Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 15.08.2019.

Posted in Vijesti

MARIJA BISTRICA – Blagdan Velike Gospe, Dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo slavi se svake godine 15. kolovoza, a taj je dan i državni blagdan u Republici Hrvatskoj. Na svetkovinu vjernici hodočaste u mnogobrojna Marijina svetišta, a posebno svečano svake je godine u svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Tijekom čitavog dana u svetištu, u koje su se od ranih jutarnjih sati, tradicionalno slijevale tisuće hodočasnika, služene su svete mise, a u crkvi na otvorenom Blaženog Alojzija Stepinca središnje misno slavlje od 11,00 sati predvodiio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip  Bozanić.

KRAŠIĆ/VELIKA GORICA – Na blagdan Velike Gospe u brojnim marijanskim crkvama održavaju se proštenja. U općini Krašić proštenje je tradicionalno održano u Pećnom i Dolu, a blagdan Velike Gospe slavio se i kod crkve PBDM u velikogoričkoj Vukovini.

MACINEC/ SVETA MARIJA – Diljem Međimurja svetkovina Velike Gospe svečano se slavi koncertima marijanskim pjesama, proštenjima i koncelebriranim svetim misama na otvorenom, a tako je bilo i ove godine. Osobito svečano bilo je u Macincu gdje je, s početkom u 11,00 sati u tamošnjoj Župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije služena sveta misa. Nakon mise, s početkom u 12,00 sati uslijedio je program povodom 22. proslave Dana Macinca te svečano otvaranje Sportskog doma NK Centrometal. Posebno svečano bilo je i u Svetoj Mariji gdje se, hodočasničkom svetom misom proslavio blagdan Velike Gospe i 230. godišnjica Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Svetoj Mariji.

POKUPSKO – Spomenik „Svim poginulim hrvatskim braniteljima“ u Pokupskom svečano je otkriven  u sklopu svete mise na blagdan Velike Gospe u četvrtak, 15. kolovoza 2019. godine  od 11,00 sati nakon čega je uslijedila svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu obilježavanja Dana općine Pokupsko. U ime Zagrebačke županije događaju je nazočio potpredsjednik Županijske skupštine Zvonko Kunić.

ZAGREB – Savjet mladih Grada Zagreba po prvi puta je raspisao javni poziv za dodjelu priznanja “Mladi Gradonačelnik Grada Zagreba 2019.” Cilj poziva i priznanja je promicanje i popularizacija aktivne participacije mladih u društvu te simboličko vrednovanje dosadašnjih aktivnosti mladih na području Grada Zagreba, ali i uvođenje novog koncepta nagrade mladim osobama između 15 i 30 godina starosti za dosadašnja postignuća u radu s mladima te idejna rješenja novih projekata za mlade u Gradu Zagrebu. Sva potrebna dokumentacija, uz detaljne upute za prijavu, dostupna je na web stranici Grada Zagreba, a popunjene prijave i obrasci šalju se do 13. rujna 2019. godine poštom na adresu: Savjet mladih Grada Zagreba, Gradski ured za sport i mlade, Ilica 25/I, s naznakom “Mladi Gradonačelnik Grada Zagreba 2019.” te mailom na savjetmladih@zagreb.hr

JALŽABET – Dvadeset i drugi Šlingani dani, najveća i najljepša smotra folklora u Varaždinskoj županiji, održavaju se od petka 16. do nedjelje 18. kolovoza 2019. godine. Riječ je o manifestaciji kojom se promiče hrvatska folklorna i narodna baština te gospodarstvo ovoga kraja, a nakon proštenjarskih sadržaja koji će biti na sam blagdan sv. Roka, u sklopu trodnevne manifestacije, održat će se i Međunarodna smotra folklora „22. Šlingani dani u Jalžabetu“. Sva tri dana manifestacije u šatoru na Sportskom centru održavat će se prigodna izložba starih predmeta i rukotvorina, ručnih radova i predmeta od slame, krep papira i šibe. Uz razgledavanje starina moći će se i kušati starinski kolači, a na izložbi će sudjelovati Udruge žena iz općine Jalžabet sa svojim gostima, Udruga vinogradara i vinara općine Jalžabet te mnogi pojedinci koji se bave očuvanjem narodne baštine krajeva iz kojih dolaze. Za najmlađe posjetitelje će biti postavljena posebna igrališta, a tu je i bogata gastronomska ponuda.

ZAGREB – Aplikacija Greetings from Zagreb namijenjena je Zagrepčanima i posjetiteljima Zagreba, ali i svim zaljubljenicima u zagrebačke trgove i ulice koja ih vodi u povijesnu šetnju gradom. Korisnik aplikacije uz šetnju Zagrebom može otkrivati prošlost njegovih atraktivnih lokacija, poslati digitalnu razglednicu obitelji i prijateljima ili otkriti više o duhu Zagreba kroz neke od funkcionalnosti koje aplikacija nudi.

IVANEC – Na međunarodnoj speleološkoj ekspediciji Sjeverni Velebit 2019., u kojoj već godinama redovito sudjeluju najobučeniji i fizički najspremniji članovi ivanečke Speleološke udruge Kraševski zviri, ponovno se pridružilo njenih četvero članova – Vinka Dubovečak, Valentina Kraš, Mislav Habijanec i Damir Androić. Speleolozi su uspjeli doći do 740 metara duboke jame „Nedam“ na Velebitu te je uvrstili među deset najdubljih hrvatskih jama. Ivanečki speleolozi ekspediciji su se pridružili u prvom tjednu te tražili nove ulaze u jame, istraživali ih, izrađivali speleološke nacrte i fotodokumentaciju. Sama činjenica da su u pohodu na najzahtjevnije speleološke objekte u Hrvatskoj ponovno sudjelovali članovi ivanečke udruge pokazuje da su ivanečki speleolozi po svojoj obučenosti i stručnosti rame uz rame s najboljima iz svoje „branše“ na svijetu.

KOPRIVNICA – Još jedno izdanje Ljetne pričaonice od 18,00 sati, u prekrasnom okruženju koprivničkog gradskog parka, priređeno je za najmlađe Koprivničance i ostale zainteresirane. A za posljednje uživanje u Ljetnom kinu pod zvijezdama odabran je film Oceanovih 8.

loading