Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 15.4.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Manifestacija “Kostelska Uskrsna pištola”, počela je u subotu 15. travnja 2017. godine u 14 sati. Otvorenje ovogodišnje manifestacije je bilo posebno svečano i prvi put u povijesti održano je na zidinama Kostelgrada, za kojeg se smatra da je mjesto od kuda iz 1523. godine potječe tradicija pucanja iz pištola, odnosno kubura u vrijeme Uskrsa. Otvorenju su prisustvovale i povijesne postrojbe iz Dubrovnika, Bakra, Osijeka, Požege, Svete Nedelje i Turopolja, a organizator manifestacije je povijesna postrojba „Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel“. Prije svečanog otvorenja manifestacije, u Krapini su se, kod zgrade FINE u 10 sati postrojile hrvatske povijesne postrojbe i krenule do zgrade Krapinsko-zagorske županije gdje su podnijeli prijavak županu Željku Kolaru.

ZAGREB – Nakon godina iščekivanja, na zadovoljstvo brojnih Zagrepčana, Savski pješački most je obnovljen. Iako nije riječ o kompletnoj rekonstrukciji koja bi trebala krenuti krajem godine, na Savskom mostu su ipak učinjeni značajni zahvati. Postavljen je novi asfalt, klupice te su označene biciklističke staze. Osim pješačkog mosta sanirano je i okretište Savski most kao i peroni javnog gradskog prijevoza. Radovima je obuhvaćen i Savski nasip. Uređuju se pješačke staze, odmorišta, obnavljaju se travnjaci, postavljanju nove metalne klupe, koševi za otpatke, ali i nova moderna javna rasvjeta. Kako je najavio gradonačelnik Bandić u roku od godinu dana modernu rasvjetu dobit će i svi zagrebački mostovi.

ZAGREB – Na zagrebačkom Bundeku od sijena je izgrađeno Uskrsno gnijezdo i Zekin grad. Ove subote i nedjelje, 15. i 16. travnja 2016. godine, od 10 do 19 sati organizira se bogat program koji uključuje niz kreativnih radionica za sve generacije. Zekin grad i gnijezdo sastavljeni su od 5 tona sijena koje će nakon blagdana biti donirano Udruzi za terapijsko jahanje.

ČAKOVEC – Turistička zajednica Grada Čakovca i ove godine uoči Uskrsa, za svu djecu organizirala je zabavnu igru na otvorenom – traženje uskršnjih jaja koje je sakrio zec.  Igra se tradicionalno održava dan prije samog Uskrsa, na otvorenom u Perivoju Zrinskih.  Bilo je tako i ove subote, 15. travnja 2017. godine, od 10 do 11 sati, a za najspretnije Turistička zajednica je i ove godine osigurala prigodne nagrade.

ZAGREB – Jedna od zagrebačkih turističkih atrakcija, smjena straže Počasne postrojbe Kravat pukovnije, započinje na Uskrsni ponedjeljak, 17. travnja 2017. godine, točno u podne na Markovom trgu. Po prvi puta u sastavu postrojbe bit će i dvije žene, nove članice ove hrvatske vojno-povijesne postrojbe.

ZAPREŠIĆ – Tradicionalna manifestacija „Uskršnje zekanje“ zabava i potraga za pisanicama održana je u subotu, 15. travnja 2017. godine, na Trgu Ivana Pavla II u Zaprešiću. Program je trajao od 10 do 13 sati.

 IVANIĆ GRAD – Tradicionalna manifestacija Vuzemnica, deseta po redu, održana je u subotu, 15. travnja 2017. godine, u naselju Dubrovčak Lijevi u Ivanić Gradu. Organizatori su KUD Posavec i tamošnji Mjesni odbor te DVD Dubrovčak Lijevi i Turopolje.

KRIŽEVCI – Za izgradnju  trećeg dijela pješačke staze Gornje Križevčine u Križevcima Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odobrilo je 130 tisuća kuna. Cjelokupni projekt izgradnje pješačke staze sastoji se od tri uporabne cjeline čijom će se realizacijom izgraditi pješačka staza u ovoj križevačkoj ulici, koja će se spojiti s izgrađenom pješačkom stazom u Ulici kralja Petra Krešimira IV. Ukupna duljina pješačke staze je 1.020 metara, a izgradit će se i kanalizacija oborinske odvodnje u duljini od 694 metra. Prva uporabna cjelina završena je 2016. i izgrađena je pješačka staza duljine 221 metra, ukupne vrijednosti 360 tisuća kuna. Druga cjelina sastoji se od izgradnje oborinske odvodnje u duljine 694 metra, dok je treća, izgradnja pješačke staze od 799 metara. Nastavak radova planiran je u kolovozu ove godine.

VARAŽDIN – Izložba skulptura varaždinskog akademskog slikara i restauratora Velimira Ivezića pod nazivom Eskapizam otvorena je 14. travnja 2017. godine, u Galeriji Hrvatskog društva likovnih umjetnika u kuli stražarnici Staroga grada u Varaždinu. Ivezić se predstavlja s dvadesetak skulptura nastalih u  tehnici polikromirane drvene plastike.

BEDEKOVČINA – Već tradicionalni blagoslov traktora, traktorista i polja održat će se na Uskrsni ponedjeljak, 17. travnja 2017. godine, u organizaciji općine Bedekovčina, na Strugači, najvišem brdu Bedekovčine u Orehovici. Sveta misa i blagoslov počinje u 11 sati.

ZAGREB – Na blagdan Uskrsa i Uskrsni ponedjeljak u tramvajskom i autobusnom prometu primjenjivat će se nedjeljni vozni red, dok tržnice u gradu Zagrebu, kao i Veletržnica i hladnjača, neće raditi. Na Uskrsni ponedjeljak neće raditi Centar za korisnike u Ulici grada Vukovara 41, info centri i blagajne GSKG i Gradske plinare Zagreb te podružnica Zagrebparking u Šubićevoj 40. Od 0 do 24 sata dežurne su hitne službe  Zagrebačkog holdinga i ljekarne Gradske ljekarne Zagreb, u Aveniji Većeslava Holjevca 2, Ozaljskoj 1, Ilici 301, Grižanskoj 4 i na Trgu bana J.Jelačića 3. Svakodnevno od 8,00 do 22,00 sata dostupna je i dežurna pogrebna služba podružnice Gradska groblja, na brojevima telefona 01/4696-711 te 4696-723.

 

loading