Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.01.2019.

Posted in Vijesti

KRAPINSKE TOPLICE – Turistički rezultati Krapinsko-zagorske županije u 2018. godini predstavljeni su na konferenciji za medije u utorak, 15. siječnja 2019. godine, u Krapinskim Toplicama. O navedenoj temi govorili su župan Željko Kolar i voditeljica ureda županijske Turističke zajednice Sanja Škrinjar. Protekle godine ostvareno je 159 tisuća dolazaka turista i 349 tisuća noćenja, što je rast od 12% u dolascima i 7% u noćenjima u odnosu na 2017. godinu. Udio domaćih turista je 51% , a stranih 48%, od kojih su najbrojniji turisti iz Slovenije, Njemačke, Poljske i BiH, a bilježi se i rast Danskih turista. Zagorje trenutačno raspolaže s oko 3 tisuće ležaja, što je povećanje za 364 ležaja u odnosu na 2017. godinu. Na konferenciji je bilo govora i o planovima za 2019. godinu od kojih se izdvaja drugi dio projekta Ride and Bike te značajnija promocija konjičkog turizma, a županija će osigurati i sredstva za najjače meanifestacije koje će raspodijeliti po Turističkim zajednicama. – Vrijeme je i za rebranding Zagorja u turizmu, kako bi osigurali još veću prepoznatljivost, ali i podignuli kvalitetu destinacije – istaknuo je predsjednik TZ Krapinsko-zagorske županije, župan Željko Kolar. Osim po dobrim rezultatima, 2018. godina ostat će zapamćena i po tome što je Krapinsko-zagorska županija na Danima hrvatskog turizma proglašena najuspješnijom turističkom destinacijom kontinentalne Hrvatske, dok je u finalnom izboru za najbolju turističku destinaciju u Hrvatskoj, zauzela drugo mjesto.

ZAGREB – Predsjednik vlade Andrej Plenković sastao se u utorak s predstavnicima Hrvatske zajednice županija i Udruga općina i gradova te predsjednicima nadležnih odbora Hrvatskog sabora kako bi razgovarali o prijedlogu nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Hrvatskoj (NUTS 2), gdje je istaknuo kako je Vlada otvorena za sugestije i prijedloge. Plenković je u uvodnom govoru podsjetio da postojeća podjela na dvije regije, na kontinentalnu i jadransku Hrvatsku, datira iz 2012 godine. Kazao je da je bilo puno rasprava o tome koliko je to dobro ili loše. “U procesu smo razmatranja novoga prijedloga podjele prostornih jedinica. Na inicijativu Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova angažirali smo Institut za razvoj i međunarodne odnose da napravi stručnu procjenu kako bismo u novim okolnostima i na temelju stečenoga iskustava iz proteklih pet-šest godina zajednički promislili i donijeli odluku koja bi trebala povezati podjelu prostornih jedinica s najvećim dijelom buduće financijske perspektive između 2021. i 2027. godine”, kazao je.

Prema varijanti 1, pojasnila je ministrica Žalac, Grad Zagreb izdvaja se u zasebnu regiju s obzirom da Zagreb ima preko 800 tisuća stanovnika i trenutno je na 105 posto razvijenosti ako se gleda prosjek Europske unije.

“Nekadašnja Panonska Hrvatska odnosno pet slavonskih županija, Bjelovarsko-bilogorska, Karlovačka županija i Sisačko-moslavačka županija koje su na oko 40 posto prosjeka Europske unije su najnerazvijenije županije u Hrvatskoj i zasigurno zaslužuju posebnu NUTS 2 regiju”, kazala je ministrica.

Jednu cjelinu činilo bi pet županija na sjeveru – Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Međimurska, Zagrebačka i Koprivničko-križevačka županija, dok bi Jadranska Hrvatska ponovno bila jedna statistička regija.

Drugi prijedlog je varijanta 6 po kojoj Bjelovarsko-bilogorska županija pripada sjeveru Hrvatske. Ministrica je pojasnila da će župan Damir Bajs do kraja ovoga tjedna razgovarati s predstavnicima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a provest će i konzultacije na razini svoje županije.

ZAGREB – Temeljem javnog natječaja za davanje u zakup javnog dobra, čelni ljudi Hrvatskih voda i Grada Zagreba danas, 15. siječanja 2019. godine su sklopili ugovor o zakupu dijela zelene površine od nasipa do korita rijeke Save, veličine oko 125 hektara i to na pet godina. Taj zakupljeni uređeni inundacijski pojas rijeke Save proteže se središnjim gradskim područjem u duljini od oko sedam kilometara uzduž obje obale, od jezera Jaruna na zapadu do Toplane Zagreb na istoku. Riječ je o prvoj fazi projekta „Aktivnosti na Savi“ koje će, kako ističe pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Sanja Jerković, Zagrepčane ponovno vratiti na obale njihove rijeke. „Radi se o ugostiteljskim, kulturnim, zabavnim i sportskim sadržajima koji će građanima omogućiti intenzivnije uživanje u njihovom slobodnom vremenu“, rekla je Jerković. Javni natječaj za izvođača je raspisan ovog tjedna, a projekt bi trebao zaživjeti već ovog lipnja.

ZAGREB – Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Svjetsko vijeće muslimanskih zajednica organiziraju konferenciju “Muslimanske zajednice u Europi – prava i dužnosti”  u zagrebačkom Islamskom centru. Uz muftiju akademika Aziza Hasanovića prisutne su pozdravili  će gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Na ovom dvodnevnom skupu sudjeluju predstavnici islamskih zajednica iz 25 država Europe, kao i gosti iz islamskog svijeta.

ZAGREB – Skupštinski Odbor za javna priznanja na današnjoj, 27. sjednici odlučivao je o 5 molbi za pokroviteljstvom Gradske skupštine. Dok su zbog nepotpune dokumentacije pokroviteljstva odbijena nad manifestacijom Vincekovo 2019. te međunarodnim judo turnirom Black belt open, Odbor za javna priznanja prihvatio je financijska pokroviteljstva nad Svjetskim danom bolesnika, 25. međunarodnim natjecanjem Mladi virtuozi kao i manifestacijom „Kako da pokažemo svoje znanje?!“

ZAGREB – Predstavnici Hrvatskih akademskih športskih klubova Mladost Sveučilišta u Zagrebu, predvođeni predsjednikom Tomislavom Družakom, danas, 15. siječnja 2019. godine su u Gradskoj upravi zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću uručili su plaketu i zlatnu značku HAŠK-a Mladosti kao znak zahvale za poticanje zagrebačkog, ali i hrvatskog sporta. Kako je istaknuo pročelnik Gradskog ureda za sport, Milan Pavelić, Grad Zagreb će i dalje nastaviti s ulaganjem u sportske klubove koji čine HAŠK Mladost.

ZAGREB – Realiziran je prošlogodišnji  plan za većinu malih komunalnih akcija. Najviše se radilo na izgradnji cesta i uređenju okoliša za što je u proračunu Grada Zagreba bilo osigurano više od 770 milijuna kuna. Od oko 2.000 akcija realizirano je 90% te je izgrađeno 2.800 metara cjevovoda,  3.400 metara javnih kanala,  41.000 metara kolnika, 34.000 metara nogostupa i 2.700 m2 parkirališta. Postavljeno su 263 zaštitna stupića, 13 prometnih zrcala, izgrađen jedan kružni tok, te je uređeno 119 otvorenih dječjih igrališta u iznosu od 29 milijuna kuna, 16 otvorenih i 14 klupskih sportskih igrališta, 4 parka i 5 parkova za pse. Uz to, izgrađena su i opremljena 4 nova objekta mjesne samouprave, a 12 ih je  rekonstruirano. Radilo se i na uređenju 69 dječjih vrtića, 29 osnovnih škola, 12 srednjih škola, 6 objekata kultura, 7 domova za starije i nemoćne i 6 objekata DVD-a.

KRAPINA – Pregled programa i projekata Ministarstva hrvatskih branitelja u Krapinsko-zagorskoj županiji tema su press konferencije koja je održana u utorak, 15. siječnja 2019. u stranačkim prostorima HDZ-a, u Krapini. Kako je istakla državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić, u proteklom dvogodišnjem razdoblju Ministarstvo je podržalo 84 projekata za korisnike s ovog područja ukupne vrijednosti 4,5 milijuna kuna, protekle su godine realizirana dva projekta rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom vrijednosti 400 tisuća kuna, a za sufinanciranje izgradnje spomen obilježja Ministarstvo je osiguralo 375 tisuća kuna. – Tu je i čitav niz drugih projekata, koji će se nastaviti i u predstojećem razdoblju, a također i ove se godine otvaraju brojni javni pozivi na koje mogu aplicirati zagorske braniteljske udruge, ističe Benić. – Poštovanje i sustavna briga o hrvatskim braniteljima sastavnica su politike HDZ-a, ističe saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Žarko Tušek, te dodaje kako mu je iznimno drago što su branitelji itekako svjesni svih prioriteta koje danas Hrvatska ima te nastoje pridonijeti stvaranju novih vrijednosti koje su temelj opstojnosti države za koju su se oni borili.

SVETI IVAN ZELINA – Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije bogatiji je za pet novih sanitetskih vozila. Po jedno vozilo dobile su ispostave Zavoda u Svetom Ivanu Zelini, Jastrebarskom I Dugom Selu, dok su dva vozila otišla ispostavi u Samoboru. Ključeve novih vozila vrijednih oko 1,3 milijuna kuna ravnatelju Zavoda predao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

KRAPINA – U prigodi obilježavanja 27. obljetnice priznanja hrvatske neovisnosti, danas, 15. siječnja, na raskrižju Ulice Matije Gupca i ceste za Strahinje prema ŠRC Podgora, u Krapini, u organizaciji Udruge veterana 103. brigade Hrvatske vojske i Grada Krapine otkrivena je nazivna tabla “Ulice 103. br. HV”. Do ovoga je došlo na prijedlog udruge veterana 103. brigade, temeljem kojeg je Gradsko vijeće Krapine Odlukom o imenima ulica i trgova u gradu odredilo da dosadašnja neimenovana prometnica prema naselju Podgora Krapinska nosi naziv proslavljene zagorske brigade. Uz pripadnike braniteljskih udruga događaju su nazočili ratni zapovjednik 103. brigade Žarko Miholić, zamjenici župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek i Anđelko Ferek Jambrek te gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović sa zamjenicima.

ČAKOVEC – U  prigodi dana Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske 15. siječnja 2019. godine, župan Međimurske županije Matija Posavec sa suradnicima položio je vijenac te zapalio svijeće kod Spomen obilježja smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih. U zgradi Scheier bit će održana promocija fotomonografije Josipa Horvata Majzeka „Međimursko je“.

IVANEC – Druga sjednica Mreže savjeta mladih Varaždinske županije održana je u Gradskoj vijećnici Ivanec sa više od 20 sudionika iz devet gradskih i općinskih savjeta mladih. Predsjednik županijskog Savjeta mladih Lovro Lukavečki na skupu je prezentirao analizu stanja savjeta mladih, a rad u grupama imao za cilj detektiranje ključnih problema u praksi i pronalaženje rješenja koja će potaknuti osnivanje savjeta mladih u jedinicama lokalnih samouprava. Donijeta je strategija djelovanja kojoj je cilj uključivanje mladih u procese donošenja odluka kroz poticanje osnivanja savjeta mladih na lokalnoj razini. To se planira postići održavanjem edukacija ne samo članova savjeta, već i članova JLS-ova zaduženih za savjet mladih, zatim predstavljanjem savjeta mladih i njihovog djelokruga djelovanja u školama, predstavljanja kroz različite medije i prezentiranjem primjera dobrih praksi u okviru djelovanja savjeta mladih.

KOPRIVNICA – Općine Drnje i Legrad, prve su općine u Koprivničko-križevačkoj županiji koje će ukinuti rad nedjeljom. Tako će svi trgovci na prostoru ove dvije općine, nedjeljama, kao i većina radnika u drugim djelatnostima biti slobodne. Sporazum koji su potpisali predstavnici trgovina s ove dvije općine stupa na snagu 1. veljače. S obzirom da se na području Općina Drnje i Legrad, nalazi poznato podravsko more, Šoderica, tijekom sezone će na tom prostoru biti dozvoljen rad nedjeljama, radi razvoja turizma, no prema riječima načelnika Općine Legrad Ivana Sabolića u planu je odrediti jedan dan u tjednu, kada se najmanje radi, što će najvjerojatnije biti ponedjeljak, da postane na tom prostoru neradan dan.

loading