Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.07.2019.

Posted in Vijesti

DONJA ZELINA – Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić predao je  ključeve novih radnih strojeva kosnih jedinica direktoru Županijskih cesta Zagrebačke županije  Jurici Krleži u ponedjeljak, 15. srpnja 2019. godine ispred prostora  tvrtke u Donjoj Zelini.  Radi se o četiri traktora sa svim priključcima za košnju uz sve javne ceste, od državnih, županijskih do lokalnih, na području Zagrebačke, Krapinsko zagorske i Sisačko moslavačke županije koje održavaju ŽC Zagrebačke županije. -Kontinuirano ulažemo u novu opremu i mehanizaciju ŽC Zagrebačke županije, lani je to bilo 12 milijuna, ove godine planira se oko 9 milijuna, a ove traktori vrijednosti su nešto više od 4 milijuna kuna, kako bi tvrtka bila konkurentnija na tržištu- istaknuo je župan Kožić. Kako kaže direktor  ŽC Zagrebačke županije Jurica Krleža godišnje održavaju 24 milijuna četvornih metara na prometnicama dužine 2.488 km.

ZABOK – Mladen Galin, 48-godišnji inženjer elektrotehnike, izabran je u ponedjeljak, 15. srpnja 2019. godine za predsjednika zabočke Gradske organizacije Stranke rada i solidarnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Stranku su osnovali mladi ljudi, dokazani u svojim profesionalnim aktivnostima, rekao je novoizabrani predsjednik Galin, zadovoljan što je već prilikom nedavnih izbora stranka dobila predstavnike u dva mjesna odbora , a time i mogućnost participacije u gradu. Članove stanke je pozdravila i čestitala vodstvu saborska zastupnica Marija Puh, a obratio se i predsjednik stranke Milan Bandić.  Svaka organizirana zajednica počiva na pet ključnih stvari, a to su demografija, znanje, rad i zapošljavanje, solidarnost i socijalna pravednost, otvorenost i sigurnost , rekao je Bandić dodavši, kako na tim načelima već 19 godina funkcionira Zagreb, a kada bi tako bilo  bar u polovici Hrvatske svi bi bolje živjeli. Članovima i vodstvu zabočke organizacije čestitali su i drugi dužnosnici Stranke rada i solidarnosti, a među njima potpredsjednica Ana Stavljenić Rukavina i predsjednik Glavnog odbora Luka Grabušić.

ZAGREB – Prva grupa djece hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata osnovnoškolskog uzrasta i slabijeg socijalno-ekonomskog statusa u organizaciji grada Zagreba otputovala je na ljetovanje u Crikvenicu. Riječ je o programu kojeg Gradski ured za branitelje tradicionalno provodi svake godine kako bi se djeci omogućio boravak na jadranskoj obali, a prva od četiri grupe odsjest će sedam dana u hotelu Stoimena koji je u vlasništvu podružnice Zagrebačkog holdinga Nazor. Prema najavama iz Gradskog ureda za branitelje, Grad Zagreb će ove godine organizirati ljetovanje za 250 djece hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata osnovnoškolskog uzrasta.

ZAGREB – Ovogodišnja 53. Međunarodna smotra folklora, koja će se u Zagrebu i okolici održati od 17. do 21. srpnja, tematizira kulturno stvaralaštvo područja uz povijesne ceste Karolinu i Lujzijanu koje spajaju unutrašnjost Hrvatske s Hrvatskim primorjem i Rijekom kao europskom prijestolnicom kulture 2020. godine. Tijekom Smotre u Zagrebu i okolici, bit će predstavljena etnografska baština Gorskog kotara, Istre i Kvarnera, kao i drugih krajeva Hrvatske te baština Hrvata iz susjednih zemalja i iseljeništva. Kao i svake godine, svoju kulturnu baštinu prikazat će i sudionici iz inozemstva.

ZAGREB – U ovogodišnjem proračunu Zagrebačke županije u  programu Potpore malim i srednjim poduzetnicima osigurano je 200 tisuća kuna za dodjelu potpora poduzetnicima za nastup na poduzetničkim manifestacijama. Natječaj je otvoren do petka, 19. srpnja. Radi se o sajmovima, izložbama, natjecanjima i sličnim manifestacije vezanim uz  poduzetništvo koje su organizirane s namjerom predstavljanja poduzetnika i udruženja poduzetnika, promocije ili ocjenjivanja njihovih proizvoda i usluga. Potpora može iznositi do 50% prihvatljivih troškova, a najviše do  7.500 kuna za nastup na manifestacijama u Hrvatskoj te 25.000 kuna za nastup na manifestacijama u inozemstvu.

KRAPINSKE TOPLICE – Danom otvorenih vrata u proslavu Dana općine Krapinske Toplice uključuju se i tamošnja Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju i Krapinsko-zagorska županija. Građanima će u četvrtak, 18. srpnja darovati mnoge besplatne usluge, poput kupanja u Jakobovom bazenu, podvodnih i medicinskih masaža, ergometrije, EKG snimanja i mnoge druge, za koje se potrebno prijaviti do utorka, 16. srpnja, do 10,00 sati na www.sbkt/ hr/danotvorenihvrata. S obzirom na ograničen broj koji se može primiti, oni koji dobiju mogućnost bit će obaviješteni mailom ili telefonom, uz napomenu da se besplatne usluge mogu iskoristiti samo 18. srpnja.

ZAGREB – Uoči početka nove školske godine, od 6. do 8. rujna, na Zagrebačkom velesajmu održat će se sajam za djecu i roditelje GROWING UP. Tijekom tri dana male radoznalce očekuju lego robotičke radionice, kreativne radionice, nastupi dječjih zborova i plesnih skupina, krav maga, bowling i softball za djecu te preko pedeset različitih besplatnih radionica i zanimljivih predavanja. U stručnom djelu  sajma, među ostalim, održat će se stručni skup o upotrebi asistivne tehnologije u sustavu obrazovanja i nastave, na kojem će se posjetitelji upoznati s najnovijim tehnološkim dostignućima – uređajima i aplikacijama osmišljenima i razvijenima za djecu s teškoćama. Ulaz na Growing Up i parking oko Zagrebačkog velesajma bit će besplatni.

LEPOGLAVA – Nakon potpisivanja ugovora o rekonstrukciji zgrade, izgradnji pomoćne zgrade i opremanju vrtićkog prostora Dječjeg vrtića Lepoglava, između Grada Lepoglave kao investitora i tvrtke izvođača, kraju se privode pripreme za početak samih radova. Vrtić je vrijedan 12.275.000 kuna, a radovi bi trebali završiti u roku od 15 mjeseci. Radovi  obuhvatit će sanaciju, adaptaciju i nadogradnju vrtićke zgrade, izgradnju pomoćne zgrade odnosno garaže, kućne radionice i spremišta te opremanje vrtićkog prostora. Zahvaljujući tim zahvatima, sadašnja površina vrtića od 1.450 povećat će se za 300 metara četvornih. Dogovorene su posljednje aktivnosti oko skorog preseljenja Dječjeg vrtića Lepoglava u zgradu bivšeg župnog ureda kojeg je Varaždinska biskupija ustupila na korištenje. Odmah nakon preseljenja, i to vrlo skoro, krenut će se s radovima.

KOPRIVNICA – Zoran Radiček u kategoriji pluga premetnjaka i Saša Višak u kategoriji pluga ravnjaka predstavljat će Koprivničko-križevačku županiju na državnom natjecanju u oranju koje će se u rujnu održati u Sunji. Njih dvojica bili su najuspješniji na 17. Natjecanju u oranju u Koprivničko-križevačkoj županiji održanom u Peterancu. Ujedno, Saša Višak putuje i na svjetsko prvenstvo u oranju u SAD kao hrvatski predstavnik gdje će braniti 10. mjesto s prošlogodišnjeg svjetskog prvenstva, što je najbolji hrvatski plasman ikada.

GORNJI MIHALJEVEC –  Asfaltiran je tzv. tupkovečki ipsilon, dionica od Vugrišinca do raskrižja koje se grana prema Martinuševcu i Železnoj Gori što je ujedno i poveznica sa susjednom općinom Štrigova. Načelnik općine Gornji Mihaljevec Goran Lovrec je na svečanosti istaknuo, da je riječ o najvećoj investiciji u posljednjih nekoliko godina, dok predsjednik Vijeća mjesnog odbora Tupkovec Mario Zadravec nije krio zadovoljstvo što je dugo iščekivani projekt, na veliku radost svih mještana, napokon priveden kraju. Asfaltirana je dionica duga 3,3 kilometra, a vrijednost radova iznosila je nešto više od 2,5 milijuna kuna. Da se uistinu radi o važnom događaju potvrdio je dolazak brojnih mještana, kojima se pridružio  i župan Međimurske županije Matija Posavec.

KRAPINA –  Formalnu edukaciju – programe stručnih osposobljavanja i prekvalifikacija za nezaposlene osobe i pripadnike marginaliziranih skupina, diljem Krapinsko-zagorske županije, organizira na jesen Gradsko društvo Crvenog križa Krapina. Edukacija se organizira i financira u sklopu projekta „Jednake mogućnosti svima – za bolju budućnost Hrvatskog zagorja“. Po završetku edukacije, kvalifikacija se upisuje u radnu knjižicu. Za sudionike je edukacija i prijevoz besplatan, a zainteresirane osobe se trebaju u Crveni križ Krapina.

loading