Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.-17.4.2016.

Posted in Vijesti

KRAPINA – U posjetu gradu Krapini danas, 15. travnja 2016. godine boravi ministar kulture Republike Hrvatske Zlatko Hasanbegović, njegova zamjenica Ana Lederer i pomoćnica Iva Hraste Sočo. U Gradskoj vijećnici primio ih je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović sa suradnicima. Razgovarali su o projektima koji će dodatno unaprijediti inače bogatu kulturnu ponudu grada Krapine. U razgovoru su sudjelovali i predstavnici Glumačkog festivala Adam Končić i Ladislav Prežigalo, Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina i Drago Gradečak, te saborski zastupnik Žarko Tušek. Bilo je riječi i o muzejskoj djelatnosti, Krapinskom glumačkom festivalu, festivalu Kajkavske popevke te koncertu Popevke Zagrebu, 24. svibnja 2016. godine, u povodu Dana grada Zagreba, 50 godina Krapinskog festivala i 25 godina Radija Kaj. Ministar kulture Zlatko Hasanbegović odgledat će predstavu „Bljesak zlatnog zuba“ u sklopu 9. glumačkog festivala u Krapini, koji ovog vikenda završava ovogodišnje izdanje.        

ZAGREB – U Zagrebu je održan 13. Sabor Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata na kojem je Ivan Vrdoljak izabran za predsjednika HNS-a. Za zamjenika predsjednika izabran je Predrag Štromar, a za potpredsjednike Anka Mrak Taritaš i Srđan Gjurković. Dosadašnja predsjednica HNS-a Vesna Pusić proglašena je počasnom predsjednicom HNS-a. Novoizabrani predsjednik HNS-a poručio je da će HNS biti stožerna stranka građanskog centra te najavio nužne promjene u hrvatskom društvu i politici. 

SAMOBOR – Na Trgu kralja Tomislava u Samoboru, u subotu i nedjelju 16. i 17. travnja 2016. godine održava se 12. Samoborski proljetni sajam. Samoborski proljetni sajam predstavlja etno i eno gastronomsku tradiciju Samobora: sir, vrhnje, rudarsku greblicu, češnjovke, Samoborsku salamu, bermet, muštardu, samoborske kremšnite, med, domaća vina, proizvode od ljekovitog bilja, razne pekarske delicije te proizvode tradicijskih obrta i suvenira. Na otvorenju u subotu će se okupiti domaćin gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić,  Miro Turalija, zamjenik ministra poduzetništva i obrta, predsjednik Obrtničke komore Zagreba Mirza Šabić…

KONJŠĆINA – Tiskovnu konferenciju u subotu, 16. travnja 2016. godine, održao je načelnik Općine Konjšćina Mirko Krznar i predjednica Udruge grofovije Konjski Jasna Lugarić. Tom prigodom najavili su događanje pod nazivom “Sajam pri starom gradu” koji će se održati 7. svibnja 2016. godine.

SVETI IVAN ZELINA – Poslovni uzlet grada Sveti Ivan Zelina održava se danas, 15. travnja  2016. godine, u Gradskoj vijećnici u Svetom Ivanu Zelini. Prigodnim riječima sudionicima su se obratili Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, Hrvoje Košćec gradonačelnik Sv. Ivana Zeline i Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika. Održane su i besplatne poslovne edukacije i Festival poduzetništva, obrta i OPG-ova koje zajedno organiziraju Poslovni dnevnik, Zagrebačka županija i Grad Sv. Ivan Zelina, a medijski je partner Radio Kaj.img_5116.jpg            

KOPRIVNICA – Svečanom sjednicom Županijske skupštine Koprivničko-križevačke danas, 15. travnja 2016. godine proslavljen je Dan županije. Župan Darko Koren podsjetio je najvažnije realizirane te pokrenute projekte u proteklih godinu dana, od rođendana do rođendana. Kao značajno u proteklom razdoblju među ostalim je izdvojio otvaranje Područne škole Cirkvena, skorašnje otvorenje dvije škole i to u Legradu i Sokolovcu čime će biti završen 38 milijuna kuna vrijedan investicijski ciklus u školstvu.

Okupljene u dvorani Domoljuba pozdravili su u ime gradonačelnika i načelnika, načelnik Općine Virje Mirko Perok, a u ime župana, varaždinski župan Predrag Štromar. Damir Felak, saborski zastupnik, čestitke je uputio u ime saborskih zastupnika, dok se u ime Vlade RH obratio ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat. Čestitke povodom Dana Koprivničko-križevačke županije uputio je i dr. Mate Granić, poseban izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Tradicionalno u sklopu svečane sjednice Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije dodijeljene su županijske nagrade i priznanja. Onu najvažniju, nagradu za životno djelo dobio je umirovljeni profesor Zoran Homen.

Predstavnici županije predvođeni županom Darkom Korenom u jutarnjim su satima položiti vijence na Gradskom groblju u Koprivnici pred središnjim križem.                 

MURSKO SREDIŠĆE/ DONJI KRALJEVEC – Temeljem prihvaćene prijave Doma zdravlja Čakovec od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na Javni natječaj za sufinanciranje energetske obnove nestambenih zgrada, u potpunosti su energetski obnovljene ambulante, odnosno Domovi zdravlja u Murskom Središću i Donjem Kraljevcu. Novoobnovljene i uređene objekte na kojima je u potpunosti zamijenjena stolarija, izrađena termo fasada te sanirano krovište, danas je u pratnji ravnatelja Doma zdravlja Čakovec Branka Vrčića, gradonačelnika Murskog Središća Dražena Srpaka i načelnika Općine Donji Kraljevec Miljenka Horvata, otvorio župan Međimurske županije Matija Posavec, koji ističe da će se na taj način obnoviti svi domovi zdravlja u županiji. Ukupna vrijednost obiju investicija iznosi oko 678 tisuća kuna, od čega je Fond za zaštitu okoliša sufinancirao 40 posto iznosa.

ZAGREB – Sudionike projekta ERASMUS – EUROPE THROUGH THE LINES OF LITERATURE – učenike i voditelja Osnovne škole Gornje Vrapče, u pratnji ravnateljice Ani Grbin Janović je primio gradonačelnik Milan Bandić. U dvogodišnjem Projektu, kojeg financira Europska unija, sudjeluju učenici iz Španjolske, Njemačke, Italije, Poljske, Cipra i Hrvatske. Prvi domaćin bila je Hrvatska, gdje su se sudionici od 15. do 19. veljače u Zagrebu, Ogulinu i Slavonskom Brodu upoznavali sa životom i djelom Ivane Brlić Mažuranić, koju su učenici odabrali za ambasadora hrvatske književnosti. Današnjim susretom sa zagrebačkim gradonačelnikom, učenici su željeli zahvaliti što je prepoznao važnost ovog projekta, rekla je učenica 5. razreda Eva Berišić. Inače, cilj Projekta  je upoznavanje lokacija vezanih uz životopis odabranih književnih autora, kao i njihovih života i djela, druženje vršnjaka, te u konačnici i izrada digitalnog turističkog vodiča za promicanje turizma zemalja sudionica.

ZAGREB – Sporazum o suradnji Područnih – županijskih  obrtničkih komora i HEP-a Opskrba, u prostorijama Hrvatske obrtničke komore u Zagrebu  potpisat će danas  predsjednici Područnih obrtničkih komora i direktorica HEP Opskrba Tina Jakaša, u nazočnosti predsjednika HOK-a Dragutina Ranogajca.Temeljem generalnog Sporazuma HOK-a s HEP Opskrbom, potpisanog krajem prošle godine, u sklopu projekta Zajednička nabava HOK-ZNA, osigurana je pravna podloga za povoljnije uvjete opskrbe električnom energijom za sve članove HOK-a. Sklapanjem pojedinačnih sporazuma obrtnicima na području cijele Hrvatske bit će omogućen značajni popust na opskrbu električnom energijom.

ZAGREB – Inicijativu da se briga o parkovima prepusti gradskim četvrtima pokrenulo je ovih dana vijeće gradske četvrti Trnje na čijem čelu je Pero Kovačević. Za tu namjenu Zrinjevac je ove godine dobio 7,5 milijuna kuna pa Kovačević predlaže da se ti novci preusmjere gradskim četvrtima koje će kako je rekao o klupama, ogradama i spravama na igralištima sigurno brinuti bolje što će im na koncu produžiti vijek trajanja. Na taj način uštedjelo bi se oko 10 milijuna kuna u 17 gradskih četvrti. Da su radnici i inženjeri stalno na terenu i da sva oštećenja u parkovima građani mogu dojaviti na broj telefona koji se nalazi na ploči na samom ulazu u park građanima je poručio direktor Zrinjevca – Igor Toljan.

 ĐURĐEVAC – „Đurđevo“- Dan grada Đurđevca obilježava se 23. travnja i tom prilikom Đurđevčani i mnogobrojne gradske udruge i ustanove uz Dan grada slave i svog nebeskog zaštitnika sv. Jurja uz bogat program koji traje od 15. do 24. travnja. Turistička zajednica Grada Đurđevca i Grad Đurđevac organiziraju konferenciju za medije koja će se održati u danas u 14,00 sati u utvrdi Stari grad- sala sv. Jurja. Na konferenciji će biti predstavljen ovogodišnji program manifestacije „Đurđevo v Đurđevcu“.    

VARAŽDIN – Tradicionalni Obrtnički ulični sajam u Varaždinu,  ove će se  godine održati 23.travnja. U  organizaciji Udruženja obrtnika Varaždin, uz potporu grada Varaždina i Varaždinskog obrtničkog portal, središte grada tog će dana preuzeti  varaždinski obrtnici. Broj štandova na kojima će obrtnici prezentirati svoje proizvode povećava se na 50,  a uz obrtnike iz Varaždina i Varaždinske županije, predstavit će se i Udruženja obrtnika iz Slavonije, Istre i Dalmacije.  Manifestaciju će danas u varaždinskoj gradskoj vijećnici, uz gradonačelnika Gorana Habuša, najaviti i predsjednik Udruženja obrtnika Varaždin Boris Kos te članice organizacijskog odbora Biserka Keliš i Ksenija Plavec.

ZAGREB – Hrvatski sabor je 2011. godine 30. travnja- Dan Međimurske županije, proglasio i Spomendanom Hrvatskog sabora na pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, a ove je godine, ususret 450. obljetnice Sigetske bitke, ujedno proglasio i 2016. Spomen – godinom Nikole Zrinskog. Kako bi se upoznao s mnogobrojnim aktivnostima koje Međimurska županija i Zrinska garda zajednički pripremaju u okviru dva velika obilježavanja, ali i najavio svoj dolazak u Međimurje, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner ugostio je međimursku delegaciju predvođenu županom Matijom Posavcem te predsjednikom Zrinske garde Čakovec Alojzijem Sobočancom.  Reiner je najavio i svoj dolazak u Međimurje u okviru smotre povijesnih postrojbi, 23. travnja ili pak na svečanu sjednicu Skupštine Međimurske županije, 29. travnja.

ČAKOVEC – Turistička zajednica Grada Čakovca započela je s pripremama za ovogodišnje “Porcijunkulovo” koje će se održati od 29. srpnja do 3. kolovoza. “Porcijunkulovo” je tradicionalna kulturno- turistička manifestacija koja ove godine obilježava 52. godinu održavanja. Manifestacija se svake godine tematski i obujmom širila, da bi danas stekla status najveće turističke manifestacije u Međimurju koja privlači velik broj posjetitelja u Čakovec. Čakovečka Turistička zajednica je pozvala zainteresirane udruge, klubove, umjetnike te ulične svirače čije se aktivnosti uklapaju u koncept manifestacije da prijedlog programa uz kratak opis aktivnosti dostave u Turistički ured najkasnije do 1. lipnja.

KONJŠĆINA – Tiskovnu konferenciju u subotu, 16. travnja održat će načelnik općine Konjšćina Mirko Krznar i predstavnici Udruge grofovije Konjski. Tom prigodom najavit će događanje pod nazivom “Sajam pri starom gradu” koji će se održati 7. svibnja 2016. godine.

LUKA – Svečana sjednica općinskog vijeća povodom Dana općine Luka i obilježavanja 20. obljetnice od osnutka ove općine održava se danas u društvenom domu u Luki. Svečanoj sjednici općinskog vijeća u ime Zagrebačke županije prisustvuje župan Stjepan Kožić.  

loading