Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 15.05.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Tradicionalna, 18. po redu manifestacija Dani zagrebačkih jagoda otvorena je u ponedjeljak 15. svibnja 2017. godine na Trgu kralja Tomislava. Tijekom svibnja i lipnja građani na 80-etak lokacija diljem Zagreba svakodnevno mogu kupiti svježe i domaće jagode koje su brendirane kao Jagodice purgerice. Predsjednik Udruge uzgajatelja jagoda Grada Zagreba Marijan Herceg istaknuo je kako u ovom trenutku jagode na području Zagreba uzgaja 45, a na području Zagrebačke županije 20 proizvođača koji uberu oko milijun kilograma jagoda. To je, zakljucio je Herceg i vise nego dovoljno za potrebe zagrepčana. Inače, jagodica purgerica uzgajaju se na području Horvata, Brezovice, Cerja, Belovara i Adamovca.

VARAŽDIN – Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je u ponedjeljak u Varaždinu da će u novom ustroju HŽ Infrastrukture u tom gradu ponovno biti logističko željezničko središte. Ministar Butković u Varaždinsku županiju, gdje je posjetio Novi Marof, Varaždinske Toplice i Varaždin, stigao je kako bi, kako je rekao, podupro HDZ-ove kandidate na lokalnim izborima te kako bi se upoznao s aktualnim problemima u prometnoj infrastrukturi.

KRAPINSKE TOPLICE – Realizacija nove turističke investicije u tijeku je na području Krapinskih Toplica. Radi se o povećanju smještajnih kapaciteta hotela Villa Magdalena, otvorenog prije 8 godina, koji je prvi u Krapinsko-zagorskoj županiji dobio 4 zvjezdice. U završnoj fazi je gradnja 15 novih smještajnih jedinica, a radove na dogradnji hotela obišao je danas župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Iako su pokazatelji turističkog rasta izvanredni, Upravo je povećanje turističkih  smještajnih kapaciteta preduvjet za još veći broj dolazaka turista, ističe župan Kolar. Vrijednost investicije je 2 milijuna eura, a kako najavljuje župan Kolar, od jeseni će Krapinsko-zagorska županija svim investitorima u povećanje smještajnih kapaciteta subvencionirati kamatu s 2 posto.

ZAGREB – Gradska plinara Zagreb od sljedećeg tjedna uvodi  eRačun, koji bi trebao značajno unaprijediti poslovne procese. E računi koji će zamijeniti standarde papirnate račune osigurat će i značajne uštede, a uz to omogućit će da se točno zna kada je  račun preuzet i tko ga je preuzeo, zbog čega će imati status preporučene pošiljke.

ZAGREB – Prijave za 7. Izložbu bučinog ulja Sjeverozapadne Hrvatske koju zajednički organiziraju Zagrebačka, Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija zaprimaju se do petka, 19. svibnja. Izložba će se održati 14. listopada u Ivanić-Gradu. Zagrebačka županija domaćin je ove izložbe kojom se nastoji  prezentirati i popularizirati bučino ulje. Također, izložbom se nastavlja sustavno i trajno podizanje svijesti kako proizvođača, tako i potrošača o važnosti zdrave prehrane i domaće proizvodnje.Svi zainteresirani za sudjelovanje prijavu i više informacija mogu pronaći na službenim stranicama Zagrebačke županije.

ČAKOVEC – Nakon što je s izvođačem radova potpisan Ugovor o javnoj nabavi za izvođenje radova rekonstrukcije zgrade za potrebe Studentskog doma u sklopu projekta Uključivo studiranje, krenuli su i radovi na izgradnji Studentskog doma u Međimurju. Studentski dom u Međimurskoj županiji, s 32 ležaja, 23 sobe, restoranom, knjižnicom, studentskim kafićem i drugim popratnim sadržajima uskoro će poboljšati i oplemeniti studentski život u Međimurju, a do proljeća će se tim projektom revitalizirati još jedan dio starog vojnog kompleksa u Čakovcu. Radi se o projektu vrijednom nešto više od 9,5 milijuna kuna, od čega Europska unija sufinancira veći dio bespovratnih sredstava, dok preostalih 130 tisuća kuna Međimurska županija.

KRIŽEVCI – Grad Križevci zauzeo je treće mjesto među gradovima u Hrvatskoj prema iskorištenosti EU fondova po stanovniku, te drugo mjesto, kada se gleda udio u ukupnim pomoćima Europske unije svim gradovima. U analizu nije uvršten Razvojni centar i tehnološki park Križevci, izgrađen i otvoren prošle godine, čime bi rezultat za Križevce bio još i bolji. Od 2007. do danas u Križevcima su realizirani projekti ukupne vrijednosti 43,5 milijuna kuna. Početkom ožujka ove godine Križevcima je odobren do sada najveći projekt iz Programa Mađarska-Hrvatska te drugi najveći EU projekt Grada iza Razvojnog centra, projekt Cyclo Net kojim će se izgraditi 4,3 kilometara pješačko-biciklističkih staza.   Ukupna vrijednost projekta je 12,1 milijun kuna, od čega se na Križevce odnosi 6,08 milijuna.

KRAPINA – Informativno edukativne radionice u organizaciji Lokalne akcijske grupe Zeleni bregi održavat će se u narednim danima,  a teme radionica će biti akcijski plan provedbe strategije LAG-a, te objava prvih javnih poziva, odnosno natječaja.  Radionica pod nazivom Akcijski plan provedbe tipova operacija LAG-a „Zeleni Bregi“ u 2017. godini, održat će se sutra, 16. svibnja 2017. godine u prostoru „Male dvorane“ Pučkog otvorenog učilišta Krapina u 19,00 sati.

VARAŽDIN – Zemlja partner ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, Mađarska već je osigurala sredstva za  koncerte što će ih u sklopu festivala u Varaždinu održati  vrsni mađarski glazbenici. Jedna je to od  informacija sa sjednice Festivalskog vijeća Varaždinskih baroknih večeri, održane u gradskoj vijećnici u Varaždinu. Članovi vijeća  osvrnuli su se  na prošlogodišnji festival, ocijenivši ga uspješnim, a bilo je riječi i o ovogodišnjoj financijskoj konstrukciji u vrijeme kada Grad Varaždin nema proračun za tekuću godinu. Iako će se štedjeti na organizacijskim troškovima, glazbenih sadržaja, kao i brojnih popratnih programa, neće nedostajati. Od petka 22. rujna do ponedjeljka 2. listopada u Varaždinu će gostovati glazbenici iz Mađarske, Poljske i Hrvatske, te drugih europskih zemalja, a ove godine bit će održan i najveći broj koncerata izvan Varaždina, od Ludbrega, Krapine, Preloga, Križevaca, Belca, do Trškog vrha i Vinice.

loading