Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 14.5.2016.

Posted in Vijesti

VELIKO TRGOVIŠĆE – U spomen na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, u subotu 14. svibnja 2016. godine, povodom 94. obljetnice njegovog rođenja, u Velikom Trgovišću, mnoga izaslanstva, položila su vijence i zapalila svijeće. Bila je to prilika i da se prisjeti na njegovu ulogu u stvaranju samostalne i nezavisne Republike Hrvatske. Kao izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović,  cvijeće je poližio dr. Mate Granić. U izaslanstvu HDZ-a bili su ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat i saborski zastupnik Žarko Tušek, a u ime Krapinsko-zagorske županije cvijeće je položio župan Željko Kolar.

KRAPINA – Dosadašnji predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Krapinsko-zagorske županije i saborski zastupnik Žarko Tušek, ponovno je u subotu 14. svibnja 2016. godine izabran na tu funkciju. Žarko Tušek je osvojio 202 glasa, a protukandidat Damir Plečko 75. budinšćina tušek 2016

KOPRIVNICA – Poljoprivredni sajam Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije, 20. po redu službeno su otvoreni danas, 14. svibnja 2016. godine na koprivničkom sajmištu. Manifestaciju je otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede RH Zdravko Barać, a nazočili su pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Jurendić, saborski zastupnik, predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg,  župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenik župana i predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Darko Sobota, zamjenik koprivničke gradonačelnice Mišel Jakšić i ravnateljica Hrvatske poljoprivredne agencije Marija Vukobratović. Dani travnjaka profilirali su se u značajnu sajamsku manifestaciju na području stočarske, ratarske, ekološke, voćarske, vinogradarske i tradicijske poljoprivredne proizvodnje te ostalog poduzetništva s posebnim naglaskom na ruralni razvoj. Sajam je započeo u petak, 13. svibnja 2016. godine, stručnim predavanjima na temu navodnjavanja, marketinških projekata u provedbi Hrvatske poljoprivredne agencije, a predstavljeni su i školski programi Srednje gospodarske škole te stručnih studija Visokog gospodarskog učilišta Križevci. U okviru Dana travnjaka Koprivničko-križevačke županije održat će se i konjički turnir, bambino kup, tradicijske igre za posjetitelje, konjičke igre, prikazat će se tradicionalan način košnje, rastepanja, okretanja i sušenja sijena, a održat će se i natjecanje u ručnoj košnji.dani travnjaka koprivnica 2016imageimage

ZAGREB – Za predsjednika zagrebačkog Gradskog odbora HDZ-a na Izbornoj skupštini održanoj u petak, 13. svibnja 2016. godine ponovno je izabran Andrija Mikulić, koji je istaknuo kako je u idućem razdoblju glavni cilj pobjeda na lokalnim izborima u svibnju 2017. godine. imageMikulić je potvrdio i da je kandidat za predsjednika zagrebačke Gradske skupštine u ime Kluba zastupnika HDZ-a, HSP Ante Starčević i BUZ-a o čemu će konačnu riječ imati gradski zastupnici na sjednici 19. svibnja. Među ostalim gradskim prioritetima Mikulić je najavio donošenje strategije razvoja Grada Zagreba, zatim izgradnju parka u istočnom dijelu grada koji će po površini biti veći od Maksimira i Bundeka zajedno, promjenu imena Trga maršala Tita u Kazališni trg, revitalizaciju projekta Zagreb na Savi te da će vijećima gradskih četvrti vratiti pravnu osobnost i dati im pravo odlučivanja i promijeniti odnos mjesnih odbora vijeća gradskih četvrti prema zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

ŠTRIGOVA – Ovogodišnje izdanje međimurskog festivala vina „Urbanovo 2016.“ započelo je jučer, 13. svibnja u sportskoj dvorani Općine Štrigova Festivalom pušipela – autohtone međimurske sorte vina. Festival će se održavati do nedjelje, 15. svibnja, a Urbanovo se nastavlja i idućeg vikenda 20. i 21. svibnja Danima otvorenih podruma na Međimurskoj vinskoj cesti te 21. i 22. svibnja Vinskim igrama. Urbanovo i ove godine tradicionalno završava Vinskim balom 27. svibnja na Železnoj gori.urbanovo2

KRAPINA – Prvi regionalni sajam turizma kontinentalne Hrvatske Wellcone održava se u Krapini od petka, 13., do nedjelje, 15. svibnja. Sajam se održava na 2000 četvornih metara modernog izložbenog prostora u sportskoj dvorani Srednje škole Krapina gdje se predstavljaju hoteli, restorani, vinarije, seoski turizmi, turističke i putničke agencije, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, turističke zajednice, muzeji, toplice, svetišta. Uz 60-ak izlagača, radionice i panel rasprave, za posjetitelje organiziran i bogat zabavni program. Uz KUD-ove, tamburaše, jednodnevne izlete i vožnje kočijom, gosti Sajma mogu ostvariti i razne popuste, pogodnosti, osvojiti neku nagradu te okusiti čari samog kontinenta.wellcone u krapini - 1

RADOBOJ – Tradicionalna manifestacija „Dani orhideja“, koju zajednički organiziraju Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije i Općina Radoboj na čijem je području jedinstveno stanište čak 30-ak različitih vrsta orhideja završava danas, 14. svibnja. „Dani orhideja“ organiziraju se s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite prirode te važnosti suživota čovjeka i prirode. Program je u tjedan dana obuhvatio niz zanimljivih predavanja i radionica, školu u prirodi za učenike osnovnih škola, a završava danas obilaskom planinarsko-poučne staze „Putevima orhideja“ i druženjem kod Lovačkog doma. ZAGREB – „Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo“ poruka je ovogodišnjeg Zagrebačkog energetskog tjedna koji se održava od 09. do 14. svibnja  na raznim lokacijama i institucijama u Gradu Zagrebu. U završnom događanju EE Info dan, koji se održava danas, 14. svibnja na Trgu bana Jelačića do 20,00 sati sudjeluje Gradska plinara Zagreb čiji će predstavnici održati prezentaciju i dijeliti  brošure na temu energetske učinkovitosti i zaštite okoliša uporabom prirodnog plina i novih tehnologija.
 ZAGREB – Centar za kulturu Trešnjevka ove godine slavi 35. rođendan. Središnja svečanost bit će održana danas, 14. svibnja, uz raznovrstan i maštovit program. Program počinje od 15,35 sati, besplatan je za posjetitelje, a do kasnih večernjih sati obuhvaća izložbu, glazbene programe, radionice i programe za djecu te razmjene knjiga i prikupljanje donacija za izbjeglice.

ČAKOVEC – Međimurska zaklada solidarnosti „Katruža“ i ove godine organizira humanitarnu akciju prodaje cvijeta katruže. Akcija će se odvijati na osam lokacija i to već od danas, 14. svibnja, na Trgu Republike u Čakovcu, zatim ispred Društvenog doma u Pribislavcu te u centru Štrigove. Akcija, u koju su uključene i međimurske osnovne škole, nastavit će se 18. svibnja u Svetoj Mariji te 21. svibnja u Murskom Središću, Prelogu, Belici i Nedelišću.

VARAŽDIN – Međunarodni atletski mIting  CRO OPEN  i državno prvenstvo za osobe s invaliditetom održava se danas, 14. svibnja, u Varaždinu. Natjecanja će na stadionu Sloboda okupiti  150 sportaša iz 10 zemalja i trajat će do 18,00 sati.

KRAPINA – Poznati festival duhovne glazbe, jubilarni 20. Krapinafest, održat će se ove nedjelje, 15. svibnja, u krapinskoj Festivalskoj dvorani, s početkom u 19,00 sati. Program započinje već u 17,00 sati, svetom misom u crkvi sv. Katarine, a nastavlja se otvorenjem izložbe “Krapinafest – 20 godina suvremene duhovne glazbe” u 18,00 sati. Na središnjem događaju u Festivalskoj dvorani, nastupit će poznati izvođači, među kojima i Čedo Antolić, Ivica Pepelko, Kajda, Željka Marinović, Dragutin Hrastović,  Antonio Tkalec, Veronika Jambrek, Zbor “Bolji svijet”, Ivan Benc i Dječji zbor župe Krapina. Organizatori Krapinafesta su Zbor “Bolji svijet” i Franjevački samostan u Krapini, a događaj se odvija pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar–Kitarović.

loading