Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.-16.06.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na zagrebačkom jezeru Bundek održan je 19. Međunarodni festival vatrometa na kojem su izvedene mnoge atrakcije i najnovija svjetlosna iznenađenja iz svijetu vatrometa. Za to su se pobrinuli maštoviti pirotehničari iz Nizozemske i Estonije, dok je zadnjega dana nastupio Mirnovec iz Hrvatske. Uz vatromete, koji oduševljavaju Zagrepčane i njihove goste, priređeni su koncerti te drugi sadržaji za sve uzraste i ukuse. Zanimljivost je i to da je svakoga dana u 22,00 sata priređen „dječji vatromet“.

ZAGREB – Radionica  za osobe starije od 55 godina pod nazivom “STARO KAO NOVO”  održana je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u nedjelju 16. lipnja 2019. godine. Voditeljica radionice je bivša radnica tvrtke Kamensko, Anamaria Svetić, koja je nakon zatvaranja tvornice i gubitka radnog mjesta potaknula  svoju obitelj na otvaranje privatnoga tekstilnog obrta, te se nastavila baviti strukom. Radionice su dio projekta „Skrojene budućnosti“ sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

KRAPINA – Ljeto u Krapini, manifestacija kojom se na zabavan način želi posjetiteljima približiti povijest i običaji grada Krapine, počelo je 15. lipnja 2019. godine, programom pod nazivom Noć krapinskog pračovjeka. U Parku Matice Hrvatske je održan bogat program namijenjen djeci, na Trgu Ljudevita Gaja održano je natjecanjem u spravljanju kotlovine koje je nastavljeno koncertima, a u Festivalskoj dvorani mogao se pogledati animirani film “Dugi iz kamenog doba”. Program Ljeta u Krapini odvijat će se svakog drugog vikenda tijekom druge polovice lipnja, srpnja te kolovoza, a akteri ove tradicionalne krapinske ljetne priče su različite udruge i društva, profesionalni izvođači, dječje i kazališne trupe.

ZAGREB – Nacionalne manjine Grada Zagreba 16. lipnja obilježavaju svoji dan. S ciljem promocije svojih običaja, kulture, glazbe i kulinarstva nacionalne zajednice Grada Zagreba, na zagrebačkom Zrinjevcu, predstavile su svoju bogatu baštinu Zagrepčanima, ali i brojnim posjetiteljima hrvatske metropole. „Cilj nam je većinskom stanovništvu pokazati da su naši preci kao i mi doprinijeli izgradnji i kulturi Zagreba“, istaknuo je Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba. U ovogodišnjem Danu nacionalnih zajednica Grada Zagreba sudjelovalo je 18 od 22 nacionalne zajednice koje su zastupljene u hrvatskoj metropoli.

ZELINA – Uzbudljive viteške borbe, natjecanja u srednjovjekovnim vještinama, noćno osvajanje utvrde, tradicijski srednjovjekovni sajam kao i srednjovjekovna gastronomija i bogat zanimljiv zabavni program te radionice i igraonice za djecu samo su dio programa cjelodnevnog tradicionalnog 13. Međunarodnog viteškog turnira koji je održan u subotu, 15. lipnja 2019. godine u Svetom Ivanu Zelini.

ZAGREB – Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića 15. lipnja 2019. godine predstavile su se članice Mreže za zaštitu životinja koje su dovele napuštene životinje o kojima brinu i koje čekaju svoje zauvijek udomitelje. Manifestaciju „Ljubav se ne kupuje” prepoznao je i Grad Zagreb te je svoju podršku dao gradonačelnik Milan Bandić dolaskom na ovo događanje.

ČAKOVEC-  Do 12. srpnja 2019. godine zaprimaju se prijave za zakup izlagačko-prodajnih prostora na manifestaciji “PORCIJUNKULOVO 2019.”, najvećoj kulturno-turističkoj i TOP manifestaciji u Međimurju. S obzirom da je broj izlagačko-prodajnih prostora na manifestaciji ograničen, prijave je potrebno poslati što prije. Prijavu i natječajnu dokumentaciju moguće je preuzeti u Turističkom uredu ili na web stranici TZ grada Čakovca. 55. “Porcijunkulovo” održat će se od 30. srpnja do 4. kolovoza 2019. godine.

VARAŽDIN – Jubilarni 10. festival duhovne glazbe “Hvalospjev ljubavi” održan je u subotu 15. lipnja 2019. godine u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu. Na festivalu, u organizaciji varaždinskog Franjevačkog samostana, udruge Acordis te pod pokroviteljstvom Varaždinske biskupije i Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, su nastupili izvođači iz svih krajeva Hrvatske. Izvršni ravnatelj festivala je poznati hrvatski glazbenik duhovne glazbe Antonio Tkalec.

HLEBINE – Ove subote, 15. lipnja 2019. godine, u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama održano je novo izdanje Etnofestivala, koji i ove godine promiče etno glazbu, vizualnu antropologiju, čuvanje tradicije te produkciju etnografskih filmova. U sklopu festivala održana je radionica žetvenih običaja, prikazana selekcija filmova čiji su autori etnolozi i antropolozi, ali i amateri. U glazbenom programu koncert  je održala etno skupina Veja.

JASTREBARSKO – 35. susret vatrogasnih puhačkih orkestara Republike Hrvatske održan je u subotu, 15. lipnja 2019. godine na Trgu svetog Ivana u Gornjem Desincu. U ime Zagrebačke županije susretu je nazočila zamjenica župana Nadica Žužak.

ZAPREŠIĆ – 5. obiteljska biciklijada “Tour de Jelačić”, u organizaciji BK Bumbar održana je u nedjelju,16. lipnja 2019. godine. Biciklijada je startala iz Aleje kišobrana, a završila na Zajarkima gdje je sve sudionike Grad Zaprešić častio ručkom. Dužina rute je bila10 kilometara.

loading