Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.10.2019.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – U nazočnosti brojnih uglednika, predstavnika županija, gradova i općina, te gospodarstvenika u utorak, 15. listopada 2019. godine je u Varaždinu svečano otvoren HBOR-ov Područni ured za Sjeverozapadnu Hrvatsku. Riječ je o šestom područnom uredu HBOR-a koji će pokrivati potrebe gospodarstvenika i jedinica lokalne samouprave u sjeverozapadnom dijelu zemlje koji je od izuzetnog ekonomskog značaja s obzirom da je ovdje koncentrirano 12% tvrtki koje u najvećem postotku čine hrvatski izvoz, te s gotovo 19% sudjeluju u hrvatskom BDP-u, rekla je predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko. Na značaj HBOR-a za zdravo gospodarstvo zemlje i opstojnost poduzetnika, s ciljem osnaživanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, na otvorenju je govorio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Novi Područni ured HBOR- a nalazi se u Varaždinu na adresi Petra Preradovića 17.

KOTORIBA – U službenom posjetu Općini Kotoriba danas, u utorak, 15.listopada 2019. godine, boravila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Razlog posjete bio je obilazak uspješnih lokalnih EU projekata u ovoj međimurskoj općini, a radi se o projektima koji su sufinancirani EU sredstvima iz Programa ruralnog razvoja. To su sufinanciranje izgradnje jedne nerazvrstane ceste, dječjeg vrtića i obnove jedne stare škole koja je pretvorena u kulturni centar te prostor Nogometnog kluba Graničar Kotoriba koji će tek krenuti u radove, a iznos sufinanciranja je oko 23 milijuna kuna, ističe ministrica Vučković. Uz ove projekte, ministrica Vučković posjetila je i dvije tvrtke koje su također korisnici potpora Ministratva poljoprivrede kroz Program ruralnog razvoja.

DOMAŠINEC – Međimurska županija čvrsto će financijski stati iza projekta dogradnje škole i školske sportske škole Osnovne škole Domašinec. Potvrda za to je Sporazum o zajedničkom financiranju projekta izgradnje sportske dvorane i dogradnje 6 učionica za potrebe škole koju pohađa 196 učenika, potpisan u utorak, 15. listopada 2019. godine između Općine Domašinec i Međimurske županije, a potpisnici su načelnik Mario Tomašek i župan Matija Posavec. Župan Matija Posavec još je jednom podsjetio da je ovo tek jedna od investicija u obrazovanju na području Međimurja, kako bi se stvorili preduvjeti danas za jednosmjensku, a sutra za cjelodnevnu nastavu. Inače, procijenjena vrijednost investicije dogradnje škole i izgradnje školske sportske škole u Domašincu, s opremanjem, je oko 15 milijuna kuna.

ZAGREB – Samo jedan usputan pogled na mobitel u vožnji može imati nesagledive posljedice na naše ili tuđe živote. Istraživanja su pokazala kako vozači imaju tri puta sporije reakcije dok imaju mobitel u ruci i dok gledamo u mobitel u vožnji automobil prijeđe bez nadzora 70 metara. S ciljem sprječavanja prometnih nezgoda uzrokovanih smanjenom pažnjom zbog korištenja mobitela u prometu, kako za volanom automobila i bicikla tako i kao pješaci, Hrvatska udruga menadžera sigurnosti početkom idućeg tjedna obilježit će Dan bez mobitela u prometu. „Iskoristili smo brojne promjene u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i fokus stavljamo na prometnu signalizaciju koja može spriječiti nesreće“, rekao je Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti. Inače, Dan bez mobitela u prometu bit će obilježen 21. listopada stručnom konferencijom „Mi i naši gadgeti u prometu“.

ZLATAR – Predsjednički kandidat Zoran Milanović boravi danas, 15. listopada 2019. godine, u Krapinsko-zagorskoj županiji. U prijepodnevnim satima posjetio je Zlatar, gdje se na najvećem zagorskom sajmu družio s brojnim građanima. – Hrvatsku u kojoj je „nenormalno iz dana u dan sve normalnije“ treba vratiti na stazu normalnosti, i to nažalost moram stalno ponavljati jer teško je na ovakav način, bez pustih obećanja, privući ljude, rekao je Milanović, ističući da kao predsjednički kandidat ne želi davati nerealna obećanja, jer to nije činio ni kada je bio premijer. – S obzirom da znam onu drugu stranu priče, kako je voditi državu, odgovarati za proračun, financije, gospodarski razvoj zemlje i socijalnu stabilnost, siguran sam da ću kao predsjednik jednako tako dobro moći ocijeniti što radi Vlada i u tome joj pomoći, a ne ucjenjivati iz tjedna u tjedan, naglašava Milanović. Nakon Zlatara, Zoran Milanović, u pratnji potpredsjednika Hrvatskog sabora Siniše Hajdaša Dončića, župana Željka Kolara te SDP-ovih gradonačelnika i načelnika posjetio je Zlatar Bistricu, a predviđen je i posjet Tuhlju i Klanjcu.

ZAGREB – Na Svjetskom prvenstvu u samostrelu održanom u Rusiji, članovi Streljačkog društva „Dubrava 1094“ iz Zagrebačke županije osvojili su čak 12 svjetskih medalja. Najuspješnija bila je Valentina Pereglin, osvojivši zlato u ženskoj konkurenciji, pojedinačno i ekipno. Tim povodom ovog utorka, 15. listopada, u prostorijama Zagrebačke županije u Zagrebu, sportaše Valentinu i Domagoja Pereglina, Ivana Boraka, Marijana Kajfeša i trenera Branka Pereglina primio je i prigodno nagradio župan Stjepan Kožić.- Zagrebačka županija može se pohvaliti najuspješnijom i najtrofejnijom sportskom obitelji Pereglin. Stoga upućujem čestitke članovima ovog izuzetno uspješnog kluba, koji je već dugi niz godina najbolji promotor Zagrebačke županije i Hrvatske- istaknuo je župan Kožić. Sportašima su uručene novčane nagrade od 15 i 10, te 4 i 3 tisuće kuna.

LUDBREG – Župan Varaždinske županije Radimir Čačić obišao je ovog utorka, 15. listopada 2019. godine radove koji se izvode na području grada Ludbrega, grada Varaždinskih Toplica te Općine Beretinec. Radi se o Bolfanu u kojem se modernizirana i asfaltirana Ludbreška ulica, u naselju Petkovec se radi na proširenju ceste, nogostupa i odvodnje dok u Općini Beretinec kreću radovi na autobusnom ugibalištu, a u naselju Ledinec se radi na sanaciji propusta. Radi se o infrastrukturnim zahvatima vrijednim više od milijun i pol kuna koji će olakšati život građanima ovih područja. – Morati ćemo iduće godine ući u projekt vrijedan okvirno 10 milijuna kuna, da saniramo štete na asfaltu i prometnicama – istaknuo je župan Čačić. Uz župana Čačića i suradnike, u obilasku radova bio je i ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački. Inače, ŽUC Varaždinske županije upravlja sa gotovo tisuću kilometara cesta, a osim redovnog održavanja na godišnjoj razini nastoji realizirati i značajnije projekte na cestama Varaždinske županije, rečeno je danas prilikom obilaska radova.

VARAŽDIN – Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije jedanaestu godinu zaredom, povodom Svjetskog dana seoskih žena 15. listopada, organiziralo je dodjelu priznanja “Ženska kreativnost u ruralnom životu” za 2019. godinu, a priznanja su dodijeljena danas u Županijskoj palači u Varaždinu. Ove godine predloženo je bilo ukupno 6 kandidatkinja odnosno udruga koje svojim radom i rezultatima ostavljaju trag u svojim sredinama:  Verica Pantaler, Udruga žena Općine Vidovec, Mara Bogović, Marija Cafuk i Brankica Kovaček te Udruga žena Općine Sveti Ilija – selo Doljan koja je dobitnica priznanja „Ženska kreativnost u ruralnom životu“ za 2019. godinu. Okupljene u Skupštinskoj dvorani pozdravila je i čestitala im savjetnica župana Varaždinske županije Natalija Martinčević. Svjetski dan seoskih žena 15. listopada, obilježava se s ciljem isticanja osobitosti seoskih žena i senzibiliziranja lokalne zajednice o njihovoj velikoj, ali još uvijek neprepoznatoj i nepriznatoj ulozi i doprinosu društvenoj zajednici.

ZAGREB – Volonterski centar Zagreb do 28. listopada zaprima prijave za Volonterski Oskar 2019., zagrebačku nagradu za volontera/ku godine. Nagrada se od 2009. godine dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na razini grada Zagreba, a provodi se u suradnji s Gradom  i Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Kandidate mogu prijaviti isključivo neprofitne organizacije koje provode volonterske programe i u svoj rad uključuju volontere. Nominirana može biti svaka osoba starija od 15 godina koja obavlja volonterske aktivnosti u skladu sa Zakonom o volonterstvu te ima najmanje 80 volonterskih sati u ovoj godini. Nagrada će dobitniku/ci biti uručena na svečanom događanju pod nazivom „Dodjela Volonterskog Oskara 2019.”, koja će se održati 4. prosinca 2019.

VARAŽDIN – Osmi Tjedan karijera, organizaciji Centra za podršku studentima i razvoj karijera, održava se na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu do petka, 18. listopada 2019. godine. Cilj Tjedna karijera je direktno povezivanje poslodavaca sa studentima koji će ubrzo potražiti svoje prvo zaposlenje. Na ovogodišnjem Tjednu karijera predstavit će se 56 poduzeća, čiji će predstavnici održati 30 radionica i 8 panel diskusija, a bit će biti održane i dvije panel diskusije na temu karijere informatičara, odnosno ekonomista nakon FOI-ja, u kojoj će sudjelovati uspješni FOI-jevi bivši studenti. Ovo je i odlična prilika za ugovaranje obavljanja stručne prakse. Mnogi su studenti dosad odabrali svoju praksu baš na ovaj način, a često su se i zaposlili u tim poduzećima odmah nakon završetka studiranja.

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorska županija u najvećoj je obnovi županijskih škola u svojoj povijesti: u obnovu 44 školska objekta uložit će se oko 160 milijuna kuna. Neke od škola već su temeljito obnovljene, na pojedinima su radovi u tijeku, a za dio škola trenutno je otvoren postupak javne nabave za izvođača radova. Odabir izvođača radova uskoro se tako očekuje za školsko-sportsku dvoranu pri Osnovnoj školi Mate Lovraka u Velikom Grđevcu, projekt vrijedan 2,8 milijuna kuna te Područnu školu u Donjoj Kovačnici vrijednu 1,2 milijuna kuna.

ZAGREB – Institut za razvoj obrazovanja organizira 15. po redu Sajam stipendija i visokog obrazovanja koji će se održati u utorak, 15. listopada  u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Na ovogodišnjem Sajmu stipendija, uz izlagače zemlje-partner Rusije, predstavit će se više od 50 hrvatskih i inozemnih sveučilišta, veleučilišta, državne institucije te zaklade koje predstavljaju svoje programe i stipendije iz 15 zemalja.

ČAKOVEC – Svečano uručivanje nagrada Međimurske županije, povodom Svjetskog dana učitelja, mentorima čiji su učenici osvojili prva mjesta na županijskim i državnim natjecanjima, susretima i smotrama održanim u školskoj godini 2018./2019. bit će održano u utorak, 15. listopada 2019. godine u čakovečkoj zgradi Scheier.  Tom prilikom, župan Međimurske županije Matija Posavec izrazit će im zahvalnost za predanost plemenitom i zahtjevnom poslu kojim se bave te će im odati priznanje za postignute uspjehe.

KRAPINA – Krapinsko-zagorska županija od 2018. godine nosi titulu „Županija-prijateljica djece“. Rezultat je to dugotrajnog truda i kontinuiranog rada za dječju dobrobit. Naglašavajući kako su djeca i obitelj u fokusu djelovanja, Krapinsko-zagorska županija objavila je javni poziv za prijavu prijedloga za Participativni dječji proračun za 2020. godinu. Uključivanje djece u odlučivanje o tome koji će se projekti za djecu financirati iz Županijskog proračuna predstavlja uspješan mehanizam identificiranja i realiziranja potreba djece, ističu u Županiji, uz napomenu da je rok za podnošenje prijave na ovaj Javni poziv 25. studeni 2019. godine.

ZAGREB – Turistička zajednica Zagrebačke županije raspisala je poziv za prijave za natjecanje naziva „Doživi Zagrebačku županiju“ za najbolju fotografiju doživljaja posjeta jedne ili više manifestacijama s područja Zagrebačke županije. Cilj je fotografijom prikazati priču i doživljaj s neke od manifestacija koje se događaju tijekom godine u Zagrebačkoj županiji, te promovirati i potaknuti na posjet događanjima i manifestacijama diljem Zagrebačke županije. Fotografije moraju biti snimljene isključivo na manifestacijama, odnosno događanjima ove ili u protekle tri godine na području Zagrebačke županije. Poziv je otvoren do 15. prosinca.

KOPRIVNICA – Na samom početku ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige danas, u utorak, 15. listopada u 18 sati u koprivničkoj Knjižnici „Fran Galović“ održat će se Večer koprivničkih krimića, a tom će prilikom biti predstavljeni autori kratkih kriminalističkih priča, nagrađeni u sklopu kreativnog natječaja „Koprivnički krimić“, koji je proveden tijekom ljeta. Prva nagrada pripala je Zoranu Odžiću iz Koprivnice za priču „Kradljivci stripova“, druga Hrvoju Šijaku iz Koprivnice za priču „Pod crkvenim zvonom“, treća Ivani Norac iz Čeminaca za priču „Ne možeš pobjeći“ dok je utješnu nagradu osvojila Martina Kobaš iz Koprivnice za priču „H.D.R.“.

loading