Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.-15.04.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Kako bi iz prve ruke provjerio kako Zagrepčani odvojeno prikupljaju otpad, gradonačelnik Milan Bandić u pratnji najbližih suradnika, u nedjelju 14. travnja 2018.  dopodne jobišao je pet od 10 reciklažnih dvorišta u Zagrebu. Iako se vide pomaci, još puno toga treba učiniti, rekao je gradonačelnik Bandić nakon obilaska reciklažnih dvorišta Kajzerica, Klara, Trešnjevka sjever, Špansko i Stenjevec. „Očekivani tempo nije zadovoljavajuć. Ključni problem je postići kulturu recikliranja, a ja sam uvjeren kako se Zagrepčani navikavaju odvajati otpad“, kazao je Bandić te najavio kako će reciklažna dvorišta raditi duže te će ih u skorašnjoj budućnosti biti i na više lokacija u Zagrebu. Dodajmo i to kako je Čistoća počela s javnim tribinama u Mjesnim odborima na kojima će građani biti upoznati kako reciklirati kućni otpad te na koji način ga zbrinuti.

ZAGREB – Otvorene su prve butelje brendiranoga vina Kraljevina Zelina, berba 2017. Pod etiketom zaštićene robne marke Zagrebačke županije kraljevinu ove godine buteljiraju obitelji Jarec-Kure, Kos-Jurišić, Puhelek – Purek te Željko Kos i Branimir Žigrović. Svečanom otvorenju prve butelje, u subotu 14. travnja 2018. godine prisustvovao je i zamjenik župana Zagrebačke županije, Hrvoje Frankić koji je istaknuo zadovoljstvo uzgojem kraljevine u županiji. „Ovo je stvarno jedna prekrasna priča o kvaliteti kako vinogradarstva tako i podrumarstva“, rekao je Frankić. Udruga „Kraljevina Zelina“, koja odlučuje jesu li vina spremna za etiketu robne marke Zagrebačke županije, ukupno broji 18 vinara.

STUBIČKE TOPLICE – Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata Barun ne samo da čini sadržajnijim život svojih 97 članova, već svojim aktivnostima obogaćuje život u Krapinsko-zagorskoj županiji. Proizlazi to iz izvješća na Skupštini održanoj u subotu, 14. travnja 2018. godine u njihovom Rekreacijskom centru Josip Mirt Teček u Stubičkim Toplicama. Upravo taj centar i objekt podignut vlastitim rukama kruna su rada Baruna kaže predsjednik udruge Mladen Hrastinski. Baruni su samo prošle godine odradili 6.000 volonterskih sati, a više od polovice ugradili su u svoj prostor za druženje i rekreaciju, no s istim žarom provode i svoj jedinstveni projekt Promicanje istine o Domovinskom ratu, u čiju je realizaciju od početka uključen tajnik udruge Radmil Pavalić Paraga. – Od jednog razreda, kada smo počeli, došli smo do 1.200 djece u osnovnim i srednjim školama koja sa zanimanjem prate naša predavanja o Domovinskom ratu – s ponosom ističe Radmil Pavalić Paraga.  Da će Krapinsko-zagorska županija i dalje podupirati ovakve aktivnosti Baruna, ističe župan Željko Kolar i naglašava, kako su takve udruge potrebne, posebno stoga što ne čekaju na druge, već stvari uzimaju u svoje ruke i djeluju.

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Novo specijalno vatrogasno vozilo, vrijedno 770.00 kuna nabavljeno je za DVD Sveti Križ Začretje, zahvaljujući općini i uz pomoć Krapinsko-zagorske županije. Nakon 134. godišnje Skupštine, na svečanosti u subotu, 14. travnja 2018. godine predsjedniku društva Miljenku Šoštariću ključeve su uručili načelnik općine Sveti Križ Začretje Marko Kos i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Zahvalnost vijećnicima, što su u proračunu udvostručili sredstva za vatrogastvo, da bi se nabavilo novo vozilo, tom prigodom je istaknuo načelnik općine Marko Kos. Dodatna sredstva, kako bi se opremili vatrogasci osigurala je i Krapinsko-zagorska županija, rekao je župan Željko Kolar, naglašavajući obavezu sviju, da se ljudima koji nesebično spašavaju tuđe živote i imovinu osiguraju sva potrebna oprema. Svetokriški vatrogasci osim operativnih i preventivnih aktivnosti uspjeli su osigurati i budućnost, jer imaju i izvrsnu mladež koja je zaslužila sve pohvale, istaknuto je na Skupštini.

VARAŽDIN – Turistička zajednica Varaždinske županije organizator je treće po redu manifestacije Dani okusa varaždinskoga kraja.  S ciljem poticanja i prezentiranja tradicijskih lokalnih jela, kao, a kako bi se intenzivirao razvoj gastronomskog turizma u Varaždinskoj županiji, 14 ugostiteljskih objekata – nosioca standarda Okusi varaždinskoga kraja od 13. će travnja ljubiteljima gastronomskih specijaliteta omogućiti da po promotivnoj cijeni uživaju u dva menija od tri slijeda jela spravljenih od tradicijskih namirnica varaždinskoga kraja.  Dani okusa varaždinskoga kraja će se održavati do 01. svibnja.

ZAGREB – Zagreb auto show nalazi se na vrhuncu. Za vikend, danas i sutra, očekuje se više od 50 tisuća posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i iz okolnih zemalja koji će imati priliku u 14 paviljona Zagrebačkog velesajma razgledati 133 premijere, ponudu 463 izlagača iz auto-moto industrije iz 34 zemalja kao i 85 brendova automobila, motocikala, bicikala, gospodarskih i kamp vozila. „Zaista dali smo sve od sebe i to ovaj automobilski spektakl i zaslužuje“, naglasila je Dina Tomšić, direktorica Zagrebačkog velesajma. Bogatu ponudu najposjećenijeg i najatraktivnijeg sajma Zagrebačkog velesajma koji posjetiteljima osim najnovijih vozila nudi i pregršt popratnih sadržaja, poput akrobacija na motorima te izložbe starodobnih vozila, obišao je danas i zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić koji je pozvao sve koji to još nisu da danas do 22:00 sata te sutra od 9:00 do 21:00 sat dođu na Zagrebački velesajam.

ZAGREB – Do ove nedjelje, 15. travnja 2018. godine, na Zagrebačkom se velesajmu održava jedan od najatraktivnijih sajmova, Zagrebački auto show, na kojem izlažu 463 izlagača iz 34 zemlje. Sajam će u subotu, 14. travnja obići i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima, te oko 11,30 dočekati svečani defile oldimer vozila koji će proći trasom od Trga bana Josipa Jelačića do Zagrebačkog velesajma.

NEDELIŠĆE – Međimurski sajam poduzetništva, jedanaestu godinu za redom organizira specijalizirani sajam knjiga MESAP Libar. Svi ljubitelji knjiga mogu do nedjelje 15. travnja 2018. godine, posjetiti bogat ovogodišnji program u sajamskoj dvorani u Nedelišću. Na sajmu sudjeluje 70-ak nakladnika čija ponuda obuhvaća školsku obrazovnu, dječju i stručnu literaturu, beletristiku, knjige za hobiste.  Ponuda sajma proširena je učilima, informatičkom opremom, audio i video tehnikom te glazbenim instrumentima i opremom.

RADOBOJ – Deseta godišnjica postojanja Glasila Općine Radoboj i Jesenje te ujedno izdavanja 100. broja Radobojsko – Jesejanskog lista obilježena je u subotu, 14. travnja 2018. godine u Muzeju Radboa u Radoboju. O značaju ovog lokalnog lista na svečanosti su govorili glavni urednik Vinko Rihtar, referent iz Općine Jesenje Ivan Habjanec te načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec. – U projekt smo ušli prije deset godina, a dvije godine nakon toga pridružila nam se i Općina Jesenje, a kroz list nastojimo čitateljima približiti sve lokalne teme – naglašava Anđelko Topolovec.

VARAŽDIN – Nakon prošlotjednog odličnog nastupa učenika varaždinske Glazbene škole u Ravensburgu, ove subote, 14. travnja 2018. godine, u 18,30, mladi varaždinski glazbenici sa svojim kolegama iz prijateljskog njemačkog grada Ravensburga, izvest će Genesis suitu engleskog skladatelja Tolge Kashifa i na glavnom varaždinskom trgu – Trgu kralja Tomislava. Na velikoj pozornici na Korzu predstavit će se 70-tak učenika varaždinske Glazbene škole i 50-tak njihovih kolega iz Ravensburga. Sutrašnji koncert će biti i središnji dio proslave 190. godina Varaždinske glazbene škole, koja se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice države Kolinde Grabar Kitarović održava cijele ove godine.

ZAPREŠIĆ – U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta ove subote, 14. travnja 2018. godine bit će održana  “Večer Lieda” u sklopu ciklusa “Zaprešićki glazbeni salon”. Koncert počinje u 19,30 sati, nastupaju mezzosporanistica Biljana Keserić Košćal i Davor Ljubić na glasoviru, a  ulaz je besplatan.

ČAKOVEC – Zelenu čistku – akciju čišćenja  nesavjesno odloženog otpada i ove godine organiziraju Grad Čakovec, Gradsko komunalno poduzeće Čakom i Lovačko društvo Zec iz Čakovca. Akcija se odvija na 11 gradskih i prigradskih lokacija, počela je u petak 13. travnja 2018. godine, a nastavlja se u subotu 14. travnja te u subotu 21. travnja. Provode je građani, volonteri i učenici svakog tog dana od 12,00 do 18,00 sati s ciljem da očuvaju gradski okoliš te prenesu poruku javnosti o važnosti njegova očuvanja, ali i podsjete građane na njihove obaveze iz pravilnika i zakona o zbrinjavanju otpada.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica i ove godine sudjeluje u akciji „Zelena čistka“ koja će se na području grada održati u subotu, 14. travnja 2018. godine. Za akciju čišćenja ove godine su odabrane tri lokacije na području koprivničkih mjesnih odbora te jedna lokacija u šumi u blizini grada. Prva lokacija je u Miklinovcu, na kraju mjesta, druga na kraju Ledinske ulice prema Kampusu, treća se nalazi u Reki, kod potoka Koprivnica, a četvrta lokacija je u šumi Razbojište, kod prve barake. „Zelena čistka“ kreće u 10,00 sati.

ČAKOVEC – Atletski klub Međimurje ove subote, 14. travnja 2018. godine, organizira tradicionalni Proljetni kros koji se svake godine održava u „jezeru“ uz Stari grad u Čakovcu. Natjecanje će se održati s početkom u 11,00 sati, a na njemu mogu sudjelovati učenice i učenici osnovnih i srednjih škola Međimurja te polaznici vrtića. Najuspješnijim pojedincima i najboljoj osnovnoj školi osigurane su i nagrade- medalje za prva tri mjesta u svakoj utrci te pehar za najuspješniju osnovnu školu po broju osvojenih prvih mjesta.

loading