Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.-16.09. 2018.

Posted in Vijesti

OZALJ –  Manifestacija ŠtrudlaFest, treću godinu za redom, održana je u nedjelju, 16. rujna 2018. godine na tri lokacije u Ozlju i to u Jaškovu – selu štrudle na središnjoj pozornici, u kuriji Jaškovo odnosno Centru za rehabilitaciju Ozalj  te u jednom poznatom tamošnjem restoranuNakon zajedničkog razvlačenja prve štrudle, koju su razvukli uglednici iz kulturno-političkog života Ozlja i drugih dijelova Karlovačke županije, cjelodnevno druženje nastavljeno je uz brojne radionice. Na trećem izdanju ove manifestacije pripremljeno je više od 60 punjenja štrudli, u ponudi su bili proizvodi 50 lokalnih OPG-ova, ponovo je akademski kipar Nikola Fallerraditi radio višemetarske skulpture od slame. Ove godine u Jaškovu se predstavio  koprivnički Renesansni festivalu čijoj su se kućici mogle kušati podravske štrukle, i razne druge delicije od koprive, uključujući bregovsku pitu, koja se nalazi na listi nematerijalnih kulturnih dobara RH.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, u subotu 15. rujna 2018. godine rano ujutro pustio je u promet Lašćinsku cestu, dionicu od rotora Jordanovac – Lašćinska do Petrove ulice, nakon završetka radova na sanaciji kolnika u dužini od 1.000 metara. U okviru radova postavljen je novi asfalt, poklopci revizionih okana, slivničke rešetke, izvršena je korekcija betonskih rubnjaka te je iscrtana horizontalna signalizacija. Vrijednost investicije je oko milijun i pol kuna. Budući da se na ovom potezu nalaze dvije bolnice, jedna na Jordanovcu i druga u Zajčevoj ulici, radovi su izvođeni u dvije faze kako bi se promet neometano mogao odvijati, rekao je voditelj podružnice Zagrebačkih cesta Ante Todorić.
RADOBOJ – Općina Radoboj već šest godina sudjeluje u kampanji „Zelena čistka- Jedan dan za čisti okoliš“. Svake godine uklonilo se jedno divlje odlagalište otpada, a u subotu 15. rujna 2018. godine očišćeno je jedno od posljednjih registriranih divljih odlagališta na području Radoboja. I ovim primjerom Općina Radoboj još jednom je dokazala da se samo edukacijom i upornim radom u suradnji sa svojim mještanima može osigurati okoliš bez divljih odlagališta, pa su žitelji pozvani na savjesno zbrinjavanje i odlaganje otpada, a da svako eventualno odbacivanje otpada u okoliš registriraju i prijave, kako bi se na vrijeme reagiralo. Da bi se trajno obilježilo uklanjanje posljednjeg divljeg odlagališta otpada, sudionici akcije „Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš“ u Radobojskom trnacu, koji čuva i njeguje stare sorte voćaka, zasadili su sadnicu jabuke kao još jedan doprinos očuvanju prirodne baštine.

ZAGREB – Prigorski dani, četrnaesti po redu, prvi put se održavaju u Zagrebu, na Trgu bana Josipa Jelačića, a svečano ih je  u subotu 15. rujna 2018. godine  otvorila zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivara Majić. Kako ističe Josip Lipar, predsjednik KUD-a Prepuštovec, organizator manifestacije,  manifestacija  je zamišljena tako, da se njen veći dio odvija u „Seoskom dvorištu“, prostoru ograđenom drvenim prutenim plotom, uz svakodnevni prikaz života na selu, uz prigorsku  hižu s kujnom, ostavom, kumuorom, pelnicom, sukašnicom, sjenikom, bunarom, pojilom… U svakoj od navedenih prostorija i objekata  odvijao bi se svakodnevni unaprijed dogovoren i utanačen sadržajni život, tj, prikaz negdašnjeg načina življenja uz kuhanje jaglof, pečenje tienke gibanice, spremanje sira, vrhnja, masla (putra), izradu konca, tkanje odjeće na tkalačkom stanu, valjanje (peglanje) obleke, pečenje rakije….

ZAGREB Novi sajam GROWING UP, sajam radosti bez granica za djecu i roditelje održan je na Zagrebačkom velesajmu. Radi se o interaktivnoj platformi za bebe, djecu i mladež do 17 godina na kojoj su proizvođači, distributeri i relevantne obrazovne institucije u izlagačkom dijelu predstavile kvalitetno i sadržajno dječje odrastanje, dok su djeca imala  priliku prezentirati svoje vještine i kreacije. Posjetitelji su mogli sudjelovati  u brojnim edukativno-zabavnim radionicama: robotičko-informatička, vrtlarska, likovna, sportska, radionica učenja stranog jezika, škola lijepog čitanja, Jumping Clay-3D modeliranje. GROWING UP na Zagrebačkom velesajmu održan je  pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske.

ZAGREB – Zagrebačko kazalište mladih novu kazališnu sezonu otvorilo je u subotu, 15. rujna 2018. godine premijernom izvedbom satirične drame Proba orkestra.  Riječ je o djelu nastalom prema kultnom filmu Federica Fellinija i Brunella Rondija u kojoj je proba orkestra socijalna alegorija o krizi društva. Glazba je jednako bitan segment djela pa su glazbene dijelove Nina Rota i Merime Ključo izvodili violončelist Janko Franković, vibrafonist Pavle Golubić, fagotistica Lana Juranić i saksofonist Marin Živković.

ZAGREB  Dan društvenih igara, 13. po redu održan je u subotu, 15. rujna 2018. godine u prostorijama u Savskoj 160. Riječ je o manifestaciji koja okuplja male i velike ljubitelje društvenih igara koji su i ove godine imali priliku odigrati neke od stotinjak društvenih igara iz kolekcije organizatora, Udruge Igranje, zatim razgledati kolekcije figurica i objekata popularnih igara, te kupiti igre, stripove i knjige.

VARAŽDIN – Susret povijesnih postrojbi u organizaciji Varaždinske građanske garde održan je u subotu, 15. rujna 2018. godine, u Varaždinu. Povod je bila 170. obljetnica povijesnog prelaska hrvatske vojske preko mosta na Dravi, pod zapovjedništvom bana Josipa Jelačića i pripojenju Međimurja matici Hrvatskoj. Program je počeo mimohodom povijesnih postrojbi ulicama Varaždina u 16,00 sati.

VELIKA GORICADeseti dan jednakih mogućnosti, kojim se promovira sport osoba s invaliditetom, održan je u subotu, 15. rujna 2018. godine na platou ispred Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Manifestaciju su norganizirali Sportski savez osoba s invaliditetom Zagrebačke županije i Športsko društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Uspon iz Velike Gorice.

MURSKO SREDIŠĆE – World CleanUp Day globalna je akcija kojoj je cilj aktivirati što veći broj ljudi u čišćenju okoliša u jednom danu, u kojoj ove godine sudjeluje najveći broj zemalja do sada, prvi put priključila se i Hrvatska. Grad Mursko Središće je bio dio te najveće nacionalne kampanje zaštite okoliša – Zelena Čistka 2018. Akcija je održana u subotu, 15. rujna 2018. godine na lokacijama,  Hlapičina, Križovec, Peklenica, Štrukovec te Mursko Središće.

KRIŽ –  Susret vatrogasnih  puhačkih orkestara, 34. po redu održan je u subotu, 15. rujna 2018. godine u sportskoj dvorani Osnovne škole Milke Trnine u Križu. Susret je  organizirala Hrvatska vatrogasna zajednica, a domaćin je bila Vatrogasna limena glazba Općine Križ, koja obilježava 90. obljetnicu postojanja. Na susretu je svoje umijeće pokazao 21 vatrogasni puhački orkestar iz gotovo cijele Hrvatske. Repertoar vatrogasnih puhačkih orkestara obuhvaća djela klasične glazbe, ali i modernih pop te rock skladbi stranih i domaćih izvođača.

KOPRIVNICA – U sklopu projekta „Živjeti zdravo“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji se provodi na području cijele Hrvatske, u subotu, 15. rujna 2018. godine su u Koprivnici održane dvije aktivnosti. Prva je „Hodanjem do zdravlja“, a uz stručno vodstvo, hodalo  se stazom dugom četiri kilometra. Poslijepodne od 16,00 sati u koprivničkom Gradskom parku Odred izviđača „Kamengrad“ Koprivnica održat će osnovne aktivnosti za boravak u prirodi.

KRAPINA – U tijeku su intenzivne pripreme za manifestacija 100% Zagorsko U Zagrebu. Bogata kulturna, gospodarska i tradicijska ponuda Krapinsko-zagorske županije, naći će se u petak i subotu, 21. i 22. rujna na središnjem zagrebačkom trgu, Trgu bana Jelačića . Riječ je o  9. Sajamskoj izložbi 100% Zagorsko koja će Zagrepčanima predstaviti poljoprivredne proizvode uzgojene na tradicijski i ekološki način, proizvode tradicijskih obrta te turističku ponudu Zagorja. Više od 120 izlagača na 100 štandova biti će na Trgu, a prezentirat će se i život krapinskih neandertalaca, žive slike seljačke bune te nastupi brojnih zagorskih KUD-ova. – Zagorske proizvode iznimno cijenimo, a zahvaljujući ovoj manifestaciji, cijene ih i naši gosti – istaknula je voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar.

loading