Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.03.2016.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC- Prvi potpredsjednik Vlade RH Tomislav Karamarko boravio je danas poslijepodne u Međimurskoj županiji, gdje je stigao u pratnji ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, ministra turizma Antona Klimana i ministra poduzetništva i obrta Darka Horvata. Tom prigodom održali su sastanak s županom Međimurske županije Matijom Posavcem koji im je predstavio tri najvažnija strateška projekta za koje podršku u financiranju traže u državnom proračunu. To je izgradnja Doma zdravlja u Čakovcu, izgradnja OŠ u Pribislavcu i izgradnja sportske dvorane u Orehovici. Prvi potpredsjednik Vlade Karamarko je kazao da današnji sastanak pokazuje da stranačka pripadnost ne stoji na putu u realizaciji kvalitetnih projekata. Nakon toga, potpredsjednik vlade i predsjednik HDZ-a se pridružio svečanom skupu u povodu 26. obljetnice HDZ-a Međimurske županije u Centru za kulturu u Čakovcu.

KRAPINA – Program devetog Glumačkog festivala u Krapini, koji već sedmu godinu ima i svoja gostovanja pod imenom GFUK i po Zagorju, predstavljen je večeras, 15. ožujka 2016. u Krapini.  Ovaj, sada već tradicionalni festival s vrlo poznatim imenima hrvatskog glumišta ove se godine održava od 1. do 17. travnja.   gfuk 2016 pressNa večerašnjoj konferenciji za novinare detalje su iznijeli župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, predsjednik Kulturne udruge „Glumački festival u Krapini“ Adam Končić, direktorica Ureda Turističke zajednice Grada Krapine Nedjeljka Vodolšak, potpredsjednik KU „Glumački festival u Krapini“ Ladislav Prežigalo, glumac HNK u Varaždinu Jan Kerekeš,te počasni član KU „Glumački festival u Krapini“ Stjepan Đukić Pišta.         PRELOG – U službenom posjetu Gradu Prelogu danas je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.  Ministar se u tamošnjoj Gradskoj upravi sastao s gradonačelnikom Preloga Ljubomirom Kolarekom, gdje mu je prezentirano gospodarstvo grada i izgradnja komunalne infrastrukture u Gospodarskoj zoni Prelog – Sjever.Nakon toga potpisivan je predugovor o poslovnoj suradnji u razvoju i upravljanju opskrbljivanja gospodarskih zona, kućanstava, javnih i privatnih subjekata na području Preloga toplinskom energijom proizvedenom iz Hibridne geotermalne energane u Draškovcu.

ZAGREB – Budi narcis – pod tim se sloganom u subotu, 19. ožujka obilježava Dan narcisa, koji ima za cilj potaknuti žene na samopregled i redovni mamografski pregled. Svaka deveta žena u Zagrebu boluje od raka dojke, a godišnje je na nacionalnoj razini više od 2200 novooboljelih žena. Sve je više i muškaraca koji obole od raka dojke. Upravo zato, i ove godine, 12. godinu za redom, Grad Zagreb omogućit će besplatan pregled svim ženama, bez obzira na godine. Oni koji pregled ne obave u mobilnom mamografu to mogu uz prethodnu najavu napraviti svaki radni dan u Nastavnom zavodu dr. Andrija štampar. Akciju je i ove godine podržao gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić koji je istaknuo kako je svaki život izuzetno važan i vrijedan.

ZAGREB – Povodom Svjetskog dana socijalnog rada koji se obilježava danas, u palači Dverce svečano su po prvi puta dodijeljene Nagrade hrvatske udruge socijalnih radnika. Uz plakete, dodijeljena je i godišnja nagrada Jakov Kudrić. Nagradu je za dugogodišnji rad i zalaganje primila pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnji Fortuna. Ove godine Dan socijalnog rada obilježava se pod sloganom: Promicanje dostojanstva i vrijednosti ljudi.

VARAŽDIN – Sjednica županijske skupštine Varaždinske županije  održana je danas. Nije izostala rasprava o predloženom državnom proračunu, odnosno dijelu koji se odnosi na subvencioniranje prijevoza srednjoškolaca i plaćanju najma za školske objekte izgrađene modelom javno privatnog partnerstva. Župan Predrag Štromar ističe kako se nada da će  stavka proračuna koja se odnosi na državne subvencije za školske objekte izgrađene modelom javno-privatnog partnerstva, baš kao i ona vezana uz subvenciju prijevoza za srednjoškolce, uz zajednički angažman saborskih zastupnika s ovog područja, biti barem djelomično ispravljena. Vijećnici županijske skupštine danas su također jednoglasno prihvatili inicijativu HDZ-a da se da se na 340-tu obljetnicu tragičnog požara, nakon čega je Varaždin prestao biti glavni grad Hrvatske, predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović pozove da svoj ured na nekoliko dana izmjesti u Varaždin.

ZAGREB – Svoje projekte, na sjednici Savjeta mladih Zagrebačke županije, predstavili su predstavnici Savjeta mladih iz Vrbovca, Jastrebarskog i Križa. To su projekt „Križ – vrata Moslavine“ koji za cilj ima educirati učenike osnovnih škola o povijesnoj baštini Križa. Savjet mladih Jastrebarskog u suradnji s Gradskim kazalištem želi organizirati festival „Život i smijeh“ u sklopu kojeg bi se održavale razne glumačke radionice, a sva zarada bi išla obiteljima slabijeg imovinskog stanja s područja grada. Vrbovečki Savjet mladih planira organizirati humanitarni nogometni turnir, a prikupljena sredstva bi se donirala  udruzi „Naši snovi“. Na sjednici je odlučeno da se formira radna skupina koja će utvrditi kriterije za raspisivanje Javnog poziva za sufinanciranje projekata/programa savjeta mladih općina i gradova na području Zagrebačke županije.

KARLOVAC – Na temelju zahtjeva predstavnika Mykolaivske oblasti u Ukrajini, s kojom Karlovačka županija ima potpisan sporazum o prijateljstvu, a koja zbrinjava velik broj prognanika iz ratom zahvaćenih područja u Ukrajini, Karlovačka županija pokrenula je, u suradnji s Crvenim križom, humanitarnu akciju prikupljanja pomoći u odjeći, hrani i higijenskim potrepštinama za Mykolaivsku oblast. Akcija završava sutra, 16. ožujka, kada će se u prostoru Karlovačke županije, prikupljati pomoć od djelatnika i dužnosnika županije. Djelatnici Crvenog križa prikupljat će pomoć u vremenu od 8,00 do 11,00 sati, a u 11,00 sati će se u istom prostoru održati konferencija za medije. O akciji i prikupljenoj pomoći govorit će župan Karlovačke županije Ivan Vučić i predsjednica Društva Crvenog križa Karlovačke županije Mirjana Puškarić.

KOPRIVNICA – Uoči Svjetskog dana, 20. ožujka, u Koprivnici je danas obilježen Dan oralnog zdravlja. U prigodnom programu sudjelovalo je 500-tinjak mališana iz dječjih vrtića i nižih razreda koprivničkih osnovnih škola, a održane su radionice dento-oralnog zdravlja, izložbe dječjih radova. Obilježavanjem Dana oralnog zdravlja želi se podsjetiti na važnost oralnog zdravlja te njegov utjecaj na cjelokupno stanje ljudskog organizma, kaže dječja stomatologinja, voditeljica preventivnog tima, Nada Šešić, koja već 12 godina sa svojim timom uči djecu usvajanju pravilnih higijenskih navika.

ZAGREB – Izložba „Plemenita opčina turopoljska“ otvorena je u uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije. Na izložbi, kojom se obilježava 25. obljetnica djelovanja Udruge Plemenita opčina turopoljska mogu se vidjeti fotografije, povijesni predmeti te maketa građevina koje su karakteristične za turopoljski kraj. Kako je rekao prilikom otvorenja izložbe župan Plemenite opčine turopoljske Mihael pl Pavišić, udruga četvrt stoljeća skrbi o stoljetnoj povijesti turopoljskog plemićkog kraja. Izložba se može pogledati do 24. travnja.

loading