Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.03.17.

Posted in Vijesti

SVETI MARTIN NA MURI – Program ovogodišnje manifestacije „Urbanovo“ najavljen je na današnjoj konferenciji za novinare u Sv. Martinu na Muri. Ova gospodarsko-turistička manifestacija tradicionalno se odvija tijekom svibnja i lipnja, a sadržajno je podijeljena u tri dijela: Festival Pušipela, Dane otvorenih podruma te blagdan Svetog Urbana uz Vinski bal. O detaljima vezanim uz Urbanovo  govorili su danas župan Međimurske županije, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora Matija Posavec, predsjednik Društva Hortus Croatiae David Štampar, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik te autor novog vizualnog identiteta Urbanovog Tomislav Brozović.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica ugostio je danas treću međunarodnu konferenciju čiji je cilj integracija Roma u lokalne zajednice, koja je održana u sklopu projekta DEPART Programa „Europa za građane“. Projekt je to usmjeren na problem integracije Roma u lokalnoj zajednici s ciljem doprinosa na lokalnoj razini i uključenosti predstavnika ciljnih skupina, a upravo u Koprivnici već godinama provode brojne projekte integracije Roma u lokalnu zajednicu i ovaj je samo nastavak dobre prakse, ističe zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić.U sklopu projekta provode se radionice i događaji kao što su stambeno pitanje, obrazovanje, socijalna pitanja zapošljavanje, a tema današnje konferencije bila je zdravstvena zaštita. Nositelj projekta,  koji traje do prosinca ove godine, je austrijski Graz, pa pridruženi partneri Grad Koprivnica, slovenski Maribor, Kremnica iz Slovačke, mađarski Pečuh, rumunjski Miercurea – Ciuc te talijanski Prato.

ZAGREB – Podružnica Zagrebačkog holdinga, Čistoća, modernizirala je vozni park nabavom šest električnih bicikala, odnosno radnih trokolica. Nova električna vozila, vrijednosti 175 tisuća kuna, značajno će olakšati posao mobilnim timovima Čistoće. Osim Čistoće, nova vozila nabavila je i još jedna podružnica Zagrebačkog holdinga, Vodoopskrba i odvodnja. Riječ je o 20 osobnih vozila te tri autocisterne za prijevoz vode za piće, što je, kako naglašava direktorica Voodopskrbe i odvodnje, Štefica Mihalic, veliki korak prema modernizaciji voznog parka.

ZAGREB – U konkurenciji 120 učenika iz cijelog svijeta, hrvatska debatna reprezentacija, Marija Jarnjak, Hrvoje Kožić i Maja Roglić, učenici zagrebačke II. i V. gimnazije osvojili su prvo mjesto na International World Schools Debate Tournament u Sloveniji. Riječ je o jednom od najboljih svjetskih turnira u debati, a hrvatski učenici pobijedili su u 9 debata bez izgubljenog boda.

ZAGREB – Likovna umjetnost oplemenila je 6 lokacija u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj. Cilj je omogućiti što ugodniji boravak pacijentima i ugodno radno okruženje zaposlenicima. Rezultati projekta bit će predstavljeni na znanstveno-stručnom skupu i izložbi Estetizacija i rehumanizacija javnog prostora: umjetnost kao terapija u Domu HDLU-a, povodom obilježavanja Europskog dana kreativnosti, 21. ožujka. Projekt provodi Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u okviru EU projekta CreArt u partnerstvu s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za etnologiju i folkloristiku te Kliničkim bolničkim centrom Zagreb na lokaciji Rebro.

KLANJEC – Krajem siječnja u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje registrirane su 244.134 nezaposlene osobe, što je 16,7% manje nego u siječnju 2016. godine. Prema službenim podacima HZZ-a od ukupno 128 gradova u Republici Hrvatskoj, 60 ih bilježi smanjenje nezaposlenosti u siječnju 2017. u odnosu na isto razdoblje lani. Kao uvjerljivi pobjednik ističe se Grad Klanjec, u kojem je u godinu dana broj nezaposlenih smanjen za čak 26%. Drugi najuspješniji grad po smanjenju nezaposlenosti je Sveta Nedelja, u kojoj je broj nezaposlenih u siječnju 20% manji nego prije godinu dana, a na trećem je mjestu Oroslavje smanjenjem od 16,1%.

VARAŽDIN – Održavanje poznatog varaždinskog gradskog groblja unaprijedit će nova elektrovozila, nabavljena zahvaljujući sufinanciranju  Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zajedno s već postavljenom sunčanom fotonaponskom elektranom ova vozila predstavljaju zatvoren ekološki prihvatljiv sustav održavanja. Nova vozila i cijeli projekt održavanja, predstavit će  danas u podne na konferenciji za novinare gradonačelnik Varaždina Goran Habuš i predstavnici gradske tvrtke koja brine o održavanju varaždinskog groblja.

KRIŽEVCI – Grad Križevci uključit će se u djelovanje Etične banke, čime će osigurati vrlo povoljne kamatne stope za male i srednje poduzetnike sa svog područja. Zaključeno je to na sastanku zamjenika križevačkog gradonačelnika Tomislava Katanovića i suradnika s upraviteljem Zadruge za etično financiranje Goranom Jerasom i voditeljem strateških projekata Tonijem Tvrtkovićem. Zamjenik Katanović naglasio je kako Križevcima treba zaokret u budućim lokalnim javnim investicijama, jer je do sada prioritet bio ulaganje u poduzetničku infrastrukturu, a nakon otvaranja treće gospodarske zone i Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci, fokus lokalnih javnih investicija sada je potrebno usmjeriti prema rješavanju problema stambenog zbrinjavanja mladih i drugim pronatalitetnim politikama.

ZAGREB – Natječaj za najbolji likovni i literarni rad učenika osnovnih škola od I. do VIII. razreda s područja zagrebačke županije iz područja vatrogastva otvoren je do 20. ožujka. Pravo sudjelovanja na natječaju imaju svi učenici osnovnih škola, a teme radova moraju biti vezane uz vatrogastvo – vatrogasci, vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, požari, poplave, spašavanje ljudi i imovine i slično.Pristigli radovi prvo će proći autorizaciju od strane organizatora natječaja, nakon čega će biti objavljeni na Internet stranici www.vzzz.hr čime počinje faza on-line glasovanja Trajat će od 3. travnja do 10. travnja, a svatko može samo jednom glasovati za jedan likovni te jedan literarni rad.

loading