Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.06.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U energetsku obnovu kroz projekt ZagEE uključeno je ukupno 87 gradskih objekata javne namjene od čega su 39 dječjih vrtića, 21 škola, 4 doma umirovljenika, 17 mjesnih samouprava te nekoliko domova zdravlja, a čija je ukupna vrijednost 250 milijuna kuna pri čemu Fond za energetsku učinkovitost sudjeluje sa 40% sredstava. U tijeku je energetska obnova 28 dječjih vrtića, a završena je u njih osam, u što je prošle i ove godine uloženo oko 100 miliujuna, te će i iduće godine biti osigurano 100 milijuna kuna. DV Srednjaci, zatim  Zvončić u Voltinom, te DV Grigora Viteza u Rudešu i DV Vrapče obišao je danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo kako Grad Zagreb u svim segmentima skrbi o najmlađima prema najboljim pedagoškim standardima. U svim dječjim vrtićima radi se o obnovi fasada, vanjske stolarije, krovnih izolacija, rasvjetnih tijela, ugradnje solarnih kolektora, a što donosi i znatne uštede od čak 50%  u trošenju energenata, emisiji CO2 te ulaze u B razred eneregtskih objekata.

VARAŽDIN – S provedbom projekta Domino u osiguranju pomoći djeci s teškoćama u razvoju završava Grad Varaždin s partnerima – Razvojnom agencijom Sjever DAN, Prvom  privatnom gimnazijom s pravom javnosti Varaždin, Centrom Tomislav Špoljar, te  svim gradskim osnovnim školama. Završna konferencija EU projekta DOMINO – Doprinosimo razvoju inkluzivnog obrazovanja, vrijednog više od 2 milijuna kuna, čiji je cilj bio osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju, održana je danas prijepodne u Varaždinu. Sutra će se u okviru projekta “DOMINO” u Varaždinu održati i okrugli stol  s temom Pomoćnici u nastavi – iskustvo i perspektiva, a osim aktivnosti na  lokalnom i nacionalnom nivou, bit će predstavljena i iskustva Danske i Slovenije vezana uz uključivanje djece s teškoćama u redovni obrazovni program.

ČAKOVEC-  „Ljeto u Gradu Zrinskih“  započinje 24. lipnja i trajat će sve do 09. srpnja, a u okviru nje organizatori, Grad Čakovec i organizacija Dvije lije, pripremili su bogat program. Dvadesetak događanja čine koncerti, kazališne predstave, večeri smijeha i filmske projekcije na južnoj strani Starog grada Zrinski, a sve započinje idućeg petka operom „Grofica Marica“ u Atriju Starog grada s početkom u 21,00 sat. Zamjenik čakovečkog gradonačelnika Romano Bogdan ističe da su svi programi za sve posjetitelje u potpunosti besplatni.

ZAGREB – Sastanak sa predstavnicima Hrvatskih voda predvođenim novim generalnim direktorom Zoranom Đurokovićem održao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Riječ je o nastavku redovitih sastanaka Grada i Hrvatskih voda o čitavom nizu vodno – gospodarskih projekata i aktivnosti. Na sastanku je potvrđena i usuglašena nužnost daljnje, još bolje operativnije suradnje naročito na problematici rješavanja javnog vodnog dobra, a vezano uz pripremu gradnje i uređenja Velikog potoka i drugih zahvata. Razmatrane su i pripremne aktivnosti u vodno – komunalnom dijelu, a prioritet je priprema dokumentacije za realizaciju III. stupnja centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na lokaciji CUPOVZ. Kako bi rješavanje pojedine problematike bilo što efikasnije osnovane su radne skupine, a također je dogovoreno da će se sastanci održavati redovno na najvišoj razini.

ZAGREB -Konferencija za novinare povodom otvaranja startup natjecanja Zagreb Connect, koje se održava u okviru najveće europske konferencije poslovnih anđela EBAN Winter University 2016., održana je danas u zgradi Gradske uprave. Zagreb Connect odlična je prilika za poduzetnike – početnike da se predstave pred poslovnim anđelima, a najbolji timovi ostvarit će mogućnost prezentiranja svojih ideja na konferenciji EBAN pred 1.700 sudionika, uključujući 400 poslovnih anđela i investitora. EBAN Winter University 2016. održat će se 29. i 30. studenog u organizaciji Grada Zagreba i Hrvatske mreže poslovnih anđela CRANE, koja je domaćinstvo službeno dobila u veljači ove godine na svjetskom kongresu Svjetske mreže poslovnih anđela u Istambulu.

VRBOVEC – Uz današnji Dan grada Vrbovca, u rad će biti puštena elektro-punionica za brzo punjenje električnih vozila na javnom parkiralištu na Trgu Petra Zrinskog. U okviru Programa e-mobilnosti u pilot fazi bit će otvoreno 12 e-punionica, u svim županijskim gradovima te općinama od posebne državne skrbi Pokupsko, Žumberak i Pisarovina. Projekt se realizira u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Županija u njegovoj realizaciji sudjeluje s maksimalno 70 tisuća kuna po jednoj punionici, te dodatno je pokrila sve troškove izrade idejnog projekta za izgradnju e-punionica.

KRAPINA – Javni poziv za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u postupku donošenja novog Pravilnika o dodjeli stipendija učenicima srednjih škola i studentima objavila je Krapinsko-zagorska županija. Novi Pravilnik o stipendiranju ima tri značajne novine – stipendije bi se dodjeljivale u tri zasebne kategorije: za nadarene učenike i studente, za učenike i studente slabijeg socio-ekonomskog statusa, te stipendije za učenike i studente koji se školuju za deficitarna zanimanja. Također stipendije bi se dodjeljivale za nastavnu odnosno akademsku, a ne više za kalendarsku godinu i isplaćivale bi se za 10 mjeseci. Predviđa se da bi ovim prijedlogom svake godine stipendiju dobio veći broj učenika i studenata nego je to bila praksa do sada, a time bi se dala veća mogućnost za dobivanje pomoći onima koji se nađu u teškoj materijalnoj situaciji, ali i onima koji se školuju za deficitarno zanimanje ili koji su postigli izvrsne rezultate u učenju.

VARAŽDIN – S provedbom projekta osiguranja pomoći djeci s teškoćama u razvoju, u vidu osiguranja pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika završava Grad Varaždin s partnerima – Razvojnom agencijom Sjever DAN, I. privatnom gimnazijom s pravom javnosti Varaždin, Centrom Tomislav Špoljar, te  svim gradskim osnovnim školama. Završna konferencija EU projekta DOMINO- Doprinosimo razvoju inkluzivnog obrazovanja, održat će se danas u Varaždinu.

ČAKOVEC – Pad nezaposlenosti u Međimurskoj županiji, prema evidenciji Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Čakovec, zabilježen je i tijekom svibnja. Registrirane su 4562 nezaposlene osobe, što je za oko 16% manje  u odnosu na isti mjesec prošle godine te  za 6% manje nego  ove godine u travnju. U istom mjesecu zaposlenje, prvenstveno u prerađivačkoj industriji, pronašle su 504 osobe.

ZAGREB – Predstavnike Hrvatskog teniskog saveza predvođene predsjednikom Franjom Lukovićem, danas je u zgradi Gradske uprave primio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Naime, sljedećeg tjedna Grad Zagreb će biti domaćin Skupštine Svjetske teniske federacije na kojem će sudjelovati delegacije iz više od 150 zemalja. Uz izvlačenje FED parova, mali teniski turnir, te obilazak grada, bit će to prilika da se razgovara o mogućnosti izgradnje hrvatskog teniskog centra izvrsnosti, rekao je  pročelnik Gradskog ureda za obrazvoanje, kulturu i sport Ivica Lovrić.

KRIŽEVCI – Na 49. Susretima hrvatskih pjevačkih zborova Koprivničko- križevačku županiju predstavljat će Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik“ iz Križevaca dok će na 13. Susretima hrvatskih malih vokalnih sastava u kategoriji folklornih sastava Podravinu  i Prigorje predstavljati Ženski vokalni sastav „Đurđevčice“ iz Đurđevca, a u kategoriji izvorne pučke glazbe KUD „Prigorje“ iz Križevaca. Odluka je to selektora Hrvatskog sabora kulture Luke Vukušića nakon odslušanih 250 glazbenih amatera iz 11 udruga koji su nastupili na Županijskoj smotri zborova i malih vokalnih sastava Koprivničko-križevačke županije održanoj u Križevcima.

loading