Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 16.01.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Izložba naziva “Da, voDA!”, u sklopu koje su predstavljeni radovi nagrađenih autorskih grupa pristigli na natječaj za dizajnersko rješenje predmeta koji će se koristiti u konzumaciji vode u zagrebačkim gradskim uredima i institucijama, otvorena je u utorak, 15. siječnja u Kući arhitekture – Oris u Zagrebu. Natječaj je raspisan u povodu 140. obljetnice Zagrebačkog vodovoda s ciljem promocije pitke i kvalitetne zagrebačke vode. Na natječaj u sklopu kojeg se tražilo oblikovanje čaša, bokala, boca, termoboca i kalupa za led te ostale ambalaže, prijavilo se 12 autorskih grupa od kojih su četiri nagrađene. Izložba će u Kući arhitekture u Ulici kralja Držislava biti otvorena do 26. siječnja.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i Ranko Predović, direktor tvrtke izvođača,  potpisali su u srijedu, 16. siječnja 2019. godine na Dolju ugovor o početku radova na Žičari Sljeme. Nova žičara gradit će se na trasi stare imat će 84 gondola u koje će se moći smjestiti 10 putnika i vozit će od Dolja do sljemenskog vidikovca svega 16 minuta. Cijena gradnje bit će oko 300 milijuna kuna, bez PDV-a. „Radovi će započeti 25. siječnja, a završit će za Dan Grada Zagreba, 31. svibnja 2020. godine“, rekao je Bandić.

ČAKOVEC – Stanovnicima Međimurja od ožujka će na raspolaganju biti najmoderniji Dom  zdravlja u zemlji. Jedan od preduvjeta je u srijedu, 16. siječnja 2019. godine, potpisan Ugovor, vrijedan 1,172 milijuna kuna, za opremanje namještajem novoizgrađene zgrade Doma zdravlja Čakovec, kojeg su potpisali ravnatelj Doma zdravlja Branko Vrčić i direktor tvrtke isporučitelja, uz nazočnost župana Međimurske županije Matije Posavca i pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonje Tošić Grlač. Izgradnja nove zgrade Doma zdravlja najveća je investicija u primarnu zdravstvenu zaštitu od kada je Međimurske županije, rekao je župan Matija Posavec, napomenuvši kako nakon opremanja, slijedi tehnički pregled te preseljenje svih ambulanti primarne zdravstvene zaštite na jednu lokaciju. U novoj zgradi na 5.250 metara četvornih bit će smješteno 35 ordinacija primarne zdravstvene zaštite i instalirano 710 komada dijagnostičko- terapijske opreme nabavljene europskim sredstvima u iznosu od 7,5 milijuna kuna.

ZAGREB – Novouređeni teren s umjetnom travom na pomoćnom igralištu NK Ponikve u srijedu, 16. siječnja otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, zajedno s malim juniorskim nogometašima ovog kluba. – U protekle dvije godine uredili smo osam igrališta. Od Kašine, Sesvetskog Kraljevca, Studentskog grada, Buzina, Sigeta, Pongračeva, Prigorja Žeravinec do danas u Ponikvama, a tako ćemo pod parolom „Više igrališta manje gledališta“ nastaviti i dalje – rekao je gradonačelnik Bandić. Cilj ovog projekta je maknuti djecu s ulica i vratiti ih na igrališta. Vrijednost investicije, koju je isfinancirao Grad Zagreb, je 3,5 milijuna kuna.

ZAGREB – Svoj potpis na 1.752.196,60 kuna vrijedan ugovor vezan uz rekonstrukciju, dogradnju i opremanje  Dječjeg vrtića „Pčelice“ u Ivanovcu stavio je u Ministarstvu poljoprivrede u utorak, 15. siječnja gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač. Projekt je prošao na natječaju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju  u sklopu podmjere 7.4. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo. U Ivanovcu će se dograditi i opremiti jedna dodatna prostorija za boravak djece, sanitarni čvor ulazni prostor i natkriti terasa, a u projekt je uračunata i nabava didaktičkih materijala. Inače, cijeli projekt vrijedan je nešto preko 2 milijuna kuna, a ovaj bespovratni europski novac predstavlja 80 posto potrebnih sredstava. Nakon raspisivanja javne nabave i odabira izvođača, radovi bi trebali započeti već ovog ljeta.

KRAPINA – U okviru projekta „Ključ kulture za sve generacije“ čiji je nositelj Pučko otvoreno učilište Krapina, održan je seminar na temu sudioničkog upravljanja u kulturi danas, 16. siječnja 2019. godine u Krapini, a na njemu su sudjelovali predstavnici brojnih udruga.  POU Krapina projekt provodi s partnerima Gradom Krapina, Kulturno umjetničkim društvom “Ilirci“ Krapina, Udrugom distrofičara Krapina, Društvom za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina i Gradskim puhačkim orkestrom Krapina. – Danas će sudionici dobiti osnovne informacije o tome kako se mogu izboriti za svoj glas u kulturi, a u idućim projektnim aktivnostima građani će moći reći što što bi htjeli da se razvija u kulturi u Krapini, ali i osvrnuti se na probleme sa kojima se susreću – rekla je Daniela Angelina Jelinčić, stručnjakinja s velikim iskustvom sudioničkog upravljanja u kulturi, koja seminar i vodi. Inače, ukupna vrijednost projekta, koji se provodi do listopada 2020. godine, je 791 tisuća kuna, od kojih je 85% sufinancirano sredstvima EU.

KOPRIVNICA – Zahvaljujući projektu „Učenjem do posla“ Obrtničkog učilišta Pouka Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije 26 osoba osposobljeno je za poslove tesara, elektrozavarivača i montere solano toplovodnih sustava, a uvjerenja o osposobljenosti uručena su im u srijedu, 16. siječnja 2019. godine. I ovaj je projekt još jednom pokazao kako se puno može suradnjom institucija i lokalnog gospodarstva, kaže tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Božo Barač, dok predsjednica županijske Obrtničke komore Irena Kovačić ističe kako podizanje razine obrazovanja u skladu s potrebama gospodarstva nema alternative. Čestitku na završenom osposobljavanju polaznicima je uputio i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić koji naglašava kako su ova tri zanimanja iznimno tražena na tržištu rada Koprivničko-križevačke županije i šire te izražava nadu kako će svi uspjeti brzo naći dobro plaćen posao.

ZAGREB – Etnografski muzej od srijede, 16. siječnja 2019. godine zatvoren je za posjetitelje zbog građevinskih radova u tavanskom prostoru. Na vrhu zgrade uredit će ugostiteljski prostor s vidikovcem na Zagreb u kojemu će se posluživati tradicionalna hrvatska jela, objavio je Večernji list. To je dio radova rekonstrukcije i obnove HGK i Etnografskog muzeja vrijedan 6,2 milijuna kuna u sklopu projekta “Obnovljena baština za održivi i pametan razvoj u hiperpovezanom svijetu“. U dvorištu, koje Etnografski muzej dijeli s Hrvatskom gospodarskom komorom, izgradit će se staklena interpolacija prezentacijske i interpretativne namjene. Obnovit će se i same zgrade te opremiti modernom multimedijalnom opremom kako bi se, ističu također, na inovativan i interaktivan način privukli posjetitelji te predstavili turistički, obrazovni i zabavni sadržaji. Cijeli projekt trebao bi biti dovršen do kraja 2023., a muzej će zbog trenutačne faze biti zatvoren do 6. veljače. Radovi na glavnoj zgradi vrijedni su 75 milijuna kuna, a projekt se sufinancira novcem Grada Zagreba i iz EU fondova.

VARAŽDIN – Završila je energetska obnova sedam objekata u Općoj bolnici Varaždin,  koju je u pratnji ravnatelja Nenada Kudelića danas, 16. siječnja 2019. godine, obišao župan Varaždinske županije Radimir Čačić sa suradnicima. Riječ je o projektu iz Programa energetske obnove zgrada javnog sektora. Zahvaljujući najvećoj investiciji u javne objekte u posljednjih 30 godina, zgrade Kirurgije, Interne, Neurologije, Kuhinje, Ljekarne, Logopedije i Praonice dobile su novi izgled te postale energetski učinkoviti objekti. Radovi na obnovi počeli su u kolovozu 2017., a završili su 31. prosinca 2018. godine, rekao je varaždinski župan Radimir Čačić, zadovoljan njihovom kvalitetom, ali i vrijednošću samog ulaganja, od 83 milijuna kuna, koje će se isplatiti, kroz uštede od 4,3 milijuna kuna godišnje. Uz ovakve investicije nastavlja se i veliko ulaganje u opremu, naglasio je varaždinski župan Radimir Čačić, najavivši skorašnju dostupnost uređaja za magnetsku rezonancu. Osobito važno je zadržati kvalitetan medicinski kadar pa će jedna od mjera biti sufinanciranje stambenih kredita, ali i otvaranje dječjeg vrtića u krugu bolnice upravo za djecu zaposlenika Opće bolnice Varaždin.

KOPRIVNICA – Odbor za dodjelu javnih priznanja Koprivničko-križevačke županije poziva građane, pravne osobe i druge organizacije te njihova tijela da podnesu prijedloge za dodjelu Javnih priznanja Koprivničko-križevačke županije. Priznanja Koprivničko-križevačke županije su počasni građanin, Nagrada za životno djelo, zatim za promicanje ljudskih prava „Mara Matočec“, po dvije nagrade za doprinos ugledu i promociji Koprivničko-križevačke županije te za iznimno postignuće u protekloj godini i pet Zahvalnica, a dodjeljuju se i tri Plakete Župana. Prijedlozi se primaju do 11. veljače, a sve potrebno objavljeno je na Internet stranici Koprivničko-križevačke županije.

KRAPINA – U okviru projekta „Ključ kulture za sve generacije“ čiji je nositelj Pučko otvoreno učilište Krapina, u srijedu 16. siječnja 2019. godine u 18,00 sati, održat će se seminar na temu sudioničkog upravljanja u kulturi. Seminar će voditi Daniela Angelina Jelinčić, stručnjakinja s velikim iskustvom sudioničkog upravljanja u kulturi. Iz Pučkog Učilišta pozivaju zainteresirane građane da im se pridruže te svojim idejama daju doprinos kreiranju kulturnih sadržaja u gradu Krapini.

ZAPREŠIĆ – Zaprešićka slikarica Morana Marija Vulić predstavlja se sa svojim radovima u velikoj galeriji zaprešićke Gradske knjižnice Ante Kovačića do 31. siječnja. Njeni crteži nastali su prema fotografskom predlošku, a za autoricu kažu kako se jednako uspješno suočava sa živim modelom i mrtvom prirodom, te s lakoćom stvara impozantne crtačke studije promatrajući svijet oko sebe.

loading