Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.-15.10. 2017.

Posted in Vijesti

KARLOVAC – Pobjednica 18. izbora najuzornije hrvatske seoske žene je Renata Bedeković s Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva “Bedeković” iz Jakuševca, predstavnica Grada Zagreba, prva pratilja je Anita Nekić iz OPG-a Nekić u Požeško-slavonskoj županiji, a druga pratilja Ljubica Guštin iz OPG-a Guštin iz Karlovačke županije. Lentu je u ime Ministarstva poljoprivrede pobjednici uručila državna tajnica Marija Vučković, a predsjednica udruge Uzorne hrvatske seoske žene Katica Jerleković podsjetila je kako će se slijedeće godine izbor najuzornije hrvatske seoske žene održati u Zagrebu gdje će Renata Bedeković moći pokazati što žene u ruralnom djelu Zagreba proizvode, gdje plasiraju hranu, suvenire i slično te kak čuvaju baštinu. U Domu HV “Zrinski” u Karlovcu na 14 zasebnih štandova kandidatkinje iz 10 županija i Grada Zagreba najprije su žiriju prikazale svoje proizvode, rukotvorine, jela i pića te druga postignuća, a potom su se u dvorani predstavile publici i uzvanicima.

ZAGREB – Zagreb – prijestolnica kravate. Tema je to prvog festivala posvećenog upravo kravati – modnom dodatku simbolu elegancije prihvaćenom u cijelom svijetu. Dani kravate započeli su postavljanjem velike kravate na spomenik bana Josipa Jelačića te ujedno i na četrdesetak spomenika u gradu Zagrebu. Održana je i velika Smjena straže Zdruga povijesnih postrojbi s kravatom na Trgu sv. Marka u kojoj je sudjelovalo 60 vojnika i konjanika na čelu s Kravat pukovnijom. Proslava Dana kravate nastavit će se i u narednim danima prigodnim programima u školama diljem Hrvatske. Voditelj umjetničkog i edukativnog djela programa, Nikola Albaneže. U sklopu obilježavanja Dana kravate zagrebački nažigači uz svoje uniforme nose kravate, a isto tako i topnik na Gričkom topu te vozač zagrebačke Uspinjače. Veliko finale festivala kravate bit će održano u srijedu 18. listopada kad se obilježava Svjetski dana kravate. Prigodni program bit će održan na Europskom trgu.

ZAPREŠIĆ – Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, ove subote, 14. listopada 2017. godine, obilježen je 22. rođendan Grada Zaprešića. Čestitke sugrađanima uputio je zaprešićki gradonačelnik Željko Turk, ističući kako je Zaprešić u ove 22 godine postao grad življenja po mjeri čovjeka. Posebno je zadovoljan uređenjem gradskih trgova i prometnica, škola, sportskih terena te velikim projektom rekonstrukcije Novih dvora Jelačićevih. Da je Zaprešić primjer ostalima u Hrvatskoj, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, pri čemu je naglasio visoki postotak mladih visoko obrazovanih Zaprešćana te stopu nezaposlenosti od svega 4,6%. Na svečanoj sjednici zaprešićkog Gradskog vijeća koja je održana u dvorani Pučkog otvorenog učilišta dodijeljeno je šest nagrada, tri medalje, tri plakete, tri povelje dok je Nagrada za životno djelo uručena Ivanu Koširu. Uoči sjednice, izaslanstva Sabora, MUP-a, braniteljskih udruga položili su vijence i zapalili svijeće na spomen obilježje poginulim braniteljima Domovinskog rata.

ZAGREB – Sajam zimnice i autohtonih proizvoda traje do 15. listopada 2017. godine na Trgu bana Josipa Jelačića. Cilj manifestacije je okupiti proizvođače iz svih hrvatskih županija koji proizvode poljoprivredne i prehrambene proizvode koji su vezani uz “zimnicu” te im omogućuje prodaju i direktno povezivanje s potrošačima. Između ostaloga na Jelačić placu moći će se kupiti voće i orašasti plodovi, pekmezi, kompoti, ušećereno voće i drugo. Na sajmu je 120 izlagača, a 16 njih je iz Zagreba. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda otvoren je od 08,00 do 20,00, a u nedjelju od 08,00 do 18,00.

ZAGREB – Povijesno-vojni spektakl Velika Smjena straže Zdruga povijesnih postrojbi s kravatom kojeg predvodi Kravat-pukovnija, u kojem će sudjelovati preko 60 pripadnika povijesnih postrojbi, održat će se na zagrebačkom Trgu svetog Marka ove nedjelje, 15. listopada 2017. godine. Uz Kravat-pukovniju, središtem Zagreba prodefilirat će Počasna zaštitna bojna Oružanih snaga Republike Hrvatske, Turopoljski banderij Plemenite Općine Turopoljske i Zrinska garda Čakovec.

ZAGREB – Službeni meet ‘Straight outta Dubrava’  održat će se ovog vikenda, 14. i 15. listopada 2017. godine na krovu trgovačkoj centra u zagrebačkoj Dubravi. Tako u zagrebačku Dubravu dolazi oko 500 automobila iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, Slovenije, BiH i Srbije. Od 12,00 do 21,00 sat svi zainteresirani moći će bolje upoznati tuning/styling scenu.

ZAGREB – Manifestacija Kesteni i purtugizec, šestu godinu za redom održava se  na Bundeku  ovog vikenda, 14. i 15. listopada. Bit će to jesenska rapsodija boja, mirisa i okusa, rekao je pokrovitelj manifestacije zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, citirajući Marka Twiana da se okusi ne rađaju nego stvaraju. Tako će se u ova dva dana na Bundeku predstaviti brojni vinari odnosno proizvođači purtugizca Grada Zagreba i okolice te svježe ubrane jabuke zagrebačkih voćara.

VARAŽDIN – Najveća hrvatska manifestacija iz oblasti lova i ribolova, Međunarodni sajam Lov, ribolov, priroda, turizam traje do nedjelje, 15. listopada 2017. godine u Gradskoj sportskoj dvorani Varaždin na Dravi.  Manifestacija je na svojem 22. izdanju okupila stotinjak izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Češke, Slovačke i Rumunjske. Do nedjelje posjetitelji mogu, uz pregled izlagačke ponude, razgledati i edukativne izložbe od kojih se izdvaja  Diorama preparirane divljači hrvatskih krajeva, koju na 40-ak četvornih metara sajamskog prostora postavlja Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza.

VARAŽDIN – Drugi po redu gitarski festival Festival letećih gitara traje do nedjelje, 15. listopada 2017. godine u Varaždinu. Zanimljiv koncertni i popratni  program ove glazbene manifestacije, utemeljene na ovdašnjoj gitarskoj i glazbenoj baštini, odvija se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, a dijelom i u Galerijskom centru Varaždin. Osim vrhunskih inozemnih glazbenika, među kojima se izdvaja američki blues gitarist Eric Gales, na festivalskom programu će  se predstaviti i varaždinske gitarističke snage, što će svakako potaknuti razvoj ovdašnje gitarističke scene.

VARAŽDIN – Županijska smotra ”Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje” održava se ove subote 14. listopada 2017. godine na Franjevačkom trgu ispred županijske palače u Varaždinu. Varaždinska županija već tradicionalno organizira Županijsku smotru Dana kruha gdje se na jednom mjestu predstavlja bogatstvo proizvoda i plodova koje učenici uz pomoć svojih nastavnika pripremaju za taj dan. Smotra se održava u suradnji sa Varaždinskom biskupijom. Domaćin ovogodišnje smotre je Osnovna škola Šemovec koja je pripremila i prigodan program. Na smotri sudjeluju 32 škole, od toga 5 srednjoškolskih i 27 osnovnoškolskih ustanova s podričja Varaždinske županije.

NEDELIŠĆE – Manifestacija „Dani zahvalnosti u Nedelišću“, kojoj je cilj oživjeti kulturu međimurskog kraja, održava se ove subote, 14. listopada 2017. godine od 10,00 do 16,00 sati dvorani MESAP. Prošle godine je na manifestaciji sudjelovalo oko osamdeset izlagača, a ove godine izlagači dolaze iz cijelog Međimurja, iz susjednih županija, ali i iz susjednih zemalja- Mađarske, Slovenije i BiH. Udruge, OPG- ovi i pojedinci će na svoj štand donijeti plodove zemlje, proizvode vlastitih ruku, a posjetiteljima će prezentirati recepture i proizvode ponuditi po povoljnim cijenama, najavljuju organizatori iz Turističke zajednice Općine Nedelišće. Ulaz na manifestaciju je besplatan.

ČAKOVEC – Klub oboljelih od raka prostate iz Međimurja ove subote, 14. listopada 2017. godine od 09:00 do12:00 sati na Trgu Republike u Čakovcu organizira humanitarno- edukativnu akciju “Kestenijada”. Promotivnim materijalima, članovi kluba će informirati građane o ovoj učestaloj zloćudnoj bolesti muške populacije, a financijska sredstva koja će se tom prilikom prikupiti prodajom kestena bit će namijenjena za pomoć oboljelim osobama od raka prostate.

KOPRIVNICA – Festival „Jaje“ treću godinu za redom održava se do ove nedjelje, 15. listopada 2017. godine u Koprivnici. Publika će imati priliku uživati u četiri predstave za djecu i mlade i to u čast jajetu. Sve predstave održavat će se u dvorani koprivničkog Doma mladih. Festival „Jaje“ završava u nedjelju, 15. listopada u 11 sati kada je na rasporedu predstava „Solo za 2“.

STUBIČKE TOPLICE – Susret gradova i općina prijatelja djece održava se ove subote, 14. listopada 2017. godine u Stubičkim Toplicama. Na 11. susretu okupit će se predstavnici gradova i općina s područja Republike Hrvatske koji nose status Grad ili općina prijatelj djece, a prijavljena su 22 grada/općine te se očekuje oko 150 gostiju. Sudionike očekuje niz zanimljivih i edukativnih sadržaja sa temom Tradicija i poduzetništvo, a za djecu kreativne radionice. Uz Vitezove zlatnog kaleža, djeca će se upoznati s izradom luka i strijele, a nakon toga sve sudionike susreta očekuje izlet u Gornju Stubicu gdje će posjetiti dvorac Oršić i Gupčevu lipu. Inače, u Krapinsko zagorskoj županiji status Grad/općina prijatelj djece nosi 10 gradova, odnosno općina.

KRALJEVEC NA SUTLI – Pred brojnim Kraljevčankama i Kraljevčanima svečano je obilježena 90. obljetnica osnutka puhačkog orkestra Kulturno umjetničkog društva „Lira“ ove nedjelje 15. listopada 2017. godine u Kraljevcu na Sutli. Da se radi o orkestru koji širi dobru volju, tradiciju, glazbu, ali i dobro prijateljstvo potvrdio je u pozdravnom govoru predsjednik KUD-a „Lira“ Tomislav Križanec. Inače, KUD “Lira” promiče glazbenu kulturu Hrvatskog Zagorja, te njeguje tradiciju muziciranja na puhačkim instrumentima, a osim nastupa na manifestacijama Krapinsko-zagorske županije, isto tako sudjeluje i na smotrama puhačkih orkestara Republike Hrvatske. Ovoj proslavi, uz brojne goste, prisustvovala je i načelnica Kraljevca na Sutli Danijela Pongrac, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. U sklopu obilježavanja podijeljene su i diplome članovima KUD-a „Lira“ za uspješan i dugotrajan rad.

loading