Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.10.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Manifestaciju Dani hrvatskih tržnica na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu već petu godinu za redom organizira Udruga hrvatskih tržnica Tako će se ove subote, 15. listopada građanima od 9,00 do 15,00 sati , na središnjem zagrebačkom trgu predstaviti tržnice iz cijele zemlje sa širokom paletom domaćih tradicijskih proizvoda kroz sajam oko 70-tak poljoprivrednih proizvođača, uglavnom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji prodaju vlastite proizvode. ” Manifestacijom Dani hrvatskih tržnica petu godinu za redom na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića pokazujemo sve dobrobiti rada naših OPG-a i malih poljoprivrednih proizvodača  na očuvanja ruralnih prostora, a Zagrepčanima i turistima nudimo kvalitetu  domaćih proizvoda”, rekao je  za Radio Kaj predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan.dani-trznica-predsjednik-vlasta

ZAGREB – Projekt „Modernizacija Zoološkog vrta grada Zagreba – prva faza“ dovršen je nakon dvije godine radova pa se tako u nedjelju, 16. listopada, za građane svečano otvara modernizirani Zoološki vrt grada Zagreba. Novo lice Vrta posjetitelji će moći razgledati od 9,00 do 17,00 sati, a za dolazak će moći koristiti samo glavni ulaz, onaj izgrađen na mjestu staroga kraj Prvoga maksimirskog jezera. Edukatori i drugi djelatnici Vrta u nedjelju će posjetitelje upoznavati s najvažnijim novostima u Vrtu, a na nekoliko ih mjesta očekuju i atraktivni zabavni sadržaji. U 13,45 ispred Labuđeg otoka posjetitelji će moći doživjeti posebno svečan trenutak. Violončelistica Ana Rucner izvest će Odu radosti, a prema zagrebačkom će se nebu vinuti baloni Divljeg srca grada.Inače, otvorenjem novoga glavnog ulaza u nedjelju zatvara se onaj privremeni na istočnoj strani Vrta.

ZAPREŠIĆ- Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom obilježavanja Dana Grada Zaprešića održana je danas u dvorani tamošnjeg Pučkog otvorenog učilišta. Grad Zaprešić svoj 21. rođendan slavi kao grad ugodnog življenja i svekolikog razvoja. Od smještaja svih mališana u dječje vrtiće, novouređenih školskih objekata, kvalitetnog srednjeg i visokog obrazovanja, do razvoja prometne infrastrukture, izgradnje obilaznice prema Brdovcu i Sloveniji, te za godinu dana najavljene modernizacije željezničke pruge do poduzetničkih zona i gospodarskih subjekata, istaknuo je gradonačelnik Željko Turk čestitajući svim Zaprešćanska i Zaprešćanima Dan grada. Dobru suradnju s Gradom Zaprešićem, istaknuli su u ime Zagrebačke županije zamjenik župana Damir Tomljenović i izaslanik zagrebačkog gradonačelnika, pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić. Na svečanoj sjednici zaprešićkog Gradskog vijeća uručena su i gradska priznanja pojedincima, institucijama i udrugama za promicanje kvalitete života i promidžbu Zaprešića u zemlji i inozemstvu. Dodijeljene su dvije zahvalnice, po pet medalja i povelja, jedna plaketa te Nagrada grada Zaprešića koja je uručena Hrvatskim cestama. Prije početka svečane sjednice Gradskog vijeća, izaslanstva grada Zaprešića, Zagrebačke županije, prijateljskih gradova i općina, Biograda na moru i Kiseljaka, te udruge branitelja položili su vijence i zapalili svijeće na spomen obilježju poginulim braniteljima Domovinskog rata.

ZAGREB- Na poziv glavnog direktora Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a Josea Graziana de Silve, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sudjelovao je ovog petka, 14. listopada na Konferenciji FAO-a u Rimu, koju je otvorio premijer Matteo Renzi, te na Okruglom stolu gradonačelnika na temu Pakt o politici prehrane u urbanim sredinama.Konferencija je održana u povodu obilježavanja 36. obljetnice Svjetskog dana hrane i 71. obljetnice utemeljenja Organizacije za prehranu i poljoprivredu UN-a – FAO. Grad Zagreb potpisnik je Pakta o politici prehrane u urbanim sredinama, kao jedne od najvažnijih ostavština Svjetske izložbe EXPO 2015. održane u Milanu, a na kojoj se predstavio i Zagreb. Gradonačelnik Milan Bandić susreo se s novoizabranom gradonačelnicom Rima Virginiom Raggi koja je istaknula da se veseli nastavku suradnje dvaju gradova koja je započeta potpisivanjem Izjave o namjeri između gradova Rima i Zagreba u ožujku 2012. godine. Na samoj konferenciji zagrebački se gradonačelnik susreo i s kolegom iz Milana. Gradonačelnik Giuseppe Sala i gradonačelnik Bandić najavili su i novi susret i nastavak suradnje nakon Protokola o suradnji iz ožujka 2008., a koji je jednim svojim dijelom bio vezan za izbor Milana kao domaćina Expo-a. U sklopu službenog boravka gradonačelnik se sastao i s direktoricom Dječjeg muzeja Explora u Rimu gdjom Particia Tomasich, koja je gradonačelnika i suradnike upoznala s načinom rada i programima Dječjeg muzeja Explora, te je posjetio i Hrvatsku školu u Rimu gdje je učenicima donirao knjige hrvatskog jezika i književnosti.

RADOBOJ  – Brojna događanja uz ovogodišnji Dan općine Radoboj i OŠ Side Košutić u tijeku su od proteklog vikenda, ali i ovaj vikend obiluje zanimljivim sadržajima. Ove subote, 15. listopada u programu od 10,00 sati je precizno slijetanje parajedrilicom – otvoreno državno prvenstvo. U nedjelju, 16. listopada u 11,00 sati počinje tradicionalni Radobojski maraton, a u 18,00 sati otvara se izložba slika u Zavičajnoj zbirci Središnje obilježavanje Dana općine i škole bit će u četvrtak, 20. listopada, a program obilježavanja traje do nedjelje, 23. listopada.

ČAKOVEC/KOPRIVNICA – U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Međimurske županije, Grada Čakovca, Koprivničko- križevačke županije i Grada Koprivnice te uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, ove subote, 15. listopada će u Centru za kulturu u Čakovcu u 17,00 sati  te 12. studenog u POU Koprivnica biti održan 23. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Na Susretu će nastupiti oko tisuću folkloraša unutar 22 hrvatska ansambla i skupina te gostujuće skupine iz Slovenije i Slovačke.

KRIŽEVCI – I ove godine, dva vikenda u listopadu u Križevcima će biti posvećeni doživljaju putovanja i iskustvima putnika u  sklopu 5. Pinklecfesta, festival o putovanjima, avanturizmu i turizmu, traganju, odlasku i dolasku, skitnjama i lutanjima. Ovog vikenda, 14. i 15. te idućeg 21. i 22. listopada u Križevcima će se slušati putopisna predavanja, ali i planinariti do Kalnika. Ovogodišnji festival posvećen je prvom putniku oko svijeta Magellanu te drugom Hrvatu putniku oko svijeta Ivanu Visinu, kojem je ove godine 210. obljetnica rođenja. Pinklecfest organizira križevačka udruga P.O.I.N.T. u suradnji s Planinarskim društvom Kalnik iz Križevaca.

IVANIĆ GRAD – Gospodarsko-turistička manifestacija 12. Bučijada održava se tijekom vikenda, 15. i 16. listopada u Ivanić-Gradu. Svečano otvorenje Bučijade je u subotu, 15. listopada, na glavnoj pozornici u centru Ivanić-Grada u 11,00 sati. Inače, na Bučijadu svi posjetitelji mogu doći i izletničkim vlakom „Bučko express“ koji polazi u subotu i nedjelju, 15. i 16. listopada u 9,20 sati s Glavnog kolodvora Zagreb. Povratak za Zagreb predviđen je u 17,25 sati.

VARAŽDIN – Ovog vikenda, sa subote, 15. na nedjelju, 16. listopada, u hrvatskim gradovima će se po peti puta održati međunarodna akcija Europska noć bez nesreća za odgovornu vožnju mladih bez utjecaja alkohola. Ova akcija će se odvijati u organizaciji Udruge Sigurnost u prometu i pod pokroviteljstvom Europskog foruma mladih i organizacije Odgovorni mladi vozači. Tako će u Varaždinu svi mladi između 18 i 26 godina moći sudjelovati u dobrovoljnom alkotestiranju, uz podršku volontera SUP- a i studenata Fakulteta prometnih znanosti te Zagrebačke pivovare koja već četvrtu godinu zaredom financijski podupire ovu akciju u sklopu kampanje „Razmisli- kad piješ, ne vozi“, prve hrvatske kampanje o odgovornom konzumiranju alkohola.

loading