Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.10.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Grad Zagreb ugostio je Međimurski gospodarski forum na kojem su se susreli vodeći međimurski poduzetnici s predstavnicima izvršne vlasti i lokalne samouprave s ciljem jačanja gospodarstva, olakšanja poslovanja te u konačnici unaprjeđenja života stanovnicima ne samo Međimurja već i cijele Hrvatske. „Uvijek je dobra prilika okupiti gospodarstvenike i sasvim sigurno ćemo uskoro vidjeti rezultate suradnje“, istaknuo je Matija Posavec župan Međimurske županije. Međimurski gospodarski forum na temu Pametni gradovi – Pametne regije otvorio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat koji je tom prilikom pohvalio Međimursku županiju na kontinuiranom gospodarskom rastu. “Ovo bi trebalo biti primjer kako zaraziti cijelu Hrvatsku s poduzetničkim idejama. Ako se može u Međimurju onda se može i u cijeloj Hrvatskoj“, kazao je ministar Horvat.

ZAGREB – Uoči 17. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba koja će biti održana u utorak, 30. listopada, svoju sjednicu održao je i Odbor za kontrolu. Na dnevnom redu bilo je 24 točaka, a najviše rasprave potaknuo je prijedlog zaključka oporbe o izradi Akcijskog plana te mjerama poduzetim radi poboljšanja kvalitete zraka na području Gradske četvrti Novi Zagreb – Istok koje se nalazi u blizini odlagališta otpada Jakuševac. Naime, na području spomenute Gradske četvrti je tijekom ove godine više od 25 puta zabilježena nedozvoljena razina ozona i lebdećih čestica, a čak pet puta tijekom srpnja i kolovoza i zbog toga predlagatelji traže hitnu reakciju Grada Zagreba. Spomenuti prijedlog je prihvaćen i bit će uvršten na dnevni red sjednice.

KOPRIVNICA – Koprivnička obrtnica Irena Kovačić u narednom četverogodišnjem mandatu obnašat će dužnost predsjednice Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije. Odlučili su članovi Skupštine županijske Obrtničke komore na danas, 15. listopada 2018. godine, održanoj konstituirajućoj sjednici. Za potpredsjednika podravsko-prigorske Obrtničke komore izabran je đurđevački obrtnik Damir Golubić, a predsjednik Nadzornog odbora u mandatnom razdoblju 2018.-2020. bit će križevački obrtnik Marijan Huzjak. Sjednici su, među ostalim, nazočili saborski zastupnici Damir Felak i Branko Hrg te župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, kao i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, koji je dobio podršku članova Skupštine Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije za još jedan mandat na čelu krovne organizacije.

ZAGREB – U Staroj gradskoj vijećnici u ponedjeljak, 15. listopada 2018. godine održana je 17. sjednica Odbora za mjesnu samoupravu. Članovi su prihvatili, između ostalog, prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Zagreba za 2018. godinu te prijedlog Odluke o rebalansu proračuna za 2018. godinu prema kojem bi proračun od 7 milijardi i 670 milijuna kuna bio povećan za oko 330 milijuna kuna te bi iznosio oko 8 milijardi i 5 milijuna kuna.

ZAGREB – ZET je u prvih šest mjeseci ove godine u minusu od 54 milijuna kuna te su u odnosu na prošlogodišnje razdoblje zabilježeni i manji prihodi 11,3 milijuna kuna.  Podaci su to iz poslovnog izvješća Zagrebačkog električnog tramvaja za prvu polovicu 2018. godine. ZET je u prvih šest mjeseci uprihodio 524 milijuna kuna ali i potrošio gotovo 578 milijuna kuna. Najviše je podbacila prodaja karata čiji su prihodi za 17,1 milijun kuna manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a razlog koji ističu iz ZET-a je uvođenje pojedinačne karte za 30 minuta vožnje po cijeni od 4 kune.

KOPRIVNICA – Zavodu za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije stigla su preostala tri, od osam naručenih vozila za sanitetski prijevoz. Ukupna vrijednost osam vozila je 2,2 milijuna kuna: Županija je iz decentraliziranih sredstava osigurala 1,5 milijuna, a Zavod preostalih 700 tisuća kuna. Naredne godine Zavod će nabaviti još četiri nova vozila. Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije raspolaže s 25 vozila, a u potpunosti obnovljen vozni park hitne medicinske službe, s pojedinačnom vrijednosti vozila od 530 tisuća kuna, najbolje pokazuje opredjeljenje Županije i ustanove: konstantno ulaganje u zdravstveni sustav.

VARAŽDIN – Međunarodna filatelistička izložba ALPE-JADRAN FILA 2018. održat će se u koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu ovog tjedna, točnije  od 18. do 21. listopada.  Zajednički je, pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora Republike Hrvatske,  organiziraju Hrvatski savez filatelista, Hrvatska pošta, Varaždinska županija i Grad Varaždin. O detaljima vezanim uz  ovu jedinstvenu, međunarodnu izložbu danas će u županijskoj palači u Varaždinu govoriti predstavnici organizatora, na konferenciji za novinare u 9,00 sati.

ČAKOVEC – U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, Knjižnica Nikola Zrinski Čakovec danas, 15. listopada 2018., u 18 sati  priređuje otvorenje izložbe “Kroz  stoljeća lokalnog međimurskog tiska” i predstavljanje pretiska knjige i  originalnog rukopisa dr. Ivana Novaka „Samoodredjenje naroda i Magjari”, a povodom 100. godišnjice njenog objavljivanja 1918. godine. Sutra, 16. listopada 2018,. u 18 sati u multimedijalnoj dvorani na rasporedu je program predstavljanja novog kola Biblioteke “Insula”.

RADOBOJ – Višednevni program koji se upriličuje uz proslavu Dana Općine Radoboj i dana OŠ Side Košutić započeo je ovog vikenda. Održano je državno natjecanje u preciznom slijetanju parajedrilicom, XI. rekreativno brdsko biciklistička utrka Rimska cesta 2018., otvorenje izložbe slika u Muzeju Radboa te dramska predstava Sveta Štefa. Tijekom čitavog ovog tjedna na rasporedu su brojne zanimljive aktivnosti, od izložbi, predavanja, radionica, književnih susreta, sportskih događanja. U petak, 19. listopada, u Osnovnoj školi Side Košutić proslavit će se 185 godina školstva u Radoboju, dok će se središnja svečanost proslave Dana Općine održati u subotu, 20. listopada.

loading