Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.01.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Povodom početka hrvatskog predsjedanja rotirajućim Vijećem Europske Unije i obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, danas je Kravat pukovnija zavezala kravatu na spomeniku prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Riječ je o projektu u sklopu kojeg su svi zagrebački spomenici i biste dobili kravatu. „1. siječnja krenuli smo sa svečanom smjenom straže, a od 2. siječnja s vezivanjem 56 kravata na spomenike. Spomenik dr. Franji Tuđmanu ostavili smo za kraj i to baš na današnji dan kada je 12 zemalja Europske zajednice priznalo neovisnost i suverenitet Hrvatske“, istaknuo je Željko Matejčić, zapovjednikom Kravat pukovnije. Kravate na zagrebačkim spomenicima trebale bi ostati do kraja siječnja, no iz Kravat pukovnije najavljuju kako će od Gradske skupštine zatražiti da ukrasi oko vratova hrvatskih velikana ostanu do kraja hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

KRAPINA – Nakon tragičnog stradavanja šestero korisnika Obiteljskog doma u Andraševcu, uslijed požara koji se dogodio u subotu, 11. siječnja 2020. godine, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, donio je odluku kojom se 15. siječnja proglašava Danom žalosti u Krapinsko-zagorskoj županiji.

ZAGREB – Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je u 2019. godini ostvareno 20,7 milijuna dolazaka, što je povećanje od pet posto i 108,6 milijuna noćenja, što je povećanje od dva posto. Najviše noćenja prošle je godine ostvareno je u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji te Kvarneru. Na kontinentu je, ne uključujući Zagreb gdje je ostvareno 2,7 milijuna noćenja, ostvareno 1,2 milijuna dolazaka, što je povećanje od sedam posto i 2,4 milijuna noćenja, što je također povećanje od sedam posto. Gledajući po županijama, najviše je noćenja ostvareno u Karlovačkoj (638.000), Krapinsko-zagorskoj (373.000), Osječko-baranjskoj (234.000), Zagrebačkoj (230.000) i Međimurskoj županiji (201.000). Na nacionalnoj je razini najviše noćenja ostvareno s tržišta Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske i Italije.

BRAČAK – Primopredaja prijenosnog inkubatora nabavljenog humanitarnim akcijama udruge Ponos domovine upriličena je ove srijede, 15. siječnja 2020. godine u rodilištu Opće bolnice Zabok na Bračku. Ovaj prijenosni inkubator vrijedan je oko 130 tisuća kuna, a poboljšat će kvalitetu rada za najrizičniju novorođenčad te omogućiti veću sigurnost kod transporta u kliničke ustanove. Uz udrugu Ponos domovine u njegovoj nabavi je sudjelovala i Krapinsko-zagorska županija. – Županija je u proteklih nekoliko godina osigurala financijska sredstva za nabavu ginekoloških stolova, CTG uređaja i druge opreme – istaknula je zamjenica župana Jasna Petek, dodajući da županija podržava sve potrebe bolnice i osigurava sve što je rodilištu potrebno kako bi i majke i djeca mogli boraviti u bolnici u što boljim uvjetima. Uz zamjenicu župana, na primopredaji je bio i ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina, voditelj Odjela ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok dr. Rajko Fureš i drugi. Inače, od osnivanja 1967. godine u zabočkom rodilištu rođeno je oko 50 tisuća djece, a samo ove godine u njemu je rođeno oko 40 mališana.

BJELOVAR – Izvođač radova uveden je u posao na izgradnji nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, čime i službeno počinju radovi na trenutno najvećem i najvrjednijem objektu u zdravstvu u RH, vrijednom 272 milijuna kuna. Izgradit će se novi objekt bolnice bruto površine 18.802 metra četvorna, a u novoj će zgradi biti smješteni objedinjeni hitni prijem, bolnički prijem, dnevna kirurgija, dnevna bolnica te sve operativne grane s centralnim operativnim blokom i centralnom jedinicom za intenzivno liječenje kao i svi ostali sadržaji koji će omogućiti kvalitetniju zdravstvenu uslugu.

ZAGREB – Zagrebačka vodoopskrba i odvodnja bogatija je za dva nova specijalizirana vozila za čišćenje kanalizacije. Nova akvizicija unaprijedit će čišćenje kanala i slivnika kao i održavanja kućnih priključaka što je sastavni dio usluga koje Vodoopskrba i odvodnja pruža Zagrepčanima. Vodoopskrba i odvodnja u modernizaciju specijaliziranih vozila za čišćenje kanalizacija krenula je krajem prošle godine kada su u prosincu 2019. godine nabavljena četiri vozila. Ukupna vrijednost novog voznog parka koji sada broji šest specijaliziranih vozila iznosi ‪11.260.000 kuna bez PDV-a. ‬‬‬‬‬

ČAKOVEC – Krajem protekle godine u Međimurju je bilo 2.030 nezaposlenih osoba. Statistika čakovečkog područnog ureda zavoda za zapošljavanje govori kako je taj broj u odnosu na godinu dana ranije manji za gotovo 8 posto. Najviše nezaposlenih je u Čakovcu, a slijede Nedelišće, Pribislavec, Mala Subotica i ostali. Tijekom posljednjeg mjeseca prošle godine zaposlilo se 190 radnika. Najviše njih posao je našlo u uslužnim djelatnostima, te u prerađivačkoj industriji. Istovremeno, u prosincu 2019. u evidenciju nezaposlenih na međimurskom području novoprijavljene su 263 osobe.

VARAŽDIN – Smanjenje broja nezaposlenih u posljednjem mjesecu prošle godine zabilježeno je i u Varaždinskoj županiji. Varaždinski regionalni ured zavoda za zapošljavanje bilježi ukupno 2398 nezaposlenih radnika. Najviše ih je bilo u Varaždinu, a slijede Ivanec, Ludbreg i Novi Marof. Broj nezaposlenih smanjen je za 10 posto u odnosu na godinu dana ranije. Istovremeno, poslodavci su prijavili 509 slobodnih radnih mjesta.

KRIŽEVCI – Kraj prosinca u Koprivničko-križevačkoj županiji donio je 1.941 nezaposlenu osobu, što je u odnosu na studeni 167 osoba više, govore podaci Zavoda za zapošljavanje Područne službe Križevci. U odnosu na prosinac 2018. u evidencijama je 155 osoba manje. Tijekom prosinca poslodavci su iskazali 219 potreba za radnicima, a najviše su se tražili radnici u trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala, obrazovanju te građevinarstvu i zdravstvenoj zaštiti.

ZAPREŠIĆ – Komunalno poduzeće Zaprešić postavlja novih šest kompleta podzemnih spremnika za potrebe odlaganja otpada korisnika iz višestambenih zgrada, a svaki se komplet sastoji od odvojenih spremnika za odlaganje miješanog komunalnog otpada, stakla, papira, plastike i biootpada. Dosadašnji podzemni spremnici obuhvatili su 2.550 stanova korisnika, a ovim će se broj povećati za još 1.215. Podsjećamo kako se stanari spremnicima koriste pomoću čip-kartice, a otpad je moguće odložiti u podzemni spremnik na bilo kojoj lokaciji jer se njome korisnici identificiraju i automatski zadužuju prema stvarnoj količini odloženog miješanog komunalnog otpada. U spremnike za plastiku, papir, staklo i biootpad, odlaganje su potpuno besplatno.

loading