Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 15.07.2016.

Posted in Vijesti

kožić vlastaimage

ZAGREB – Svečana sjednica Skupštine Zagrebačke županije, povodom obilježavanja Dana Zagrebačke županije, održana je danas u Zagrebu. Stabilnost, snažnost i upravljanje manirom dobrog gospodara, tri su osnovne karakteristike dugogodišnjeg upravljanja i uspjeha Zagrebačke županije, istaknuo je  predsjednik županijske Skupštine Dražen Bošnjaković. Dobri gospodarski rezultati, stabilnost poduzetništva, brojnost kvalitetnih investicija, smanjenje nezaposlenosti, ulaganja u izgradnju školskih objekata samo su neki od čimbenika koji doprinose da je Zagrebačka županija među vodećim u državi, naglasio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić čestitajući svim žiteljima. Dva su posebno značajna projekta pred realizacijom, a to su, kako je rekao župan Kožić, rješavanje vodoopskrbe istočnog dijela županije i širokopojasni Internet, a koji će se značajno sufinancirati sredstvima iz EU fondova.  Uz 5 dodijeljenih zahvalnica, uručeno je i  deset javnih županijskih priznanja najzaslužnijim pojedincima i tvrtkama te udrugama i organizacijama. Povelje Zagrebačke županije dodijeljene su Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije, Pčelarskoj udruzi „Lipa“ Jastrebarsko 1990, Mješovitom pjevačkom zboru  „Ban Josip Jelačić“, Udruzi Ivana Perkovca, paraolimpijki Mariji Horvačić i Obrtu za prijevoz i usluge Vlahovac. Nagradu Zagrebačke županije za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobio je učenik trećeg razreda Srednje škole Dugo Selo Marko Miroslav Bača koji je lani osvojio prvo mjesto na županijskom natjecanju iz Osnova i mjerenja u elektrotehnici. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu uručena je poduzeću ŽE-MA, karate reprezentativki Ani Lenard, te poduzeću  Ivanićplast.

ZAGREB – Zagreb i dalje bilježi odlične turističke brojke. U prvoj polovici ove godine glavni grad Hrvatske posjetilo 443, tisuće turista ili pet posto više nego lani, a broj noćenja porastao je za 10 posto. Među stranim turistima najviše dolazaka bilo je iz Koreje, Njemačke, SAD-a, Italije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Srbije, Velike Britanije, Kine i Austrije. Samo u lipnju ove godine u Zagrebu je bilo jedan posto više turista nego u istom mjesecu prošle godine.

ZAGREB – Gornjogradska dvorišta koja su prošle godine privukla 30 tisuća ljudi otvorit će svoja vrata i ove godine. Ova kulturno turistička manifestacija kroz 10 dana javnosti će prikazati inače nedostupne lokacije u kojima će biti održani koncerti, izložbe i drugi zabavni sadržaji. Uz već poznate lokacije ove godine građani će moći prošetati vrtovima Hrvatskog instituta za povijest u kojima je sniman film Glembajevi, a vrata će otvoriti i dvorište kuće bivšeg zagrebačkog gradonačelnika i odvjetnika Alojzija Frigana u Opatičkoj ulici. I ove godine gornjogradska dvorišta svoja vrata otvaraju pod sloganom „Svako ima svoju priču“, a ispričat će je od 15. do 24. srpnja u popodnevnim  satima. Ulaz u sva dvorišta je slobodan.

ZLATAR BISTRICA – Na ovogodišnjem natjecanju orača Krapinsko–zagorske županije, 14. po redu, koje će se održati sutra, 16. srpnja, u Zlatar Bistrici, natjecat će se šestorica orača i jedna oračica. Također, Županijska udruga uzgajivača konja Krapina, prije početka samog natjecanja demonstrirat će tradicionalni način oranja s konjskim zapregama. Natjecanje organiziraju Krapinsko-zagorska županija, županijska Udruga natjecatelja u oranju, Savjetodavna služba i Općina Zlatar Bistrica. Natjecanje orača za Krapinsko-zagorsku županiju ima poseban značaj jer uspijeva već dugi niz godina iznjedriti izvrsnost u oranju, koja natjecatelje redovito dovodi na svjetsko natjecanje. Natjecanje orača počinje u 10,00 sati.

ZAGREB – Jutros su započeli radovi na sanaciji i uređenju Fratrovca. Riječ je o izuzetno važnoj, ali nepreglednoj prometnici u kojoj se nalazi i škola. Zbog svega navedenog sigurnost djece nerijetko je bila ugrožena. Kroz mjesec dana koliko će radovi potrajat na Fratrovcu će se obaviti sljedeći radovi: glodanje asfalta, mjestimični iskop i izrada nosivog sloja, ugradnja betonskih rubnjaka i kanalica, poboljšanje sustava oborinske odvodnje te izrada novih asfaltnih slojeva. Vrijednost radova je oko milijun kuna.

ČAKOVEC – Ugovor o izradi glavnog projekta energetske obnove učeničkog doma u sklopu Graditeljske škole u Čakovcu, potpisan je jučer u prostorijama Učeničkog doma. Riječ je o projektu financiranom sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, kojim se želi osigurati znatna ušteda energije. Rok za završetak radova je šest mjeseci, nakon čega će se u objektu moći kvalitetnije smjestiti oko 150- ero učenika koji se školuju na Graditeljskoj i ostalim srednjim školama u Čakovcu.

ZELENJAK – Predstavljanje nacionalnog projekta „Okusi hrvatske tradicije – Okusi Zagorja“ organizirala je sinoć u Zelenjaku Krapinsko- zagorska županija i njena  Turistička zajednica.  Na ulazu u restoran otkrili su župan Krapinsko-zagorske županije i vlasnik restorana Branko Greblički ploču s nazivom Okusi Zagorja i tako simbolično označili  jedan od 14 restorana koji će ubuduće nositi taj prestižni naslov. Jedan od glavnih ciljeva projekta je označavanje ugostiteljskih objekata oznakom „Okusi hrvatske tradicije – Okusi Zagorja“ i oblikovanje tematskih restorana koji će pridonijeti razvoju eno gastro turizma, a time još boljim rezultatima koje Krapinsko-zagorska županija bilježi u dolascima i noćenjima gostiju.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija je na projekt izbora najboljeg OPG-a „Zlata vrijedan“ prijavila tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva: Poljoprivrednu proizvodnju Kovačić iz Kalnika, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Šantić iz Novigrada Podravskog te Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Grudić iz Koprivnice. U kategoriji „Mlada nada“ kao najboljeg mladog poljoprivrednika Koprivničko-križevačka županija prijavila je Marija Lackovića iz Križevaca, kojem je osnovna djelatnost stočarstvo, odnosno proizvodnja kravljeg mlijeka i mesa. To su projekti koje Ministarstvo poljoprivrede provodi već treću godinu u suradnji s partnerima s ciljem promocije poljoprivrede i proizvodnje hrane te pokazati dobru poljoprivrednu praksu OPG-a. Proglašenje najboljih bit će 2. rujna u Ergeli u Đakovu.

VARAŽDIN – Više od 400 programa s oko 1.000 izvođača i čitav niz kreativnih popratnih sadržaja, bit će upriličeno u Varaždinu tijekom Špancirfesta koji ove godine počinje 19. i traje do 28. kolovoza. Jedna od novosti je, da se dio festivalskog programa ove godine sa Stančićevog seli na Kapucinski trg, čime će Špancirfest obuhvatiti cijelu gradsku jezgru i odvijat će se na čak 35 hektara prostora. Zvijezde glazbenog dijela festivala će biti  Manu Chao i Dub  FX , no na Špancirfestu  će se i ove godine  predstaviti brojni poznati domaći i strani glazbenici

loading