Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.12.2017.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – Prezentacijom ulagačkih mogućnosti u Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju šefovima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija u Hrvatskoj, koja je održana u Koprivnici, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović završila je svoj posjet i boravak u Koprivničko-križevačkoj županiji, a o svojim dojmovima, zajedno sa županima Koprivničko-križevačke Darkom Korenom i Bjelovarsko-bilogorske županije Damirom Bajsom, progovorila je na konferenciji za medije. Bjelovarsko-bilogorski župan Bajs zahvalio je predsjednici na interesu koji je pokazala za njihove inicijative i probleme, dok je Koprivničko-križevački župan Darko Koren istaknuo kako će ovakav pristup jednog državnika dati konkretne rezultate. Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je kako je zadovoljna izmještanjem ureda u ove dvije županije, te je istaknula nekoliko glavnih problema obje županije, među kojima se izdvaja demografija. Predsjednica Grabar-Kitarović podržala je inicijativu petorice župana sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske te aktivnosti za bolju prometnu povezanost ovog kraja sa Zagrebom i ostatkom Hrvatske i Europe.

VARAŽDIN – Sporazum o partnerstvu na Projektu povezivanja željeznicom unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske, potpisali su danas u Varaždinu župani Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije Radimir Čačić, Matija Posavec i Željko Kolar, te član Uprave HŽ infrastrukture Nikola Ljuban u nazočnosti državne tajnice za promet Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Nikoline Brnjac. Projekt brze pruge financirao bi se 85% putem EU fondova, a putovanje od Varaždina do Zagreba time bi se skratilo s tri i više sati na svega 40 minuta, a od Čakovca do Zagreba na 50 minuta. – Riječ je o najvećem infrastrukturnom projektu u povijesti Varaždinske županije, s obzirom da će se čak 250 milijuna eura, od njegove ukupne vrijednosti procijenjene na 400 milijun eura, realizirati na području ove županije – naglasio je župan Radimir Čačić. – Najmanji troškovi bit će u Međimurskoj županiji, zahvaljujući dugoj tradiciji željezničkog prometa u tom dijelu zemlje pa će se tu prvenstveno raditi na elektrifikaciji postojeće pruge –  dodao je međimurski župan Matija Posavec. – Cjelokupnoj investiciji kao početak ulaganja prethodi elektrifikacija pruge od Zaprešića do Zaboka – rekao je župan Krapinsko- zagorske županije Željko Kolar, naglasivši kako je oduvijek željezničko povezivanje pokretač razvoja gospodarstva. Prema riječima državne tajnice Nikoline Brnjac, projekt je na tragu europskih trendova jačanja željezničkog prometa čime se prometno rasterećuju veliki gradovi, zadržava stanovništvo, a znatno utječe i na rast BDP-a. Izgradnja nove pruge od velikog je značaja za željeznicu u Hrvatskoj u kojoj nije izgrađena ni jedna nova pruga od 2. Svjetskog rata, podsjetio je iz HŽ infrastrukture Nikola Ljuban. Inače, nova trasa željezničke pruge od Čakovca i Varaždina preko Lepoglave i Zaboka do Zagreba, te brza cesta koja će Čakovec i Varaždin preko Krapine povezati sa Zagrebom, uvrštene su u konačni tekst Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2030. godine.

SAMOBOR – Srednja strukovna škola Samobor slavi 130 godina rada. Tom prigodom održan je prigodan program u kojem su sudjelovali sami učenici. Trenutno školu pohađa 440 učenika s područja Samobora i okolnih gradova i mjesta. Učenici su raspoređeni u četiri sektora: strojarstvo, elektrotehnika, osobne usluge i promet i logistika, rekao je ravnatelj škole Davor Škiljan naglasivši kako gotovo sve učenike po izlasku iz škole čeka posao. Posljednjih godina, kako je nastavio ravnatelj Škiljan – sve više ih se zapošljava upravo u Samoboru koji ima dugu obrtničku tradiciju. Ovu školu prije desetak godine pohađao je i hrvatski gospodarstvenik godine Mate RImac koji trenutno zapošljava 300 ljudi, a koji je svoja iskustva podijelio sa školarcima. Kako bi se u školama Zagrebačke županije kod djece razvijao taj poduzetnički i kreativnu duh županija više od 40 % proračunskih sredstava namjenjuje za obrazovanje. Tako se ulagalo i u ovu školu, rekao je župan Stjepan Kozic. Da su se ta ulaganja isplatila svjedoče i brojna priznanja koja, ne samo na državnoj nego i na europskoj i svjetskoj razini – osvajaju učenici ove škole.

ZAGREB2017. godina bila je izuzetno uspješna za pripadnike nacionalnih manjina u gradu Zagrebu. Kako je rekao dopredsjednik koordinacije nacionalnih manjina Zoltan Balaž Pirija, organizirano je niz događanja na kojima su se svi zainteresirani mogli upoznati s bogatom baštinom. Da je doista tako zna i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji nerijetko napominje kako brojni europski i svjetski gradovi od Zagreba mogu učiti o multietničnosti i multikonfesionalnosti.

ZAGREB – Startup Factory Zagreb dodjeljuje 100 tisuća eura za najbolja smart city rješenja. U subotu, 16. prosinca 2017. godine na Zagrebačkom velesajmu u prostoru Tehnološkog parka Razvojne agencije Zagreb bit će održano finale programa Startup Factory Zagreb koji je pokrenut još u listopadu s ciljem  osnaživanje ekosustava koji potiče razvoj startup poduzetništva i izgradnju održivog te uključivog razvoja grada kroz pametna rješenja fokusirana na četiri glavna tematska područja: Smart Energy, Smart Mobility, Smart Tourism i Smart Living.

ZAGREB – Potpisani su ugovori između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i predstavnika 20 županijskih uprava za ceste, a kojima je osiguran iznos od 100 milijuna kuna za održavanje, rekonstrukciju i građenje županijskih i lokalnih cesta u 2017., s mogućnošću korištenja i tijekom 2018. godine. Odluku o raspodjeli donio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a Zagrebačkoj županiji je dodijeljeno  3 milijuna   658 tisuća kuna.

ČAKOVEC – Masterplan turizma Međimurske županije do 2020. godine usvojen je na sjednici Županijske skupštine Međimurske županije, u četvrtak, 14. prosinca 2017. godine. Radi se o temeljnom planskom dokumentu u kojem su određeni ciljevi i prioriteti turističkog razvoja za to područje i to s ciljem jačanja njenih razvojnih potencijala. Masterplan obuhvaća sve smjernice kako razvijati specifične grane turizma u Međimurju, posebice sportsko-rekreacijsku i enogastronomsku, a suština ovog dokumenta je brendiranje Međimurja kao kontinentalne turističke destinacije, kaže zamjenica međimurskog župana i predsjednika međimurske TZ Sandra Herman. Obzirom na kontinuiran porast broja dolazaka i noćenja u najsjevernijoj županiji, Masterplanom su ucrtane i smjernice kako povećati broj smještajnih kapaciteta.

PREGRADA –  Dvadeset godina djelovanja danas, 15. prosinca 2017. godine, obilježava Srednja škola Pregrada.  Škola je to u kojoj se školuju učenici u programima gimnazije, zdravstva i socijalne skrbi te ugostiteljstva i turizma. Trenutno ju pohađaju 474 učenika, a zaposlen je 91 djelatnik, od čega je 21 bivši učenik. Škola je prepoznata kako u domaćim, tako i u europskim okvirima zahvaljujući brojnim projektima, s ponosom navodi dugogodišnja ravnateljica Vilmica Kapac te naglašava kako iduće godine škola dobiva prestižan međunarodni dijamantni status eko škole. Današnju svečanost u Pregradi uveličali su brojni gosti među kojima i zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek te gradonačelnik Pregrade, saborski zastupnik Marko Vešligaj.

ZAGREB – Sve vrste pretplatnih kupona te vrijednosnih i pojedinačnih voznih karata za javni gradski prijevoz ne mogu se više kupovati na kioscima Tiska, objavili su iz gradske mega tvrtke. Građani će kao i do sada, pojedinačne karte i pretplatne kupone moći kupovati na uobičajenim prodajnim mjestima ZET-a  kao i kod ostalih ugovornih partnera. Pojedinačne vozne karte dostupne su  i kod vozača u svim vozilima javnog prijevoza.

KRAPINA – Prijave za 23. Zimsku školu informatike, manifestaciju koju organiziraju Srednja škola Krapina, Krapinski informatički klub Krik i Hrvatski savez informatičara, su u tijeku. Radionice počinju 4. siječnja 2018. godine u prvom, te 8. siječnja u drugom krugu. Zainteresirani se mogu prijaviti online preko linka na web stranicama kluba Krik i na web stranicama Srednje škole Krapina ili se javiti nastavnicima u školi. Zimska škola informatike razvija STEM kompetencije, pruža sadržaje darovitim učenicima, te aktualne sadržaje koji nisu dio redovnog školovanja. Naglasak je na programiranju, no ima tema i za početnike, tema vezanih uz dizajn, web i robotiku.

loading