Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.07.2015.

Posted in Vijesti

ZABOK – Zabočku Regeneraciju, koja projekt recikliranja tekstilnog otpada provodi unatrag tri godine, danas je posjetio ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Prije tri godine Regeneracija je reciklirala 800 tona materijala, lani dvije i pol tisuće tona, a ove godine očekuju da će reciklirati preko tri i pol tisuće tona tekstilnog otpada te zahvaljujući tome proizvesti materijal koji se koristi za povećanje energetske učinkovitosti u zgradarstvu. To je primjer koliko je odvojeno sakupljanje otpada važno za industriju i otvaranje „zelenih radnih mjesta“, ističe ministar zaštite Mihael Zmajlović. U Regeneraciji pokreću investicijski ciklus vrijedan deset milijuna kuna, kojim će se u naredne tri godine reciklaža povećati na dvadeset tisuća tona godišnje.

ZAGREB – Novoimenovana ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu,  Goranka Horjan predstavljena je široj javnosti danas na konferenciji za novinare. Goranka Horjan, bila je dugogodišnja ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, a svojim radom istaknula se i kao zamjenica ministra kulture. U međunarodnim muzejskim krugovima Goranka Horjan je naša najbolje pozicionirana stručnjakinja, predsjednica je Europskog muzejskog foruma od 2012. i  članica je Izvršnog odbora Svjetske muzejske organizacije ICOM-a koji djeluje pri UNESCO-u, a najuspješnija je i u povlačenju novca EU fondova za muzejsku djelatnost.

ČAKOVEC – Program predstojeće najpoznatije kulturno- turističke čakovečke manifestacije Porcijunkulovo, koja će započeti 31. srpnja predstavljen je danas u čakovečkoj Gradskoj vijećnici.  Ovo je 51. godina manifestacije, stoga je zbir od stotinjak programa sveden pod naziv „Porcijunkulovo  50+1“. Mnoštvo koncerata, edukativno zabavnih programa u svjetovnom, ali i mise u profanom dijelu najavili su predstavnici organizatora, TZ Grada Čakovca. Rekordan je i broj izlagača, kojih će biti više od dvjesto. Porcijunkulovo će trajati do 4. kolovoza, što znači jedan dan više nego prijašnjih godina, najavio je gradonačelnik Kovač.

ZAGREB – Prva punionica za električna i hibridna vozila u garaži na Tuškancu puštena je jutros u pogon, a jedna je to od ukupno pet punionica na kojima će od danas Zagrepčani moći potpuno besplatno puniti svoje automobile u javnim gradskim garažama. Uz Tuškanac, moći će to činiti i u garažama Langov trg, Petrinjska, Kvaternikov trg i Gorica. Pet punionica vrijednih ukupno 168.000 kn, nalazi se u javnim gradskim garažama te istodobno mogu puniti dva vozila. Ovisno o vrsti i proizvođaču, prosječno vrijeme punjenja je oko 5 sati, a postavljene punionice jačine su 22kW, odnosno maksimalnog kapaciteta za brzu punionicu za javne prostore. Projekt je realiziran u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je financirao 40% ukupne vrijednosti.

ZAGREB – Sjednica Gradske skupštine Zagreba održava se sutra, a pred zastupnicima bi se trebao naći rebalans ovogodišnjeg proračuna, o kojem je bilo riječi i na današnjoj konerenciji za novinare gradonačelnika Bandića. Prema prijedlogu sredstva u blagajni bi se trebala uvećati za 250 milijuna kuna, temeljenih na potraživanju Grada za iznos decentraliziranih sredstava, no dosad su ga odbili svi gradski odbori, stoga u „prolaz“ prijedloga sumnja i gradonačelnik Milan Bandić. No, kako navodi Bandić bez obzira na ishod rebalansa naći će se sredstva za besplatne udžbenike školarcima, kao i za nastavak izgradnje fontana te izgradnju vodovoda i odvodnje u svim rubnim dijelovima grada, za što je rok četiri godine.

ZAGREB – Pomoć umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec srpanj 2015. isplaćivat će se korisnicima koji imaju otvorene tekuće račune danas, a onima koji novčanu pomoć primaju putem Hrvatske pošte od četvrtka, 16. srpnja. Umirovljenici koji pomoć ne prime na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima narednih deset dana.

ZAGREB – Umjesto različitih obrta koji su dosad pružali dimnjačarske usluge, uskoro bi područje cijelog grada za rad mogao dobiti samo jedan koncesionar. Iz gradskog Ureda za prostorno uređenje kažu kako je razlog za to uspostavljanje jedinstvene cijene dimnjačarskih usluga, a koncesiju će, po novom, dobili na 15 godina. Konkretno, to znači da će, kao i dosad, svaki kvart imati svog standardnog dimnjačara, ali koncesiju za rad neće tražiti oni sami, nego će je dobivati svi zajedno, ujedinjeni u zadrugu. U Zagrebu je trenutno 57 ovlaštenih dimnjačara koji svoje usluge pružaju u 17 gradskih četvrti.

VARAŽDIN – U bazi podataka Europske komisije objavljen je zahtjev za zaštitu naziva „Varaždinsko zelje“ oznakom izvornosti. Time je Europska komisija potvrdila da je podneseni zahtjev sukladan pravilima za registraciju oznake na razini EU što je vrhunac zaštite nekog proizvoda. Ovo je velik uspjeh proizvođača koji su u suradnji s Varaždinskom županijom i Ministarstvom poljoprivrede uložili mnogo upornosti, rada i truda te znatna financijska sredstva kako bi zaštitili Varaždinsko zelje ističe  župan Varaždinske županije Predrag Štromar izražavajući nadu da će ovakva zaštita povećati vrijednost samog proizvoda, ostvariti višu cijenu na tržištu, a time i povećati dohodak proizvođaču.

SVETI IVAN ŽABNO – Gradnja pruge na relaciji Gradec – Sveti Ivan Žabno kreće najesen. Početak radova planira se do kraja listopada, dok bi sve trebalo biti gotovo do kraja 2017. godine. Vrijednosti izgradnje nove pruge je 32,2 milijuna eura, a sufinancirana je s 85% sredstava iz EU fondova. Radi se o izgradnji 12,2 kilometara nove jednokolosječne pruge, što će doprinijeti kvaliteti putovanja te jednostavnom povezivanju Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije te njihovom gospodarskom razvoju.

VARAŽDIN – Nakon što je Glavni odbor HSS-a imenovao koordinatore i zamjenike, u III. izbornoj jedinici imenovani su predsjednica te zamjenici Izvršnog izbornog stožera HSS-a za III. izbornu jedinicu. Koordinatorica za III. izbornu jedinicu je Vlasta Hubicki iz Krapinsko – zagorske, a njezini zamjenici su Zvonimir Sabati iz Varaždinske i Zoran Vidović iz Međimurske županije. Na njihovom zajedničkom sastanku u Varaždinu dogovoreno je da će za predstojeće parlamentarne izbore predsjednica Izvršnog izbornog stožera za III. izbornu jedinicu biti Martina Jantol iz Krapinsko – zagorske županije, a njezini zamjenici Darko Marković iz Varaždinske i Đurđica Slamek iz Međimurske županije.

ŠTRIGOVA – Skupina govora s područja međimurske općine Štrigove uvrštena je na listu nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Naime, stručno povjerenstvo je na svojoj sjednici održanoj 9. srpnja utvrdilo da štrigovska skupina govora ima svojstvo kulturnog dobra, a toj je odluci pridonijela i inicijativa čakovečke Podružnice Instituta za jezik i jezikoslovlje, u suradnji s Osnovnom školom Štrigova, KUDom- „Sv. Jeronim“ iz Štrigove, općinom Štrigova i gradom Čakovcem. O tome će više riječi biti u petak, 17. srpnja u Maloj dvorani Učiteljskog fakulteta u Čakovcu u 09,00 sati.

JASTREBARSKO – Mobilno reciklažno dvorište kojim je Jastrebarsko unaprijedilo sustav gospodarenja otpadom premještat će se na 30 lokacija po prigradskim naseljima kako bi građani besplatno mogli sortirali i odložili plastiku, limenke, papir, staklenu ambalažu, tetrapak, stare lijekovi, stare baterije, otpadno motorno ulje, zauljene motorne filtere, otpadno jestivo ulje, tekstil, stare akumulatore, boje, lakove i otapala, EE otpad.

KRAPINA – Snimanje dugometražnoga igranog filma za djecu „Anka”, prema romanu „Anka Brazilijanka“, jednom od najboljih djela popularnog dječjeg pisca Mate Lovraka, je započelo. U ulozi Anke pojavljuje se desetogodišnja Cvita Viljac dok grubog Brazilijanca glumi bivša međunarodna nogometna zvijezda, glumac Eric Cantona. Snimanje filma trajat će osam tjedana i većina će se snimati u području Šibensko-kninske županije te jednim manjim dijelom u Zagrebu i Krapini. U Krapini će se snimati od danas do petka, 17. srpnja, te će stoga parking kod raskrižja Starogradske i Uske ulice biti zatvoren za građane.

 

loading