Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.10.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Međunarodna izložba inovacija ARCA 2015 otvorena je danas u zagrebačkom Boćarskom domu u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske. Na izložbi se u četiri dana predstavlja više od 250 inovatora, udruženja inovatora i fakulteta te 20-ak inovativnih poduzetnika i gospodarstvenika, s više od 200 inovacija – proizvoda, projekata i tehnologija iz područja strojarstva, elektrotehnike, informatike, medicine te drugih prirodnih i tehničkih područja. Hrvatska ima vrhunske inovatore, naglasio je otvarajući ARCU 2015. ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras te najavio značajna ulaganja za razvoj i podršku inovatorima koji se moraju što bolje povezati s gospodarstvom kako bi se stvarala dodana vrijednost. Programski je izložba ove godine posvećena mladima, pa je današnji dan u znaku zagrebačkog Sveučilišta.

ZABOK – Nagradu Gjalski, prestižno godišnje priznanje za najbolje prozno djelo objavljeno u Hrvatskoj, koje dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika, Grad Zabok i Ministarstvo kulture, primit će Dubravko Jelačić Bužimski za zbirku pripovijedaka Nezaboravne priče iz kavane Corso. Dobitnik Nagrade Gjalski predstavljen je danas na press konferenciji u dvorcu Gjalski kod Zaboka, gdje je živio veliki pisac koji je obilježio hrvatsku književnost s kraja 19. i početkom 20. stoljeća. Prestižnu nagradu Dubravko Jelačić Bužimski je osvojio u konkurenciji više od 60 djela, za knjigu u kojoj oživljava nestali svijet pozornice kavane Corso, nekadašnjeg kultnog mjesta zagrebačkih intelektualaca i umjetnika, koje je danas pretvoreno u sramotno zapušteno mjesto hrvatske metropole. Književna Nagrada Gjalski Dubravku Jelačiću Bužimskom bit će uručena u subotu, 24. listopada u Zaboku, što će biti središnji događaj manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog koja počinje u ponedjeljak, 19. listopada otvaranjem izložbe Zlatka Kesera.

ĐURĐEVAC -Projekti brendiranja večeras su predstavljeni u Đuređevcu. Riječ je o četiri projekta: vizualni identitet Đurđevca, Posjetiteljski centar, Revitalizacija utvrde Stari grad te Športsko-rekreativni centar. Projekte su predstavili gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković i autori projekata.U projekte se krenulo, ističe gradonačelnik Lacković, kako bi se posjetitiljima, ali i stanovnicima Đurđevca predastavila bogatstva kojima obiljuje ovaj prostor. Želja je da Đurđevac postane moderan grad, poželjan za život.

KOPRIVNICA – Županijsko stručno vijeće voditelja preventivnih programa Koprivničko-križevačke županije održano je danas u prostorima županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Organizirano u suradnji s Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe droga i Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije. Naglasak je stavljen na problematiku novih psihoaktivnih tvari i stoga su iznimno bitni školski preventivni programi, ističe voditeljica Stručnog vijeća Jasna Horvat Vlahović. Sam problem droga u Koprivničko-križevačkoj županiji nije izražen kao u ostalim županijama, no zabrinjavajući je trend povećanja korištenja „novih droga“, kaže zamjenik župana i predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Ivan Pal. Prošle godine na području Koprivničko-križevačke županije evidentirano su dva slučaja korištenja psihoaktivnih tvari, dok ih je u ovoj godini zabilježeno 15-ak.

ZAGREB – O stanju gospodarstva, osnaživanju Zagrebačke županije za korištenje fondova EU, Regionalnom vodoopskrbnom sustavu „Zagreb-istok“ i prijedlogu izmjena i dopuna Mreže javne zdravstvene službe, razgovaralo se na sjednici županijskog Gospodarsko socijalnog vijeća Zagrebačke županije. Prema izvješćima FINA-e, HZZ-a i OK Zagreb za 2014. godinu, Zagrebačka županija svrstana je u red uspješnijih županija u Hrvatskoj. Krajem kolovoza ove godine u županiji su bile 15.174 nezaposlene osobe, odnosno 1.483 osobe manje nego 31. prosinca 2014.

VARAŽDIN – Varaždinska županija bila je  među organizatorima iznimno posjećene panel rasprave “Drive me green”  na kojoj su predstavljeni primjeri dobre prakse u ekološkom prijevozu putnika i robe u regijama diljem Europe, održane u sklopu manifestacije “Open Days” u Bruxellesu. Varaždinska županija podržala je ovo događanje u svojstvu suorganizatora, obzirom da je u tijeku provedba projekta ‘Integriranog prijevoza putnika’ tj. izrade projektne dokumentacije za projekte iz područja integriranog prometa i održive regionalne  mobilnosti, koji se planiraju sufinancirati iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, pa je   rasprava bila odlična prilika da se upozna s dokazano uspješnim programima i mjerama za stvaranje kvalitetnijeg prometa s posebnim naglaskom na ekološki aspekt planiranja održivog prometa.

KOPRIVNICA – „Vaš dar za pravu stvar“ naziv je ovogodišnje, 43. akcije Solidarnost na djelu Hrvatskog Crvenog križa koja će se u većini gradova, pa tako i u Koprivnici provoditi upravo danas. Odbor koprivničkog Društva Crvenog križa Koprivnica donio je odluku da se sredstva prikupljana u akciji namijene, kao i dosadašnjih godina, za kupnju sportske obuće učenicima slabijeg imovinskog stanja s područja grada Koprivnice i 11 općina. Sabirna akcija Solidarnost na djelu provodit će se danas od 15,30 do 19,00 sati, dok će mjesna društva Crvenog križa akciju provesti u subotu i nedjelju, a općinska Društva akciju će provesti do kraja listopada. Ove godine prikupljaju se novčana sredstva, a za darovani novčani iznos, građanima će se uručiti bonovi zahvalnosti u apoenu od pet kuna i ovjereni žigom društva. Aktivisti, učenici osnovnih i srednjih škola i volonteri crvenog križa nosit će tijekom akcije oznake Društva.

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – U mjesecu borbe protiv raka dojke, u Muzeju Žitnica, u Svetom Križu Začretju, sutra, 16. 10. u 19,00 sati, održat će se edukativno predavanje pod naslovom “Kako pobijediti rak dojke”. U organizaciji Zagorske lige protiv raka i Općinske knjižnice i čitaonice Sveti Križ Začretje, predavanje će održati dr. Teodor Boić, kirurg s bogatim iskustvom u prevenciji, dijagnostici i liječenju raka dojke. Predavanju će prisustvovati i članice Tima za psihosomatsku pomoć ženama oboljelima od raka dojke Lige protiv raka.

ČAKOVEC – Čakovečki centar za kulturu je i ove godine bio glavno  prizorište ponajboljih kazališnih i lutkarskih predstava nastalih u Hrvatskoj za mladu publiku u sklopu 18. susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ, koji je započeo 10. listopada, a završava danas. Čakovec je po petnaesti puta zaredom bio domaćin smotre, u sklopu koje su, pored predstava, održane radionice za roditelje i djecu,  konferencije i izložba lutaka rumunjskog Teatra Tandarica, a predstavljen je i „Kazališni epicentar“ – centar za mladu publiku. Za predsjednika „Kazališnog epicentra“ u narednom mandatu izabran je zamjenik gradonačelnika Čakovca Romano Bogdan. Veliko finale 18. Assitej-a danas u CZK Čakovec u 18,00 sati donosi predstavu „Hamletova istina“ zadarskog Kazališta lutaka.

loading