Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.11.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Za dva tjedna, 30 studenog, započinje najbolji advent u Europi, Advent u Zagrebu koji će trajati, zajedno s novogodišnjim događanjima do 07. siječnja 2020. godine. Ove godine glavne odrednice su Orašar i hrvatska baština, ekologija i održivost te pristupačnost za osobe s invaliditetom, a uz tradicionalne lokacije poput Trga bana Jelačića, Europskog trga, Zrinjevca, Ledenog parka s klizalištem i Štrosmajerovog trga, na kojima će biti održani koncerti, radionice i izložbe, svim posjetiteljima adventa na raspolaganju su nove lokacije s bogatim programima. „Imat ćemo Filmski Advent na Tuškancu sa svakodnevnim projekcijama božićnih filmova u 11,00 i 17,00 sati, tu je Advent kod HNK koji će imati u potpunosti novu scenografiju i koncept, a još jedna novost je uređenje prolaza Oktogon“, najavila je Martina Bienenfeld, direktorica zagrebačke Turističke zajednice. Zagrebački advent je najvažnije turističko događanje u Gradu Zagrebu za vrijeme kojeg je prošle godine zabilježeno 122.780 dolazaka i 231.875 noćenja. Više informacija o zabavnim, kulturnim i gastronomskim događanjima u sklopu ove tradicionalne božićne manifestacije moguće je pronaći na službenoj mrežnoj stranici www.adventzagreb.hr

ZABOK – Novoizgrađeni Vatrogasni centar Zagorske javne vatrogasne postrojbe Zabok svečano je otvoren danas, 15. studenog 2019. godine. Rezanjem vrpce otvorili su ga potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić i kum centra, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Nova zgrada veličine je 878 metara četvornih, izgradnja je koštala je 4 milijuna i 200 tisuća kuna za što je dignut kredit, a ukupna kvadratura zemljišta iznosi 3800 metara četvornih što ostavlja prostora za širenje i izgradnju poligona. Zagorska javna vatrogasna postrojba broji 53 profesionalna vatrogasaca koji rade u dežurstvima na dvije lokacije te su opremljeni s 11 vozila. Čestitke zagorskim vatrogascima uputili su brojni gosti, među kojima i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Žarko Tušek.

KRAPINA – Projekt dogradnje krapinskog Gradskog dječjeg vrtića Gustav Krklec uspješno je priveden kraju te će novi prostori već u ponedjeljak, 18. studenog 2019. godine, dobiti svoje stanare. Prema riječima ravnateljice vrtića Ksenije Ostojić riječ je o prostorijama za dvije odgojne skupine, suvremeno opremljene didaktikom i svime potrebnim za rad s djecom predškolskog uzrasta, a o zadovoljstvu roditelja, koji su bili na listi čekanja za upis djece u vrtić, nije ni potrebno govoriti. Radovi na dogradnji vrtića, čija je vrijednost oko dva i pol milijuna kuna, počeli su u svibnju, a osim dogradnje gradski se dječji vrtić sada može pohvaliti i vatrodojavom na kompletnom objektu, a planova ima još, izjavio je prilikom današnjeg obilaska novih vrtićkih prostora, zadovoljan krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović. – Naredne godine planira se urediti fasada na starom dijelu vrtića, ali i urediti vanjska igrališta te hortikultura.

ZAGREB – Stručnim skupom u petak, 15. studenog 2019. godine,u Staroj gradskoj vijećnici, s ciljem ispitivanja izazova s kojima se žene susreću u današnjem poslovnom svijetu, Zonta klub Zagreb, međunarodna udruga usmjerena osnaživanju, edukaciji i potpori zaposlenim ženama diljem svijeta obilježava 100 godina djelovanja u svijetu te 25 godina rada u Zagrebu i Hrvatskoj. Iako je puno toga napravljeno za jednakost muškaraca i žena, kako ističe predsjednica Zonta kluba Zagreb Marina Kuzman, mjesta za pomak itekako još uvijek ima. „Koliko god žene bile sigurne na tržištu rada, koliko god žene financijski pridonosile društvu i obitelji mi još uvijek imamo nasilje nad ženama koje je i prikriveno i javno, žene su još uvijek diskriminirane i još uvijek žene ne dostižu svoj puni potencijal“, naglasila je Kuzman. Stručni skup Zonta kluba Zagreb održava se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

VARAŽDIN – Predstavljanje Svečanog bala Varaždinske županije, koji će se početkom slijedeće godine održati po drugi puta u organizaciji Varaždinske županije, održano je danas, 15. studenog 2019. godine u Varaždinu, gdje je održan i prvi bal na ovim prostorima još tamo davne 1771. godine. Ta je tradicija obnovljena početkom ove godine, a Svečani bal odmah je prepoznat kao jedan od najznačajnijih društvenih događaja, kao mjesto sklapanja novih prijateljstava, poslova, mjesto diplomatskih, gospodarskih, kulturnih i političkih aktivnosti, naglasila je predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije, Natalija Martinčević. Temelje je Svečani bal učvrstio partnerstvom s Hrvatskim balom gradišćanskih Hrvata, čije će se 73. izdanje održati slijedeće godine u Beču. Ovo partnerstvo ujedno je početak međuregionalne suradnje Varaždinske županije i Gradišća, doma brojnih Hrvata, napomenuo je veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj NJ.E. Markus Wuketich. Svečani bal Varaždinske županije održat će se 24. siječnja 2020. godine, što bi trebala biti dodatna promocija Hrvatske koja će u to vrijeme predsjedati Vijećem Europske unije, naglasio je varaždinski župan Radimir Čačić.

ZAGREB – 49. Malonogometni turnir Kutija šibica 2019. održat će se od 23. studenog do 28. prosinca, a ove godine se za turnir prijavilo ukupno 254 ekipe što je 50 ekipa više nego lani i najveći broj prijava u posljednjih deset godina. Najveći broj prijava je u seniorskom dijelu turnira gdje će se za prestižnu titulu osvajača Kutije šibica boriti 164 ekipe, u veteranskom dijelu su 74 prijavljene ekipe, dok se za treći turnir žena prijavilo 16 ekipa koliko ih je bilo i prošle godine. Sve to potvrđuje status najvećeg kultnog malonogometnog turnira u regiji, a osim u Dvorani II Doma sportova utakmice će se igrati i u sportskim dvoranama Trnsko, Peščenica i Dubrava- istaknuo je ravnatelj Upravljanja sportskim objektima Marinko Tomić.

KRAPINSKE TOPLICE – Sastanak u organizaciji Županijske uprave za ceste o održavanju cesta na području Krapinsko-zagorske županije za vrijeme trajanja zimskih uvjeta, održan je danas u Krapinskim Toplicama. U nadležnosti zagorskog ŽUC-a je 660 kilometara županijskih i lokalnih cesta navodi ravnatelj Stjepan Sirovec te naglašava da je za rad zimske službe predviđeno između 5,5 i 6 milijuna kuna. – Građani mogu biti sigurni da će županijske i lokalne ceste biti održavane kvalitetno i kao što su bile i do sada, no apeliramo na građane da upotrebljavaju zimsku opremu i prilagode vožnju uvjetima na cesti kako bi vožnja u zimskim uvjetima bila bez većih poteškoća, ističe Sirovec. Hrvatske ceste vode brigu o 316 kilometara državnih cesta na području Krapinsko-zagorske županije, a da su spremni za nadolazeće zimske uvjete naglasio je voditelj službe za redovno održavanje državnih cesta, Hrvoje Sokol. Da nikakvih problema u zimskim uvjetima ne bi trebalo biti ni na 60 kilometara autoceste na području Krapinsko-zagorske županije potvrdio je iz tvrtke zadužene za brigu o autocesti Zagreb – Macelj Zrinko Hržić.

ČAKOVEC – Počast obilježavanju 28. obljetnice sjećanja na žrtvu Vukovara, u gradu Vukovaru 18. studenog 2019. godine i u Čakovcu, u nedjelju, 17. studenog pod nazivom „ I U MOM GRADU VUKOVAR SVIJETLI“ na dostojanstven način odat će Koordinacija udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije u suradnji s Međimurskom županijom i Gradom Čakovcem. Program u Čakovcu počinje u 17,30 sati polaganjem vijenca na spomen ploču, na igralištu NK „Sloga“ i svetom misom, a zatim ispred crkve Sv. Antuna Padovanskog s upaljenim lampionima čakovečkim ulicama kreće Kolona sjećanja, čiji će sudionici u Vukovarskoj ulici lampionima na rotoru ispisati „VUKOVAR“.

BJELOVAR – Opća bolnica Bjelovar odabrala je izvođača radova za gradnju nove ugrade. Na javni natječaj javila su se četiri izvođača, a kao najpovoljnija je izabrana ponuda jedne križevačke građevinske tvrtke. Projekt je vrijedan 272 milijuna kuna i jedan je od najvrijednijh objekata visoke gradnje u Hrvatskoj. Za investiciju je 70 milijuna kuna osigurano putem fondova EU, 90 milijuna kuna putem kredita Bolnice te 4,7 milijuna kuna iz sredstava državnog proračuna. Čelnici Bjelovarsko-bilogorske županije održali su nedavno i sastanak s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem gdje su zatražili sufinanciranje razlike u cijeni od 107 milijuna kuna po principu 75% Vlada, ostatak Bjelovarsko-bilogorska županija. Predsjednik Plenković najavio je kako će se razmotriti ta mogućnost.

VARAŽDIN – Nagrada Katarina Patačić za najbolju knjigu pisanu na kajkavskom jeziku u 2018. godini pripala je Goranu Gatalici za zbirku pjesama „Odsečeni od svetla“, jednoglasno je odlučilo izborno povjerenstvo u kojem su bili Ernest Fišer, Ivanka Kunić i Ružica Marušić-Vasilić. Nagrada će pjesniku biti dodijeljena u petak, 15. studenoga 2019. god. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Metel Ožegović u Varaždinu, u 19,00 sati. Dodjelu Književne nagrade organiziraju Varaždinsko književno društvo, Ogranak Matice hrvatske Varaždin i Gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović.

ZAGREB – U deset restorana s područja Zagrebačke županije nositelja standarda Okusi tradicije zagrebačkog kraja od 15. do 25. studenoga održavaju se prvi nacionalni Dani Okusa hrvatske tradicije. Jela su po promotivnim cijenama za tri slijeda, a na području Zagrebačke županije nude ih objekti u Velikoj Gorici, Pisarovini, Vrbovcu, Jastrebarskom, Svetoj Nedelji, Zaprešiću, Samoboru, Ivanić-Gradu, Šenkovcu i Svetom Ivanu Zelini.- Pozivam sve građane da iskoriste priliku ove manifestacije i uvjere se u kvalitetu tradicijskih domaćih proizvoda i jela po promotivnim cijenama- istaknula je u petak, 15. studenog na press konferenciji u Zagrebu direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

loading