Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 15.11.2018.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Tradicionalni hrvatski godišnji susret poslovnih subjekata iz sektora putničkih agencija, hotelijerstva i turističkih odredišta – poslovno turistička burza PUT, održava se u Varaždinu, a u okviru burze, danas, 15. studenog 2018. godine je održana svečanost dodijele tradicionalnih godišnjih nagrada Simply The Best. Cilj događanja, koje je okupilo 170 sudionika iz preko stotinu poslovnih subjekata iz Bosne i Hercegovine, Češke, Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Slovenije je predstavljanje hrvatske turističke ponude domaćim i inozemnim organizatorima putovanja. Dodjela godišnjih nagrada ” Simply the Best”, dodjeljuje organizator burze u suradnji sa Udrugom hrvatskih putničkih agencija, i specijalizirani turistički časopis Way to Croatia. Među 40-tak dodijeljenih nagrada, Zagorju je pripalo njih pet. Tom činjenicom posebno je zadovoljan župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je prisustvovao dodijeli i čestitao svim dobitnicima. Nagrade „Simply the best“ se dodjeljuju za kreativnost, inovativnost te razvoj i unapređenje ukupne turističke ponude destinacije.

ZAGREB – Po treći puta odgođeno je zatvaranje remetinečkog rotora, čije je ovaj puta zatvaranje za siječanj 2019. godine najavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Prema riječima zagrebačkog gradonačelnika zatvaranje je odgođeno na zahtjev građana koji su njegovo zatvaranje tražili iza Adventskih događanja obzirom da se u gradu očekuje velik priljev gostiju, što bi moglo izazvati velike gužve na najvećem gradskom gradilištu vrijednom 300 milijuna kuna. Podsjećamo, tramvajski promet nije u funkciji već nekoliko mjeseci tako da je za građane Novog Zagreba organiziran prijevoz autobusima.

ZAGREB – Zimska služba Grada Zagreba spremna je za zimu. Ove godine 2627 kilometara zagrebačkih prometnica od snijega i leda će čistiti 292 ekipe koje su raspoređene u 17 baza diljem grada. Za zimsko razdoblje, koje traje od 15. studenog do 15. travnja, Zimska služba na raspolaganju ima 13500 tona soli te četiri tisuće tona sipine, a prema potrebama u slučaju obilnijih padalina i ekstremno niskih temperatura na raspolaganju su zalihe iz strateške pričuve. „Od svih glavnih gradova zemalja EU, Zagreb ima najbolju zimsku službu ne samo zato što imamo najbolju opremu nego što imamo vrhunski educirane ljude“, rekao je gradonačelnik Milan Bandić nakon obilaska zagrebačke Zimske službe. Kako bi se što učinkovitije čistile zagrebačke prometnice sva vozila Zimske službe opremljena su GPS uređajima, a u glavnoj bazi na Žitnjaku je instaliran sustav za rano otkrivanje poledice i leda na kolniku koji putem senzora na 17 lokacija u gradu dojavljuje u realnom vremenu trenutačno stanje prometnica. Sprega ta dva sustava omogućava preventivno reagiranje na najkritičnijim točkama u Zagrebu.

ZAGREB – Nova zgrada Zavoda za forenzičku psihijatriju Psihijatrijske bolnice Vrapče svečano je otvorena u četvrtak, 15. studenog 2018. godine. Riječ je o europskom projektu vrijednom oko 68 milijuna kuna u sklopu kojeg je uređen objekt površine od oko 4 tisuće 500 četvornih metara. Pacijenti tog odjela dosad su boravili u osmerokrevetnim sobama, a odsad će biti smješteni u jednokrevetnim ili dvokrevetnim sobama s ukupno 70 kreveta i 15 stolaca dnevne bolnice. Budući da će u tom objektu biti smješteni psihički bolesnici osuđeni na prisilno liječenje zbog teških kaznenih djela počinjenih u neubrojivom stanju, bolnički kompleks bit će pod stalnim video nadzorom, ograđen je i betonskim zidom i željeznom ogradom, a ulazak i izlazak iz kompleksa bit će moguć samo s elektronskom karticom u pratnji ovlaštenih osoba.

ČAKOVEC – Ugovor o nabavi uređaja za magnetsku rezonancu 1,5T za potrebe Županijske bolnice Čakovec, potpisan je danas, 15. studenog 2018. godine, u Maloj vijećnici Međimurske županije. S predstavnicima tvrtke, od koje će uređaj biti nabavljen, potpisao ga je župan Međimurske županije Matija Posavec. Nabavka uređaja, vrijednog 8, 3 milijuna kuna u potpunosti je opravdana s obzirom da 84% stanovnika Međimurja zdravstvene usluge koristi upravo u čakovečkoj bolnici. Osim toga, čak 2000 ljudi godišnje treba obaviti dijagnostiku putem uređaja za MR, rekao je međimurski župan Matija Posavec napomenuvši kako će uređaj, po nabavci, biti smješten u dograđeni i sasvim novi prostor Bolnice. Uređaj za MR Međimurcima bi trebao biti na raspolaganju najkasnije do veljače. Što se tiče financijskog pokrivanja njegove nabavke postoji čvrsto jamstvo da će novac biti osiguran i u rebalansu državnog proračuna, a kako kompletna investicija ne bi pala na leđa Županije, rekao je župan Posavec.

ZAGREB – Savez Roma u Hrvatskoj Kali Sara od Grada Zagreba dobio je obnovljen prostor u Hatzovoj ulici. U prostoru će biti smještena Središnja knjižnica Roma u Hrvatskoj, redakcija novina i portala Phralipen, uredski prostori Saveza, a služit će i za održavanje sastanaka te obilježavanje nacionalnih praznika Roma i drugih javnih događaja. Kako je istaknuo saborski zastupnik i osnivač Kali Sare, Veljko Kajtazi, riječ je o prvom takvom prostoru u Hrvatskoj namijenjenom isključivo radu na boljitku života Roma, kako u Zagrebu tako i u cijeloj državi.

DONJI KRALJEVEC – Završna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade Osnovne škole Donji Kraljevec“, održana je danas,15. studenog 2018. godine, u prostorijama Škole. Riječ je o školi koju pohađa 106 učenika u 8 razrednih odjeljenja, rekla je ravnateljica škole Sandra Vlahek zahvalivši svima na provedenoj investiciji kroz svega 5 mjeseci. Inače, riječ je o dvorani izgrađenoj prije petnaestak godina u čiju je energetsku obnovu, kao i obnovu škole, uloženo 4,2 milijuna kuna od čega je 2,5 milijuna europskih sredstava, 1,28 su sredstva nacionalnih fondova dok je preostali iznos osigurala sama Županija, naglasio je ravnatelj MEDEA-e Alen Višnjić. Prethodnu obnovu vrtića, a sada i dvorane i škole zaslužuje kraj koji se može pohvaliti pozitivnim demografskim pokazateljima, napomenuo je župan Matija Posavec dodavši kako je ovo samo jedna od brojnih investicija u obrazovanje na području Međimurske županije. Inače, zbog dotrajalosti, škola u Donjem Kraljevcu bila je jedan od većih potrošača energenata, a sada će ostvarivati uštede i do 73%.

ZAGREB – U Zagrebačkoj županiji održan je sastanak na kojem su bili stručnjaci sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta te predstavnici proizvođačke organizacije, županijski savezi udruga, zadruge, poljoprivrednici, LAG-ovi i brojni drugi. – Čak 61% studenata Agronomskog fakulteta u Zagrebu dolazi s područja Zagrebačke županije i Zagreba – rekao je dekan Zoran Grgić istaknuvši kako je cilj suradnje priprema i provedba projekata razvoja poljoprivrede, sela i ruralnih prostora. Predstavnici fakulteta izložili su potencijalnu suradnju sa županijom na više razina u području poljoprivrede – od analitike prirodnih resursa, preko tehnološke razine i socioekonomske situacije do strateških ciljeva.

KOPRIVNICA – Prijem za predstavnike Hrvatskog boksačkog saveza u koprivničkoj Gradskoj upravi zajednički su upriličili Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija, a delegacije su predvodili gradonačelnik Mišel Jakšić i zamjenik župana Ratimir Ljubić. U Koprivnici je puno napravljeno na popularizaciji boksa, naglašava gradonačelnik Jakšić te najavio izgradnju novih dvorana i rekonstrukciju postojećih gdje će boks i ostali borilački sportovi dobiti svoje mjesto i bolju poziciju. Na prijemu se razgovaralo o projektu Saveza „Škola boksa“ čija je prezentacija održana nakon prijema u dvorani koprivničke Srednje škole za učenike osnovnih i srednjih škola, a predvodio ju je proslavljeni boksač Željko Mavrović.

KRAPINA – Povodom obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige, ovog četvrtka, 15. studenog 2018. godine, u 18,00 sati u Plavoj dvorani Gradske knjižnice Krapina, predavanje na temu “Zagorski Carevi” održat će Vesna Jelić, viša knjižničarka i ravnateljica knjižnice. Na predavanju će govoriti o trojici istaknutih hrvatskih intelektualaca, djedu, ocu i sinu, koji su, bilo svojim rođenjem, životom ili radom, bili vezani uz Hrvatsko zagorje.

ZAGREB – Od, danas do nedjelje,18. studenog 2018. godine Dobrovoljno biciklističko društvo Potepuh iz Zagreba organizira 7. Biciklistički maraton za Vukovar. Rekreativni biciklisti i biciklistice iz cijele Hrvatske u tri dana prijeći će put od Zagreba do Vukovara, obilježavajući tako obljetnicu sloma obrane Grada heroja, te odajući počast hrvatskim braniteljima i civilima ubijenima tijekom opsade i razdoblja okupacije. Start je na Jelačićevom trgu u Zagrebu u 9:00 sati i prvoga dana vozi se do Novske, drugoga dana od Novske do Strizivojne, a trećeg dana najkraća,  ali najtužnija etapa – od Strizivojne do Vukovara, te posjet mjestima sjećanja u Gradu heroja i njegovoj okolici. Četvrti dan, 18. studenog, na samu obljetnicu, sudionici će se priključiti Koloni sjećanja.

loading