većine gradskih zastupnika zastupnici će raspravljati o još 17 točaka. Između ostaloga raspravljat će se o izdvajanju ZET-a i Velesajma iz Holdinga, ali i o prijedlogu da se posao odvodnje atmosferskih voda da privatnoj tvrtci. O tome su zastupnici već raspravljali pa će ovo biti drugi pokušaj da prijedlog dobije 26 potrebnih ruku.

ZAGREB – Društvo arhitekata Zagreb danas i sutra od 15 do 19 sati  organizira javnu prezentaciju projekta Zagreb na Savi te radionicu za pripremu prije javne rasprave. Riječ je o programu zaštite, uređenja i korištenja rijeke Save od granice s Republikom Slovenijom do Siska. Glavne značajke projekta Zagreb na Savi su stabilizacija razina podzemnih voda, zaštita od poplava, korištenje energetskog potencijala, razvoj plovnosti te evakuacija velikih voda mimo grada Zagreba rekonstruiranim oteretnim kanalom Sava-Sava. Umjesto velikih hidroelektrana, predviđena je izgradnja malih hidroelektrana na 10 lokacija unutar korita rijeke Save.

VARAŽDIN – Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović posjetio je danas Varaždinsku županiju. U sportskoj dvorani Druge gimnazije Varaždin, ministar je, u društvu župana Varaždinske županije Radimira Čačića i gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka, prisustvovao nogometnoj utakmici reprezentacije Druge gimnazije Varaždin i reprezentacije policajaca PU varaždinske.  Utakmica je jedna od aktivnosti u sklopu preventivnog programa Ravnateljstva policije pod nazivom „Zajedno protiv govora mržnje“, što ga s ciljem sprečavanja govora mržnje na nogometnim stadionima, provodi Policijska uprava varaždinska. Ministar Božinović je obišao i novoizgrađeni rotor u ulici Miroslava Krleže u Varaždinu, financiran sredstvima iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a  Županijskoj palači održao sastanak s čelnicima lokalne samouprave.

ZAGREB – Josip Jakopač ponovno je izabran za predsjednika Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije. Za dopredsjednike Zajednice, na mandat od četiri godine, izabrani su Željko Gašparinčić, Đuro Mučnjak, Stjepan Jambrišak i Ankica Pavičić.U Županiji, prema procjenama, ima oko 60.000 umirovljenika, od kojih je njih oko 22.000 uključeno u aktivnosti devet gradskih i 19 općinskih udruga.(vs

ČAKOVEC – Središnje obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti osnovnih i srednjih škola Međimurske županije bit će održano danas u podne u Osnovnoj školi Šenkovec. Bit će to prilika da Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Školski preventivni programi te Osnovna škola Šenkovec kao domaćin, okupe predstavnike učenika sedmih i osmih razreda svih osnovnih škola te učenika prvih i drugih razreda svih srednjih škola, kao i voditelje školskih preventivnih programa. U sklopu programa održat će se i kazališna predstava ”#generacija”, koja progovara o utjecaju tehnologije na odrastanje te kvalitetu i način života.

KOPRIVNICA – Odbor za izbor i imenovanja Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije raspisao je Javni poziv za podnošenje prijedloga za izbor članova Antikorupcijskog povjerenstva Koprivničko-križevačke županije. Poziv je otvoren do 20. prosinca, a svi potrebni podaci i dokumentacija objavljeni su na Internet stranici Koprivničko-križevačke županije.

loading