Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.09.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Europski tjedan mobilnosti organizira se od 16. do 22. rujna i posvećen je održivom kretanju / mobilnosti. Održava se u preko 2.500 europskih gradova pa tako i u Zagrebu. Cilj Europskog tjedna mobilnosti jest poticanje javne svijesti i aktivnosti građana usmjerenih protiv onečišćenja okoliša uzrokovanog povećanjem opsega prometa u gradovima, čime se pridonosi poboljšanju kvalitete života građana. Grad Zagreb sudjeluje 11. godinu za redom, a povelju o pristupanju Zagreba Europskom tjednu mobilnosti 2015., potpisao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Ove godine u Europskom tjednu mobilnosti bit će više od 70 aktivnosti, namijenjenih djeci i odraslima.  Za subotu, 19. rujna najavljena je Zagrebačka biciklijada, koja će u 10,00 sati s Trga Europe krenuti prema Prepuštovcu. Zadnjeg dana Tjedna, 22. rujna, kada je Europski dan bez automobila, za promet će biti zatvoreno uže središte Zagreba, a u 18,00 sati s Cvjetnog trga krenut će tradicionalna “Zagrebačka žbica”, vožnja biciklima kroz grad.

ZAGREB – Godišnja izvještajna skupština Matice umirovljenika Grada Zagreba održana je danas. Grad smo i nacija koja ima preko 17% stanovništva starijeg od 65 godina, a ova skupština jedan je od načina davanja podršku njihovu radu, istaknula je zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić. Umirovljenike muče brojni problemi, a jedan od njih – neprimjeren prostor nacionalne Matice u Preradovićevoj ulici, bit će uskoro riješen, obećao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

RAKITOVECNagrade najuspješnijim osnovnim školama s područja Zagrebačke županije koje su sudjelovale u akciji sakupljanja starog papira u školskoj godini 2014./2015. dodijeljene su danas u Područnoj školi Rakitovec. Akcija „Priprema, pozor, recikliraj“ imala je za cilj kod školaaca probuditi ekološku svijest istaknuo je zamjenik gradonačelnika Velike Gorice, Ervin Kolarec. Najviše starog papira prikupili su učenici Područne škole Rakitovec koji su samo u prošloj godini sakupili više od 270 tisuća kilograma papira. Drugo mjesto osvojili su nastavnici i učenici Područne škole Buševec, a treći su bili učenici Područne škole Donja Lomnica. Najbolje je paketom informatičke opreme nagradila i Zagrebačka županija. Akcijom „„Priprema, pozor, recikliraj“ spašeno je gotovo 3.700 stabala.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija ima najboljeg orača u državi u kategoriji plugova ravnjaka zahvaljujući uspjehu Saše Viška iz Općine Kalnik. Drugi podravsko-prigorski predstavnik, Zoran Radiček, također iz Kalnika, u kategoriji premetnjaka osvojio je četvrto mjesto. Na tim značajnim uspjesima danas im je čestitao župan Darko Koren, istaknuvši da je ovo rezultat rada i talenta te promocija županijske Udruge orača, Koprivničko-križevačke županije, ali i poljoprivrede. Udruga orača u Koprivničko-križevačkoj županiji osnovana je 2004. i od tada se organizira županijsko te sudjeluje na državnim natjecanjima, no ovogodišnji uspjeh, najbolji je da sada. Saša Višak iduće godine u rujnu odlazi na 63. Svjetsko prvenstvo u oranju koje će se održati u Engleskoj, a župan Koren rekao je kako će županija nabaviti udruzi novi plug koji će svima biti poticaj za daljnji rad.

VARAŽDIN – Dan oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije obilježit će se 22. rujna svečanim mimohodom ratnih postrojbi ulicama grada Varaždina te polaganjem vijenaca i odavanjem počasti svim poginulim braniteljima kod Križa zahvalnosti na Trgu slobode. Program obilježavanja danas su najavili  župan Varaždinske županije Predrag Štromar, gradonačelnik Varaždina Goran Habuš, ratni zapovjednik obrane grada Ivan Rukljić i predsjednik udruge specijalne jedinice policije “Roda“ Goran Mihalić, dok je  predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Varaždin Krasnodar Kišur najavio biciklijadu od Vinice do Varaždin brega koja će se održati u subotu, 19. rujna kao dio obilježavanja Dana branitelja Varaždinske županije i 24. obljetnice oslobođenja grada Varaždina.

ZAGREB – U Klinici za dječje bolesti Zagreb, popularnoj Klaićevoj, otvorena su dva nova odjela – odjel jednodnevne kirurgije i pedijatrijska dnevna bolnica, čijim se otvaranjem želi pospješiti liječenje djece, a kod manjih medicinskih zahvata skratiti boravak djece u bolnici. Otvaranje dječjih jednodnevnih kirurgija rezultat je zajedničke akcije Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Klinike za dječje bolesti Zagreb, kojom su poboljšani uvjeti financiranja cjelokupne pedijatrijske medicine, pa tako i jednodnevne kirurgije u djece. Klinika za dječje bolesti Zagreb najveća je pedijatrijska ustanova u Hrvatskoj. Godišnje se u njoj hospitalizira oko 20.000 djece te obavi 6.000 operacijskih zahvata, dok se u bolničkim ambulantama napravi više od 200.000 pregleda.

VARAŽDIN – Simpozij s područja informacijske sigurnosti koji organizira varaždinski Fakultet organizacije i informatike, okupio je ovih dana u Varaždinu veći broj stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva. Već tradicionalni simpozij na Fakultetu organizacije i informatike traje još danas i  predstavlja najnovija viđenja stanja informacijske sigurnosti u Hrvatskoj u odnosu na europska i svjetska kretanja. Tako je između ostalog  Odjel za visokotehnološki kriminalitet PNUSKOK-a predstavio pregled računalnog kriminala u Hrvatskoj, a predstavnici Hrvatske narodne banke su govorili o aktualnim temama prijevara u Internet bankarstvu.  Simpozij prati i niz popratnih događanja, a među njima je i sastanak skupine koja se bavi problematikom sigurnosti web aplikacija.

ČAKOVEC – Vukovar: 87 dana boli i patnje, naziv je izložbe, otvorene jučer poslijepodne u  Galeriji Scheier u Čakovcu. Ova  izložba koja  donosi do sada neprikazane fotografske i video zapise iz vremena opsade Vukovara, otvorena je projekcijom dokumentarnog filma Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991. Organizator je Udruga vukovarskih branitelja i logoraša Međimurja, a  fotografije za izložbu prikupili su branitelji Vukovara,  uz pomoć raznih udruge iz cijele Hrvatske. Izložba je organizirana pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske  Kolinde Grabar Kitarović, a ostat će otvorena do 19. studenog.

KOPRIVNICA – Sastankom partnera i predstavljanjem programa predstavljeno je još jedno izdanje Europskog tjedna kretanja, europske inicijative posvećene održivoj mobilnosti u Koprivnici. Gradonačelnica Vesna Želježnjak istaknula je važnost održive urbane mobilnosti koja Koprivnicu čini lijepom i ugodnom za život. Povelja Europskog tjedna kretanja obvezuje gradove na provođenje trajnih mjera održive mobilnosti koje su sami odabrali te im omogućuje da se natječu za Nagradu Europskog tjedna kretanja, koju je Koprivnica osvojila 2007. godine.

GORNJA STUBICA – O temi Sport i ovisnost raspravljali su članovi Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije, u Dvorcu Oršić, u Gornjoj Stubici s mnogobrojnim stručnim gostima. U raspravi su kombinirani rezultati istraživanja i osobna iskustva o problemima s kojima se mladi susreću u svojem sportskom i osobnom razvitku. Savjet mladih je u Gornjoj Stubici donio i Program rada za 2016. godinu u kojem je odlučeno da će nastaviti raditi po konceptu organiziranja tematskih sjednica na kojima sudjeluju stručnjaci iz određenih područja.  Članovi će sudjelovati I na sjednicama Županijske skupštine i njezinih radnih tijela, što bi trebalo rezultirati donošenjem mišljenja, prijedloga i preporuka pomoću kojih će se poboljšati položaj mladih na području cijele županije.

loading