Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.12.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U nedjelju, 16. prosinca, u 9,00 sati, u potpunosti se zatvara promet rotorom u Remetincu. Kako je riječ o najvećem cestovnom čvorištu u razini u Zagrebu, preko kojeg dnevno prometuje preko 100.000 vozila, Grad je izgradio obilazne pristupne prometnice kojima će prema posebnoj regulaciji zaobilaziti gradilište. Iz Grada najavljuju kako će svi sudionici u ovom velikom projektu aktivno pratiti situaciju na terenu te prilagoditi rješenja prema potrebi. Više informacija o alternativnim prometnim pravcima te budućem kretanju pristupnim prometnicama moguće je pronaći na službenim mrežnim stranicama Grada Zagreba.

ZAGREB – Sastanak Operativnog stožera zagrebačke Zimske službe na kojem su o spremnosti Zimske službe zamjenice gradonačelnika Zagreba Oliveru Majić i Jelenu Pavičić Vukičevič izvijestili Ante Todorić, voditelj Zagrebačkih cesta i Dragana Jaramaz iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, održan je jutros, 14. prosinca 2018. godine, u zgradi Gradske uprave. Istaknuto je da je zagrebačka Zimska služba i ove godine spremna brzo, efikasno i do kraja odraditi sve zadatke, na vrijeme počistiti snijeg i osigurati adekvatno odvijanje prometa na gradskim prometnicama. Spremne su 292 ekipe u 17 baza, na skladištu su pohranjene dostatne količine soli i sipine, a ukoliko bude potrebe povlačit će se dodatne količine. U GPS centru u glavnoj bazi Žitnjak instaliran je sustav za rano otkrivanje poledice i leda na kolniku. Ukupno se rali i posipava 2627 km prometnica, a trenutno se najveća pažnja posvećuje brdskom području, Sljemenu, nadvožnjacima, vijaduktima.

ZAGREB – Stotinjak stručnjaka i pripadnika civilne zaštite iz 26 gradova i 10 županija stiglo je u petak, 14. prosinca 2018. godine na stručnu konferenciju o korištenju europskih fondova za razvoj sustava civilne zaštite u Zagrebu. Cilj je povećanje razumijevanja politika i procedura, kao i uvid u projekte koji se financiraju sredstvima Europskih fondova kako bi se ojačao sustav upravljanja katastrofama i dodatno razvio sustav civilne zaštite. „Grad Zagreb već je koristio sredstva iz europskih fondova za projekte jačanja sustava civilne zaštite, a uskoro će biti realiziran i europski projekt mapiranja grada vrijedan 28 milijuna kuna. Mapiranje grada trebalo bi pomoći u procjenjivanju strukture zemljišta, a potom i jačine potresa“, istaknuo je pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić. Na konferenciji su bili i pomoćnih Ministra unutarnjih poslova Damir Trut i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić.

VARAŽDIN – Prema izboru pacijenata, među najboljim doktorima u Hrvatskoj je devetero liječnika iz Varaždinske županije. Iz Opće bolnice Varaždin to su Ivana Risek, Hrvoje Brijačak, Dubravka Dvoršćak, Damir Roki i  Domagoj Butigan. U primarnoj zdravstvenoj zaštiti na popisu najboljih su Boris Dokuzović i Aleksandar Jukić, Sanja Škudar-Popović i Ljiljana Peharda-Ivić. Prijem za njih, upriličio je župan Radimir Čačić danas, 14. prosinca 2018. godine u Županijskoj palači.

ZAGREB – U organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo te uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, danas i sutra, liječnici školske medicine, opće obiteljske medicine, psihijatri, nastavnici kao i stručni suradnici zdravstvenih i odgojnih ustanova u sklopu 3. simpozija „Mladi i mentalno zdravlje: Slušam te“ razgovarat će o zaštiti zdravlja djece i mladih. Cilj skupa je pružiti smjernice za razvoj suportivnog okruženja mladima kao i podrške zajednice mentalnom zdravlju mladih te osigurati stručna predavanja vodećih psihijatara i psihologa sudionicima koji će imati priliku sudjelovati u nizu radionica na kojima će se konkretno pokazati tehnike na koji način pomoći sebi i drugima. Inače, projekt „Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe“ predstavljen i 2016. godine u Meksiku na međunarodnoj Generalnoj skupštini Međunarodne federacije udruga studenata gdje je uvršten među prvih 10 projekata na svijetu, te osvojio 2. mjesto.

ČAKOVEC – Svečana, 9. promocija 158 stručnih prvostupnika preddiplomskih stručnih studija Računarstva, Menadžmenta turizma i sporta i Održivog razvoja te 6. svečana promocija stručnih specijalista specijalističkog diplomskog stručnog studija Menadžmenta turizma i sporta Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, održano je u petak, 14. prosinca 2018. godine u Centru za kulturu Čakovec.

ZAGREB – Pomoć umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za prosinac i božićnica u iznosu od 100 kuna počinje se isplaćivati putem računa u bankama te putem Hrvatske pošte od ponedjeljka 17. prosinca, a umirovljenici koji ju ne prime na kućnu adresu moći će ju podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate. Sukladno Odluci o socijalnoj skrbi koju je donijela Gradska skupština Grada Zagreba pravo na novčanu pomoć ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske koji prije podnošenja zahtjeva prebivaju na području Grada Zagreba najmanje 5 godina neprekidno, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 1.500 kn mjesečno.

VARAŽDIN – Hodnju u dužini od 184 kilometra koja simbolizira povratak Puma u Varaždin nakon deset godina i odvija se u sedam etapa, pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade su započeli u srijedu, 12. prosinca iz vojarne 132. brigade Hrvatske vojske u Našicama. U četvrtak, 13. prosinca nastavili su svoj put drugom etapom od Kutova do Slatine u dužini od 28 kilometara. Dolaskom u Slatinu, pripadnici Puma zapalili su svijeću poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata kod spomenika 136. brigadi Hrvatske vojske. Narednih dana hodnja se nastavlja do Virovitice, Đurđevca, Koprivnice i Ludbrega, a završetak je u utorak, 18. prosinca u vojarni 7. gardijske brigade Pume u Varaždinu. Na putu prema vojarni proći će kraj Spomen obilježja Puma u Varaždinu, gdje će položiti crvenu ružu za sve poginule pripadnike 7. gardijske brigade. Svečano otvaranje i imenovanje vojarne 7. gardijske brigade Puma u Varaždinu održat će se u četvrtak, 20. prosinca 2018. godine.

KRAPINA – U sklopu projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije“ danas su u Krapini potpisani ugovori o opremanju Domova zdravlja Krapinsko – zagorske županije. Ugovori su sklopljeni za 4. grupe – za nabavu ultrazvuka, RTG uređaja, dijagnostičko terapeutske opreme te stolice za ginekološke preglede, ukupne vrijednosti 3,2 milijuna kuna. Ugovore je potpisao župan Željko Kolar, a prisutne su bile i njegova zamjenica Jasna Petek, pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar te Pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo i Glavna sestra Doma zdravlja Biserka Sviben. – Nova oprema će uvelike pomoći zdravstvenim djelatnicima u poslu, ali prije svega, pomoći će pacijentima – istaknuo je župan Kolar, dodajući da će spomenuta oprema rasteretiti Opću bolnicu Zabok i smanjiti liste čekanja. Inače, projekt, ukupne ugovorene vrijednosti 8,2 milijuna kuna, provodi Krapinsko – zagorska županija, sa svrhom poboljšanja pružanja zdravstvenih usluga u sferi obiteljske medicine, primarne pedijatrije, primarne ginekologije i dentalne medicine stanovnicima na području županije.

KOPRIVNICA – Podružnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske u Koprivničko-križevačkoj županiji provela je šestu godinu za redom projekt „Promicanje vrijednosti Domovinskog rata u školama Koprivničko-križevačke županije“, za koji imaju i dopusnicu Ministarstva zanonsti i obrazovanja. Predavanja o ulozi Koprivničko-križevačke županije i lokalnih postrojbi u ovoj je školskoj godini odslušalo 2.125 učenika iz 109 osnovnih i srednjih škola. Sudjelovalo je 15 vojno-policijskih predavača koji su održali 66 nastavnih sati. Članovi Podružnice Udruge donijeli su odluku da s ovim projektom nastavljanju i iduće školske godine i dalje uz veliku potporu Koprivničko-križevačke županije.

MURSKO SREDIŠĆE – Ovih su dana započeli radovi na izgradnji novog dječjeg vrtića u ulici Slatine u Murskom Središću za koji je dobivena javna potpora Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u iznosu od 9,2 milijuna kuna. Novi dječji vrtić u Murskom Središću bit će neto površine od 1.262 četvornih metara, čime će se omogućiti rad sa sedam skupina, od toga dvije jasličke i četiri vrtićke te jednu skupinu s Montessori programom odgoja. U sklopu vrtića bit će izgrađena polivalentna dvorana te uređeno 25 parkirnih mjesta.

ZAGREB – Vlasnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda isplaćena je naknada u iznosu od 700 kuna po gnijezdu. Desetu godinu za redom Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zagrebačka županija osigurali su sredstva za provedbu projekta ”Zaštita i očuvanje bijele rode” na području županije. U 2018. godini na području Zagrebačke županije zabilježeno je 265 gnijezda. Na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima nalaze se 65, a na stupovima 200 gnijezda. U  proteklih deset godina provođenja projekta na području Zagrebačke županije isplaćeno je preko 550.000 kuna za naknadu za održavanje krovišta vlasnicima kuća, gospodarskih objekata, škola, vatrogasnih doma, crkvi, i sl. Naknada se isplaćuje za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom i rode gniježđenjem.

loading