Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 16.01.2020.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Kako bi zahvalio na korektnoj suradnji, a ujedno predstavio rezultate te najavio nove projekte, druženje s predstavnicima medijskih kuća upriličio je danas, 16. siječnja 2020. godine, u Čakovcu međimurski župan Matija Posavec, sa svojim suradnicima. Više od 838 milijuna kuna iznosio je konsolidirani proračun Međimurske županije u 2019. godini kroz koji su osigurana sredstva za programe i projekte čak 36 proračunskih korisnika. Među najvećim projektima koji su završeni valja izdvojiti završetak uređenja Studentskog i učeničkog doma, Palače turizma, izgrađene, dograđene i uređene škole, dvorane, Dom zdravlja, kupnju uređaja za MR, dogradnju Županijske bolnice Čakovec te uređenje još jedne zgrade TIC-a. Izazov ove godine je realizacija projekata poput Centra kompetentnosti iz strojarstva vrijednog oko 50 milijuna kuna, Centra održivog razvoja – Metalska jezgra, Muzeja nematerijalne baštine- Riznica Međimurja, eu projekta Med dvemi vodami, Vodikovca na Mađerkinom bregu, projekata u cikloturizmu, uređenje Skelarske kuće Rudarske hiže, a sve su to projekti koji će osnažiti turističku ponudu Međimurja na području svih jedinica lolalne samouprave. Tu je i nastavak ulaganja u školstvu, prometnoj povezanosti te u svakom segmentu života. I suradnja s medijima izuzetno je važna za Međimursku županiju o čemu govori više od 600 priopćenja, a sudeći po najavljenim i otvorenim projektima taj trend nastavit će se i ove godine, najavio je međimurski župan Matija Posavec. Sve brojke vezane uz turizam i gospodatstvo idu nam u prilog. Sve to imat će utjecaj na zadržavanje mladih ljudi u Međimurju pa čak i za vraćanje onih koji su otišli, a zahvaljujući izglednom otvaranju automobilske industrije i dugih velikih investicija u gospodarstvu. Osim toga, osjeća se i veliki potitivan trend u turizmu, a s obzirom da je prema ukupnom broju dolazaka i noćenja Međimurska županija na 4. mjestu kontinentalnih destinacija, nakon Grada Zagreba te Zagrebačke i Krapinsko- zagorske županije. Sve u svemu 2020. godina bit će i godina velikih jubileja. 1600.godina sv. Jeronima, 160.godina prve željezničke pruge te čitav niz drugih prigoda što će poslužiti u svrhu dodatne promocije i pozicioniranja Međimurja u Hrvatskoj, zaključio je međimurski župan Matija Posavec.

ZAGREB – Gradonačelnik Milan Bandić posthumno je Ivi Gregureviću dodijelio Medalju Grada Zagreba za sveukupni doprinos hrvatskoj kulturi, osobito zagrebačkoj, u kojoj je ostvario impresivnu karijeru, od dugogodišnjeg prvaka Drame Hrvatskog narodnog kazališta, do velikana filmske, televizijske i kazališne umjetnosti. Medalju je primio Marko Gregurević, sin pokojnog glumca uoči premijere dokumentarnog filma “Prvi do srca – Ivo Gregurević”, redatelja Branka Schmidta.

GORIČAN – Projekt rekonstrukcije spoja na graničnom prijelazu u Goričanu na autocesti Zagreb – Goričan – granica Republike Mađarske, vrijedan 24 milijuna kuna, odvija se planiranom brzinom. Obilaskom gradilišta uvjerili su se u to župan Međimurske županije Matija Posavec i član uprave Hrvatskih autocesta Stjepan Baranašić. Projekt obuhvaća rušenje postojećeg i izgradnju novog nadvožnjaka s proširenim krakovima koji će omogućiti pristup te izlaz s autoceste u svim smjerovima. Bit će postavljena nova rasvjeta, te prometna oprema i signalizacija Radovi će završiti prije početka turističke sezone, što je nekoliko mjeseci kraće od predviđenog roka. Župan Posavec istaknuo je kako će se time poboljšati lokalna prometna povezanost, te omogućiti dodatni turistički, ugostiteljski sadržaji i druge gospodarske aktivnosti koji pridonose sveukupnom razvoju pograničnog područja uz rijeku Muru.

ZAGREB – Objavljena je nova verzija 3D modela Grada Zagreba. Riječ je o projektu Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada koji integrira 3D podatke o postojećim objektima s 3D i 2D slojevima podataka iz područja urbanizma, arhitekture, topografije, statistike i geotehnike. Aplikacija omogućuje pregled slojeva i podloga, prilagođavanje prikaza podataka, mjerenja, izbor objekata, prikaz sjena i pretraživanje po adresama. Novosti su 3D podaci i ortofoto za pet područja grada dobiveni snimanjem bespilotnom letjelicom, 3D prikazi potencijalnih volumena za gradnju na području Kruga i Starog Trnja, prikaz podataka nestabilnih padina u podsljemenskoj zoni i prikaz reljefa sjenčanjem. 3D modelu Zagreba, ZG3D, može se pristupiti putem mrežne stranice Grada Zagreba.

ZAGREB – Vatrogasna zajednica Grada Zagreba ove godine obilježit će jubilarnih 150 godina vatrogastva u glavnom gradu Hrvatske. Jednako tako ove godine obilježava se i 150 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zagreb koji je temelj zagrebačkog vatrogastva, 110 godina Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba te 90 godina Vatrogasne zajednica Grada Zagreba. Te velike obljetnice bit će obilježene raznim događanjima u organizaciji zagrebačkih vatrogasaca. – Organizirat ćemo Dane otvorenih vrata na Trgu bana Jelačića, oslikat ćemo nekoliko tramvaja u našim bojama, a 150 obljetnicu obilježit ćemo svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, najavio je Zlatko Križanić, predsjednik Vatrogasne zajednica Grada Zagreba.

VARAŽDIN – U sklopu „Projekta izgradnje dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije u Općoj bolnici Varaždin“, provedena je edukacija zdravstvenih djelatnika za prevođenje taktilno znakovnog jezika i pisanja na dlanu. Koristi su višestruke, a cilj je promicanje pristupačnosti osobama s invaliditetom. U četvrtak, 16. siječnja 2020. godine polaznicima su uručene potvrde o provedenom edukacijskom programu. Prigodnoj svečanosti u zgradi Kirurgije prisustvovali su i zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin te ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić. Potvrde o završenom početnom edukacijskom programu za prevođenje taktilno znakovnog jezika i pisanja na dlanu u trajanju od 50 sati danas je primilo devetoro djelatnika varaždinske Opće bolnice.

ZAGREB/BEČ – Zagrebačka županija predstaviti će se na najvećem austrijskom turističkom međunarodnom sajmu Ferien-Messe Wien 2020. koji se održava od 16. do 19. siječnja 2020. godine u Beču. Zagrebačka županija predstavit će prekograničnu turističku destinaciju razvijenu u sklopu projekta In cultura veritas, sufinanciranog iz Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. Ova nova destinacija na inovativan način promovira bogatu kulturnu baštinu i višestoljetnu vinsku tradiciju koja povezuje Zagrebačku županiju i slovensku subregiju Obsotelje i Kozjansko. Sajam će okupiti oko 800 izlagača iz više od 80 zemalja koji će predstaviti popularne turističke destinacije u svojim zemljama i njihovu turističku ponudu koja privlači posjetitelje iz svih dijelova svijeta.

KOPRIVNICA – Hrvatski zavod za zapošljavanje i ove je godine izdao Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja učenika i studenata. Prema Preporukama, u Koprivničko-križevačkoj županiji nedostaje primjerice zidara, tesara, bravara, mesara, armirača, limara i pekara, a na popisu deficitarnih zanimanja su i medicinske sestre, građevinski tehničari i tehničari za elektroniku. Što se fakulteta tiče, poželjni su građevinarstvo, sestrinstvo, pedagoški odgoj, strojarstvo, medicina, STEM područje, strani jezici, glazbena umjetnost i dentalna medicina. Preporuke predlažu i manje upravnih referenata, ekonomista, farmaceutskih tehničara, komercijalista i fizioterapeuta.

KRAPINA – U tijeku su završni radovi na rekonstrukciji nadvožnjaka u Krapini na Zagorskoj magistrali. Tijekom dijela radova promet je bio preusmjeren s magistrale kroz sam grad, a Zagorska magistrala puštena je u promet u prosincu. Rekonstrukciju izvode Hrvatske ceste, radovi su započeli u ožujku prošle godine, a vrijednost investicije je 5,5 milijuna kuna.

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorska županija donijela je Odluku o uredovnim danima u Matičnim uredima na prostoru županije. Ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 7,00 do 15,00 sati radit će Matični uredi Čazma i Grubišno polje, Matični ured Ivanska radi će samo ponedjeljkom, dok će četvrtkom raditi oni u Novoj Rači, Velikom Trojstvu, Đulovcu te Velikom Grđevcu. Matični ured Rovišće od 7,00 do 15,00 sati radit će utorkom i petkom, a utorkom, srijedom i petkom u istom vremenu radit će Matični ured Garašenica. U matičnom uredu u sjedištu Bjelovarsko-bilogorske županije kao i lokacijama koje nisu obuhvaćene odlukom, poslovi će se obavljati svaki radni dan od 7,00 do 15,00 sati.

loading