Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.02.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Grad Zagreb je javno pozvao investitore da iskažu interes za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta “Grad u Gradu” na području između rijeke Save, Avenije Većeslava Holjevca, Avenije Dubrovnik i Ulice Radoslava Cimermana, na površini od gotovo 1,1 milijun četvornih metara. Kako je rekao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić očekuje se interes najboljih partnera za jedan od najvećih projekata u ovom dijelu Europe vrijednosti do 2 milijarde eura. Detalji javnog poziva dostupni su na službenoj mrežnoj stranici Grada Zagreba.

RADOBOJ – O provedenim aktivnostima i projektima u 2018. godini, u petak, 15. veljače 2019. godine bilo je govora na press konferenciji Javne ustanov za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije u prostorijama Centra za prirodu Zagorje u Radoboju. Prošla godina je, uz kontinuirane i redovne aktivnosti istraživanja, monitoringa, održavanja zaštićenih područja, edukacije i promocije, prošla u znaku realizacije započetiih projekata i pozitivnih rezultata. Provedena su 3 biološka istraživanja, 12 monitoringa i niz drugih aktivnosti. Kapitalni projekti ustanove bili su Enjoyheritage, Zagorje abeceda prirode, Veze prirode te Uređenje pkaninarsko-poučne staze putevima orhideja, rekla je na konferenciji ravnateljica Dijana Hršak. Rad ustanove, koja djeluje od 2006. godine, je pohvalio i župan KZŽ Željko Kolar. Na području Krapinsko-zagorske županije 17 je zaštićenih područja, a u proračunu ove smo godine osiugurali 15 posto sredstava za provedbu projekta, čija je vrijednost oko 6,5 milijuna kuna, rekao je župan Kolar, posebno istićući nove projekte Staza kroz krošnje i Vidikovac.

KOPRIVNICA – Najavljena nova linija koprivničkog javnog gradskog prijevoza električnim autobusom BusKo kreće od ponedjeljka, 18. veljače, a jutros, u petak, 15. veljače 2019., godine predstavljena je medijima i javnosti. Vozit će na relaciji Kampus – središte grada – autobusni kolodvor – Vinica – Starigrad – Draganovec – trgovački centar – bolnica – Kampus. Uvođenje druge linije BusKa s veseljem su dočekali u prigradskim naseljima, posebice u Vinici gdje je oko 3000 stanovnika, kaže predsjednik Mjesnog odbora Dragutin Jeđud koji ne sumnja u isplativost ove rute. BusKo će novom linijom ići četiri puta dnevno, ističe član Uprave Komunalca Goran Međurečan te naglašava kako se prvom rutom, od rujna 2018. godine do sada, vozilo 3.500 ljudi. Novom rutom s novinarima se danas vozio i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić koji pojašnjava kako je upravo volja, želja i interes građana presudio da se uvede linija BusKa koja će obuhvatiti koprivnička prigradska naselja. Obje linije BusKa i dalje ostaju besplatne za sve korisnike

KRAPINA – Sastanak župana Željka Kolara sa gradonačelnicima i načelnicima s područja Krapinsko-zagorske županije održan je u petak, 15. veljače 2019. godine u Krapini. Okupljenima se prije početka obratio direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić te ih informirao o situaciji sa zagađenom vodom. – Ispiremo cjevovode, danas je kontaminirano puno manje područje, pa očekujemo da će se još tokom današnjeg dana na skoro cijelom kontaminiranom području osigurati zdravstveno ispravna pitka voda – istaknuo je Mario Mihovilić. Na današnjem sastanku je bilo govora i o javnom prijevozu, odnosno padu njegove kvalitete u posljednjih 15-ak godina. Naime, u županiji, linijski prijevoz obavlja 13 prijevoznika, linije se neprestano ukidaju, smanjuje se broj stajališta, a prijevoznici nisu usklađeni što izaziva nezadovoljstvo kod putnika. Također, općine na margini županije, poput Zagorskih Sela i Kumrovca nemaju uspostavljen nikakav oblik javnog prijevoza. Rješenje se vidi u vidu mikroprijevoza. – On je namijenjen ruralnim područjima, a od Ministarstva prometa ćemo tražiti pravilnike, prema kojima bi mogli izraditi odgovarajući projekt – istaknula je županijska pročelnica za gospodarstvo Sanja Mihovilić.

ZAGREB – Remek djelo hrvatsko-talijanskog renesansnog slikara Andrije Medulića Schivaonea – Trijumfalni doček kralja Saula nakon što je David porazio Golijata, u petak, 15. siječnja svečano je predstavljena i postavljena za razgled u Muzeju za umjetnost i obrt. „Riječ je o javnosti sasvim nepoznatom dijelu tog renesansnog majstora koje je na aukciji u Christie’su u Engleskoj kupio poslovni čovjek Andrija Kojaković“, rekao je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović. Slika će u stalnom postavu Muzeja ostati sljedećih osam godina. Na svečanosti u MUO bila je i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

ZAGREB – U samom središtu Zagreba, na Trgu bana Josipa Jelačića, do 17. veljače brojni Zagrepčani, ali i njihovi gosti iz cijele Hrvatske kao i iz svih kutaka Europe i svijeta mogu se upoznati s tradicijom i kulturom Grada Županje. Riječ je o predstavljanju manifestacije 52. Šokačko sijelo – najstarije i najveće manifestacije tradicijske kulture županjskoga kraja. „Tu su tamburaši, snaše kao i tradicijski kulinarski specijaliteti Slavonije“, rekao je Mirko Bačić, direktor Turističke zajednice grada Županje. Treće predstavljanje manifestacije Šokačko sijelo održava se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

IVANEC – Najveći dio proračunskih sredstava za 2019. godinu, 11,72 milijuna kuna, bit će uložen u gradnju komunalne infrastrukture na cijelom ivanečkom području.  Od toga je najveća svota, čak 6 milijuna kuna, namijenjena gradnji i rekonstrukciji prometnica, prometnih površina i nogostupa. Za modernizaciju (asfaltiranje) nerazvrstanih cesta predviđeno je 3,5 milijuna kuna. Za javnu rasvjetu predviđeno je 255.000 kuna, dok je za gradnju objekata i nabavu opreme za gospodarenje komunalnim otpadom planirano 250.000 kuna, od toga najviše za reciklažno dvorište građevinskog otpada. Daljnje radove na uređenju groblja Grad planira financirati iznosom od 708.000 kuna. U uređenje dječjih igrališta Ivanec ove godine namjerava uložiti 220.000 kuna, dok je 705.000 predviđeno za uređenje trgova i parkova. Najviši dio sredstava za sve navedene radove osigurat će se iz proračuna Grada Ivanca, a dio sredstava očekuje se iz EU fondova te od kapitalnih potpora ministarstava.

ČAKOVEC – Studentima dobitnicima Rektorove nagrade za studentsku godinu 2017./2018. Međimurska županija uputila je poziv da se prijave do 5. ožujka 2019. godine kako bi ostvarili pravo na novčanu nagradu u iznosu od 1.000 kuna. U prijavi je potrebno navesti: ime i prezime, OIB, adresu stanovanja, kontakt telefon, IBAN podnositelja prijave, naziv fakulteta, godinu studija i priložiti dokaz o dobivenoj Rektorovoj nagradi.

KRAPINA – Poziv za sudjelovanje na 13. manifestaciji “Babičini kolači” koja će se održati 30. ožujka 2019. godine u dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici, objavila je Krapinsko-zagorska županija. Ove godine manifestacija se organizira u okviru projekta „Uživam tradicijo“ odobrenog u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska te sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi milijun i 593 tisuće eura. Na natjecanje u pečenju kolača prema originalnim receptima naših baka i prabaka mogu se prijaviti žene s područja Krapinsko-zagorske županije, a osnovni uvjet za sudjelovanje je da su bake. Rok za podnošenje prijava je do 7. ožujka, a dodatne informacije nalaze se na internetskoj stranici županije.

ZAGREB – Konferenciju za novinare, na kojoj je najavljen Sanjkaški kup na Cmroku za djecu i mlade, održali su ovog petka, 15. veljače 2019. , na livadi Cmroka, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i ravnatelj ustanove Upravljanje sportskim objektima Marinko Tomić. Radi se o sanjkaškom natjecanju namijenjenom djeci i mladima uzrasta od tri do 19 godina. Natjecanje će biti u 4 dobne skupine, a za najbolje su pripremljen nagrade. Kako bi što veći broj građana mogao prisustvovati ovom događaju, ZET uvodi izvanrednu autobusnu liniju Britanski trg – Cmrok, koja će prometovati u subotu, 16. veljače od 8.55 do 16.10 sati, s polascima svakih 30 minuta. Autobus će polaziti s perona 2 na Britanskom trgu koji je polazno stajalište redovnih autobusnih linija 102 Britanski trg – Mihaljevac i 105 Kaptol – Britanski trg. Za iduću godinu, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je uređenje ove livade u najbolje sanjkalište na kojem će biti i pokretna traka te će u funkciji biti barem četiri mjeseca.

PETROVINA – 125. redovna sjednica Skupštine Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrovina održat će se u subotu 16. veljače u prostorijama vatrogasnog doma DVD-a s početkom u 19,00 sati. U ime Zagrebačke županije sjednici će prisustvovati zamjenica župana Nadica Žužak.

loading