Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.04.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB –  Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić potpisati će  Okvirni Sporazum o suradnji na pripremi projekta Izgradnja nacionalne dječje bolnice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u ponedjeljak, 15. travnja 2019. godine. Buduća bi bolnica u naselju Blato objedinila sadašnje kapacitete Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj i dijelove pedijatrijskih kapaciteta drugih zagrebačkih bolnica.– GUP Zagreba već je spreman za početak radova na ovom zajedničkom projektu Vlade i Grada- istaknuo je zagrebački gradonačelnik Bandić. Ukupna vrijednost ovog dijela projekta je 42.305.125,00 milijuna kuna, od čega je 85% odnosno 35.959.356,25 kuna financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je 15% iznosa odnosno 6.345.768,75 kuna osigurano u državnom proračunu Republike Hrvatske i proračunu Grada Zagreba. – Radi se o strateški važnom projektu za generacije, koji nakon raspisanog međunarodnog poziva za studiju izvedivosti, planiramo nastaviti te osigurati EU sredstva za njegovu konačnu izgradnju – naglasio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

ZABOK – Jednokratnu robnu pomoć kroz donaciju proizvoda iz strateških robnih zaliha za potrebe prehrane najsiromašnijih građana i osoba koje koriste organizirani način prehrane putem pučkih kuhinja, povodom Uskrsa, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u ponedjeljak, 15. travnja 2019. godine je u Zaboku uručio Caritasu Križevačke eparhije. Riječ je o donaciji u financijskoj protuvrijednosti od 4,5 milijuna, koja se sastoji od 200 tona osnovnih prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, a otići će na 19 destinacija u Republici Hrvatskoj i jednu u BiH. – Iz godine u godine, istim iznosom odnosno količinom robe darujemo Caritas svjesni činjenice da ovo nije dostatna količina svima kojima je ovakva pomoć potrebna u RH – istaknuo je ministar Horvat. Uz ministra Horvata, danas su u Zaboku bili i ravnatelj Caritasa Križevačke eparhije Ivan Radeljak, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije sestra Jelena Lončar i drugi.

KOPRIVNICA – Na spomen području Danica u Koprivnici, u ponedjeljak, 15. travnja 2019.godine, održan je program „Jedan dan sjećanja na logor Danica“ u organizaciji Ministarstva kulture, Grada Koprivnice i Muzeja grada Koprivnice. Spomen područje Danica u Koprivnici prostor je kolektivne memorije na žrtve Drugog svjetskog rata, podsjeća ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, dok predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivan Pal kaže kako se ostaci koncentracijskog logora zasada neće obnavljati, no postoje planovi da to spomen-područje dobije znatno veći značaj, kakav mu i pripada. Spomen područje Danica polako dobiva svoju zasluženu ulogu u društvu, ističe gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, a to je da bude mjesto s velikim dignitetom i pijetetom za sve žrtve te je to početak svega planiranog sa Spomen područjem Danica. U sklopu današnjeg programa otkrivena je i tabla na ulasku u Spomen područje Danica s oznakom kulturnog dobra RH, prva takva u Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji.

ZAGREB – U povodu nadolazećeg blagdana Uskrsa, u ponedjeljak, 15. travnja, u Domu za starije osobe Trnje, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, uručio je ovog ponedjeljka, 15. travnja 2019. godine prigodne poklone korisnicima. Kao i ranijih godina, Grad Zagreb u 11 gradskih domova organizira darivanje ukupnio 4.100 korisnika, u razdoblju do srijede, 17. travnja.

KRAPINA – Projekt ENTER, kroz kojeg je moguće ostvariti potpore za samozapošljavanje predstavili su na press konferenciji danas, 15. travnja 2019. godine, u Krapini, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Sanja Mihovilić, ravnateljica ZARA-e Karolina Barilar i župan Željko Kolar. U okviru projekta na raspolaganju je ukupno 700 tisuća kuna bespovratnih sredstava, a javni poziv objavljen je 8. travnja te traje do iskorištenja sredstava, ili do 1. kolovoza 2020. godine. Cilj projekta je jačanje razvoja zagorskog gospodarstva, pa je i poziv usmjeren prema korisnicima s područja županije koji žele otvoriti obrt ili tvrtku i samim time se zaposliti. Maksimalna vrijednost potpore koju mogu ostvariti je 70 tisuća kuna, a sredstva su to namijenjena za kupnju strojeva, tehnike ili alata, kupnju odgovarajuće informatičke opreme, licenciranih programa, troškove knjigovodstvenih servisa ili troškove osnovnih doprinosa za korisnika.

ZAGREB – U organizaciji Centra za razvoj i ulaganja započela je velika ulagačka konferencija ZAGREB INVEST 2019. koja je okupila ulagače iz svih krajeva svijeta te predstavnike lokalne i regionalne samouprave kao i predstavnike Vlade RH, Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Konferencija ima za cilj spojiti investitore i hrvatske gospodarske i industrije subjekte koji traže ulagače. „Hrvatska svojim primjerom može povući značajnija ulaganja u regiji, pogotovo direktnih stranih investicija u kojima su poprilično slabi“, rekao je organizator Marijan Kavran. Jedan od investitorima najatraktivnijih gradova je Grad Zagreb koji, kako ističe zamjenica gradonačelnika Olivera Majić, privlači više od polovine stranih ulaganja u Hrvatskoj. „Više od 50 posto direktnih stranih ulaganja u Hrvatskoj ostvaruje se u Zagrebu, a ako tome dodamo podatak da se u Zagrebu generira 33 posto BDP-a onda to svjedoči kako je Zagreb uistinu privlačna lokacija za investitore“, naglasila je Majić.

ČAKOVEC – U Udruženju obrtnika Međimurske županije u ponedjekjak, 15. travnja 2019. godine, potpisani su ugovori o stipendiranju učenika deficitarnih obrtničkih zanimanja. S učenicima i njihovim roditeljima, u nazočnosti župana Matije Posavca, potpisao ih je predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak. Riječ je o 29 stipendija za 14 različitih zanimanja, automehaničar, autoelektričar, bravar, elektromehaničar, instalater grijanja i klimatizacije, keramičar, konobar, kuhar obućar, stolar, strojobravar, tokar, vodoinstalater i slastičar. Inače, radi se o projektu se provodi već šesnaestu godinu, a u kojem sudjeluju općine Nedelišće, Šenkovec, Domašinec i  Podturen, gradovi Čakovec, Prelog i Mursko Središće te Međimurska županija. Iznos stipendije od 6.000 kuna bit će učenicima isplaćen u dvije rate. Prva rata od 4.200 kuna na računu će biti najkasnije do kraja mjeseca travnja, a ostatak od 1.800 kuna do 15. srpnja ove godine.

VARAŽDIN – Stopa nezaposlenosti, odnosno udjel nezaposlenih u broju zaposlenih, pala je u Varaždinskoj županiji na svega 4 posto, koliko je bila u prosincu, dok je na državnoj razini 8,8 posto. U varaždinskom Regionalnom uredu HZZ-a broj nezaposlenih je u ožujku bio za 5,3 posto manji u odnosu na prethodni mjesec. Nezaposlenih je 2.657, od čega 695 u Varaždinu, zatim sa 237 osoba slijedi Ivanec pa Novi Marof i Ludbreg s neto više od 160 itd. Tijekom ožujka prijavljeno je 1.066 slobodnih radnih mjesta, što je 102 slobodna radna mjesta ili 10,6 posto više nego u proteklom mjesecu. Od zanimanja, najviše se traže šivači i prodavači, slijede konobari i vozači, a onda doktori medicine i medicinske sestre.

KRAPINA – Od 19 točaka dnevnog reda 13. sjednice Skupštine Krapinsko-zagorske županije, koja je održana u ponedjeljak, 15. travnja 2019. godine u Krapini, veliko zanimanje vijećnici su pokazali za prvu izmjenu ovogodišnjeg županijskog proračuna prema kojoj se proračun povećava za 1,7% te od prijašnjih 264, 1 milijuna, on sada iznosi 268,7 milijuna kuna, a ta sredstva bit će uložena, između ostalog i za održavanje školskih objekata, potpore za turizam te izgradnju dvorane Područne škole u Hrašćini. Ima li županija u planu doprinijeti izgradnji školske dvorane u općini Petrovsko, jednoj od rijetkih u županiji koja još nema svoju sportsku dvoranu, zanimalo je HDZ-ovog vijećnika, gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića. – Kada završe svi projekti koje trenutačno provodimo, prva na red dolazi dvorana u općini Petrovsko, najkasnije 2021. godine – odgovorio je župan Željko Kolar. Također, vijećnici su imali pitanja i o nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Zlataru o otkazu bivšem ravnatelju ŽUC-a Željku Vincelju. Župan Kolar je istaknuo da taj slučaj neće komentirati, budući da se radi o nepravomoćnoj presudi. Na sjednici su prihvaćena i izvješća PU Krapinsko-zagorske, financijsko poslovanje zdravstvenih ustanova za prošlu godinu, a nakon kratke rasprave, većinom glasova, prihvaćeni su i prijedlozi o dodjeli priznanja Krapinsko-zagorske županije.

ČAKOVEC – Na blagdan Cvjetnice, na Trgu sv. Antuna Padovanskog na čakovečkom Jugu, postavljena je i blagoslovljena “Pisanica od srca”, veliko uskrsno jaje koje je dar Međimurske županije i grada Čakovca povodom 20. obljetnice Župe. Pisanicu su, u maniri naive, oslikali podravski slikari Martin i Stjepan Đurkin, Vladimir Ivančan, Dragutin Kovačić i Drago Žufika. Misnom slavlju i blagoslovu nazočili su zamjenik župana Korpivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić i pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Međimurske županije Vesna Haluga. Projekt “Pisanica od srca” osmislila je i pokrenula Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, a pisanice krase mnoge trgove i galerije diljem Hrvatske, Europe i Sjedinjenih Američkih Država.

KOPRIVNICA – Aktivnosti 23. Dana travnjaka Koprivničko-križevačke županije, koja će se održati od 3. do 5. svibnja na prostoru Sajmišta u Koprivnici, bile su teme sjednice Organizacijskog odbora. Prvi dan manifestacije rezerviran je za stručna predavanja, dok će se svečano otvorenje manifestacije, održati u subotu, 4. svibnja u sklopu kojeg će se uručiti nagrade najboljim proizvođačima kravljeg i kozjeg mlijeka te najperspektivnijem mladom proizvođaču. U nedjelju, posljednjeg dana manifestacije, održat će se natjecanje u ručnoj košnji, tradicionalan prikaz sušenja i rastepanja sijena, konjički turnir te Bambino kup na kojem će se predstaviti mladi uzgajivači goveda.

ZAPREŠIĆ/MRACLIN – Zagrebačka županija nastavlja  sa 70 tisuća kuna sufinancirati preventivni program ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože na 8 lokacija.  U ponedjeljak, 15. travnja pregled je u ljekarni u Mraclinu, a u Zaprešiću će se pregledi obavljati  u utorak, 16. travnja u Zdravstvenom centru Zaprešić-Sjever. Program provode dermatovenerolozi iz Specijalne bolnice Naftalan.

loading