Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.08.2017.

Posted in Vijesti

BEDNJA – U organizaciji Općine Bednja, a u suradnji sa župom Bednja, KUD-ovima, udrugama, glazbenim sastavima  i OPG-ovima,  u Bednji se danas održava bogat program proslave blagdana Velike Gospe, zaštitnice bednjanske župe. Iako  proslava traje od nedjelje,  Središnji program održava se danas  na samu Veliku Gospu. Nakon jutarnje mise u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, načelnik općine Bednja Damir Poljak je u Općinskoj vijećnici priredio svečani prijam za predstavnike Varaždinske županije te pojedinih gradova i općina i druge ugledne goste. Bednjom je zatim prošla  svečana povorka koja je uz pjevanje marijanskih pjesama, krenula prema župnoj crkvi, gdje je u 11 sati priređena svečana koncelebrirana misa. Proslava blagdana Velike Gospe potom je nastavljena tradicionalnim pučkim proštenjem na Trgu sv. Marije.  Dodajmo i obavijest da je zbog proslave, danas do 19 sati, u Bednji za promet vozilima zatvoren dio lokalne ceste Trgom sv. Marije  od raskrižja sa lokalnom cestom prema Prebukovju i ulice Izidora Poljaka do raskrižja s Ulicom Ljudevita Gaja.

MARIJA BISTRICA – Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije – Veliku Gospu, 15. kolovoza, središnje misno slavlje u 11,00 sati u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.Toga će dana mise u bistričkom Svetištu biti i u 06,00,  07,30, 09,00,  16,00,  18,00 i 20,00 sati.

ZAGREB – Proslava blagdana Velike Gospe u utorak, 15. kolovoza 2017. godine misnim slavljima obilježava se u brojnim mjestima diljem Zagrebačke županije. Tradicionalno proštenje je u crkvi BDM Snježne u Volavju, zatim u crkvi Majke Božje Dolske u Krašiću odnosno Dolu i Pećnom, te u crkvi pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini

ZAGREB – Počasna satnije Kravat pukovnije, u utorak 15. kolovoza, obilježit će blagdan Velike Gospe svečanom izvedbom Smjene straže ispred katedrale točno u podne. Smjeni straže prethodit će tradicionalna molitva na Kamenitim vratima od 11,50 sati. Podsjećamo, zagrebačka povijesna postrojba posebno štuje Majku Božju od Kamenitih vrata, čiji lik pronose i na svojoj zastavi.

KOPRIVNICA – Održana je još jedna humanitarna akcija prikupljanja plastičnih čepova na koprivničkom Zrinskom trgu, u sklopu projekta „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ koji Komunalac provodi zajedno s Udrugom oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske. Humanitarnoj akciji odazvao se veliki broj građana te je prikupljeno ukupno 30 kilograma čepova. Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske iz Čakovca,  prodajom prikupljenih otpadnih čepova i poklopaca kupuje lijekove neophodne za liječenje oboljelih. Akcija sakupljanja čepova provodit će se i u nedjelju, 20. kolovoza u 20,00 sati na manifestaciji „Ljeto na Zrinskom“. Svaki korisnik koji donese čepove najmanje težine 150 grama, Komunalac će nagraditi poklonom iznenađenja. Osim humanitarnog karaktera, cilj ove akcije je educirati građanstvo o odvajanju korisnog otpada kao i zaštiti okoliša.

ČAKOVEC – „Ne- obične stvarnosti“ naziv je izložbe fotografija autorice Maše Bajc kojom se predstavlja čakovečkoj publici u izložbenom prostoru Centra za kulturu Čakovec do 01. rujna. Maša Bajc rođena je 1980. godine u Čakovcu, diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a 2010. stječe diplomu na Institutu za tehnologiju u Rochesteru, u američkoj saveznoj državi New York. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a njen se rad često temelji na osobnom iskustvu poimanja prirode i prostora te svijeta koji nas okružuje.

ZAGREB – Bazenski kompleks Svetice, na kojem je završen redovni godišnji servis, od ovog utorka, 15. kolovoza ponovno je u funkciji. Podsjećamo, prema Pravilniku o sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima bazenskih kupališta te o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda, svake je godine potrebno napraviti redovni godišnji remont. Među brojnim radovima, ispražnjen je, očišćen te ponovno napunjen bazen, uređeno je vanjsko sunčalište na južnoj strani, kao i igralište za odbojku. Prilikom obilaska, danas prijepodne, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić podsjetio je na vrlo povoljne cijene zagrebačkih bazena, koje su smanjene za 50%. Radnim danom ulaz na bazene za odrasle je 10 kuna, a za djecu i umirovljenike 5 kuna te vikendom i blagdanima 15 kuna za odrasle te 10 kuna za djecu i umirovljenike.

ZAGREB –  Novo zagrebačko događanje tijekom kolovoza je Opatovina Music Jam. Radi se o projektu mladih glazbenika i polaznika Rock akademije koji će svakog petka i subote, od 21,00 do 23,00 sata, oživjeti Opatovinu svojim izvedbama popularnih skladbi. U prošlih je 25 godina Rock akademija obrazovala više od 5.000 polaznika, organizirala više od 500 koncerata i školskih produkcija, stotinjak predavanja gostiju te surađivala s brojnim uglednim umjetnicima i institucijama. U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba ove godine, po prvi puta, njihovi polaznici nastupaju na Opatovini.

loading