Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.03.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Svjetski dan prava potrošača,15. ožujka ovog petka obilježava se u zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji sa 12 stručnih tijela tematski vezano uz područje digitalizacije. Održana je i  svečana dodjela nagrada- pametnih ploča  učenicima osnovnih i srednjih škola koji su najuspješnije kroz video, strip, infografiku i plakat prenijeli poruku o zaštiti prava potrošača u digitalnom svijetu. Tako je na natječaj Ministarstva  „Pametno s pametnim tehnologijama – Zaštita potrošača u digitalnom svijetu“ ukupno zaprimljeno 118 radova iz gotovo 70 škola, a najuspješniji su bili učenici Osnovne škole Zrinskih i Frankopana iz Otočca, Trgovačke i tekstilne škole iz Rijeke, Srednje škole Glina te Osnovne škole prof. Blaž Mađer iz Novigrada Podravskog. – Uz rekonstrukciju zakonodavnog regulativa cilj je edukacija svih nas potrošača u zaštiti prava u digitalnom okruženju- istaknuo je ministar Darko Horvat. Čestitke najuspješnijima uputili su i predsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen, zamjenik predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e Antun Palarić i voditelj predstavništva EK u RH-a  Branko Baričević. Inače, do  18,00 sati posjetitelji Tehničkog muzeja mogu sudjelovati u nizu radionica na temu zaštite potrošača u digitalnom svijetu te se informirati na 16 štandova gdje stručnjaci pružaju informacije o zaštiti potrošačkih prava s posebnim naglaskom na kibernetičku sigurnost, pametne tehnologije i medijsku pismenost.

ZAGREB – U organizaciji Atletskog kluba Maksimir, a uz podršku Zagrebačkog atletskog saveza u nedjelju, 17. ožujka 2019. godine bit će održan četvrti Zagrebački proljetni polumaraton s početkom u 9,00 sati. Start i cilj utrke duge 21 kilometar bit će postavljeni ispred Nacionalne sveučilišne knjižnice na zapadnom kolniku Ulice Hrvatske bratske zajednice. „Uz polumaraton, na rasporedu je i utrka duga 5 kilometara te štafetna utrka s četiri člana. I ove će godine sudjelovati rekordan broj trkača i trkačica, očekuje se njih oko 2000“, istaknuo je direktor utrke Robert Franjković, u petak, 15.ožujka 2019. godine predstavljajući program utrke na konferenciji za medije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Na konferenciji je bio i pročelnik Gradskog ureda za sport Milan Pavelić koji je poželio svim sudionicima ugodan boravak u gradu. Zbog utrke u nedjelju će u vremenu od 8,30 do 12,00 sati vrijediti posebna prometna regulacija na trasi od Ulice Hrvatske bratske zajednice, Avenije Većeslava Holjevca preko Antallove i Cimermanove ulice do Savskog pješačkog mosta.

ČAKOVEC – Gospodarska škola Čakovec koja pod motom Škola za život dostojan čovjeka djeluje već 25 godina danas je, okruglim stolom uz sudjelovanje bivših profesora i učenika koji su postigli velike uspjehe u području svog profesionalnog djelovanja te prigodnom priredbom aktualnih učenika kojoj je nazočio i župan Međimurske županije Matija Posavec, obilježila ovaj značajan jubilej. Naime, škola je svojevremeno počela s radom u prostoru Pučkog otvorenog učilišta, Graditeljske škole i tadašnjeg TIOŠ-a da bi 2005. godine preselila u vlastiti prostor te s početnih 275 danas narasla na 360 učenika, ponosno je istaknuo ravnatelj Gospodarske škole Čakovec Renato Vinko. Inače, Gospodarska škola Čakovec obrazuje kadrove u području poljoprivrede, prometa i logistike, tekstila i kože te u području usluga, odnosno agrotehničare, cvjećare, poljoprivredne gospodarstvenike, tehničare cestovnog prometa i vozače, krojače i obućare te frizere, kozmetičare, pedikere i pismoslikare. Valja istaknuti kako je Gospodarska škola Čakovec 2015. godine osvojila Povelju za mobilnost u strukovnom obrazovanju, a ove godine proglašena je najboljom strukovnom školom u Hrvatskoj od strane Njemačko- hrvatske trgovinske komore zbog zasluga u povezivanju obrazovanja i obrtništva.

KRAPINA – Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova i Gradom Krapinom organiziralo je ovog petka, 15. ožujka 2019. godine informativno-edukativno događanje “Regionalni dani EU fondova“. Cilj ovog događanja, koje se provodi u 30 gradova Hrvatske, je informiranje javnosti o kvalitetnom korištenju fondova Europske. Prisutne su pozdravili državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, dok je interaktivnu radionicu vodio pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek, a raspravi je prisustvovao i zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek. Da Krapina provodi niz projekata kao što su projekt „Crna kraljica“, izrada dokumentacije za Šemničke Toplice, produženi rad gradskog Dječjeg vrtića, rekao je gradonačelnik Gregurović, dodajući da sve gradske ustanove moraju pokrenuti svoje projekte kako bi dobili dodatna EU sredstva.

VARAŽDIN – U organizaciji Vijećnika učenika Varaždinske županije, oko 400 srednjoškolaca iz Varaždinske županije se u petak, 15. ožujka 2019. godine pridružilo globalnoj akciji School strike 4 Climate s namjerom da ukažu na klimatske promjene koje opasno ugrožavaju budućnost mladih. Nakon mimohoda varaždinskim ulicama, na Trg kralja Tomislava su im se obratili predsjednik Vijeća učenika Varaždinske županije Rok Čepin i predstavnica Dječjeg Gradskog vijeća Tea Podbojec. Podršku učenicima dala je i Varaždinska županija, odnosno članovi Koordinacijskog odbora “Županija prijatelj djece“ Romana Kranjčić i Hrvoje Strelec. – Zemlji je ostalo još 11 godina za smanjenje globalnih emisija za 50 %, stoga krećemo u borbu za Zemlju, za sebe, našu budućnost i budućnost cijelog svijeta – poručili su iz Vijeća učenika Varaždinske županije, koji su za tu prigodu tiskali i plakate.

KOPRIVNICA – U narednih 30 dana otvorit će se dugo očekivana menza u koprivničkom Kampusu. Sveučilište Sjever obnovilo je i opremilo jednu zgradu u koprivničkom kampusu i pretvorilo je u studentski restoran i kafić, a financirano je sredstvima Sveučilišta u ukupnom iznosu od 3,5 milijuna kuna. Kvaliteta studiranja i stvaranje standarda na prvom su mjestu te vjerujemo kako će Sveučilište Sjever za studiranje odabrati još veći broj studenata, ističe prorektor koprivničkog Sveučilišnog centra Mario Tomiša. Sveučilište Sjever najbrže je rastuće sveučilište u Hrvatskoj, a samo u godinu dana, Sveučilišni centar Koprivnica narastao je od tri na 10 studija, te danas, sedam godina nakon pokretanja u Koprivnici studira više od 800 studenata.

ČAKOVEC – Ovih dana u Čakovcu boravi prosudbena komisija ACES-a, koja ocjenjuje prijavu Grada Čakovca za titulu European City of Sport 2020. Povodom završetka posjeta danas, 15. ožujka 2019. godine, je u čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana konferencija za medije na kojoj su govorili predsjednik ACES European Evaluation Commitee Gianfranco Lupattelli, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović i predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca Bojan Ružić. Prema riječima predsjednika Gianfranca Lupattellia komisija je ugodno iznenađena činjenicom što grad Čakovec za sport i za provođenje sportskih programa, u koje su uključene sve dobne skupine stanovnika, izdvaja gotovo 10 milijuna kuna, što je čak 13% proračuna. Donošenje odluke o proglašenju gradova sporta bit će krajem studenog. Poznato je kako će europska prijestolnica sporta biti Budimpešta dok je grad Čakovec istaknuo kandidaturu u kategoriji City koja se odnosi na gradove između 25.000 i pola milijuna stanovnika.

VARAŽDIN – „Upravljanje financijama“ naziv je novog ciklusa edukacija koje Varaždinska županija u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike Varaždin organizira za ravnatelje škola. Prvo predavanje o prijedlozima i preporukama za promicanje financijske pismenosti nastavnika i učenika održala je prof.  Ksenija Vuković. Istraživanje HNB-a i Hanfe iz 2016. pokazalo je da mlađi od 19 godina u Hrvatskoj imaju najnižu financijsku pismenost, pa je naša dužnost skretati pozornost na tu temu – rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak. U sklopu edukacije o upravljanju financijama bit će održano ukupno šest predavanja u trajanju od 30 sati.

CELJE – Šest sajmova objedinjenih u okviru Celjskog proljetnog sajma otvoreno je ovog petka, 15. ožujka 2019. godine. Do 17. ožujka na prostoru Celjskog sajma održava se 24. Sajam Flora, 18. Sajam vjenčanja, 15. Sajam Altermed, 42. ApiSlovenija, 4. Festival hrane i pića Kulinart i 4. Festival kave Slovenija. Na jednom mjestu, posjetiteljima se pruža mogućnost informiranja i kupnje korisnih proizvoda za proljetne radove, prikaz novih trendova te savjetovanja s područja zdravstva. U svim paviljonima, na gotovo 20 tisuća metara četvornih zatvorenog prostora, okupilo se preko 450 izlagača iz 15 zemalja, a organizirano je preko 170 pratećih priredbi, brojna predavanja, okrugli stolovi, radionice i degustacije, ističe izvršni direktor Celjskog sajma Robert Otorepec. Nakon ovih šest sajamskih priredbi, koje će zaokupljati pozornost posjetitelja od danas do nedjelje, na Celjskom sajmu već u travnju bit će održan međunarodni industrijski sajam, koji će okupiti izlagače iz čitavog svijeta.

ŠENKOVEC – Završna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade Osnovne škole „Petar Zrinski“ Šenkovec održana je danas, 15. ožujka 2019. godine, uz prigodnu priredbu, konferenciju za medije i obilazak Škole. Riječ je o projektu vrijednom 3, 3 milijuna kuna koji je u 60% iznosu financiran europskim sredstvima dok je 800 tisuća kuna osigurala Međimurska županija, a trajao je od 2015. godine. Ovo je samo još jedan od projekata koji pokazuje kako je i u 2017. i u 2018. godini Međimurska županija županija koja najviše ulaže u obrazovanje, naglasio je župan Matija Posavec. Projektom energetske obnove izvedeni su radovi na rekonstrukciji vanjske ovojnice zgrade, vanjskih zidova pročelja, rekonstrukcije zidova i montaže nove vanjske stolarije. Za grijanje škole ugrađen je novi kondenzacijski kotao te zamijenjena kompletna rasvjeta na objektu. Time će se godišnja potrebna toplinska energija za grijanje zgrade smanjit će se za čak 70%.

ZAGREB – Zagrebačka županija će i u 2019. godini sa 70.000 kuna financirati preventivni program ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože. Program će provoditi dermatovenerolozi iz Specijalne bolnice Naftalan u prostorijama Ljekarni Zagrebačke županije,  a telefonske rezervacije termina su obavezne. Idućeg tjedna pregledi će biti u ponedjeljak, 18. ožujka u Strmcu samoborskom te u  utorak, 19. ožujka u Velikoj Gorici i Bregani. Detaljan raspored dostupan je na službenoj Internet stranici Županije.

loading