Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.09.2017.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN- Zeljarijada, glavna kulturna, gospodarska, zabavna i gastronomska manifestacija Općine Vidovec ove godine obilježava 20. godišnjicu postojanja, a održat će se od 22. do 24. rujna  u Vidovcu pod pokroviteljstvom Vlade RH. O programu  Zeljarijade u Vidovcu, uz predstavnike organizatora, na konferenciji za novinare u Varaždinu govorili i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, posebna savjetnica župana Natalija Martinčević,  te načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić. Trodnevni program Zeljarijade u Vidovcu  uključuje Sajam starih zanata i Gospodarski sajam, Međunarodnu smotru folkora, a bit će popraćen nastupima poznatih glazbenika. Posjetitelji će moći probati ‘Zeljarski kotlić’, Vidovečki gibanek, te delicije od zelja, među kojima će i ove godine biti  najduža sarma na svijetu, koja bi, kako se čulo na današnjoj press konferenciji,  dužinom mogla nadmašiti i prošlogodišnju dugu 1300 metara.

VARAŽDIN- Varaždinske barokne večeri,  festival nacionalnog značenja  počinju u petak, 22. rujna. Tijekom deset festivalskih dana bit će održan velik broj koncerata i popratnih programa. Zemlja partner 47. Varaždinskih baroknih večeri ove je godine Mađarska, pa je na današnjoj konferenciji za novinare u varaždinskoj gradskoj vijećnici o  programu manifestacije, uz ravnatelja festivala Davora Bobića i  gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka, te posebnu savjetnicu župana Varaždinske županije Nataliju Martinčević,  govorio i ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu Dinko Šokčević.  Prisutnima se obratio i veleposlanik Japana u Hrvatskoj Keiji Takiguchi koji je izrazio veliko zadovoljstvo činjenicom da će upravo Japan biti partner festivala iduće godine. Osim u Varaždinu i Trakošćanu koncerti VBV-a do 4. listopada održavat će se i u gradovima i mjestima u ukupno četiri županije.

KRIŽOVEC – U Centru za posjetitelje u Križovcu danas je obilježena deseta godišnjica rada Javne ustanove “Međimurska priroda”. Osnovala ju je Međimurska županija s ciljem zaštite, održavanja i promicanja zaštićenih područja na svom prostoru. Čak četvrtina površine najsjevernije županije je proglašena prirodno zaštićenim područjem, a većina tog zemljišta je u privatnom vlasništvu, stoga su svakodnevni izazovi djelatnika ove ustanove veliki, kazao je ravnatelj Međimurske prirode Siniša Golub. Veliki su i financijski izazovi, pa se ustanova posljednjih godina okrenula europskim projektima. To će pridonijeti razvoju ustanove, ali i međimurskog gospodarstva, posebice turizma, zaključio je na današnjem obilježavanju međimurski župan Matija Posavec. Povodom obljetnice danas je promovirana fotomonografija naziva,Međimurska priroda: iz blata i zlata“, koja donosi prvi cjeloviti pregled svih službeno zaštićenih prirodnih vrijednosti u Međimurju; od platane u Nedelišću do Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

ZAGREB – Prometno-edukacijski poligon za pješake i bicikliste kod Osnovne škole Gustav Krklec u naselju Travno danas, 15. rujna 2017. godine otvorit će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Poligon je izgrađen za djecu, pješake i bicikliste kako bi se kroz praktične vježbe i svladavanje različitih prometnih situacija bolje upoznali s prometnim znakovima, oznakama na kolniku i kretanjem u prometu.

ZAGREB – Stoljetna Hrvatska povijest  – politička, kulturno znanstvena, gospodarska i obrazovana, po prvi puta prikazana je na jednom mjestu,  na interdisciplinarni način, na izložbi “Croatia je Hrvatska” koja će danas, 15. rujna 2017. godine, u poslijepodnevnim satima biti otvorena u tunelu Grič. Izložba se proteže na cijeloj površini tunela, a prolazeći kroz tunel posjetitelji će prolaziti kroz različita raspoloženja. Autor koncepta izložbe Božo Skoko.

VARAŽDIN – Dan oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije obilježit će se u petak, 22. rujna 2017. godine svečanim mimohodom ratnih postrojbi i udruga branitelja ulicama grada te polaganjem vijenaca i odavanjem počasti svim poginulim braniteljima kod Križa zahvalnosti na Trgu slobode u Varaždinu. Također, kao i prethodne godine,na Kapucinskom trgu u Varaždinu bit će izložena policijska tehnika i oružje,   te oprema postrojbi Oružanih snaga Republike Hrvatske. O detaljima programa, na konferenciji za novinare, u županijskoj palači u Varaždinu, govorili su danas župan Varaždinske županije Radimir Čačić i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok.

ČAKOVEC –  U nedjelju, 17. rujna, obilježit će se 26. obljetnica oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja. Tim povodom će u 08,30 sati delegacije Međimurske županije, Grada Čakovca i udruga proizašlih iz Domovinskog rata položiti vijence i zapaliti svijeće kod Spomenika poginulim braniteljima te kod Spomen zida u Čakovcu. Sveta misa za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje služit će se u crkvi svetog Nikole biskupa, a nakon nje slijedi i Svečana akademija koja će okupiti branitelje u dvorani Katoličkog doma.

ZAGREB – U sklopu projekta rekonstrukcije javne rasvjete, na području Zagrebačke županije do sada su izrađeni energetski pregledi postojeće javne rasvjete, izrađen je akcijski plan njezine rekonstrukcije, kao i GIS podloga sa svrhom prikaza definiranog obuhvata rekonstrukcije. Cilj je, do kraja 2018. godine modernizirati preko 90% sustava javne rasvjete, odnosno zamijeniti preko 40.000 svjetiljki. Projekt je ukupne vrijednosti preko 95 milijuna kuna.

KOPRIVNICA –  Povjerenstvo za dodjelu književne nagrade „Fran Galović“ 2017. od 52 pristigle knjige na natječaj za najbolju knjigu na temu zavičaja i identiteta objavljenu u proteklih godinu dana,  izabralo je 10 finalista, a u odabiru pobjednika, kao i prošle godine, Povjerenstvu će pomoći sami čitatelji. U Narodnim knjižnicama u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu i Virju do 15. listopada čitatelji mogu glasati za svog favorita među 10 ponuđenih.  Dobitnik nagrade „Fran Galović“ bit će proglašen na zatvaranju 24. „Galovićeve jeseni“, 28. listopada u Koprivnici.

KRAPINA – Zainteresirane kuharice i kuhari restorana s područja Krapinsko-zagorske županije, pozivaju se za podnošenje prijava za sudjelovanje u manifestaciji „Chtef“  Zagorski chef. Radi se o sedmoj  po redu manifestaciji koja će se održati 24. listopada 2017. godine u Stubičkim Toplicama te joj je cilj promovirati autohtone zagorske proizvode i najbolje od gastronomije Zagorja. Kao i prošlih godina, manifestacija je zamišljena kao natjecanje zagorskih chefova, a tema ovogodišnjeg Zagorskog chefa je meso zagorskog purana, zagorski mlinci i orasi. Svoje prijave zagorske kuharice i kuhari trebaju dostaviti najkasnije do 10. listopada 2017. godine na adresu Krapainsko-zagorske županije.

loading