Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.02.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – VARAŽDIN – Novi dizel-električni motorni vlak na relaciji Zagreb Glavni kolodvor – Varaždin na svoju prvu redovnu vožnju krenuo je danas u 9,00 sati. Radi se o redovnom vlaku koji se zaustavlja u svim stajalištima i kolodvorima predviđenim voznim redom. Tvrtka Končar – Električna vozila proizvela je dizel-električni motorni vlak za regionalni prijevoz.

Maksimalna brzina vlaka je 120 km/h, ima 167 sjedećih i 175 stajaćih mjesta. Opremljen je s četiri para dvokrilnih ulaznih vrata, dvije rampe za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima, prostorom za bicikle, a kompletan putnički prostor je pod videonadzorom. Putnicima u vlaku omogućen je besplatan pristup internetu.ZAGREB – Nakon dva mjeseca žestoke rasprave studenti su dobili što su željeli. Studentski domovi se neće plaćati po cijenama koje je odredio Studentski centar, već stotinjak kuna manje. Riječ je o sobama u domovima koji su obnovljeni. Dom na Lašćini plaćat će se 100 i 200 kuna, umjesto 200 i 300, na Cvjetnom će dvokrevetne sobe biti 475 umjesto 600 kuna, a iste takve u domu na Savi 375 ili 600 kuna mjesečno, ovisno o paviljonu. Na Šari, odnosno domu Ante Starčević će umjesto 500, soba s dva ležaja koštati 300 kuna.

KRAPINA – Ugovori o sufinanciranju promocije obrtnika i gospodarstvenika Krapinsko-zagorske županije, vrijedni po sto tisuća kuna potpisani su danas u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Ugovore sa županom Željkom Kolarom potpisali su predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Komore Krapina Josip Grilec. Oni su istakli kako će sredstva bitno olakšati nastupe njihovih članova na sajmovima koji su od iznimnog značaja za poslovanje obrtnika i gospodarstvenika. – Najbolje je vratiti novac onima koji proračun pune, a to su naši gospodarstvenici – naglašava župan Željko Kolar uvjeren da će se ova sredstva multiplicirati, kao što je to bio slučaj i ranijih godina.

ZAPREŠIĆ – Inicijativom Grada Zaprešića za postavljanjem fiksnih uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila i kažnjavanja prekršitelja, a u cilju povećanja sigurnosti na prometnicama, Ministarstvo unutarnjih poslova uvrstilo je Zaprešić u Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa. Time je započelo postavljanje kamera na pet lokacija, a iako se prekršitelji najprije neće kažnjavati već samo upozoriti, po završetku postavljanja kamera iste će se na korištenje ustupiti MUP-u koji će ih potom integrirati u svoj sustav, kako bi se osim preventivne funkcije mogli sankcionirati prekršitelji prometnih propisa.Projekt je vrijedan oko 850 tisuća kuna, od čega je polovicu sredstava osigurao MUP, a ostatak Grad Zaprešić.

KOPRIVNICA – Trideset projekata koje je županija kandidirala u evidenciju projekata, Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren prezentirao je ministru regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislavu Tolišiću. Ministar Tolušić izvijestio je župana Korena kako su u skladu s odlukama za sufinanciranje projektno-tehničke dokumentacije u pripremi ugovori za četiri aglomeracije na širem đurđevačkom području vrijedni 605 tisuća kuna. Tolušić je istaknuo kako je u pripremi i natječaj za sufinanciranje objekata u školstvu, a za Koprivničko-križevačku županiju posebno je istaknuta potreba za sufinanciranjem završetka gradnje škola u Sokolovcu i Legradu. Koren je istaknuo potrebu aktivacije investicija navodnjavanja poljoprivrednih područja, te kako je za projekt akumulacije Sirova Katalena još 2012. ishođena lokacijska dozvola i nadležnim tijelima predana projektno-tehnička dokumentacija za prvu fazu gradnje.

VARAŽDIN – Danas se u bolničkom krugu varaždinske Opće bolnice uvodi  novi režim prometa. Zbog velikog broja vozila u bolničkom krugu događa se da vozila hitne pomoći ne mogu ući, blokirani su požarni putovi, a parkira se i na zelenim površinama. Dodatni problem je opterećenje s CO2 i bukom što smanjuje kvalitetu boravka pacijenata u bolnici.Umjesto dosadašnjeg modela prvog sata parkiranja gratis uvodi se parkiranje po cijeni od 5 kuna po satu.

ZABOK – Zagorsku javnu vatrogasnu postrojbu u Zaboku, povodom završetka ciklusa ulaganja vrijednog 600 tisuća kuna, obišao je danas župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Zagorska javna vatrogasna postrojba je ova sredstva iskoristila za nabavu novog vatrogasnog vozila, opremanje vatrogasnog operativnog centra koji je na raspolaganju vatrogascima iz cijele Krapinsko-zagorske županije te asfaltiranje vatrogasnog parkirališta. Udio Krapinsko-zagorske županije u ovim investicijama iznosi 260 tisuća kuna. Zagorska javna vatrogasna postrojba djeluje na području 23 gradova i općina s područja županije koji su i ujedno i osnivači postrojbe. Postrojba danas broji 55 djelatnika, u voznom parku ima desetak vatrogasnih vozila.

ČAKOVEC – Javni poziv za dodjelu jednokratne financijske potpore redovnim studentima za tekuću akademsku godinu raspisao je Upravni odjel za društvene djelatnosti Međimurske županije. Jednokratna financijska potpora iznosi petsto kuna, a dodjeljuje se svim redovnim studentima s prebivalištem na području Međimurske županije koji su u statusu redovnog studenta upisani na bilo koju javnu visokoškolsku ustanovu u Republici Hrvatskoj, Europskoj uniji ili u inozemstvu. Isto vrijedi i za one studente koji su upisani na privatne visokoškolske ustanove s pravom javnosti. Prijave se šalju na adresu spomenutog Upravnog odjela do 14. ožujka.

 

loading