Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.02.2018.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Prijedlog statuta Varaždinske županije, izvješće o radu župana za drugo polugodište prošle godine, te izvješće o stanju nezaposlenosti u protekloj godini, tek su dio tema što  su se našle pred vijećnicima Županijske skupštine Varaždinske županije na njihovoj današnjoj sjednici. Vijećnici županijske skupštine prihvatili su na svojoj današnjoj sjednici izvješće o radu župana za drugo polugodište prošle godine u kojem se ističe kako je u šest mjeseci pokrenuto desetine projekata, mahom europskih u vrijednosti više stotina milijuna kuna. Dodajmo i kako je, među ostalim,  na današnjoj sjednici većina članova županijske Skupštine poduprla prijedlog župana Radimira Čačića da se ne udovolji zahtjevu Gradskog vijeća Ludbrega o prijenosu osnivačkih prava Osnovne škole Ludbreg s Varaždinske županije na Grad Ludbreg.

KRAPINA – Dvanesta manifestacija “Babičini kolači” koju organiziraju Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije u suradnji s Gradom Oroslavjem održat će se 7. travnja 2018. godine u Oroslavju, odakle dolazi prošlogodišnja pobjednica Zdenkica Ljubić. Na ovo tradicionalno natjecanje u pečenju kolača prema originalnim receptima baka i prabaka mogu se prijaviti žene s područja županije, a osnovni uvjet za sudjelovanje je da su bake. Sve dodatne informacije mogu se naći na web stranici županije, a rok za podnošenje prijava traje do 26. veljače.

ZAGREB Izvješće Radne skupine za sigurnost cestovnog prometa za 2017. godinu prihvaćeno je na sjednici Vijeća za prevenciju Grada Zagreba, koju je sazvao i vodio gradonačelnik Milan Bandić. Istraživanje o percepciji osjećaja sigurnosti u gradu, kvaliteti življenja i njenom podizanju  provedeno je na uzorku od 3.400 građana u dobi od 18 do 65 godina, po 200 iz svake od 17 gradskih četvrti. Rezultati istraživanja pokazuju da se 94,1% građana osjeća sigurno danju u svojoj četvrti, čak 95,3% građana se osjeća općenito sigurno, a 91% građana navodi da u njihovoj četvrti ne postoji dio u koji noću ne bi išli sami. 67,9% građana smatra da su igrališta i parkovi sigurni danju,  a 53,7% smatra da su dobro održavani. Vijeće će osnovati radnu skupinu koja će na temelju rezultata istraživanja, u skladu sa Strategijom urbane sigurnosti Grada Zagreba, izraditi Akcijski plan ostvarivanja urbane sigurnosti Grada Zagreba od  2018. – 2020.

ČAKOVEC – U Čakovcu je danas, 15. velajče 2018. godine započela provedba projekta pod nazivom “Želim-pomoć dijelim”. Kroz njega će se na 30 mjeseci zaposliti 24 teže zapošljivih žena i žena nižeg obrazovanja, koje će pružati usluge pomoći u kući osobama s invaliditetom i starije životne dobi. Nositelj ovog projekta je Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije uz partnere Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Čakovec, Centar za socijalnu skrb Čakovec, Općinu Podturen i Općinu Orehovica. Pokrenut je s ciljem da se za više od 90 starijih osoba i osoba s invaliditetom koje žive u Međimurju osigura pomoć u kući, ističe predsjednica Društva Miljenka Radović. Vrijednost ovog projekta je 4 milijuna i 200 tisuća kuna, a financira ga Europski socijalni fond.

KOPRIVNICA – Održana je prezentacija Poziva za iskaz interesa za sufinanciranje projekata prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kojoj je prisustvovao i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić. Ljubić je izrazio zadovoljstvo velikim odazivom predstavnika jedinica lokalne samouprave  i pozvao ih da koriste stručnu pomoć PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja u prijavi projekata na ovaj, ali i ostale natječaje iz nacionalnih i EU Izvora. Program je namijenjen sufinanciranju infrastrukturnih radova na objektima komunalne, socijalne, gospodarske te okolišne infrastrukture i zaštite okoliša, alokacija za Koprivničko-križevačku županiju iznosi 3,7 milijuna kuna, a prijaviti se mogu sve općine osim Kalinovca i gradova Koprivnica, Križevci i Đurđevac.

ZAGREB – Gostujuća izložba iz Etnografskog muzeja Split naziva SLATKO JE, MED NIJE; GRKO JE, PELIN NIJE“ bit će otvorena u zagrebačkom Etnografskom muzeju ovog četvrtka, 15. veljače od 19,00 sati . Radi se o izložbi koja progovara o kulturi masline i maslinovom ulju u Dalmaciji, a na otvorenju će posjetitelji imati prilike upoznati se s načinom rada zagrebačkom maslinarskog instituta, degustirati čaj od maslinova lista te saznati o vrijednosti i snazi maslinova ulja kao prehrambene i zdravstvene namirnice. Bit će predstavljen i Festival Maslina u Zagrebu će biti održan od  23.  do 25. veljače na Zagrebačkom velesajmu. Izložba ostaje otvorena do 15. travnja.

ZAGREB –  Ministarstvo poljoprivrede započelo je kampanju za promociju ovogodišnjih natječaja iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. za Mjeru 4 i Mjeru 6 te će održati radionice kako bi približili postupak i način prijave na natječaj. Za potencijalne korisnike s područja Zagrebačke županije radionice će se održati u petak, 2. ožujka u Kino dvorani Ministarstva gospodarstva u Zagrebu i to za  „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ od 12,00 sati, te za  „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti“ od 10,00 sati. Prijaviti se može putem mrežne stranice Zagrebačke županije.

loading