Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.-15.12.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Pod nazivom „Probudi dobro u svijetu!“ na Trgu bana Josipa Jelačića održana je u subotu, 14.prosinca 2019. godine humanitarna prodaja božićnih drvaca u sklopu tradicionalne akcije Hrvatskog Caritasa Za 1000 radosti. Prihod od prodaje 200 božićnih drvaca namijenjen je, kao i proteklih godina, za pomoć obiteljima u potrebi, obiteljima nezaposlenih, obiteljima u dugovima te obiteljima suočenima s teškom bolesti. „Sva drvca koje imamo i svi drugi proizvodi koje nudimo uvijek se razgrabe što pokazuje da ljudi žele dati svoj doprinos i zahvaljujem svima koji potpomažu akcije Hrvatskog Caritasa“, naglasio je Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa. Partner humanitarne akcije Za 1000 radosti svih 18 godina je Grad Zagreb. „Ovo je mjesec darivanja i oni koji imaju mogli bi višak pokloniti onima koji nemaju jer najbolje je biti dobar čovjek“, rekao je gradonačelnik, Milan Bandić. Tradicionalno, božićna drvca za humanitarnu prodaju su donirale Hrvatske šume.

ZABOK – Svečana dodjela studentskih stipendija Krapinsko-zagorske županije održana je u subotu, 14. prosinca 2019. godine u Gimnaziji A.G. Matoša u Zaboku. Stipendije, po 700 kuna mjesečno, će u aktualnoj akademskoj godini primati 86 studenta, 37 nadarenih, 31 po socijalnom kriteriju i 8 studenata koji se školuju za deficitarna zanimanja, a u Krapinsko-zagorskoj županiji to su studiji medicine i farmacije, te nastavnički smjer studija matematike i fizike. S obzirom na izazove i tehnološki napredak, bez visokoobrazovanih kadrova teško ćemo se u budućnosti nositi s konkurencijom, a kamoli biti ispred nje, istaknuo je na svečanosti župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Uz župana Kolara, ugovore su studentima uručili njegovi zamjenici Jasna Petek i Anđelko Ferek Jambrek, zamjenica zabočkog gradonačelnika Valentina Đurek i ravnateljica Gimnazije A.G. Matoša Bibijana Šlogar.
Iznosi stipendije od početka akademske godine bit će na računima studenata, kao lijepa božićnica, već sljedeći tjedan.

ZAGREB – Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu obilježava u subotu, 14. prosinca 2019. godine, svoju tradicionalnu proslavu preseljenja u novu zgradu. Desetu obljetnicu preseljenja i 65 godina od osnutka MSU će obilježiti bogatim rođendanskim programom “Deset za deset“, za koji je ulaz besplatan. Program je osmišljen prema deset žanrova zastupljenih u programima MSU-a u novoj zgradi – izložbe, kazalište, glazba, ples, performans, film, radionice, izdavaštvo, sport te humanitarna djelatnost. Priređeno je više od dvadeset programa koji se cijeli dan izmjenjuju u svim prostorima Muzeja.

ZAGREB – Zaklada «Hrvatska kuća srca» i Hrvatsko kardiološko društvo u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu akcije «Oživi me» organizirali su za građane besplatne radionice o oživljavanju. Zadnja ovogodišnja radionica održana je u subotu, 14. prosinca u prolazu Oktogon. Čak 80% iznenadnih srčanih zastoja se događa izvan bolnice, a s obzirom da je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je da što više građana nauči postupak kardiopulmonalne reanimacije. Na radionici građani su u malim grupama učili postupak oživljavanja samo s rukama, oživljavanje s umjetnim disanjem i upoznali se s radom automatskog vanjskog defibrilatora.

MARIJA BISTRICA – Treći vikend “Adventa u Mariji Bistrici” donosi “Vikend svjetla”. Subotnji program je počeo koncertom domaćeg rock benda Tvoja Mama, na Trgu pape Ivana Pavla II, a na prostoru parkirališta iza marijabitričkog hotela, održano je još jedno puštanje lampiona s duhovnim porukama. U nedjelju program počinje u 10,00 sati, paljenjem treće adventske svijeće, uz nastup Mješovitog crkvenog zbora Bazilike Majke Božje Bistričke i ŽVS-a “Viva corona Mariae”. U Domu kulture u 14,00 sati na rasporedu je Adventski susret zborova umirovljenika, a Vikend svjetla završava koncertom duhovne glazbe na trgu, uz nastup sestar Palić, s početkom u 17,00 sati. Svake nedjelje do 22. prosinca na Advent u Mariju Bistricu iz Zagreba besplatno voze ZET-ovi autobusi. Polazak je u 9,00 sati sa zagrebačkog Glavnog kolodvora, a povratak u 16,00 sati.

BJELOVAR – Advent u Bjelovaru u svom trećem tjednu pripremio je iznenađenje za sve. Naime, na bjelovarsko klizalište Ledeni Korzo, kao najava 25. Terezijane, došla je carica Marija Terezija, u subotu 14. prosinca. Uz scenski prikaz pripremljen je prigodni program na ledu. Ispred katedrale Svete Terezije Avilske održan je obred paljenja treće svijeće. U nedjelju u 12,00 sati na klizalištu će nastupiti Zagrebačke pahuljice, u 17,00 sati Udruga skauta Sveti Juraj iz Bjelovara donosi Betlehemsko svjetlo iz Beča, a u 19,00 sati će se održati Božićni koncert glazbene braće Milić.

VARAŽDIN – Advent u Varaždinu traje do 6. siječnja 2020.godine te i ove godine posjetiteljima donosi više od 100 programa. Ledena čarolija s klizalištem i ledenim toboganom i ove je godine na prostoru Starog grada, a tamo je i kućica Djeda Mraza sa bogatim sadržajem i gotovo svakodnevnim raznolikim programom za najmlađe posjetitelje. Na Korzu je program pod nazivom Bijeli Korzo s ugostiteljskom i izlagačkom ponudom, a ove subote, 14. prosinca 2019. godine održano je paljenje treće adventske svijeće dok je zbor Župe Isusova uskrsnuća u Kućan Marofu nastupio ispred Katedrale.

KOPRIVNICA – Svečanost dodjele medalja i priznanja najuspješnijima povodom 8. državnog fotografskog natjecanja za djecu s teškoćama u razvoju održana je u prostorima Zajednice tehničke kulture Koprivnica. jedinstveno je ovo natjecanje u RH, istaknuo je predsjednik Foto kino kluba Podravina Krešimir Juratović, te naglasio kako su sudjelovala djeca iz Bjelovarsko-bilogorske, Varaždinske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Grad Koprivnica i dalje će pružati podršku u svim segmentima kako bi ovaj projekt rastao iz godine u godinu te poticao djecu da se bave fotografijom, poručila je prilikom dodjele zamjenica gradonačelnika Koprivnice Melita Samoborec.

ČAKOVEC – Većinom glasova na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nadzornog odbora Vatrogasne zajednice Međimurske županije većinom glasova ponovo je, i za naredno četverogodišnje razdoblje, za zapovjednika izabran Mladen Kanižaj. Njegov zamjenik će biti Leon Krištofić. Kanižaj je zahvalio na ukazanom povjerenju, dodavši kako će nastojati Vatrogasnu zajednicu Međimurske županije učiniti još uspješnijom.

loading