Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.08.2018.

Posted in Vijesti

MARIJA BISTRICA – Već tradicionalno tisuće hodočasnika slavi blagdan Velike Gospe u Mariji Bistrici. Marija Bistrica je najpoznatije i najposjećenije svetište Majke Božje u Hrvatskoj, ujedno i Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, gdje se za vrijeme svetkovine Uznesenja Marijina okuplja veliki broj hodočasnika, a godišnje ga pohodi od 850 tisuća do milijun hodočasnika. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, a središnje misno slavlje održano je pred oko 50 tisuća hodočasnika u crkvi na otvorenom Blaženog Alojzija Stepinca.

ZAGREB – Kravat pukovnija danas, 15. kolovoza 2018. godine obilježila je Blagdan Velike Gospe svečanom Smjenom straže koja je prigodnom molitvom počela ispred zagrebačke katedrale. Nakon molitve uslijedila je svečana Smjena straže i potom ophodnja užim središtem grada. Ova zagrebačka povijesna postrojba na svojoj zastavi pronosi lik Majke Božje od Kamenitih vrata koja je zaštitnica Grada Zagreba, a ujedno i zaštitnica Kravat pukovnije. Molitva je ove godine iznimno bila ispred katedrale, zbog rekonstrukcije jednog dijela Kamenite ulice i Kamenitih vrata.  Smjenu straže posjetiteljima zajednički omogućuju Turistička zajednica grada Zagreba i ustanova Academia Cravatica, započinje u podne.

ZAGREB – Svetkovina Velike Gospe već se tradicionalno, dugi niz godina, slavi u župi Remete, zagrebačkom  marijanskom svetištu. Osim misnog slavlja, bilo je tu štandova i šatora. Misna slavlja već tradicionalno su vrlo posjećena i u  Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Stenjevcu, jednoj od najstarijih župa u Hrvatskoj, čija povijest  seže do u prvu polovicu 14. stoljeća.

POKUPSKO – Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana općine Pokupsko i blagdana Velike Gospe, njene zaštitnice, održana je u srijedu, 15. kolovoza  2018. godine u Općinskoj vijećnici. U ime Zagrebačke županije svečanoj sjednici nazočila je potpredsjednica Županijske skupštine Ljubica Ambrušec.

KRAŠIĆ – U općini Krašić, popularno nazvanoj Dolinom kardinala, uz blagdan Velike Gospe održano je tradicionalno proštenje u kapeli Majke Božje Gorske. Uz to  održan je i malonogometni turnir Vuzmenke krašiće fare.

DRAŠKOVEC – Do 16. kolovoza, u Draškovcu se održava manifestacija „Rokovo u Međimurju“, na temelju duge hodočasničke tradicije koja je prestala po završetku 2. Svjetskog rata. Na sam blagdan sv Roka može se razgledati izložba „Čovjekov najvjerniji prijatelj – pas“. Na Rokovo, u četvrtak 16. kolovoza 2018. godine, nakon svetih kreće svečana zavjetna procesija vjernika iz cijelog Međimurja s kipom sv. Roka, a središnje misno slavlje predvodit će varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak, uz blagoslov hodočasnika biciklista i bicikala, blagoslov životinja i kruha. U popodnevnim satima, s početkom u 14,00 sati, održat će se „Draškovski sejem“.

MOLVE – U srijedu, 15. kolovoza 2018. godine, na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, predvodiom je euharistijsko slavlje u marijanskom svetištu u Molvama. Slavila se i sveta misa s blagoslovom djece i roditelja.

VARAŽDIN – Varaždinski folklorni ansambl sudjeluje na svjetskoj smotri folklora Integration  koji do 20. kolovoza traje  u poljskom gradu Poznańu. Uz Varaždince, na festivalu se predstavljaju folklorne skupine uz Kanade, Slovačke, Španjolske, Paname i Poljske. Plesačice, plesači i tamburaši iz Varaždina u Poljskoj se predstavljaju programom pjesama i plesova Hrvatskog zagorja, zagrebačkog prigorja, te Podravine i Baranje. Sudjelovanje Varaždinskog folklornog ansambla na festivalu Integration u Poljskoj podržalo je među ostalima i  Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

loading