Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.12.2016.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović svoj je ured danas izmjestila u zgradu Međimurske županije, gdje je u prijepodnevnim satima razgovarala s čelnicima županije i Grada Čakovca, a potom i s predstavnicima braniteljskih udruga i nacionalnih manjina. Predsjednica je u svom obraćanju medijima naglasila da Međimurska županija, iako najmanja u Hrvatskoj, može ostalima poslužiti kao primjer, jer ostvaruje izuzetne rezultate na brojnim područjima. Prednjači kada se govori o gospodarskom rastu, zatim o izvozu, odnosu prema obrazovanju, a ulaže i posebne napore u integraciji nacionalnih manjina. Ono što je Međimurju boljka, nizak je prosjek plaća, detektirala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. S druge strane, zamjenik gradonačelnika Čakovca Mario Medved zatražio je od predsjednice podršku u ostvarivanju projekta izgradnje Centra za odgoj i obrazovanje, a podršku svim projektima u vrijednosti oko 2 milijarde kuna koje je na nacionalne i EU fondove prijavila županija, zatražio je i međimurski župan Matija Posavec. Inače, predsjednica će u Međimurju boraviti sve do subote, a do tada će se u neposrednom kontaktu susresti sa oko 800 građana.

ZAGREB – Hrvatsku je prvih 9 mjeseci ove godile posjetilo više od 16 milijuna turista koji su ostvari gotovo 91 milijun noćenja. Gledajući to u odnosu na prošlu godine zabilježeno je 10 posto više noćenja odnosno 14 posto više dolazaka. I dok se prijašnjih godina ulagalo u promociju sezone, u sljedećoj 2017. godini značajna sredstva bit će uložena u promociju predsezone. Kako je rekao direktor HTZ-a Ratomir Ivičić cilj je razvoj zdravstvenog, nautičkog i kongresnog turizma gdje će značajnu ulogu odigrati Zagreb u kojem bi se uskoro trebalo započeti s izgradnjom kongresnog centra. Sve to, na koncu, trebalo bi biti vidljivo u broju dolazaka i noćenja, a prema riječima ministra turizma Garija Cappellija turizam bi  u sljedećoj godini trebalo rasti oko 3 posto. Dodajmo da bi tijekom sljedeće godine trebala biti pripremljena CRO kartica koja će zaživjeti početkom 2018. godine.

ZAGREB – Svečana sjednica Skupštine Obrtničke komore Zagreb održana je danas u Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika. Godina na izmaku bila je uspješna poslovna godina za Obrtničku komoru Zagreb u kojoj su ostvareni brojni projekti, naglasio je predsjednik Mirza Šabić. Prilika je iskorištena i za potpisivanje sporazuma o suradnji i prijateljstvu između Obrtničke komore Zagreb i Obrtničke komore Međimurske županije, a koja će značiti jače zbližavanje zagrebačkih i međimurskih obrtnika. Predstavljena je i novost Obrtničke komore Zagreb – projekt Zagreb Craft digitalna platforma zagrebačkih obrtnika, koja će najprije služiti u promotivne, a zatim i u komercijalne svrhe, a koji je ostvaren u suradnji sa Styriom. Tijekom svečane sjednice dodijeljena su i priznanja, među kojima i ono najdugovječnijoj hrvatskoj modnoj manifestaciji – Zlatnoj igli, a koje je primio predsjednik Udruženja obrtnika Zagreba Antun Trojnar.

KOPRIVNICA – Prije 71 godinu donijeto je rješenje o imenovanju prve Ljekarne Koprivnica kao samostalne zdravstvene ustanove. Današnja svečanost bila je prilika da osnivači Koprivničko-križevačka županija podsjete na najvažnije trenutke u radu i djelovanju ove županijske institucije. U sastavu današnjih Ljekarni Koprivnica pet je ljekarni: dvije u Koprivnici te po jedna u Sokolovcu, Rasinji i Drnju, kaže ravnatelj Dragutin Korošec. U proteklih desetak godina u uređenje prostora ljekarni uloženo je oko sedam milijuna kuna, a upravo su Ljekarne Koprivnica jedina zdravstvena ustanova Koprivničko-križevačke županije koja se samofinancira, ističe župan Darko Koren. Sve ljekarne u sastavu Ljekarni Koprivnica prilagođene su osobama s poteškoćama u kretanju, za razliku od drugih ljekarni u gradu.

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Svježa, lepršava, lagana vina, odlike su autohtonih sorata Hrvatskog zagorja za čiju je revitalizaciju zaslužan projekt Krapinsko-zagorske županije i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čije su dvije faze provedene u proteklih deset godina, a za treću su ugovor u četvrtak 15. prosinca 2016. godine u Sv. Križu Začretju potpisali Darko Bratković iz Trgocentra Zabok koji će plasirati cijepove, Jasminka Karoglan, prodekanica Agronomskog fakulteta i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Autohtone sorte vinove loze već su zaživjele u zagorskim vinogradima, posađeno je 8.400 trsova, počeli su se proizvoditi cijepovi, a prvih 16.000 na tržištu će se naći sljedeće godine. Zainteresirati vinogradare za sadnju autohtonih sorata zadaća je treće faze projekta u koji je Krapinsko-zagorska županija uložila već 746.000, a sada ulaže još 356.000 kuna, izjavio je župan Željko Kolar koji vjeruje da će vina od autohtonih sorata umnogome doprinijeti obogaćivanju eno-gastronomske ponude važne za turiste. Projekt Revitalizacija autohtonih sorata vinove loze Hrvatskog zagorja prodekanica Agronomskog fakulteta Jasminka Karoglan drži nacionalno važnim, jer će sačuvati stare sorte za buduće generacije.

KOPRIVNICA – Članovi Skupštine Koprivničko-križevačke županije na jučerašnjoj su sjednici prihvatili proračun koji će za narednu godinu iznositi 405,4 milijuna kuna. Radi se o proračunu koji prema zakonskim odredbama uključuje i proračune županijskih ustanova, a proračun same Županije iznosi 142 milijuna kuna, kaže župan Darko Koren te ističe kako se tome dodaju još i 6,8 milijuna kuna rashoda Doma za starije i nemoćne Koprivnica te 1,6 milijuna kuna sredstava osnovnih i srednjih škola pa u konačnici proračun Županije je 151 milijun kuna. U proračun Koprivničko-križevačke županije uključen je i minus koprivničke Opće bolnice Doktor Tomislav Bardek od 56 milijuna kuna te višak Zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije u iznosu od oko 7,2 milijuna kuna, dodaje Koren. Minus bolnice nakon prihvaćenog programa sanacije prenosit će se i u 2018. jer neće biti pokriven u godini pred nama. Nakon žustre rasprave, proračun Koprivničko-križevačke županije prihvaćen je vijećničkom većinom.

ZAGREB – Gajeva ulica koja je u promet puštena prije nešto manje od mjesec dana već se dorađuje i popravlja. Radnici zagrebačkih cesta, ni dva tjedna nakon završetka obnove rezali su, a potom i premještali znakove, a zebra i horizontalna signalizacija koja je najavljena kao najinovativnije prometno rješenje za bicikliste već je obrisana i razmrljana. Uz to, tijekom ovoga vikenda tzv. bike boksevi za zaustavljanje biciklista usklađivani su s Pravilnikom o biciklističkoj infrastrukturi.

ZAGREB – Zagrebački advent koji je i ove godine proglašen najboljim u Europi u Zagreb je doveo 40 posto više turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dobre brojke u dolascima i noćenjima ukazale su na veliki problem – odnosno nedostatak smještajnih kapaciteta. Upravo zato direktorica turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld najavila je otvaranje novih hotela. Jedan i to luksuzni hotel na vrtu Tkaličićeve bit će otvoren sutra, 16. prosinca 2016. godine. Riječ je o hotelu koji se uređivao godinu i pol dana, te se prostire na tri etaže, ima 51 sobu, 2 apartmana i i podzemnu garažu. Hotel ima i dvije sobe namijenjene su osobama s invaliditetom, a u njega su dobrodošli i kućni ljubimci. U samom objektu posao je pronašlo 30 ljudi.

MARIJA GORICA – Vijećnici općine Marija Gorica prihvatili su plan proračuna za 2017. godinu u iznosu od 11 milijuna kuna. Proračun općine Marija Gorice je razvojan i socijalan, kaže načelnica Marica Jančić,  jedna od najdugovječnijih načelnica u Hrvatskoj, u svom šestom mandatu. Uz sve socijalne stavke, zadržani su svi postojeći  projekti, a planiraju se i novi, naglašava Jančić te ističe kako se očekuje da će za neke od projekata biti moguće dobiti sredstva i iz strukturnih EU fondova.

VARAŽDIN – Planiranje i provedba menandžmenta i marketinga u školama bila je tema znanstveno edukativnog skupa što ga je za ravnatelje svih osnovnih i srednjih škola čiji je osnivač Varaždinska županija organizirao Znanstveni centar izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment. Riječ je o jednoj od aktivnosti u okviru suradnje koju je Varaždinska županija za sada jedina u Hrvatskoj uspostavila sa Znanstvenim centrom izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment kojeg je osnovala vlada Republike Hrvatske. Edukativno-znanstveni skup održan u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu početak je sustavne edukacije koja se temelji na stvarnim potrebama proizašlih iz ankete napravljene posebno za ravnatelje i sve zaposlene u osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije, a financirat će je Vlada RH.

KOPRIVNICA – Da programiranje može biti itekako zabavno, uvjerili su se najmlađi programeri koji su pokazali veliki interes za Sat kodiranja u Koprivničkom poduzetniku koji je lokalni koordinator akcije „The hour of Code“. Ovoj globalnoj inicijativi u Koprivničko-križevačkoj županiji priključilo se pet obrazovnih ustanova: koprivničke škole „Antun Nemčić Gostovinski“ i „Đuro Ester“, osnovne škole Koprivnički Ivanec i Koprivnički Bregi te Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga iz Križevaca. Ovo je samo jedno u nizu događanja u organizaciji Koprivničkog poduzetnika kojim se potiče i najmlađe o važnosti informatičkih tehnologija.

loading