Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.-15.1.2017

Posted in Vijesti

ZAGREB – Nakon što je sinoć snijeg ponovno zabijelio Zagreb, Zimska služba do ranih je jutarnjih sati očistila sve ulice i ceste, omogućavajući time nesmetan i siguran promet. S obzirom na najave novih oborina sljedećih nekoliko dana u središnjoj bazi zagrebačke Zimske službe na Žitnjaku rano je jutros, u subotu 14. siječnja 2017. godine, održan operativni stožer Zimske službe. Kako je istaknuo voditelj Zagrebačkih cesta Ante Todorić sve su ekipe u trećem stupnju pripravnosti te je jučer, osim čišćenja prometnica, izvršeno i preventivno posipavanje cesta. Svih 259 ekipa bilo je na terenu. Operativno, organizacijski i tehnički gledano, Zagreb je među prvim gradovima u Europi kad je u pitanju spremnost i učinkovitost zimske službe, kazao je gradonačelnik Milan Bandić, ističući da će građani nesmetano moći u novi radni tjedan. Potaknut i niskim temperaturama koje su vladale proteklih dana gradonačelnik Bandić pozvao je sve one koji nemaju krov nad glavom da dođu u Prihvatilište Crvenog križa za beskućnike. Ravnatelj Crvenog križa Grada Zagreba Petar Penava ističe kako je trenutno u Kosnici smješteno 109 beskućnika, a interventni smještaj moguć je za do 200 osoba.

ZAGREB – U povodu  25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u nedjelju, 15. siječnja 2017. godine, s početkom u 12,00 sati, na Trgu bana Jelačića održat će se svečani koncert „Moja domovina“. Koncert se održava pod pokroviteljstvom Vlade RH i Grada Zagreba, a okupit će brojne eminentne izvođače koji će na kraju koncerta izvesti pjesmu „Moja domovina“ koju je početkom Domovinskog rata snimio Hrvatski Band Aid. U sklopu obilježavanja ove jubilarne obljetnice održat će se i svečana akademija u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a u večernjim satima održat će se i vatromet kod fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

NEDELIŠĆE- Udruga uzgajivača malih životinja Nedelišće od petka, 13. pa do nedjelje, 15. siječnja 2017. organizira 42. međunarodnu izložbu malih životinja.  U sajamskoj dvorani MESAP-a u Nedelišću izlagači s područja cijele Hrvatske, ali i Slovenije predstavit će se s više od 1200 malih životinja – golubova, kunića, peradi i ptica, ali i vodenih životinja. Organizatori su za djecu pripremili edukativne radionice i igraonice.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija nastavlja sa sufinanciranjem prijevoza učenika srednjih škola koji putuju autobusom ili vlakom do svoje škole. No do lipnja ove godine promijenjena je participacija roditelja. Model kojim je Koprivničko-križevačka županija do sada sufinancirala prijevoz učenika srednjih škola od siječnja do lipnja ove godine je izmijenjen, kaže zamjenik župana Ivan Pal jer je na to utjecalo nekoliko čimbenika među kojima su smanjeni prihodi od rente te porezna reforma. Za učenike koji putuju autobusima mjesečno participiranje roditelja utvrđuje se prema kriteriju udaljenosti i to: 70 kuna za relaciju do 10 kilometara, 80 do 20 kilometar te 100 kuna za relaciju veću od 20 kuna. Za učenike koji putuju vlakom mjesečno participiranje roditelja iznosi 30 kuna. Pal kaže kako Koprivničko-križevačkoj županiji nije drago da je došlo do korekcije roditeljske participacije, no nadaju se kako će od rujna situacija biti povoljnija.

KRAPINA – Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu priznanja Krapinsko – zagorske županije uputilo je Povjerenstvo za priznanja Županijske skupštine. Županijska priznanja su Plaketa Krapinsko – zagorske županije za životno djelo, Plaketa za doprinos ugledu i promociji KZŽ i Plaketa za iznimno postignuće u protekloj godini, te Povelja Krapinsko – zagorske županije. Prijedloge za priznanja mogu podnositi župan, članovi Županijske skupštine, radna tijela Županijske skupštine, tijela gradova i općina s područja Županije, upravna tijela Županije, trgovačka društva, ustanove, građani i udruge građana, političke stranke, vjerske zajednice i druge pravne osobe. Rok za dostavu prijedloga je 1. ožujka 2017. godine, a dostavljaju se Upravnom odjelu za poslove Županijske skupštine.

ČAKOVEC- U sklopu kazališne tribine za djecu i mlade, ove nedjelje, 15. siječnja 2017. u 16,00 sati na sceni čakovečkog Centra za kulturu bit će izvedena predstava za djecu i mlade pod nazivom „Puž muž“ Kazališne družine Pinklec iz Čakovca. Radi se o dramskoj predstavi s brojalicama redatelja Romana Bogdana. Predstavu donose Igor Baksa, Davor Dokleja, Mario Jakšić i Bruno Kontrec.

ZAGREB –  Interaktivna izložba „Zima oko svijeta“ može se razgledati u Zoološkom vrtu grada Zagreba do nedjelje, 15. siječnja 2017. U proteklih sedam dana izložbu je pogledalo više od dvije tisuće ljudi. Obilaskom šest paviljona i dva edukacijska centra posjetitelji od 11,00 do 15,00 sati  mogu doznati kako izgleda zima u egzotičnim krajevima, npr. Australiji, afričkoj savani i pustinji Sjeverne Amerike. Najmlađe za vikend očekuju i zanimljive edukativne radionice.

ZAGREB – Tradicionalni zimski planinarski pohod s hodanjem od centra Sesveta do planinarskog doma na Lipi pod nazivom „Horvatov pohod“ ove nedjelje, 15. siječnja 2017. organizira planinarsko društvo „Lipa“.Ovaj pohod organizira se po 15. puta, a od 2016. godine posvećen je preminulom dugogodišnjem članu, predsjedniku i idejnom začetniku zimskog pohoda, Ivanu Horvatu. Okupljanje je do 8,30 sati ispred spomenika Hrvatskim braniteljima na raskrižju Zagrebačke i Bistričke ulice u Sesvetama.

loading