Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.11.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Bolnica Vrapče kao učilište, naziv je današnjeg simpozija,  koji je održan povodom Dana Bolnice i 137. obljetnice njenog osnutka. Bolnica Vrapče ispunila je sve svoje ciljeve, od pružanja zdravstvenih usluga, liječenja duševnih bolesnika, brige za starije i nemoćne te edukacije, istaknuo je ravnatelj Vlado Jukić. Uz pružanje zdravstvene usluge, Bolnica Vrapče posebno je značajna u segmentu obrazovanja, jer na brojnim predavanjima i edukacijama koje se temelje na praksi  u ovoj bolnici sudjeluju studenti sa zagrebačkih fakulteta, Medicinskog, Filozofskog,  Farmaceutskog, Prava, ali i Akademije dramskih umjetnosti te zdravstvenih učilišta, rekao je  rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras.

ZAGREB – Noć kazališta  2016. održat će se ove subote, 19. studenog pod motom „Kraljevstvo za kulturu“. U manifestaciji sudjeluje 86 institucija na 77 lokacija u 46 mjesta diljem Lijepe naše gdje će se moći  pogledati  rekordnih 145 predstava i sudjelovati na 50-tak popratnih programa za sve generacije. Uz to, cilj Noći su brojna gostovanja kazališta izvan svojih matičnih kuća, a sloganom se želi naglasiti koliko je ulaganje u kulturu bitno za cjelokupan razvoj društva, ističe voditeljica ureda Noći kazališta Nada Kruljac. Noć kazališta održat će se i u šest zemalja – Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Slovačkoj i Srbiji.

ZAGREB – Dan otvorenih vrata povodom Svjetskog dana Kronične opstruktivne plućne bolesti od 16. do 18. studenog organiziraju Grad Zagreb i Poliklinika  za bolesti dišnog sustava u Prilazu baruna Filipovića 11. Tim povodom pušači stariji od 40 godina mogu doći na besplatne preglede  koji će se tih dana održati u Poliklinici od 10,00 do 17,00 sati.. Pregledi se obavljaju bez uputnice i najave, a organizirani su u okviru programa Rano otkrivanje KOPB- a.

VARAŽDIN – Trodnevna radionica za pripremu hrvatskih tvrtki na izlazak na tržište SAD-a, započet će sutra u Varaždinu. U ulozi trenera i mentora bit će se troje renomiranih predstavnika poduzetničkog ekosustava grada Chicaga. Program radionice provodi se u sklopu projekta FT2C odnosno Fast track to Chicagoland, financiranog iz Alumni grants programa Američkog veleposlanstva u Zagrebu. Sudionici besplatnih radionica imat će prilike saznati sve potrebne informacije za pokretanje poslovanja u SAD-u, iz prve ruke čuti iskustva hrvatskih poduzetnika koji posluju u SAD, te uz mentorsko vođenje izraditi svoje akcijske planove za vlastiti proboj na tržište SAD-a. Treneri koji će moderirati radionicu posjeduju dugogodišnje iskustvo rada u poduzetničkom ekosustavu grada Chicaga, jednog od 10 najkonkurentnijih gradova svijeta.

ZAGREB –  O potpisivanju Europske povelje o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini, raspravljalo se na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije. Ravnopravnost spolova podrazumijeva da i muškarci i žene imaju jednake mogućnosti u doprinosu kulturnom, političkom, gospodarskom, društvenom i nacionalnom napretku. Iz tih razloga, Povelju je 2006. godine usvojilo Vijeće europskih gradova i regija kao organizacija lokalnih i regionalnih vlasti iz više od trideset zemalja Europe. Prijedlog o potpisivanju Povelje uputit će se na usvajanje Županijskoj skupštini, nakon čijeg će se usvajanja uputiti na potpis Županu te poslati u Bruxelles. Povelju bi provodilo Povjerenstvo kroz akcijski plan kojim će se odrediti prioriteti, aktivnosti i sredstva za njegovu provedbu .Do sada je Povelju potpisalo 256 europskih lokalnih i regionalnih uprava.

KRAPINA – Natječaj za dodjelu potpora tradicionalnim obrtima raspisala je Krapinsko-zagorska županija. Potpore se mogu dobiti za poboljšanja uvjeta radionice, izlaganje na specijaliziranim sajmovima, te izradu promidžbenog materijala. Povjerenstvo će, na temelju dostavljene dokumentacije i vrednovanja prema kriterijima navedenim u Pravilniku, izraditi prijedlog o korisnicima, iznosu i namjeni potpore, a konačnu odluku donosi župan Željko Kolar. Maksimalni iznos potpore po jednom korisniku je pet tisuća kuna, natječaj je otvoren do 29. studenog, a ukupno raspoloživa sredstva namijenjena dodijeli potpora tradicijskim, odnosno umjetničkim obrtima za 2016. godinu iznose 50 tisuća kuna.

ČAKOVEC – Prijem za dobitnike Povelja Hrvatske zajednice tehničke kulture upriličio je jučer poslijepodne u Maloj vijećnici Međimurske županije, župan Matija Posavec. Naime, jedanaest Međimurki i Međimuraca je na svečanoj akademiji povodom 70. obljetnice organiziranog rada u tehničkoj kulturi u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture primilo Povelje za izniman doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture. Na tom uspjehu im je ponaosob čestitao i prigodno ih darovao župan Posavec. Inače, začeci organiziranog bavljenja tehničkom kulturom u Međimurju datiraju još iz 1946. godine, a Zajednica tehničke kulture Međimurske županije danas okuplja 16 udruga.

KRIŽEVCI – Posebnu nagradu za najljepši dječji vrtić u sklopu projekta „Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj“ dobio je križevački Dječji vrtić Zraka sunca. U tom projektu sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, djeca iz centara za odgoj i rehabilitaciju te djeca iz domova bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornog i domaćeg bilja, prepoznavanje ljepote vlastitog krajolika te povratak tradicijskim vrtovima u svim hrvatskim područjima.

loading