Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15-17.01.2016.

Posted in Vijesti

BRNO – Izaslanstvo Bjelovarsko-bilogorske županije i županijske Turističke zajednice na čelu sa županom Damirom Bajsom boravi u službenom posjetu češkom gradu Brnu i tamošnjoj Južnomoravskoj regiji, gdje je u tijeku održavanje velikog turističkog sajma srednje Europe Regiontour 2016., sajma čiji je partner upravo Bjelovarsko-bilogorska županija. bbz tzIzaslanstvo Bjelovarsko-bilogorske županije primio je župan Jožnomoravske regije Michal Hašek koji Bjelovarsko-bilogorsku županiju i grad Daruvar osobno posjetio, a goste sajma pozvao da obiđu njen izložbeni prostor i na licu mjesta saznaju što sve nudi bjelovarsko-bilogorski kraj. bbz tz bajsSa direktoricom Turističke zajednice Južnomoravskog kraja Zuzanom Vojtovom dogovoreni su konkretni potezi koji bi za početak uključivali dolazak na Božićnu bajku i boravak u Daruvarskim toplicama.

KARLOVAC – Svečanu akademiju u povodu obilježavanja 24. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske organizirao je večeras Dokumentacijsko memorijalni centar hrvatskih branitelja Karlovačke županije u Domu HV Zrinski u Karlovcu.  Partneri u organizaciji su Ministarstvo branitelja, Karlovačka županija i Grad Karlovac.      Svečanost se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. O svečanosti su za Radio Kaj govorili Ivan Vučić, župan Karlovačke županije, Damir Mandić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Karlovca i dr. Višnja Mihalić Mikuljan, predsjednica Udruge Hrvatskih branitelja Karlovačke županije.

NEDELIŠĆE – Međunarodna izložba malih životinja pod nazivom “Nedelišće 2016”, 41. po redu, otvorena je danas u dvorani MESAP-a. Izložbu koja će biti otvorena do nedjelje 17. siječnja organizira Udruga uzgajivača malih životinja. Na izložbi je izloženo 1.200 golubova, peradi, kunića i ptica, a organizatori su priredili i specijalnu izložbu svih pasmina gušana, kao i specijalnu izložbu međimurske kokoši, kaže predsjednik Udruge Ivica Šoltić. Izložba će biti otvorena za sve posjetitelje danas do 20,00 sati, u subotu od 8,00 do 20,00 sati i u nedjelju od 8,00 do 14,00 sati.

ZAGREB – Grad Zagreb je ove godine odobrio 77 potpora za samozapošljavanje, a među njima je 50% žena, točnije njih 39. Žene su sve zastupljenije i kao inovatorice pa ih je ove godine čak 31% dobilo potporu za razvoj inovacija i njihovo komercijalno korištenje, što je pozitivan pomak u ženskom poslovanju. Također, žene su sklonije usvajanju novih znanja što pokazuje i broj polaznica seminara u Plavom uredu. Od ukupno 1.656 osoba čak je 951 žena koje su bile polaznice raznih seminara i radionica.

VARAŽDIN – S predstavnicima udruge „Hoću život“  o projektu „Kuća mogućnosti“, u varaždinskoj gradskoj vijećnici su razgovarali  zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić  te pročelnica  gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić. Projekt „Kuća mogućnosti“se odvija u suradnji sa Zakladom za društvene promjene i uključivanje iz Velike Britanije, a riječ je o  mreži obiteljskog tipa kuća za mlade koji izlaze iz  institucija za djecu bez roditeljske skrbi. Cilj je   pomoći im u stjecanju  vještina za samostalni život. Program se razvija od 2007. godine, a Grad Varaždin ovim jedinstvenim projektom postaje primjer i ostalim gradovima u Hrvatskoj.

ZAGREB – Nekoliko projekata energetske učinkovitosti škola i vrtića prijavila je Zagrebačka županija na raspisane natječaje. Za radove koji se sufinanciraju sa 70% prihvatljivih troškova prijavljena je izrada fasade OŠ Josipa Zorića u Dugom Selu, vrijednosti oko 2,3 milijuna kuna. Prijavljena je i izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu SŠ u Velikoj Gorici i OŠ u Dubravi, ukupne vrijednosti 170 tisuća kuna, a sufinancira se u 100% iznosu.

KOPRIVNICA – Sastanak s predstavnicima Proizvođačke organizacije Udruga mljekara „Drava-Sava“ održali su čelnici Koprivničko-križevačke županije, predvođeni županom Darkom Korenom. Trenutno je u Udrugu „Drava-Sava“ učlanjeno 225 članova, od toga 189 isporučitelja mlijeka, koji se svakodnevno susreću s raznim problemima, a jedan je i isporuka mlijeka na tržište, istaknuto je na sastanku. Razgovaralo se i o Županijskim programima namijenjenim stočarima te prilagođavanju i subvencioniranju programa sukladno njihovim potrebama.

ZABOK – Gripa je stigla i u Zagorje, a obiteljski liječnici do sada su prijavili 4 oboljele osobe, navodi dr. Ivan Lipovac iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije. Stvaran broj oboljelih je vjerojatno veći jer svi oboljeli ne odlaze liječnicima, ističe dr. Lipovac te dodaje da je Županijski Zavod za javno zdravstvo, zbog velikog interesa građana, nabavio dodatne doze cjepiva te je cijepljenje i dalje moguće. Epidemija gripe očekuje se krajem siječnja, odnosno početkom veljače.

DONJA DUBRAVA – Zimski spust rijekom Dravom pod motom „Naše rijeke, naše blago!“ koji organizira Rafting klub „Matis“ iz Varaždina, u suradnji sa Zaštitarsko- ekološkom udrugom Senjar – ZEUS iz Donje Dubrave te hrvatskom podružnicom WWF iz Zagreba, održat će se sutra s početkom u 9,00 sati, okupljanjem kod doma Lastavica u međimurskoj Donjoj Dubravi. Cilj Zimskog spusta je poslati poruku da građani žele očuvanu rijeku Dravu koja predstavlja jedno od najvećih prirodnih blaga ove regije. Organizatori pozivaju sve zainteresirane građane da se pridruže regati, napominjući da su najprikladniji kanui i kajaci, ali da je moguće sudjelovati i u svim drugim tipovima čamaca.

loading