Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.3.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Festivali poduzetništva, obrta i OPG-ova, koje organizira Poslovni dnevnik, predstavljen je danas u Zagrebu.img_4710.jpgRadi se o najvećoj nacionalnoj manifestaciji koja okuplja lokalne i nacionalne poduzetnike, obrtnike i OPG-ove s ciljem predstavljanja, popularizacije i prodaje proizvoda.O festivalima, koji će se održati u 15 gradova govorio je Darko Horvat, ministar poduzetništva i obrta, Želimir Kramarić potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore, Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija te glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović.  Kao promotori događanja će nastupima podržati poznati glazbenici, Ivan Zak i grupa Opća opasnost, a projekt će izravno i kontinuirano pratiti Radio Kaj.         

ZAGREB – Sadnice stabala, kao simbol sveučilišta čiji studenti će sudjelovati na Europskim sveučilišnim igrama, u srpnju u Zagrebu i Rijeci, danas su posađene na jugozapadnom dijelu jarunskog Velikog jezera. Na ovaj, ali i brojne druge promotivne načine treba isticati koliko je ovo bitan događaj za sve u Hrvatskoj, rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar.  Čak 500 sadnica stabala donirao je Grad Zagreb, a njihova sadnja je dio promotivnih aktivnosti kojima organizatori najavljuju Europske sveučilišne igre, sportsko natjecanje na kojem će sudjelovati 5.000 studenata iz 45 europskih zemalja. Mi smo pravi ambasadori naše domovine, istaknuo je rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras.  U Zagrebu će biti 300 europskih sveučilišta koja su na ovaj način svako od njih dobila svoje stablo. Time potvrđujemo da smo prava europska metropola, naglasio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.  Mladi sportaši će se natjecati u 21 sportskoj vještini uključujući i sportove za osobe s invaliditetom, a takmičenja u čak 14 sportova održat će se na zagrebačkim sportskim borilištima.(photo by Vedran Tolić).

HRVATSKI LESKOVAC – Radove na gradnji primarne kanalizacije dijela naselja Hrvatski Leskovacs, na Trgu hrvatskih branitelja, otvorio je danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Radi se gotovo 13 kilometara odvodnje u ovom prigradskom naselju, gdje će uskoro započeti i izgradnja škole. Ovime pokazujemo da nam je cilj ravnomjeran razvoj grada, istaknuo je gradonačelnik Bandić. Rok izvođenja radova, vrijednosti 15 milijuna 600 tisuća kuna, je 300 dana čime će Hrvatski Leskovac biti priključen na sustav odvodnje Novi Zagreb zapad u naselju Blato.

BJELOVAR – Izmjenama zakona, bolnice u sanaciji bit će vraćene u nadležnost vlasnicima, odnosno županijama, a Bjelovarsko-bilogorska i Ministarstvo zdravlja te Opća bolnica Bjelovar potpisat će Sporazum kojim se uređuju odnosi i stvarno stanje duga te način financiranja, izjavio je na današnjoj press konferenciji župan Damir Bajs. Novim ustrojem hitne pomoći, koji je ministar zdravlja Dario Nakić predstavio na nedavnom sastanku sa županima, Bjelovarsko-bilogorska županija dobit će dodatni tim T1 za područje Grubišnog Polja. No, župan Bajs je izrazio žaljenje, što je privremeno obustavljen projekt izgradnje i rekonstrukcije Opće bolnice Bjelovar. Projekt nove bolnice u Bjelovaru, inače vrijedan oko 160 milijuna kuna, u potpunosti je spreman za gradnju, ima važeću građevinsku dozvolu, kao i studiju izvodljivosti usklađenu sa standardima Europske unije, jer se dio projekta trebao financirati putem EU fondova.

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji boravio je danas predsjednik Instituta regija Europe Franz Schausberger u pratnji delegacije austrijske pokrajine Burgenland, a u sjedištu Međimurske županije u Čakovcu ugostio ih je župan Međimurske Matija Posavec.   Na sastanku je bilo riječi o mogućnostima suradnje, posebice o podršci Instituta na koju županija može računati prilikom prijave projekata na europske fondove, ističe župan Posavec i dodaje da će Županija Institutu dati svoju podršku organizaciji njihovih godišnjih konferencija koje će se održati u Saltzburgu i Beču.   Inače, Međimurska županija je članica Instituta regija Europe od 2009. godine.

KRAPINA – Postupak dobivanja zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla zagorskih mlinaca, bio je tema sastanka proizvođača mlinaca s područja Krapinsko-zagorske županije, održanog danas u prostorijama HGK Županijske komore Krapina. Na tome intenzivno radi Udruga za zaštitu, očuvanje i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda „Tradicija Zagorja“.Brendiranjem zagorskih mlinaca dodatno će se doprinijeti očuvanju tradicijskih vrijednosti i pozicioniranju Krapinsko-zagorske županije na turističkoj karti Hrvatske, a zahtjev za dobivanje zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla za tradicionalne zagorske mlince Ministarstvu poljoprivrede bit će predan u prvoj polovici ove godine.

ZAGREB – Susret gospodarstvenika Zagrebačke županije, koji je tradicionalno okupio obrtnike i poduzetnike te čelnike županije ponovno je potvrdio da je Zagrebačka županija već godinama jedna od gospodarski najrazvijenijih županija u Hrvatskoj. Osim izvozom, Zagrebačka županija može se pohvaliti i jednom od najnižih stopa nezaposlenosti. Istovremeno, oni koji su zaposleni u prosjeku imaju plaču od šest tisuća kuna, što je značajno više od Hrvatskog prosjeka. Sve to ne bi bilo moguće bez izdašnih mjera same županije, naglašava župan Stjepan Kožić.

VARAŽDIN – U  gradove i općine Varaždinske županije dosad je iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u sklopu mjere  operativnog programa  IPARD, za financiranje komunalnih  projekata  pristiglo oko 11,5 milijuna kuna. Od toga je Agencija za razvoj Varaždinske županije zaslužna za ugovaranje projekata vrijednih gotovo sedam milijuna kuna. Taj će novac biti uložen u modernizaciju nerazvrstanih cesta i  kanalizacije, te u pročišćavanje otpadnih voda. Najviše  sredstava, i to 3 milijuna i 890 tisuća kuna, stiglo je u općinu Cestica, za obnovu cesta i kanalizacije. Sredstva su stigla i u Lepoglavu, Maruševec, Klenovnik, te općine Veliki i Mali Bukovec  i  Sveti Ilija.

ČAKOVEC – Sporazumi o suradnju između Savjeta mladih Grada Čakovca i Grada Rijeke te Savjeta mladih Međimurske i Primorsko-goranske županije potpisani su u čakovečkoj Gradskoj vijećnici. Oni predstavljaju nastavak suradnje mladih iz obiju sredina, a omogućit će razmjenu iskustva i nove inicijative usmjerene prema poboljšanju položaja mladih. Predsjednici svih Savjeta mladih istaknuli su važnost uključivanja mladih u društveni i politički život, a ovi Sporazumi na tom su tragu. Inače, do potpisivanja sporazuma između gradova došlo je na inicijativu predsjednika Savjeta mladih Grada Čakovca Jurice Vidovića. Podsjetimo, novi saziv Savjeta izabran je prije nekoliko mjeseci, a ovo su prvi rezultati njihovog rada.

KRAPINA – Stvaranje novih divljih deponija otpada, u prirodi i uz prometnice, u posljednje je vrijeme učestalo na području Grada Krapine. Iz Grada stoga apeliraju na građane da čuvaju svoj okoliš, da se pridržavaju uputa o odlaganju i odvajanju korisnog otpada, te da zovu ovlaštene uporabitelje ukoliko imaju poseban i građevinski otpad. Inače, Grad Krapina je posljednjih desetak godina uložio velike napore i znatna financijska sredstva za sanaciju i čišćenje divljih deponija u prirodi i nekoliko godina nije bilo problema. Uspostavljen je sustav odvajanja korisnog otpada, postavljeno je 18 eko-otoka i svim su domaćinstvima podijeljene plave kante za odvajanje papira i plastike. Dva puta godišnje redovno se provode akcije skupljanja glomaznog otpada i postavljaju kontejneri po naseljima, a uskoro će se izgraditi i suvremeno reciklažno dvorište za potrebe Grada i susjednih općina.

ĐURĐEVAC – Rad za opće dobro, u kojem sudjeluju korisnici zajamčene minimalne naknade, u suradnji s Centrom za socijalnu skrb i komunalnim tvrtkama od lipnja prošle godine provodi Grad Đurđevac. Obvezu rada za opće dobro do sada je imalo 105 radno sposobnih korisnika, a 80 ih je zadržalo pravo na zajamčenu minimalnu naknadu. U prošloj su godini odradili 14.850 sati rada te su radili na održavanju i uređenju javnih površina u Đurđevcu. Od 2015. do danas 25 osoba izgubilo je pravo na naknadu jer se nisu odazvali na radove za opće dobro. U prva dva mjeseca ove godine, korisnici su odradili 3.500 sati. Grad Đurđevac će i dalje provoditi ovu mjeru.

loading