Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 15.05.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB –  Početak radova na rekonstrukciji i prenamjeni tri zgrade Učeničkog doma Luke Botića, površine 4.245 četvornih metara, u Hotelijersko turističku školu u utorak, 15. svibnja 2018. obilježio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Zgrade se nalaze unutar povijesne cjeline grada te su zaštićeno kulturno dobro, tako da će se pomno raditi na njihovoj obnovi i adaptaciji vrijednosti 31 milijun kuna, istaknuo je zagrebački gradonačelnik. U svim zgradama planira se uređenje učionica, referada, kabineta, sanitarija i spremišta kao i specijaliziranih učionica, zamjena krovišta,  prilagodbe prostora osobama s invaliditetom te uređenje zelene površine i parkirališta koje bi kroz godinu dana trebalo koristiti 700 učenika ove škole.

ZAGREB – Kako djeca participiraju u obitelji pokazali su danas, 15. svibnja 2018. godine mališani Dječjeg gradskog vijeća Velika Gorica na radionici povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji u zagrebačkoj Mimari. Nakon snimanja „Milenijske fotografije“ Šime Strikomana ispred muzeja, program obilježavanja je nastavljen u ozbiljnijem tonu te su održana predavanja o iskustvima i primjerima dobre prakse u području obiteljskih politika Hrvatske, a predstavljen je i model obiteljske politike Francuske. Na obilježavanju su između ostalih, sudjelovale i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, državna tajnica Marija Pletikosa te saborska zastupnica Marija Puh. – Svaki dan, a ne samo danas trebamo se sjetiti obitelji, posebno mladih obitelji  – istaknula je Pavičić Vukičević.

ZAGREB – Manifestacija „Zagrebačka biciklijada“ koju organizira Kulturno umjetničko društvo Prepuštovec uz pokroviteljstvo Grada Zagreba najavljena je danas, 15. svibnja 2018 godine na konferenciji za medije. – Ova utrka nije natjecateljskog karaktera, a rekreativce i posjetitelje očekuje raznolik društveno-zabavni i sportski program te natjecanja u roštiljanju i pripremanju kotlovine pe će i rekreativci i profesionalci pronaći nešto za sebe – rekao je predsjednik KUD-a Prepuštovec Josip Lipar, dodajući da će u pripravnosti biti i hitna u slučaju ozljeda te serviseri bicikala. Konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik Milan Bandić koji će i sam sudjelovati u utrci uz stotinjak djelatnika gradske uprave. – Sudionici će imati priliku u nagradnoj igri osvojiti i 8 bicikala, tako da imaju dodatan razlog za doći na utrku – najavio je Milan Bandić. Utrka će se održati u subotu, 19. svibnja u 11,00 sati. Početak je na Trgu bana Josipa Jelačića, a cilj u 20 kilometara udaljenom Prepuštovcu.

ZAGREB – Tradicionalni 16. Susret gospodarstvenika Zagrebačke županije održan je ovog utorka, 15. svibnja 2018. u Zagrebu. Zagrebačka županija već dulji niz godina bilježi kontinuirano dobre gospodarske rezultate, rekao je župan Stjepan Kožić, istaknuvši kako je ove godine, najviše do sada, čak 87, 5 milijuna kuna bespovratnih  proračunskih sredstava osigurano za brojne potpore obrtnicima, gospodarstvenicima OPG-ima, ali i civilnim i drugim udrugama. Zagrebačka županija po broju poduzetnika je na 4. mjestu u Hrvatskoj po prihodu je 2. iza Grada Zagreba sa 45,7 milijardi kuna, izvoz je porastao za 11% i iznosi 7,1 milijardu , ima najvišu stopu zaposlenosti u porastu za 11,30% te je na 2. mjestu po rastu BDP-a, naglasio je župan Kožić. Za sve što se radi u Zagrebačkoj županiji riječi pohvale imao je  ekonomski stručnjak Mladen Vedriš koji je naglasak stavio na sinergiju državnih reformi i smjernica s lokalnom i područnom samoupravom koja bez toga neće napredovati.

VARAŽDIN – U sklopu provedbe pilot projekta “e-Škole”, danas su u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Varaždinu istovremeno otvoreni Regionalni obrazovni centri,  a središnja svečanost održana je u Prvoj gimnaziji Varaždin, uz prisutnost ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak. Svaki Regionalni centar ima opremu koja prati najnovije trendove i metode poučavanja, uključujući informacijsko- komunikacijsku infrastrukturu, ali i suvremenim multufunkcionalnim namještajem. Cilj osnivanja ovih centara je provedba sustavne edukacije koja doprinosi jačanju digitalne kompetencije djelatnika u školama, a to što je upravo Prva gimnazija Varaždin uspjela u tome da bude jedna od glavnih točaka u toj mreži centara, pohvalila je i sama ministrica. Prilikom današnje svečanosti u Varaždinu uključena su i videokonferencijska javljanja iz svih ostalih centara, a održan je i kratki ogledni sat o korištenju suvremene informacijsko- komunikacijske tehnologije u nastavi.

KOPRIVNICA – Tradicionalno u Tjednu Crvenog križa, Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica upriličilo je danas, utorak, 15. svibnja 2018. godine prijem za učenike prvih razreda četiriju koprivničkih osnovnih škola u podmladak Društva. Ove se godine u podmladak Crvenog križa pridružuje 600-tinjak učenika prvih razreda iz koprivničkih osnovnih škola i 11 općina koje pokriva Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, ističe ravnateljica Adela Soček. Prijem učenika prvih razreda u podmladak samo je dio rada koprivničkog Društva Crvenog križa s mladima s ciljem razvijanja osjećaja humanosti, tolerancije, suosjećanja i razumijevanja među mladima. Domaćin današnjeg prijema bila je koprivnička Osnovna škola „Antun Nemčić Gostovinski“.

ZAGREB – Za projekt „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ koji se u ovoj školskoj godini provodi u 27 škola, Zagrebačkoj županiji odobreno je iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije  bespovratnih 1,4 milijuna kuna za prehranu 1.384 učenika. Učenici uključeni u projekt dolaze iz jednoroditeljskih obitelji, obitelji u kojima su jedan ili oba roditelja nezaposlena, obitelji s više djece teškog imovinskog stanja, korisnici su socijalne pomoći, učenici s posebnim potrebama teškog imovinskog stanja te oni koji primaju dječji doplatak.

ZAGREB – Kratki film Knjižnica grada Zagreba pod nazivom „Što kažu korisnici knjižničnih usluga za osobe s iskustvom života u beskućništvu“ proglašen je najboljim filmom na dodijeli međunarodne nagrade „A Corto di libri“ u Torinu te je osvojio nagradu u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma o knjižnicama i knjižničarima. Autori filma su knjižničari Marko Šikić i Sanja Bunić. Sanja Bunić je ujedno i koordinatorica programa podrške beskućnicima KGZ-a “Knjigom do krova” za kojeg su ona i KGZ dobili nagradu Ponos Hrvatske za 2016. godinu.

KRIŽEVCI – U Koprivničko-križevačkoj županiji pada broj nezaposlenih. Krajem travnja u evidenciji Zavoda za zapošljavanje Područne službe Križevci bilo je 2.535 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na ožujak 345 nezaposlenih manje, a u odnosnu na lanjski travanj, 1.392 osobe su manje u evidenciji Zavoda. U svim Ispostavama Zavoda zabilježen je pad nezaposlenosti: u Koprivnici je 216 osoba manje, u Đurđevcu 90 i u Križevcima 39. Tijekom travnja poslodavci su iskazali 471 potrebu za radnicima, a najviše su se tražili radnici u prerađivačkoj industriji.

ZAGREB – Boćalište za starije osobe u Domu Maksimir otvoreno je danas, 15. svibnja 2018. godine povodom Dana obitelji i Dana Doma. Grad Zagreb na inicijativu GČ Maksimir financirao je ovaj rekreativan sadržaj za aktivno i zdravo starenje korisnika. Također se održava i Proljetni maksimirski piknik u sklopu kojeg je otvorena izložba slika Mladena Vidovića.

ČAKOVEC – Međimurska zaklada za obrazovanje dr. Vinko Žganec u veljači je raspisala Javni poziv za dodjelu potpora učenicima srednjih škola i studentima u 2018.godini. Od ukupno 166 prijava, Upravni odbor Zaklade odobrio je 158 prijava kojima će se dodijeliti novčani iznosi od 500 ili 1.000 kuna. Kako je objasnila predsjednica upravnog odbora Zaklade, zamjenica župana Sandra Herman, potpore se dodjeljuju prema socijalnim kriterijima, prema kriteriju izvrsnosti te kao potpora post-diplomantima, čiji su radovi vezani uz teme od neposrednog interesa za razvoj Međimurske županije. Upravitelj Zaklade i župan Matija Posavec rekao je, kako je ovo još jedno od brojnih ulaganja u mlade i obrazovanje jer je samo ovim potporama obuhvaćeno 158 učenika i studenata, dok je od 2013.godine kada je osnovana Zaklada za obrazovanje „Dr.Vinko Žganec“ dodijeljeno ukupno 434 pomoći u iznosu od 358 076 kuna.

PREGRADA – S ciljem poticanja interesa djece za znanost i razumijevanje funkcioniranja svijeta koji nas okružuje, Osnovna škola Janka Leskovara i Gradska knjižnica Pregrada organiziraju, treću godinu za redom, Večer znanosti koja će se održati 18. svibnja 2018. godine. Večer znanosti osmišljena je kao zabavna i kreativna aktivnost kroz koju djeca lakše uoče i prihvate činjenice i spoznaje koje inače ne uočavaju. Od 17,00 do 20,00 sati na Trgu Gospe Kunagorske održavat će se znanstvene radionice, u galeriji Muzeja dr. Zlatko Tudjina održat će predavanje za odrasle na temu mikotoksina, slijedi predavanje za djecu u Gradskoj vijećnici o robotima, androidima i umjetnoj inteligenciji. Najmlađima će se nastojati kroz predavanje približiti skrivene dimenzije svemira, u Gradskoj knjižnici održat će se kviz znanja, a u gradskoj galeriji moći će se razgledati izložba učenika na temu znanosti.

loading