Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.11.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Povodom 26. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Dana sjećanja na žrtve Škabrnje, u predvorju zagrebačke gradske uprave od srijede, 15. studenog 2017. godine može se razgledati izložba “Vukovar i Škabrnja u Zagrebu – 26 godina poslije”. Izložba, kako je rekla Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, donosi fotografije, novinske isječke i literarne uratke koji govore o prošlosti, budućnosti i sadašnjosti Vukovara i Škabrnje. Izložba se može razgledati do 22. studenoga. Ova izložba dio je tradicionalnog programa obilježavanja  žrtve Vukovara pod sloganom “I reći ću vam još jednu stvar, zapamtite Vukovar” u sklopu  kojega će se u petak ,17. studenog duž Vukovarske paliti lampaši. Istoga dana u 17,30 kod dvorane “Lisinski” bit će održan kratki umjetnički program.

ZAGREB – Predsjednik zagrebačke gradske skupštine Andrija Mikulić nastavio je s primanjima građana i predstavnika udruga u svom kabinetu. U srijedu, 15. studenog 2017. godine primio je predstavnike Udruge slijepih Zagreb. Tom prigodom izvršni direktor udruge Goran Denis Tomašković naglasio je kako udruga i skupština imaju odličnu suradnju koja će biti obogaćena izložbom slijepih u galeriji skupštine Kristofora Stankovića. Predsjednik skupštine Andrija Mikulić naglasio je kako je ova izložba, koja će biti realizirana u najkraćem mogućem roku, dokaz da slijepi i slabovidni sudjeluju u svakodnevnom životu te da im je kvaliteta života u Zagrebu sve veća. No da ima mjesta za napredak istaknuo je Tomašković ponajprije u području postavljanja taktilnih površina na velikim javnim površinama. Inače, rebalansom proračuna koji su gradski zastupnici prihvatili na prošloj sjednici skupštine osigurana su sredstva za postavljanje zvučnih signalizatora na križanjima.

ZAGREB – U Sesvetskom Kraljevcu danas, 15. studenog 2017. godine isporučen je prvi od 17 650 kućnih kompostera. Riječ je o pilot projektu kojim se želi smanjiti količina biootpada, što je propisano novom nacionalnom uredbom o gospodarenju otpadom, te podignuti svijest građana o važnosti recikliranja. Podjela kompostera od 350 litara građanima koji su javili na javni poziv bit će izvršena u roku od 60 dana. Ukoliko postoji interes građana, Grad će ponoviti javni poziv za projekt Kućnog kompostiranja otpada.

RADOBOJ – Konferenciju za novinare danas je u muzeju Radboa u Radoboju održala saborska zastupnica Marija Puh, koja se i tom prilikom, kao i za nedavne rasprave u Saboru, kritički osvrnula na novi promidžbeni spot Hrvatske turističke zajednice. – Unatoč činjenici da je kontinentalni turizam u nezaustavljivom rastu, područje sjevera Hrvatske, koje je poznato po svojim povijesnim, kulturnim i prirodnim vrednotama, brojnim atraktivnim manifestacijama te iznimnom eno-gastronomskom ponudom, u spotu je potpuno izostavljeno, ističe Marija Puh. – Nakon mojeg istupa na tu temu, u znak podrške javili su mi se brojni ljudi, među kojima i turistički djelatnici te poslali predivne fotografije našeg kraja te smo složni oko toga da je nedopustivo je da se nešto slično ubuduće ponovi, naglašava Puh. Upravo iz tog je razloga Hrvatskoj turističkoj zajednici i ministarstvu turizma danas upućeno otvoreno pismo.

ZAGREBPredsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova i predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Slavena Bačića u srijedu, 15. studenog 2017. godine primio je u Gradskoj upravi gradonačelnik Milan Bandić. Tom prigodom gosti su naglasili dosadašnju odličnu suradnju hrvatske metropole sa vojvođanskim Hrvatima. Kako je rekao Bačić, Zagreb je financijski potpomogao kupnju zgrade Zavoda za kulturu vojvođanskih   Hrvata,  a svake godine financira ljetovanje djece u Novom Vinodolskom. Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić rekla je da će se ta intenzivna i prije svega konkretna suradnja nastaviti i u narednom razdoblju, kako bi se sačuvao identitet Hrvata u Vojvodini,  odnosno Srbiji.

  ČAKOVEC – U čakovečkoj zgradi Scheier danas, 15. studenog 2017. godine predstavljena je „Monografija 2. Gardijske brigade Gromovi“. Udruga ratnih veterana 2. GBR Gromovi tiskala je novih tisuću primjeraka monografije s namjerom da je daruje svim osnovnim, matičnim i područnim školama u Republici Hrvatskoj, stoga ih je danas darovala ravnateljima međimurskih škola, kako bi promicali istinu o ulozi Gromova u Domovinskom ratu. Oko 9 i pol tisuća gardista sudjelovalo je u gotovo svim obrambenim akcijama 1991. godine, pritom ih je poginulo 205, trojica se vode nestalima, a 1700 ih je bilo ranjeno, kazao je predsjednik udruge i umirovljeni pukovnik Ivan Krupec. Inicijativu kojom će se među školarcima promicati istina o Domovinskom ratu podržao je i međimurski župan Matija Posavec, zahvalivši se Gromovima na nemjerljivom doprinosu u oslobađanju i stvaranju neovisne Republike Hrvatske.

ZAGREB – U Zagrebu je u srijedu, 15. studenog 2017. godine otvorena 8. međunarodna konferencija HEPA Europe, europske mreže za promociju zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti. Sama konferencija okuplja više od 350 znanstvenika i stručnjaka s područja tjelesne aktivnost i zdravlja iz 25 zemalja. HEPA Europe osnovana je od strane Svjetske zdravstvene organizacije, kako bi se promovirala tjelesna aktivnost kao neizostavni čimbenik intervencija, s ciljem prevencijE kroničnih bolesti povezanIH s manjkom kretanja. Iduće godine grad domaćin bit će London.

ZAGREB – Radove na zgradi Tehničke službe Klinike za psihijatriju Vrapče, stare 138 godina i zaštićenog spomenika kulture koja će nakon rekonstrukcije i adaptacije biti prostor za 60 bolesnika, u srijedu, 15. studenog 2017. godine otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Radovi vrijednosti 11 milijuna kuna trajat će 10 mjeseci. Inače, Grad Zagreb u proteklih pet godina u rekonstrukciju i adaptaciju Kliničke bolnice Vrapče i Sveti Ivan na Jankomiru uložio je 150 milijuna kuna, kako bi se osigurano kvalitetan nadstandard zdravstvenih usluga. U sklopu obilježavanja Dana bolnice u  tamošnjoj Galeriji Slava Raškaj zagrebački gradonačelnik otvorio je i izložbu slika, koje su vlasništvo Bolnice, a do sada nisu bile prezentirane javnosti.

VARAŽDIN – O sklapanju Povelje o prijateljstvu i suradnji Grada Varaždina i Grada Vukovara, o stanju nezaposlenosti u gradu Varaždinu, ali i o čitavom nizu radova na obnovi, preuređenju i prenamijeni objekata, uključujući bivše kino Dom te nekadašnju zgradu Centra Tomislav Špoljar, danas, 15. studenog 2017. godine se raspravljalo na kolegiju gradonačelnika Grada Varaždina Ivana Čehoka s pročelnicima gradskih upravnih odjela. Gradonačelnik Čehok, u cilju postizanja veće transparentnosti rada gradske uprave te u skladu sa svojom nekadašnjom praksom, na kolegij je pozvao i predstavnike medija. Tako se uz ostalo moglo čuti kako će Varaždin, napokon, dobiti Dnevni centar za osobe s posebnim potrebama, u zgradi bivšeg centra Tomislav Špoljar, u čiju će obnovu biti uloženo oko 495.000 kuna. U istu zgradu, bit će izmješteno i Društvo Naša djeca Varaždin, čime će se osloboditi dodatan prostor za varaždinski FOI, dodaje Čehok. Osim toga, prilazi se i rekonstrukciji bivšeg Kina Dom u čijih će 1.400 kvadrata biti smješten park kreativne industrije. Ove godine, za projektnu dokumentaciju obnove, bit će izdvojeno 195.000 kuna, dok se vrijednost kompletne rekonstrukcije i otvaranje 3. kata objekta procjenjuje na 8 milijuna kuna.

KRAPINA – Dodjela nagrade najljubaznijim vozačima Grada Krapine održana je danas, 15. studenog 2017. godine u Krapini. Naime na području grada provodila se akcija “Dan ljubaznosti u prometu” te su volonteri Crvenog križa evidentirali registracijske oznake vozila, čiji su vozači bili ljubazni prema pješacima na pješačkim prijelazima. Nagrade Mirku Šašku, Valentini Laljek, Darinki Došen te Milivoju Hršaku uručili su u ime Policijske uprave Krapinsko-zagorske Mario Duktaj te zamjenik gradonačelnika Krapine Dragutin Kozina. – Drago nam je da ovakve aktivnosti možemo provoditi u Krapini, a ne se samo koncentrirati na one negativne vijesti vezane za promet – istaknuo je Kozina te nagrađenima poželio još puno prijeđenih sigurnih kilometara. Inače, ova akcija je provedena i u Zaboku te Zlataru s ciljem poticanja tolerantnih odnosa između vozača i pješaka, a provodit će se i dalje u svim većim gradovima na području Krapinsko-zagorske županije.

ZAGREB – U povodu obilježavanja 40. obljetnice prijateljstva gradova Lisabona i Zagreba, danas će se u palači Dverce sastati zagrebačka delegacija, predvođena pročelnikom Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivicom Lovrićem i delegacija Lisabona u kojoj su Catarina Vaz Pinto, vijećnica za kulturu Grada Lisabon, Alberto Laplaine Guimarães, glavni tajnik Grada Lisabona i veleposlanik Portugala u Republici Hrvatskoj Jorge Silva Lopes. Danas u 20,00 sati, u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, bit će održan koncert Ane Moure, zvijezde portugalskog fada, kojim završava niz manifestacija održanih u Lisabonu i Zagrebu u povodu ove jubilarne obljetnice.

ZAGREB – Projektni tim za razvoj palijativne skrbi na području Zagrebačke županije usvojio  je Nacrt Plana razvoja palijativne skrbi za područje Zagrebačke županije 2018. – 2022. kojeg će uputiti u javnu raspravu.   Govorilo se i o programu tečaja „Palijativna skrb u praksi“ kojeg će članovi Tima  zajedno s glavnim medicinskim sestrama ispostava domova zdravlja Zagrebačke županije pohađati 25. i 26. studenog ove godine.

KRAPINA – Od danas, 15. studenog 2017. godine, s radom je službeno započela Zimska služba,a na svim vozilima obavezna je zimska oprema. Da su spremni za nadolazeću zimu potvrđuju u Upravi za ceste Krapinsko-zagorske županije u čijoj je ingerenciji 657,23 kilometara županijskih i lokalnih cesta, a u 137 kalendarskih dana, u razdoblju od 15. studenog 2017. do 31. ožujka 2018. godine u radu Zimske službe sudjelovat će 14 kamiona, osam Unimoga te pet utovarivača. Planirana je potrošnja 2500 tona soli i 2500 kubičnih metara sipine, a u uvjetima prosječne zime, kakva se i očekuje, za rad Zimske službe izdvojit će se oko pet milijuna kuna. Problema ne bi trebalo biti ni na 285 kilometara državnih cesta na području Krapinsko-zagorske županije, potvrđeno je iz Hrvatskih cesta, a da su spremni za zimske uvjete, potvrdili su i iz Autoceste Zagreb-Macelj.

NEDELIŠĆE – U tijeku su završne pripreme za tradicionalnu sajamsku priredbu “MESAP JESEN 2017” u Nedelišću, koja će po 11. put predstaviti gospodarstvenike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i udruge s bogatom ponudom roba i usluga iz područja poljoprivrede ekologije i zdrave prehrane, obnovljivih izvora energije i pčelarstva. Posjetitelji će ovog vikenda, u subotu, 18. studenog i nedjelju, 19. studenog, moći na sajmu doznati više informacija o novinama u poljomehanizaciji, suvremenoj opremi za voćarstvo vinogradarstvo, sistemima za navodnjavanje, sadnicama i drugom. Inače, tematski fokus ovogodišnje priredbe stavljen je na pčelarstvo i prateću industriju.

KOPRIVNICA –  Volonterski centar Koprivnice ponovno je otvorio svoja vrata volonterima i organizatorima volontiranja, a ured je i dalje u koprivničkom Domu mladih.  Iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dobivena je naime financijska podrška od 70 tisuća kuna  za jednogodišnje projekte lokalnih volonterskih centara. Udruga Kopriva, koja je pokretač Volonterskog centra, zaposlila je voditeljicu Centra, a projekt s  dodatnih 70 tisuća kuna sufinancira i Grad Koprivnica. Ured vodi Petra Travinić, novoizabrana tajnica Udruge Kopriva.

VARAŽDIN – Gradska knjižnica i čitaonica ”Metel Ožegović”  povodom Mjeseca hrvatske knjige danas organizira već tradicionalno proglašenje najčitatelja. Program proglašenja najčutatelja za prošlu godinu počet će danas u podne  u Odjelu za mlade i Odjelu strane literature Gradske knjižnice u vili Bedeković.  Zaključni program ovogodišnje manifestacije Mjesec hrvatske knjige u varaždinskoj knjižnici ‘Metel Ožegović’ bit će pak večerašnje  predstavljanje knjige ‘Odhajanja’ – zbirke nagrađivanih kajkavskih pjesama autora Tomislava Ribića. Program će u studijskoj čitaonici knjižnice početi u 19,00 sati.

loading