Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 16.01.2018.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Današnji dan na području Krapinsko-zagorske županije bio je posvećen problemima koji su tiču resora Ministarstva zaštite okoliša i energetike budući da je u radnom posjetu županiji bio ministar Tomislav Ćorić.  Prilikom prijema kod župana Željka Kolara ministar Ćorić je, u nazočnosti županijskih dužnosnika i saborskih zastupnika Marka Vešligaja i Žarka Tušeka, s načelnikom općine Zlatar Bistrica Žarkom Miholićem potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta. U Krapini je potom održan i radni sastanak na kojem je ministar Ćorić s gradonačelnicima i načelnicima s područja županije razgovarao o obavezama gradova i općina u sustavu gospodarenja otpadom. – Želimo učiniti sve da kraj 2018. godine Republika Hrvatska dočeka spremna za potpunu primjenu zakona o gospodarenju otpadom, a vidljivo je da su u Krapinsko-zagorskoj županiji jedinice lokalne samouprave toga itekako svjesne i vrlo aktivne po tom pitanju, naglasio je ministar. – Krapinsko-zagorska županija spremna je biti partner jedinicama lokalne samouprave u rješavanju problema zbrinjavanja otpada, ali isto tako i Ministarstvu i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, jer jedni bez drugih ne mogu riješiti taj problem, naglašava župan Željko Kolar, koji je ministra Čorića upoznao sa tijekom sanacije tri glavna odlagališta otpada na kojima se radi već nekoliko godina i najavio za sljedeći tjedan natječaj za posljednju fazu sanacije. Ministar Tomislav Čorić posjetio je danas i poduzeća koja su u kontekstu ukupnog sustava gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj vrlo bitna, Vetropack Stražu i Stražaplastiku u Humu na Sutli te i zabočku Regeneraciju.

 

ZAGREB – U galeriji Klovićevi dvori predstavljena je prva od tri izložbe posvećene najznačajnijem hrvatskom slikaru na prijelazu stoljeća, Vlahi Bukovcu. Izložba „Vlaho Bukovac u Parizu“ otvara se 18. siječnja i trajat će do 11. ožujka 2018. godine. Njome će se prikazati Bukovčev život i rad u Parizu od 1878. do 1892. godine te njegova afirmacija u Engleskoj, Crnoj Gori, Srbiji kao i buđenje domaće likovne sredine u Dalmaciji. Djela za izložbu dolaze iz Velike Britanije, Francuske, Slovenije, Srbije, Vojvodine te Crne Gore. – Izložba je predstavljanje Bukovčeva formativnog perioda za života u Parizu kada je doživio strelovit uspon i svrstao se u sam vrh tadašnjeg umjetničkog stvaralaštva u Europi –  istaknula je Petra Vugrinec, jedna od autorica izložbe. Posebna atrakcija izložbe monumentalna je kompozicija „Isus prijatelj malenih“ iz crkve Franjevačkog samostana u Tomislavgradu impozantnih dimenzija 3 x 4,40 m koja je nagrađena na pariškom Salonu 1888. godine.

KOPRIVNICA – Članovi Županijskog vijeća učenika Koprivničko-križevačke županije danas, 16. siječanja 2018. godine su birali svojeg predstavnika u Nacionalnom vijeću učenika RH. Domaćin izborima, prvima u Koprivničko-križevačkoj županiji bila je koprivnička Gimnazija „Fran Galović“. Za jednog predstavnika Koprivničko-križevačke županije u Nacionalnom vijeću učenika RH bilo je šest kandidata, a s 20 glasova za predstavnicu je izabrana Lucija Đaković, učenica trećeg razreda opće gimnazije „Fran Galović“. Na prvi takav izbor u Koprivničko-križevačkoj županiji ponosan je i zamjenik župana Ratimir Ljubić koji vjeruje kako će se predstavnik Županije boriti za interese učenika i škola Županije te da će ukazivati na probleme i tražiti rješenja. Nacionalno vijeće učenika RH savjetodavno je tijelo Ministarstva znanosti i obrazovanja, članovi se biraju na mandat od dvije godine i sastoji se od 21 člana, po jedan član, odnosno članica iz svake županije i Grada Zagreba.

ZAGREB – Jedna od najprofitabilnijih i najbrže rastućih grana turizma je  cikloturizam, a broj aktivnih biciklista u Europi dosegao je gotovo 60 milijuna. Turistička zajednica Zagrebačke županije prije 10-ak godina izradila je karte biciklističkih staza, a odnedavno mnoge su dostupne putem mobilne biciklističke aplikacije „ZG bike“. Također, u svih 9 gradova Zagrebačke županije te u općinama Krašić, Pisarovina i Brdovec postavljene su servisne stanice za bicikle, a županija je uključena u 123 milijuna kuna vrijedan projekt Greenway, prvi biciklistički autoput u Hrvatskoj uz rijeku Savu, od granice sa Slovenijom od Lijevog Dubrovčaka, ukupne duljine 121,6 kilometara.

ČAKOVEC – Uz sve dosadašnje kandidature projekata energetske obnove javnih objekata u Međimurju, Međimurska županija jučer, 15. siječnja 2018. godine, prijavila je i nekoliko novih projekata u vrijednosti 55 milijuna kuna. Radi se o projektu energetske obnove objekata OŠ Donja Dubrava, Goričan, Vratišinec i  Draškovec. Uz njih, za ovakvu vrstu obnove, kandidiran je i projekt Doma sa starije i nemoćne osobe Čakovec i posljednja zgrada Županijske bolnice Čakovec. Ukoliko budu odobreni, ovi projekti energetske obnove bit će financirani i iz EU fondova.

VARAŽDIN – Nakon što je jučer, 15. siječnja 2018. godien, održana prva od tri besplatne radionice namijenjene poduzetnicima koji posluju u turističkoj djelatnosti, danas je u  županijskoj gospodarskoj komori u Varaždinu na programu druga s temom „Poslovanje turističkih objekata u ruralnom području“. Radionice vodi Đurđa Somođi,  predavačica turističke grupe kolegija s Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, a održavaju u okviru projekta „Zeleno želimo“ sufinanciranog iz programa Interreg Slovenija – Hrvatska.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica raspisao je natječaje za imenovanje pročelnika u upravnim tijelima. Traže se pročelnici Službe ureda gradonačelnika, Upravnog odjela za poslove Gradskog vijeća i opće poslove, Upravnog odjela za financije, gospodarstvo i europske poslove, Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo, te pročelnik, odnosno rukovoditelj unutarnje revizije. Natječaji su otvoreni do kraja tjedna.

ZAGREB – Na prvome mjestu najčitanijih autora  prema evidenciji Knjižnice grada Zagreba u 2017. godini je književnik Kristian Novak koji je sa naslovima Črna mati zemla i Ciganin, ali najljepši stekao mnogobrojnu čitateljsku publiku , ali i onu kazališnu. Naime, nakon što je knjiga Črna mati zemla postala lektirni naslov, a istoimena  predstava Zagrebačkog kazališta mladih osvojila nagradu Hrvatskog glumišta, interes za autorom se svakim danom povećava. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu je održana i premijera drame Ciganin, ali najljepši. Slijede Damir Karakaš, Bejkim Sejranović, Slavenka Drakulić i Goran Tribuson.

loading