Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.01.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Tražitelji financijskih sponzorstva nad koncertima, sportskim manifestacijama, izložbama, predstavama ili drugim događanjima od iznimnog značaja za Grad Zagreb, koje godišnje daje zagrebačka Gradska skupština, uskoro će morati zadovoljiti strože kriterije. Prijedlog je to gradskog zastupnika Renata Peteka o kojem je danas raspravljao nadležni skupštinski Odbor za javna priznanja. „Jedan od uvjeta je da osoba koja predstavlja pravnu osobu treba imati uvjerenje o nekažnjavanju, a drugi uvjet je potvrda od Gradskog ureda za financije da ne postoji dug prema Gradu Zagrebu“, istaknuo je Petek. Kako bi se izbjegle potencijalne pravne nedoumice nastale predloženim izmjenama, Odbor za javna priznanja Gradske skupštine osnovat će radnu skupinu koja bi trebala kroz 30 dana napraviti prijedlog izmjena Odluke o javnim priznanjima Grada Zagreba te financijskim pokroviteljstvima Gradske skupštine. Ove godine, Gradska skupština ima na raspolaganju oko tri milijuna kuna za financijska pokroviteljstva nad događajima značajnim za Grad Zagreb.

ZAGREB – U Zagrebu se sve više gradi. Pokazuju to podaci Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Tako je tijekom prva tri tromjesečja 2017. godine u Zagrebu izdano 587 građevinskih dozvola, što je 19% više nego u istom razdoblju prethodne godine, a vrijednost predviđenih radova porasla je za 18,6%, na 2,6 milijardi kuna, od čega 2,18 milijardi kuna za zgrade i nešto više od 428 milijuna kuna za ostale građevine. Za novogradnju je izdano 390, a za rekonstrukcije 197 dozvola. Građevinskim dozvolama iz prvih devet mjeseci prošle godine predviđena je gradnja 1.846 stanova prosječne površine od oko 76 četvornih metara.

ZAGREB – Sporazum o suradnji između Grada Zagreba i Zagrebačke županije na pripremi projekta Centra za gospodarenje otpadom koji će biti izgrađen u Zagrebu potpisan je u zagrebačkoj Gradskoj upravi. Temeljem Sporazuma će se provesti studija izvodivosti, studija utjecaja na okoliš kao i izrada idejnog projekta budućeg Centra za gospodarenje otpadom. Potpisnici su zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić i direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom, Igor Zgomba. Prema najavama, priprema projekta bi trajala dvije godine, a s izgradnjom Centra za gospodarenje otpadom krenulo bi se 2022. godine.

ZAGREB – Velika akcija digitalizacije zdravstva e-Konzultacije i Dnevnik zdravlja uskoro će se realizirati u Zagrebu. Po uzoru na projekt e-Građani, cilj je smanjiti administraciju te omogućiti pacijentima da preko mobitela ili računala svojim liječnicima šalju podatke o tlaku, pulsu, glukozi u krvi. Osim što pacijent na kontrolu više ne bi morao ići u ordinaciju, ubrzala bi se i komunikacija među liječnicima. Tako bi obiteljski liječnik mogao u što kraćem roku poslati rezultate specijalistu da procijeni treba li ga pacijent posjetiti. U  projekt su za sada uključeni 101 tim obiteljske medicine i 14 specijalističkih timova Doma zdravlja Zagreb – Centar te bi se projekt uskoro trebao proširiti na cijelo područje grada Zagreba.

KARLOVAC – Svečana akademija povodom 15. siječnja – Dana međunarodnog priznanja RH naziva “Dok je srca bit će i Hrvatske” održana je danas, 15. siječnja 2018. godine u Domu HV Zrinski u Karlovcu pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. – Akademija se u Karlovcu održava već 14 godina te tako odajemo priznanje hrabrim muškarcima i ženama koji su dali sve za bolju Hrvatsku – istaknuo je izaslanik predsjednice RH, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić. Brojnim Karlovčankama i Karlovčanima obratio se i izaslanik predsjednika vlade, ministar Hrvatskih branitelja Tomo Medved te citirao prvog Hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana – „ Današnji dan, 15. siječnja bit će zlatnim slovima uklesan u povijest Hrvatskog naroda“. Akademiji su prisustvovali i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marija Jelkovac, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, zamjenice župana Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin i Vesna Hajsan Dolinar te brojni drugi dužnosnici i generali. Dana 15. siječnja 1992. Europska unija službeno je priznala neovisnost Hrvatske i Slovenije od Jugoslavije. Hrvatsku je 15. siječnja priznalo svih 12 tadašnjih članica Europske unije, a do kraja siječnja Hrvatsku su priznale 44 države. Tog 15. siječnja 1992. kada je Hrvatska postala međunarodno priznata država, Domovinski je rat bio u jeku, a gotovo trećina zemlje bila je pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika.

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji danas boravi pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Vlado Prskalo. U Maloj vijećnici Međimurske županije susreo se na radnom sastanku sa svojim domaćinom, županom Međimurske županije Matijom Posavcem i njegovim suradnicima. Tema sastanka bila je unapređenje odgojno obrazovnog procesa i uređenje sustava srednjoškolskog strukovnog obrazovanja. Naime, Međimurje želi u dogledno vrijeme otvoriti centre kompetencija u svim srednjim školama u kojima se učenici obrazuju za strukovna zanimanja. Pomoćnik ministra je stoga i obišao gotovo sve međimurske srednje škole, kako bi u direktnom kontaktu s ravnateljima uvidio model po kojem bi ti centri mogli funkcionirati.

KRIŽEVCI – Krajem prosinca u Koprivničko-križevačkoj županiji zabilježen je blagi porast broja nezaposlenih, pa su tako evidentirane 3.079 nezaposlene osobe, što je u odnosu na studeni 55 osoba više, a 1.377 osoba manje u odnosu na prosinac 2016. Jedino Ispostava Križevci Zavoda za zapošljavanje bilježi pad broja nezaposlenih za 30 osoba, dok Đurđevac ima povećanje za 51 te Koprivnica za 34 osobe. U prosincu su poslodavci iskazali 394 potrebe za radnicima, a najviše se radnika tražilo u prerađivačkoj industriji te javnoj upravi i obrani.

BEDNJA – Završeni su radovi na asfaltiranju nogostupa na cesti od početka naselja Pleš do ulaza u Trakošćan, točnije, do skretanja prema Meljanu na području općine Bednja. Radove vrijedne oko 100 tisuća kuna sa 75 postotnim iznosom financirala je Županijska uprava za ceste Varaždinske županije, a ostatak je osigurala općina Bednja.  Asfaltiranjem nogostupa na dionici dugoj oko 900 metara, u velikoj je mjeri povećana sigurnost pješaka a treba reći i da je u planu  nastavak radova na gradnji nogostupa sve do centra Trakošćana, što je već  uvršteno u program rada ŽUC-a.

KRAPINA –  Nakon što je prije nešto više od godinu dana u Krapini nakon dugogodišnje pauze ponovno proradilo kino, što je naišlo na veliko odobravanje Zagoraca, koji sada ne moraju zbog te vrste užitka odlaziti u Zagreb, ove godine kino će se dodatno modernizirati. Naime, od Ministarstva kulture odobreno je 300 tisuća kuna za dodatne radove na Festivalskoj dvorani i za digitalizaciju kina, te je u planu za ovu godinu uvođenje 3D filmova u Kino Krapina.

ZAGREB – Sve tramvajske i autobusne linije, čiji je broj polazaka smanjen za vrijeme školskih praznika, radnim danom ponovno prometuju prema uobičajenom rasporedu. Završetak zimskih školskih praznika i početak drugog polugodišta znači i povećan broj djece na zagrebačkim cestama, posebice u zonama škola i vrtića. U prometu su od ponedjeljka, 15. siječnja 2018. godine i posebne autobusne linije koje dnevno prevezu oko 3.500 školaraca nižih razreda osnovnih škola kojima je prebivalište udaljeno do 3 kilometra od obrazovne institucije, odnosno više od 5 km za učenike viših razreda. Stoga se poziva vozače, kao i ostale sudionike u prometu, na pojačan oprez i poštivanje prometnih propisa i znakova.

loading