Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.03.2018.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Radni sastanak župana pet sjevernih hrvatskih županija, održan je danas u Varaždinu. Prvi su zajednički radni sastanak župani Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, Međimurske županije Matija Posavec, Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te župan Varaždinske županije Radimir Čačić održali u  rujnu prošle godine u Bjelovaru. O suradnji pet županija na projektima i temama od zajedničke važnosti, bilo ćj riječi i na današnjem sastanku u Županijskoj palači u Varaždinu. Nakon radnog sastanka,   potpisan je Sporazum o suradnji pet županija. Sporazum o suradnji već su potpisali župani Kolar, Posavec i Čačić, a danas su se pridružiti i župani Koren i Bajs.

VARAŽDIN – Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar uručio je u četvrtak osam odluka o financiranju projekata energetske obnove javnih zgrada u Varaždinskoj županiji, ukupne vrijednosti 39,3 milijuna kuna, od čega je 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Sredstava su dodijeljena za obnovu pet osnovnih škola, dvije zgrade u sklopu Opće bolnice Varaždin, te Varaždinskoj županiji za energetsku obnovu zgrade u kojoj su uredi državne uprave. Štromar je izrazio nadu da će ti projekti omogućiti revitalizaciju građevinske industrije na sjeveru Hrvatske, jer će nakon objave natječaja biti puno posla. “To je dosta sredstava i dobra situacija za građevinsku industriju na sjeveru Hrvatske, jer se radi o projektima vrijednosti od jednog do 7-8 milijuna kuna, koje mogu odrađivati ne samo velike građevinske tvrtke već i mali i srednji poduzetnici građevinari, koji dosad nisu imali posla ili im on nije bio plaćen”, kazao je.ZAGREB – Festival svjetla, kulturno-umjetnički projekt koji u povijesnoj jezgri putem najmodernijih svjetlosnih rješenja na pročeljima zgrada kao i u tunelu Grič projicira audiovizualne instalacije ovog četvrtka, 15. ožujka 2018. godine otvorio je u prostoru Muzeja grada Zagreba gradonačelnik Milan Bandić. Tema festivala je proljeće koje simbolizira buđenje, rast i renesansu stoga svaka od 19. lokacija, svaka na svoj način, dočarava proljetni ugođaj kroz svjetlosne predstave koje se održavaju sve do nedjelje, 18. ožujka, u vremenu od 18,00 do 23,00 sata. To je istaknula direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba, Martina Bienenfeld.

ZAGREB – Kako bi se povećala javna građanska svijest o ostvarivanju i zaštiti prava potrošača kao i da se potrošačima olakša snalaženje u mnoštvu složenih propisa i da im se omogući učinkovitije ostvarivanje tih prava, Grad Zagreb i Vlada RH, na sami Dan potrošača potpisali su sporazum o nastavku financiranja Savjetovališta za zaštitu potrošača čije su usluge dostupne Zagrebačkoj regiji koju čine Zagreb i okolne županije s ukupno 1,8 milijuna stanovnika. – Cilj nam je poticati savjetovanje te educirati i informirati – rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kako je istaknula potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, Martina Dalić, uskoro će se povećati broj savjetnika koji su na usluzi građanima. – Od sada će u Savjetovalištu građani moći dobiti savjete i informacije o njihovim pravima na financijskom tržištu – kazala je Dalić.

KRAPINA – Koliko su građani upoznati sa pozitivnim i negativnim stranama vezanim za uvođenje eura, raspravljalo se danas, 15. ožujka 2018. godine na prezentaciji „Strategije uvođenja eura u Hrvatskoj“ koju je organizirala Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom u Krapini. Prezentacijom se željelo detaljnije upoznati poduzetnike, ali i  hrvatsku javnost s ekonomskim koristima i troškovima uvođenja eura, objasniti sam postupak uvođenja eura te potrebne aktivnosti, uključujući ekonomsku politiku Vlade RH i HNB-a u razdoblju pripreme i nakon uvođenja eura. – Euro donosi jako puno pozitivnih stvari od uklanjanja valutnih rizika, nižih kamatnih stopa, ali i indirektnih efekata koji će pozitivno djelovati na zaposlenost i investicije – istaknuo je viceguverner Hrvatske narodne banke Michael Faulend te dodao da građani sa tim pozitivnim stranama nisu dovoljno upoznati. Na prezentaciji su sudjelovali i zamjenik gradonačelnika Krapine Branko Varjačić, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek te predsjednik Hrvatske gospodarske komore – komore Krapine Josip Grilec.

ČAKOVEC – U Velikoj vijećnici Međimurske županije u Čakovcu danas je održano osposobljavanje članova Stožera civilne zaštite Međimurske županije. U organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje cilj obuke bio je upoznavanje i osposobljavanje polaznika za sudjelovanje u radu stožera civilne zaštite koji, kao operativna snaga civilne zaštite za slučaj katastrofe ili velike nesreće, upravlja kriznim događajima na razini lokalne samouprave. Članovi operativnih snaga civilne zaštite, među koje ubrajamo i vatrogasce, članove Društva crvenog križa, Hitne pomoći i Policijske uprave na konkretnom su primjeru krizne situacije poplave Mure iz 2005. i 2014. godine mogli vidjeti dobre i loše strane kriznog upravljanja u slučaju najčešće prirodne nepogode u Međimurju.

ZAGREB – Grad Zagreb kreće u borbu s ilegalnim odlagalištima otpada. Tako će na idućoj sjednici Gradske skupštine, 22. ožujka 2018. godine, biti predložene mjere za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada te mjere za uklanjanje već ilegalno odbačenog krupnog otpada, opasnog i građevinski otpada kao i otpada odbačenog pored spremnika postavljenih na zelenim otocima.  –  Mjere uključuju uspostavu sustava za zaprimanje obavijesti o nepropisno odbačenom otpadu, uspostavu sustava evidentiranja lokacija nepropisno odbačenog otpada, provedbu nadzora područja Grada Zagreba, postavljanje prepreka za sprječavanje prolaska, postavljanje video nadzora, postavljanje znakova upozorenja o zabrani odbacivanja otpada, izobrazno-informativne aktivnosti o štetnosti nepropisnog odbacivanja otpada u okoliš – ističe Mladen Tomac, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje i komunalne poslove.

ZAGREB – Zagrebačka županija javnim natječajem dodijelit će 500 tisuća kuna udrugama proizašlim iz Domovinskog rata za prioritetne programe i projekte na području brige za branitelje i članove njihovih obitelji. Natječaj je otvoren do 5. travnja 2018. godine, s ciljem jačanja kapaciteta udruga proizašlih iz Domovinskog rata na području Zagrebačke županije za pružanje zdravstvenih, socijalnih i humanitarnih usluga putem njihovih programa i projekata koje provode na lokalnoj razini.Financijska potpora za pojedini program i projekt može iznositi najmanje 5.000, a najviše 80.000 kuna. Prijavljeni program ili projekt mora biti besplatan za korisnike kojima je namijenjen, a korisnici moraju biti stanovnici Zagrebačke županije.

KRAPINA – Najčešća zloćudna bolest kod žena, koja čini oko trećinu svih malignih tumora je rak dojke. Upravo radi toga, Dani narcisa posvećeni prevenciji, ranom otkrivanju te svima oboljelima od raka dojke u organizaciji Zagorske lige protiv raka obilježavat će se danas i sutra diljem Krapinsko zagorske županije. Obilježavanje je jedna  od prilika da se naglasi potreba prevencije i njezine mogućnosti, jer ukoliko se rak dojke na vrijeme otkrije, mogućnost njegova izlječenja dostiže zavidne rezultate. Narcise će se prodavati i sutra, 16. ožujka 2018. godine u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice te Općoj bolnici Zabok, a sva sredstva koja će se prikupiti donacijom građana, služit će kao pomoć već oboljelima, ali i za kupnju aparata i sredstava za rano otkrivanje bolesti. – Osnovne i srednje škole diljem županije su se uključile i podržale ovu akciju tako da molimo sve one koji sretnu učenike sa narcisama da se uključe i doniraju – istaknula je glasnogovornica Zagorske lige protiv raka Petra Lovrečić Lončar.

ČAKOVEC – U prostorima Obrtničke komore Međimurske županije danas je održana svečanost potpisivanja ugovora o stipendiranju učenika obrtničkih zanimanja. Ugovore je u ime Obrtničke komore potpisao predsjednik Boris Lukovnjak, uz župana Međimurske županije Matiju Posavca.

KOPRIVNICA – Korisnike Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica posjetili su predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić te su ujedno sudjelovali u kreativnoj radionici koju provodi Klub za starije osobe „Mariška“. Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica ove godine slavi 27. godišnjicu osnutka i u samom je vrhu takvih ustanova u Hrvatskoj. Prije posjeta Domu, predsjednik Pintar i zamjenik župana Ljubić posjetili su i dvije gerontodomaćice te njihove korisnike na području Koprivnice.

loading